Гости Guest Настасија Написано Јун 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 Говоримо ли о томе како се врши крштење? То је онда друго питање, врши ли се у храму или манастирима или Црквама и како се вршило ранохришћанско крштење? Ту су људи који су били сведоци Христа и људи који су познавали апостоле. Неки ранохришћански списи настали су у време светих апостола? Раздобље од Христове смрти и Васкрсења до сабора у Никеји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Јун 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 O kom uzajamnom poshtovanju ti meni prichash kada si mi otvoreno rekao da nemam pojma shta je smisao zivota? pa zar jedan sveshtenik moze nekom tako neshto da kaze? odakle tebi pravo da mi to kazesh, prvo i prvo me ne poznajesh. drugo ti si mene uvredio time shto si mi to rekao, samim tim ponizio me kao ljudsko bice. Vredjash moj intelekt! Zar sam ja ispod tebe shto ne verujem u postojanje boga i hrista kao njegovog sina (verujem da je postojao kao obichno ljudsko bice)? Sve to moze na drugachiji nachin da se kaze,a ne sa ovako sa visine. Da se vratimo na temu. Ja ne znam kako si ti protumachio moje prethodno izlaganje u kojem ja ni jednoj rechi (niti insinuaciji) nisam rekao da ste lopovi. Radi ti zemlju ili neshto tako, budi chak i zaposlen u nekom preduzecu, zaradjuj za zivot, sa zenom zajedno i sa ostalim popovima i sveshtenim licima zajedno odrzavajte parohiju. A ne da imash cenovnik za krshtenje, venchanje i ostalo. Zar ne mislish da je to licemerno chak i uvredljivo za ljude koji dolaze i koji veruju u boga, poshtuju vas, a treba da plate da bi dobili njegov blagoslov? ?? ?? ???? ????? ????????? ?????? ?? ???? ?? ???? ?? ??? ??? ?? ?????? ??????? ?? ??? ??? ?? ? ????? ???????? ?? ?????? ???? ?? ???????? ???? ??????? ? ?????? ??????? ???? ?????, ? ????? ?? ??????? ??? ??????? ?????? ?? ?? ? ???? ???? ???? ????. ?? ?? ??? ????? ? ???? ???????, ?? ?? ????, ? ? ????????? ???, ??? ??????? ?????? ???? ????????? ???? ?? ?? ?????????. ?????? ???? ?? ??? ?? ?? ??????? ??? ?? ???? ?????? ????? ?? ??? ??????, ??? ??? ?????? ?????? ???? ??????, ?? ??? ???? ????? ????. ???? ????? ???? ???? ??? ?? ??????? ? ????. ????, ??? ???? ??? ????????? ?? ?? ??? ?? ??????? ? ????, ??????? ? ????? ????? ??? ?? ???? ???? ?? ?? ??? ???. ????? ???? ?? ?????? ? ????? ???????? ???????????. ? ?????? ??????? ??? ?? ????? ?????? ????, ?????? ? ??? ????????, ??? ?????.?????, ???? ?????? ?? ?? ????? ?? ????????? ???? ?????. ???????, ???? ????? ????? ???? ???? ???? ?? ????? ????. ?? ???? ????? ??????? ???? ???? ?? ?? ???? ?????? ? ???????, ????? ?? ?????? ??? ????? ?? ???, ? ?? ?????? ???????? ????. ??? ?? ????? ?? ?? ??? ??? ???? ???? ????? ?? ?????? ?? ?? ?? ?? ??? ?????? ???? ??????? ?? ?? ????????? ?? ?????? ?? ???? ??????? ?? ??? ??? ????????. ?? ??????? ?????? ?? ?? ????????????! ?????? ?? ?? ????? ??????? ????? ?????? ???????! ?? ?????? ??????? ? ??! ????? ? ??? ?? ?? ?????, ??????? ??? ?????????: ??? ??? ??, ?? ?? ?????? (??? ?? ?? ?? ??????? ?? ?, ????? ?? ???? ??? ????????? :cheesy2: ), ???? ?? ?? ??? ????? ????? ???? ??????? ? ???? ???????, ??? ??? ?? ?????? ????? ?? ????? ?????. ???? ????? ??? ?????? ?? ?, ? ????? ?? ??????? ?? ?????? ??????! ??????? ?? ?? ?????? ?? ???. ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 Мени је искрено жао што данас не постоји пракса да се људи припремају бар пола године пред крштење. Да посте да се моле,да иду на службе и да о духовном животу причају са свештеником који ће их крстити и који ће им бити духовни отац. Менеје отац Момчило одушевио кад је крштавао једног момка и како је ишао обред крштења отац Момо га пита:Вјерујеш ли у БОГА?Овај момак стао:Па.....вјерујем...онако....а отац Момо:Молим!!!??...а овај момак:Па ......вјерујем....онда је отац Момо скочио и рекао:Крај,готово,крштење се прекида,не може овако.Да крстим човјека који не вјерује у БОГА!!! 100% је био у праву pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 ???? ?? ??????? ??? ??? ????? ?? ??????? ?????? ?? ?? ???? ?????????? ??? ???? ?????? ???? ???????.?? ????? ?? ?? ????,?? ??? ?? ?????? ? ?? ? ???????? ?????? ??????? ?? ??????????? ???? ?? ?? ??????? ? ???? ?? ?? ???? ??????? ????.?????? ???? ??????? ???????? ??? ?? ???????? ?????? ????? ? ???? ?? ???? ????? ??????? ???? ???? ?? ????:???????? ?? ? ????????? ????? ????:??.....????????...?????....? ???? ????:?????!!!??...? ???? ?????:?? ......????????....???? ?? ???? ???? ?????? ? ?????:????,??????,??????? ?? ???????,?? ???? ?????.?? ?????? ??????? ???? ?? ??????? ? ????!!!100% ?? ??? ? ?????da li bio kara?or?e?!koliko licemera je reklo DA i krstilo se?momak je bio iskren, rekla bih da je u potrazi za Bogom, zar ?emo iskrenost kažnjavati Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 ???????? ?? ? ???? ???? ?? ???? ???????? ?? ?? ???? ????? ??????, ???? ?? ?? ? ????? ??? ??????????? ??? ??????? ? ???? ?? ?????? ?????????????? ???????? ?? ?? ???? ???? ?? ???? ??????? ?????? ? ???? ???? ?? ????????? ????????. ???? ?????????????? ????? ??????? ?? ? ????? ?????? ????????? ???????? ?? ???????? ????? ? ????????? ?? ?????? ? ??????.ja sam krsten kao beba.govorio sam o tome da se cak i po nekoliko godina pripremalo za krstenje i da se onda na Vaskrs (obicno) obavljalo krstenje a zatim odmah pravac na liturgiju i pricesce...zamisli to. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 Ја мислим да јесте био у праву.Уосталом отац Момчило није могао да крсти човјека који не вјерује у БОГА.Ми на крштењу морамо да испољимо чврсту вјеру да вјерујемо у БОГА и да пљунемо на Сатану. То је по мени одсуство онога што сам рекао:припремања пред крштење.Да се то лице припремало друга би прича била...овако,ето шта се десило... Ја могу за себе слободно да кажем да сам се прерано крстио.... pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 koliko samokrstenih ne veruje u Boga. nisi u pravu to se ne radi tako grubo kako je otac postupio, a da li mu je dao pouku o osnovama vere pre krstenja radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 pade mi na pamet genijalna izjava jednog našeg vladike koji je pričao o Bogorodici dok je bila mala kako su je roditelji odveli u hram jevrejski pa kaže: "i tako je presveta Bogorodica u tom judejskome hramu bila puna vrlina i smernosti,slusala je starije,molila se Bogu,postila,pričešćivala se......" Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 Draga u Hristu braco i sestre, Neko se krstio ubrzo posle rodjenja neko kao tinejdzer a neko u tridesetim kao nas Isus Hristos. Nikad nije kasno a ni rano za krstenje....zasto to kazem.... Pa prvo kad je dete rodjeno recimo pre vremena i u slucaju da se sumnja da mozda nedaj Boze nece preziveti...moze se krstiti odmah i to bez prisustva svestenika, ako neko zna da izgovori osnovne molitve potrebne da bi dete bilo krsteno i da ne ode Bogu na istinu kao nekrst...u tom slucaju ne moze biti sahranjeno po nasem pravoslavnom obicaju.... Kad roditelji odluce da krste malo dete verujem da oni pazljivo razmisle koga ce da izaberu za kuma svom detetu....zar svestenik ne kaze kumu da mu je obaveza i pravo da to svoje kumce uci veri pravoslavnoj i brine o njegovoj dusi itd...znaci iako dete nije dovoljno sazrelo da razume sam cin krstenja tu je neko ko ce ga voditi i uciti sta je vera pravoslavna i sta znaci biti krsten u istoj. To ne iskljucuje njegovo pravo da se interesuje i obrazuje u veri. Rekoh da nije nikad kasno....pa naravno da nije i sam Hristos je najbolji svedok tom. Kad god prisustvujem cinu krstenja, nebitno da li je to beba ili odrasla-formirana osoba, ja ucim i napajam dusu svoju....znate za suze radosnice...svaki put poteku... Sta je pisac hteo da kaze....kad je dete krsteno ono ima sansu citav svoj zivot da saznaje i uci o tome, gde kad je odrasli krsten on ima mogucnost da sazna dosta toga pre krstenja....mozda se neko i uplasi pa odustane....primer osobe koja nije cvrsto odgovorila da veruje u Boga je dokaz koliko ima straha u ljudima...strah od nepoznatog...mozda je trebalo sa tom osobom popricati ranije i razjasniti nedoumice koje ga muce....sledeci put ce mu biti jos teze da se odluci na krstenje. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 slazem se-ali bih pitao jos 1: da li je za krstenje neizostavno potrebna slobodna volja i svest onoga koji se krsti?ako nije onda je nebitno kad se ko krstava,bitno je da je krsten ....ako jeste-sta je sa decom tj. bebama?i da li uopste mozemo usloviti Boga nasim shvatanjima-Boze,taj je krsten,nas je....pazi sta radis....ovo je beba iz Mongolije,.....NEXT! mir vam Hristov + + + moz@rt Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Јун 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 Draga u Hristu braco i sestre, Neko se krstio ubrzo posle rodjenja neko kao tinejdzer a neko u tridesetim kao nas Isus Hristos. Nikad nije kasno a ni rano za krstenje....zasto to kazem.... Pa prvo kad je dete rodjeno recimo pre vremena i u slucaju da se sumnja da mozda nedaj Boze nece preziveti...moze se krstiti odmah i to bez prisustva svestenika, ako neko zna da izgovori osnovne molitve potrebne da bi dete bilo krsteno i da ne ode Bogu na istinu kao nekrst...u tom slucaju ne moze biti sahranjeno po nasem pravoslavnom obicaju.... ?????? ?? ?? ? ???? ??????? ????? ?? ???????? ??????? ? (??? ??? ??? ????????) ??? ??????? ???? ''?? ?? ??? ???? ?? ?????? ??? ??????''... ??????, ???? ??????????? ?? ?? ???? ''??????'' ??? ? K????????? ????????? ???? ?????? ???????? ????? ???? ?? ?? ?? ?????. ??????, ???????? ??????, ''??????'' ? ?????? ????? ?? ? ???? ??????? ??????? ?? ?? ???????? ?????????? ?????? ???? ???? ???????? ?? ??? ? ????? ?? ''?? ???? ???? ????????? ?? ????? ???????????? ''???????''''. ???? ?? ?? ??????? ?????? ???? ???? ?? ?? ''??????''? M???? ??? ??????? ?? ????? ??????????? ????? ??? ?????? ???? ???? ??????????? ?? ?????? ?????? ? ???? ??????? ????????? ?????? ?????? ???? ?????? ?? ???? ??? ? ?????? ''??????''? ????? ?? ?? ???? ????? ?? ?? ???? ?????? ? ??????? ??????????????? ????????? ???? ??????? ???????? ?????. 14. ??? ?? ??????? ??? ???????? ????? ????????, ? ??????? ?? ???? ????????? ?? ???? ?????????; ??? ????? ????? ???? ???? ?? ???????, ? ??? ?? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Настасија Написано Јун 30, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 ?? ???? ?? ???? ???????? ?? ????? ?? ??? ?? ??????? ??????....?? ???? ???????? ?? ????????? ??? ???? ?? ?????? ? ???? ??????? ??????, ????? ?? ??????? ?? ???????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 Rekoh da ne znam sve....sto sam rekla da se dete sahranjuje kao nekrst....pa znam primer gde je dete umrlo u bolnici...nekrsteno od krstenih roditelja....svestenik nije prisustvovao sahrani i grobnica je van ograde gde je groblje za krstene....sad da li je ovo jedinstven slucaj stvarno ne znam...mislim da nam treba odgovor nekog svestenog lica...ja laik ne mogu to teoloski da obrazlozim.... Sto navodite citat iz poslanice Sv. apostola Pavla....opet treba tumacenje teolosko bar meni...ja kad samo ovo procitam onda mi se namece pitanje zasto se uopste krstava dete rodjeno u braku krstenih roditelja ako je ono samim rodjenjem sveto... Prastajte braco i sestre.... My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 30, 2009 Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 pa nije isto ako si svet i znas to i ako ne znas Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2009 koliko samokrstenih ne veruje u Boga. nisi u pravu to se ne radi tako grubo kako je otac postupio, a da li mu je dao pouku o osnovama vere pre krstenja???? ?? ? ?????? ? ????? ??? ?? ???? ????? ??????? ?? ?????? ?? ?????? ?????????:?????? ???? ????,? ?????? ?? ????? ?? ?? ?????? ??? ???? ?????????? ????????? ? ?????? ?? ?????? ????? ??? ?? ?? ????? ?? ?? ????? ?????????.? ?? ?? ?? ???? ?????????? ??????.??? ???? ???? ?? ?? ???? ?? ???? ???? ???? ?? ?? ???? ??? ? ?????? ?? ?? ????? ????????? ?????? ?? ????????? ????? ???? ???? ?? ??????? ??? ? ????? ????,?? ?? ??? ?????????? ? ?? ?? ???? ???? ?? ???????? ?? ??????? ?????? ???????? ?? ????? ? ?? ????? ????? ? ?? ?? ???? ?? ? ?????.?????????? ?????????? ?? ????? ?? ?? ???? ?? ??????? ?? ??? ?????? ?? ?????? ??????????.??????? ???? ???? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука