Давидова Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Александре, могу ли знати колико још негативних поена имам до бановања? (претпостављам да је вама ништа не значи да сам само одговорила на Зајроново питање "да ли мислите да смо сви на Форуму ретардирани и слабоумни", тј. да сам на то питање рекла да не знам да ли је ретардиран. Уз то сам у следећој реченици рекла да претпостављам да није ретардиран. Разлог за негативне поене је који?) Што се тиче ваше констатације Неки овде не разликују јерес од раскола (шизме), па зато посежу за апостолским каноном (погрешно га примењујући). ја сам цитирала светог Јустина који је јасно рекао да сматра да је римокатоличанство јерес и позвао се на Светог Саву, који је говорио о "латинској јереси". Значи, ава Јустин и свети Сава мисле да се ради о јереси, ви мислите да се ради о расколу. Наравно да имате право на своје мишљење, а ја више верујем светом Јустину. Што се тиче ваших тврдњи да су речи светог Јустина извучене из контекста,и да је он био за екуменизам, његов чланак о заједничким молитвама се налази на овој адреси па свако може да се лично да се увери да ли је нешто извучено из контекста. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Knjige/AvvaJustin/OZajednickojMolitviZaJedinstvoSvetomSinodu.htm Иван 123, Resistance is futile and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 А што се тиче вашег питања шта треба да раде људи у расколу - да се кољу или пљују? подсетићу на ове речи истог светитеља из истог чланка "Православни богослови су дужни ићи не на "екуменске заједничке молитве", него на богословске дијалоге у Истини и о Истини, као што су то кроз векове радили свети и богоносни Оци Цркве." Resistance is futile and Иван 123 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Александре, могу ли знати колико још негативних поена имам до бановања? Још седам, у наредних месец дана (са десет је бан). Три која си добила, бришу се после месец дана, ако све буде ОК. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 ја сам цитирала светог Јустина који је јасно рекао да сматра да је римокатоличанство јерес и позвао се на Светог Саву, који је говорио о "латинској јереси". Значи, ава Јустин и свети Сава мисле да се ради о јереси, ви мислите да се ради о расколу. Наравно да имате право на своје мишљење, а ја више верујем светом Јустину. Кад схватите да је Црква живот и динамика а не цитатологија, онда ће све бити јасније. А, наравно, можете да верујете коме хоћете. Ја сам више за живот у Цркви него за ауторитете, па таман они били и Свети Оци као појединци. А то да је Свети Сава говорио о "латинској јереси"....хм, веома је дискутабилно (или је неко само то "ставио у уста Светог Саве"?). Што се тиче ваших тврдњи да су речи светог Јустина извучене из контекста,и да је он био за екуменизам, његов чланак о заједничким молитвама се налази на овој адреси па свако може да се лично да се увери да ли је нешто извучено из контекста. Већ сам одговорио на то, да не понављам. Само да додам, биће онако како Црква одлучи а не онако како је Ава Јустин или било ко као појединац говорио. То је његово мишљење и он због тога нити је делио нити је напуштао Цркву. Ауторитрт је Црква, никада појединац. Ево, мени је владика Григорије ништа мањи Отац и ништа мањи ауторитет од Аве Јустина. Маните ме више тих кидања цитата Отаца из контекста времена и места када су казани. Црква је живот, а живот не трпи укоченост. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Кад схватите да је Црква живот и динамика а не цитатологија, онда ће све бити јасније. А, наравно, можете да верујете коме хоћете. Ја сам више за живот у Цркви него за ауторитете, па таман они били и Свети Оци као појединци. А то да је Свети Сава говорио о "латинској јереси"....хм, веома је дискутабилно (или је неко само то "ставио у уста Светог Саве"?). Већ сам одговорио на то, да не понављам. Само да додам, биће онако како Црква одлучи а не онако како је Ава Јустин или било ко као појединац говорио. То је његово мишљење и он због тога нити је делио нити је напуштао Цркву. Ауторитрт је Црква, никада појединац. Ево, мени је владика Григорије ништа мањи Отац и ништа мањи ауторитет од Аве Јустина. Маните ме више тих кидања цитата Отаца из контекста времена и места када су казани. Црква је живот, а живот не трпи укоченост. Сад су кидања из контекста времена и места. ..Јустин је писао о молитвеним осминама 1974. године, а те исте осмине се одржавају и сада. Не видим каквог значаја има разлика у времену. Сигурна сам да би исто написао и данас, јер је исти повод. Што се тиче динамике и цитатологије, не видим какве то везе има са констатацијом светог Јустина и његовим тумачењем поменутог канона. Шта се то динамично изменило да римокатолицизам нема оно својство које је имао у време када је писан овај текст (1974. године)? Тј. шта је у свом учењу римокатоличка црква променила па није више јерес како је сматрао ава Јустин и свети Сава (а колико се сећам и многи други свети). Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Сад су кидања из контекста времена и места. ..Јустин је писао о молитвеним осминама 1974. године, а те исте осмине се одржавају и сада. Не видим каквог значаја има разлика у времену. Сигурна сам да би исто написао и данас, јер је исти повод. Па нека би. Црква не стоји на мишљењу једног свог Оца, Светотеља. Није Цркца због њега Црква, већ је он због Цркве Светитељ. Што се тиче динамике и цитатологије, не видим какве то везе има са констатацијом светог Јустина и његовим тумачењем поменутог канона. Шта се то динамично изменило да римокатолицизам нема оно својство које је имао у време када је писан овај текст (1974. године)? Тј. шта је у свом учењу римокатоличка црква променила па није више јерес како је сматрао ава Јустин и свети Сава (а колико се сећам и многи други свети). Ево, рецимо, две веома битне ствари су се десиле: 1. РК су некада одбијали било какав дијалог о папаском прејемству. Сада су пристали на то. То јесте помак. 2. Филиокве није обазено исповедати, он је теологумена. Папа је лично изговарао Символ без филиокве додатка. То су показатељи да има смисла разговарати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Па нека би. Црква не стоји на мишљењу једног свог Оца, Светотеља. Није Цркца због њега Црква, већ је он због Цркве Светитељ. Ево, рецимо, две веома битне ствари су се десиле: 1. РК су некада одбијали било какав дијалог о папаском прејемству. Сада су пристали на то. То јесте помак. 2. Филиокве није обазено исповедати, он је теологумена. Папа је лично изговарао Символ без филиокве додатка. То су показатељи да има смисла разговарати. Занимљиво разговарате. Прво кажете - вађење из контекста. Па кад се покаже да није, онда - кидање из контекста времена и места. Па кад ни то није, онда - нема везе, то је његово мишљење. Није, чни ми се битно да ли је то његово мишљење, него да ли је то мишљење у складу са учењем Цркве, са Предањем, или није. На основу чега сматрате да то што је написао свети Јустин није у складу са Предањем Православне Цркве? Па шта ако су пристали да разговарају? То не значи да ће и променити свој став. Да ли је римокатоличка црква званично прогласила филиокве теологуменом? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Па шта ако су пристали да разговарају? То не значи да ће и променити свој став. Да ли је римокатоличка црква званично прогласила филиокве теологуменом? Не значи. А да ли из тога треба закључити да не треба разговарати? Да ли ви схватате колика је одговорност (према другима) бити хришћанин? Да ли схватате да је та его-православност неопростиви грех пред Господом? Јесте ли спремни да дате одговоро на питање: шта сте учинили да сви једно буду? Јесте. Филиокве није обавезан (у Символу), има томе најмање 15 година. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Не значи. А да ли из тога треба закључити да не треба разговарати? Да ли ви схватате колика је одговорност (према другима) бити хришћанин? Да ли схватате да је та его-православност неопростиви грех пред Господом? Јесте ли спремни да дате одговоро на питање: шта сте учинили да сви једно буду? Јесте. Филиокве није обавезан (у Символу), има томе најмање 15 година. Не значи да не треба разговарати. Једно је разговор, а друго заједничка молитва. Занимљиво разговарате. Прво кажете - вађење из контекста. Па кад се покаже да није, онда - кидање из контекста времена и места. Па кад ни то није, онда - нема везе, то је његово мишљење. Није, чни ми се битно да ли је то његово мишљење, него да ли је то мишљење у складу са учењем Цркве, са Предањем, или није. На основу чега сматрате да то што је написао свети Јустин није у складу са Предањем Православне Цркве? PetarP је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Јесте. Филиокве није обавезан (у Символу), има томе најмање 15 година. Можете ли ме упутити на неки званични акт римокатоличке цркве о проглашењу филиокве за теологумену? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 4, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Не значи да не треба разговарати. Једно је разговор, а друго заједничка молитва. Molitva je razgovor sa Gospodom,ja ne znam koji drugi način sem molitve može da se koristi zarad prevazilaženja raskola. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Можете ли ме упутити на неки званични акт римокатоличке цркве о проглашењу филиокве за теологумену? Јел треба и Суд и деловодни број под којим је заведено? Ево, ако знате Символ у оригиналу: http://www.youtube.com/watch?v=RoWXxlrObpA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Занимљиво разговарате. Прво кажете - вађење из контекста. Па кад се покаже да није, онда - кидање из контекста времена и места. Па кад ни то није, онда - нема везе, то је његово мишљење. Није, чни ми се битно да ли је то његово мишљење, него да ли је то мишљење у складу са учењем Цркве, са Предањем, или није. На основу чега сматрате да то што је написао свети Јустин није у складу са Предањем Православне Цркве? Немојте правити конструкције, молим вас. Тако нећемо дискутовати. Објаснио сам шта сам подразумевао са кидањем из контекста. +Атанасије је издао књигу са Јустиновим документима који јасно показују да он није био тако жестоки антиекумениста, каквим га разни квазизилоти представљају. А томе сам додао да шта год да је мислио то је његово мишљење које не може замрзнути и паралисати Цркву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 "Тон ек тоу Патрос екпоревоменон...", прочитао је папа заједно са патријархом. У преводу: "Који од Оца исходи..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Фебруар 4, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2013 Што се тиче Јустиновог антиекуменизма о коме говорите, било би добро да поставите неки текст који то доказује. Ја сам цитирала текст из 1974. године, 5 година пред смрт, који је жестоко антиекуменистички. Нисте ми одговорили да ли је то што је написао отац Јустин у овом тексту о заједничкој молитви у складу са Предањем или није. Ако није у чему није? Није битно како је папа изговорио филиокве. Папа се молио и са будистима и са Јеврејима, зашто не би изговорио и Симбол вере без филиокве? Питала сам вас да ли можете да укажете на званичан римокатолички документ којим је филиокве проглашен теологуменом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука