Jump to content

Протест због ћирилице у Вуковару

Оцени ову тему

Препоручена порука

Загреб, Вуковар -- Неколико стотина грађана окупило се у Вуковару на протесту због намере да у том граду буде службено уведена употреба српског језика и ћирличног писма.

162289653050fac0cf06827662608464_orig.jp

Скуп су обезбеђивале јаке снаге полиције. Протест је организовало Удружење ратника хрватског одбрамбеног рата, чији су представници од Владе тражили да одложи примену двојезичности, а од Сабора мораторијум од 20 година на примену двојезичности у Вуковару, пренели су локални медији.

Председник Удружења Петар Јањић рекао је да би увођење ћирлице значило "издају и понижења" свих вуковарских Хрвата и жртава рата у Хрватској, те да треба рећи "не увођењу ћирлице".

На скупу се, како наводе медији, чуло и више увређивих речи, а поручено је и да се у Вуковару може писати "и јапанским и кинеским, али не и ћирлицом". Онима који желе да користе то писмо поручено је да иду у Србију.

"У Вуковару је извршен екоцид, културоцид и геноцид. Зато рецимо ћирилици не у Вуковару", рекао је Јањић, који је осудио и прошлонедељну посету премијера Зорана Милановића Београду.

Организатори протеста су изразили неповерење у резултате прошлогодишњег пописа по којем Срби чине више од трећине становника у Вуковару, што им по закону омогућава равноправну употребу језика и писма. Због тога су тражили и ново утврђивање броја Срба у том граду.

Протест против увођења двојезичности у Вуковару најавио је и Штаб за одбрану хрватског Вуковара за 2. фебруар. Они су се, међутим, оградили од данашњег протеста.

Иначе, десничарска Хрватска странка права Анте Старчевић почела је данас у Загребу прикупљање пописа за десетогодишњи мораторијум на увођење српског језика и ћирличног писма у Вуковару. Сличну акцију та странка раније је почела и у Вуковару.

Текст или адреса Према Уставном закону о заштити права националних заједница и мањина свака национална мањина која чине више од трећине становништва неке локалне самоуправе има право да на њеном писму и језику буду постављени јавни натписи и ознаке.

Према најновијем попису становништва, у Хрватској има око 20 општина и градова у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва, али се највећи отпор према ћирлици исказује у Вуковару и то од десничарских странака и ветеранских удружења.

Из Владе Хрватске, коју предводи Социјадемократска партија, више пута су поручили да ће плоче с двојезичним натписима бити постављене где год за то има услова, па тако и у Вуковару.

"Држава има своје институције, законе и оне који су одговорни да се ти закони спроводе", рекао је недавно у Вуковару министар управе Арсен Баук.

Представници Срба у Хрватској такође су више пута истакли да нема разлога за одлагање увођења двојезичности у Вуковару.

Градоначелник Вуковара Жељко Сабо позвао је раније грађане на достојанство и мир и поручио да ће се у Вуковару закон проводити. Он је, међутим, најавио да ће тражити да неке установе и институције на подручју Вуковара буду изузете од двојезичности попут Спомен дома и спомен подручја Овчара и Меморијалног гробља жртава из рата.

Досад се двојезичност у Хрватској поштовала углавном у Истри, па чак и тамо где Италијани не чине више од трећине становништва.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=01&dd=19&nav_category=167&nav_id=678941

Подели на овим сајтовима

Ови су људи као без главе. Нешто слично оним бошњацима којима смета ,,Марш на Дрину''.

Мислим да су неки хрвати веома погубљени у времену и простору. Није то случај само са њима, на жалост, морамо сви да се потрудимо да превазиђемо таква искушења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је како су сви ти националисти исти. Погледајте само изјаве - као да преписују једни од других.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Занимљиво је како су сви ти националисти исти. Погледајте само изјаве - као да преписују једни од других.

Само што мени није јасно шта ће србима у Вуковару натписи на ћирилици, кад сви они знају латиницу (исто као што ми никада није било јасно зашто праве апартхејд у Војводини, па постоје посебно мађарска, румунска, српска, храватска, словачка итд. одељења - а ево чуо сам да у Канади праве и посебне школе за црнце, и посебне за педере, е сад не знам у коју школу иду педери који су црнци...); и уопште ми та „мањинска права” никада нису била јасна, зашто би неко имао већа права само зато што припада некој „мањинској групи”...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...