Jump to content

Да ли пушите или зашто је толико тешко оставити дуван?

Оцени ову тему

Srdjan

164 члановâ је гласало

1. 1. Да ли пушите?

• Не.
      73
    • Да.
      40
    • Запалим понекад.
      4
    • Бивши сам пушач.
      47

Препоручена порука

• Гости
  On 27. 1. 2013. at 20:44, vranjanac sa severa рече

ja sam ostavio na dan kada su poskupele jer nisam mogao vise finansijski da podnesem...

Ако неко нема било који други мотив, и овај је довољан. :)

ПС

Дободошао Врањанче са севера :) 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 412
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Колико у ствари човек лаже себе да не може да остави дуван. А најзанимљивије ми је када чујем људе како немају паре за хлеб а онда оду и купе паклу цигарета од 200 дин, и то је још и добро када пуше само једну паклицу

• Волим 1

"Ми у заједницу Бога Оца улазимо једино преко Христа, а не личним подвизима и заслугама" Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 27. 1. 2013. at 20:54, Виктор Станојевић рече

Колико у ствари човек лаже себе да не може да остави дуван. А најзанимљивије ми је када чујем људе како немају паре за хлеб а онда оду и купе паклу цигарета од 200 дин, и то је још и добро када пуше само једну паклицу

Их, тога има колико хоћеш...

Подели на овим сајтовима

Ја сам рано почео да пушим, у 4. разреду ОШ. Нико ми није забрањивао.

Одбацивање цигарета ми је било једна од најтежих борби. Прво што треба знати је да си или пушач или непушач - макар запалио једну у пола године пушач си.

После много година које више не бројим, деси се понекад да сањам како пушим и у сну се жалостим због тога. Могу рећи да је кључ у томе да више никада не пробаш ни дим.

Искуство остављања цигарета ми је био посебан доживљај. Једно време током чишћења организма, између осталог - изненађивао сам се како све више уочавам јасније боје, што је било тако изражено да је оставило на мене велики утисак.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

ja mislim da ako neko stvarno, želi da ostavi cigare onda on to i može. ALI... čim se nećka i kaže "pa ja ću pokušati, prvo da smanjim, pa onda sve manje i manje..." OD TOGA NEMA NIŠTA! Naj bitniji je karakter i čvrsta volja i odluka.  301

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Mislim da ne postoji osoba koja nije zapalila cigaretu, pa se tako svako može smatrati pušačem ili bivšim pušačem.

Mislim da je najveća mana ovog greha upravo u opštem trovanju. Koliko god imali svesti, većina ipak puši u društvu i nepušača, i dece, i bolesnih... te tako zbog pasivnog pušenja cela nacija se može smatrati pušačima.

Međutim dosta se toga promenilo hvala Bogu. Pod pritiskom tih evropskih zakona, i naše vlasti su donele ipak neke akte koji su prilično suzbile ovu lošu naviku. Znači da nije sve samo u volji pušača, nego i u jednoj vrsti edukacije i zakona. Nikad toliko pušača nije ostavilo cigarete kao u posledjnje tri-četiri godine koliko ti neki zakoni se primenjuju. Naravno da ne toliko striktno, ali ipak dovoljno, kako je bilo pre.

Pričao mi je teča, lekar specijalista u penziji, znači čovek koji je ipak imao neku svest o tome, da je on sam bio pušač. Da u svojoj ordinaciji je pušio, da je pušio u kući pred decom, bebama... da je bilo normalno da se puši u autobusima... u kancelarijama, čekaonicama... svuda

Kaže da nikada kroz studije medicine (a on je studirao krajem 50tih-početkom 60-tih) nije učio ništa o štetnosti duvana ili da je bilo neke reči o tome !!! Neverovatno.

Kasnije kada je se sam razboleo od kancera koji ga je koštao nekih delova tela, tek je prvi put do detalja iščitao i po prvi put saznao sve o vezanosti pušenja i kancera. I ne samo kancera već mnogih drugih bolesti.

Mislim da o tome sada zna i običan osnovac i srednjoškolac. Prikazuju im slike, imaju predavanja bar jednom u školskoj godini...ali ono poznato "kancer se uvek dešava nekom drugom" ili "neće valjda mene" utiče da tu strast i mladalačko ludilo za cigarama, nastave i u toku celog života.

Već dugo nisam pušač, ako sam ikad i bio. Bavio sam se sportom i zaista nisam nešto posebno osećao neke probleme, jer je fizička aktivnost valjda uticala da se ti neki otrovi brže čiste. Međutim cigareta je vodila kafani, kafana čašici, a čašica prestanku fizičke aktivnosti i drugim porocima. Tada sam već počeo da osećam neka štrecanja srca, ništa ozbiljno, ali dovoljno da ne mogu više da se bavim ekstremnim sportovima ili da budem u vojnoj ili policijskoj službi.

Ne znam kako sam došao do neke muštikle koju sam želeo da koristim jer sam pušio cigarete bez filtera ili duvan na motanje, pa me je pljuckanje duvana smaralo. Ta muštikla je imala neki filter u sebi koji se s vremena na vreme čistio. Ljudi moji, to je smrad iz pakla, majke mi kad vam kažem. Ništa nije smrdelo kao ta smola i smesa koja se skupljala na filteru. Mogu misliti kako je bilo na plućima. Nijedna slika na internetu ili iz medicinskih knjiga ne mogu da opišu to kao kada se vidi i oseti taj smrad uživo. Sa muštiklom sam prvo smanjio na nekih 5-6 cigareta, uz kafu i neke trenutke "meditacije" a onda sam prestao potpuno da pušim.

Na žalost cigarete su koštale mog brata od tetke, života. On je u 48. godini dobio trostruki infrakt zaredom i dvoje maloletne dece je ostalo bez oca. Bio je zdrav i nikad nije išao na bolovanja sem kada bi nešto se fizički povredio, ali dve paklice dnevno su ipak ostavljale svoj trag negde u nekim srčanim zaliscima, koji su otkazali za vreme noćne smene koju je radio. Samo nedelju dana pre toga bio je na sistematskom pregledu na kojem je dobio pozitivnu ocenu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

On 27. 1. 2013. at 21:24, Neverovatni Vlada рече

Mislim da ne postoji osoba koja nije zapalila cigaretu, pa se tako svako može smatrati pušačem ili bivšim pušačem.

ako sam ja popio čašu vina jesam li ja alkoholičar?  

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog! 

Videla sam ovu temu, pa da se i ja malo ubacim.

Bila sam pusac aktivni i mislila sam da se nikad necu osloboditi tog poroka, ali ipak jesam! I mnogo sam srecna! Ne mogu vam ni opisati koje olaksanje osecam i koliko sam zahvalna Bogu, jer zaista On mi je pomogao ! To je totalna proslost za mene sada, a ranije je bila tuzna  realnost i slabost duha. Stvarno smo mi ljudi mali i nemocni bez Boga. I stvarno smo malo glupi kad cinimo razne lose po nas stvari i udaljavamo se od Njega , a On nas toliko voli i toliko ljubavi za nas ima... Srecna sam mnogo sto sam se otarasila te bede od cigara i molim se za moje prijatelje i za sve da prestanu da ne skode time vise ni svom telu , a ni svome duhu! 

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Milica Starovic,

Свака част!

Уједно, добро нам дошла. Биће нам драго да се овде сви заједно лепо дружимо... 

Подели на овим сајтовима

Можда је прилика да кажем своје искуство које ме потакло да истрајем у остављању пљуга. Када сам искризирао неколико дана без цигарета и прошао као да сам се скидао са хероина - са грчевима и грозницама -, након најтежег дана уснуо сам један необичан сан.

Сањао сам како више нисам пушач и осећао сам потпуну слободу од цигарета. Имао сам свест о Богу и у себи сам се питао најискреније што сам могао, шта ће бити са оним људима који пуше?

У том чуо сам глас сличан једном појцу из жарковачке цркве - најдубљи и најфинији глас који сам до сада чуо, који је рекао следеће: ,,враг ће њима дати носилицу''. Те речи, због дубине и јачине, прошле су кроз мене и урезале се у памћење.

Не желим рећи да је то било неко откровење јер не верујем тим стварима да се мени могу догодити. Али неки страх имам због муке кроз коју сам прошао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

pušenje tj. stav o istom je odličan filter kroz koji možete propustiti nekog pravoslavca ako želite da vidite kakva mu je duhovnost... kapirate... filter bliss jeeee

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 27. 1. 2013. at 21:02, Milan Nikolic рече

Ја сам рано почео да пушим, у 4. разреду ОШ. Нико ми није забрањивао.

Одбацивање цигарета ми је било једна од најтежих борби. Прво што треба знати је да си или пушач или непушач - макар запалио једну у пола године пушач си.

После много година које више не бројим, деси се понекад да сањам како пушим и у сну се жалостим због тога. Могу рећи да је кључ у томе да више никада не пробаш ни дим.

Искуство остављања цигарета ми је био посебан доживљај. Једно време током чишћења организма, између осталог - изненађивао сам се како све више уочавам јасније боје, што је било тако изражено да је оставило на мене велики утисак.

Hehe potpuno te razumem... Nakon sto sam ostavila cigarete i imala tesku borbu sama sa sobom, desavalo mi se bas cesto da sanjam kako pusim... i u snu se toliko rastuzim zbog toga, kako nisam karakter, kako sam slaba i onda ukapiram i dalje u snu da sanjam i osetim taaakvo olaksanje i to mi nekako da jos vecu snagu da istrajem i ne zapalim sutra kad mi dodje ta losa misao: zapali,zapali,samo zapali... ali necu , necu i nisam nisam :)

Подели на овим сајтовима

• Гости
  On 27. 1. 2013. at 21:43, w.a.mozart рече

pušenje tj. stav o istom je odličan filter kroz koji možete propustiti nekog pravoslavca ako želite da vidite kakva mu je duhovnost... kapirate... filter bliss jeeee

...а може и без филтера, да гу увијеш...котробан.

Да, ово је заиста тако као што си рекао.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...