Jump to content

Ово вреди прочитати! Лична карта ЖРУ-а

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Тема Истинско надахнуће... Никола:

"Ако нам је много добро, ако избегавамо сваки сукоб, или могућност да нас неко повреди речима, ако смо себични да имамо неки "само свој мир и радост" без другог такав-какав је, губимо могућност да сазримо личносно у невољи кроз опит бола...

Лично, никада не бих успео да изанализирам бројне ствари да претходно нисам искуством прошао кроз тегобне перипетије..."

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8072.new.html#new

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

ser žile...

Морамо увек имати на уму речи светог Марка Ефеског:"Не би било правично због хладне сумњичавости бескрајно гајити непријатељство према браћи и "имати ревност не по разуму", да нам се не би догодило да под изговором ревности за веру изазивамо међу собом непријатељство и свађе. Без љубави према браћи истинита вера никоме неће помоћи."

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9531.msg280748.html#msg280748

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Хвала брате. Драго ми је што су ти свиделе речи св. Марка Ефеског које сам цитирао и што си их издвојио. Оставиле су на мене јак утисак.  0102_laugh

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

"Ако благодат Божија не просвети човека,можеш изговорити много речи,но то неће бити од користи.Човек те слуша за тренутак,али ускоро се враћа,ономе што га привлачи.Ипак,ако благодат дејствује одмах,заједно са твојим речима,тада се дешава тренутна промена према склоностима тог човека,Од тог трена,његов живот се мења.То се дешава са онима,чији слух и савест нису окорели.Насупрот томе,ако говориш и дан и ноћ онима који чују о добром,али не слушају и остају при својим злим намерама,чак иако им даш мудрост Отаца,сатвориш чуда,пред њиховим очима,окренеш цео ток Нила на њих,они неће имати ни мало користи од тога".Старац Јосиф Исихиста.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ако хришћани не буду отворено говорили, ако се не буду супротстављали, ствари ће се још више погоршати. Ако се супротставе, други ће мало размишљати. Али данашњи хришћани нису за борбу. Први хришћани су били тврд орах, зато су и могли да промене сав свет. Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

мислим да је поента теме да се цитирају форумаши, а мудорсти светих и познатих ваћ има на неколико места на форуму.  prstgore

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

...ja znam jednog Hrista koji me ljubi ljubavlju neiskazanom i ja,kao odgovor na tu ljubav mogu samo da mu pružim sebe i čežnju koju osećam za Njim imajući pri tom živo saznanje o svojoj bedi... pa ipak,to je beda koju On želi.... beda koju On traži i preobražava u večni život  ivečnu radost...

čitajući neke postove čovek zaista shvata lepotu i raznolikost pravoslavlja ali se ponekad i zapita- da li mi svi poznajemo istog Hrista... koliko sopstvenog unosimo u Njega i,što kažu teolozi-antropomorfizujemo Jedinog i Neponovljivog....

na svu sreću,Hristos je  čak i  iznad pričešća...

Brat :cmizdrenje:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Тема "Волите ли животиње?" (https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,238.0.html).

Цитати Медини (скраћена верзија).

ako cu vec da ljubim, onda cu i da usvojim onda tu zivotinju. pre bih coveka usvojio, nego unesrecenog psa. nekako mi je ta tvorevina bliza :)

sto se tice previse rasirene bolecivosti prema zivotinjama, ima je posvuda, a najveca vecina ljudi one prosjake po beogradu i ne vidi. ne postoje, poneki put se i sapletu o njih.

zato svakodnevno na putu do posla vidim zenu sa punom kesom riba kako hrani desetinu macaka, animal planet TV program koji finansira ortopedsku kliniku za konja koga su nasli u prirodi, helikopterom ga prenesu, operisu i vrate ko novog.

sva sreca onaj prosjak nema TV da sve to vidi.

klapklap dada dada

mislim da je tuga i jad coveka, kao razumnog bica i svesnog, daleko veca i tuznija nego na krcanje stomaka ili slomljena nogica nesvesnog bica koje zivi od svojih instinkta - boli ga stomak, ono jede, pari mu se, ono trazi partnera, itd.

"А Исус рече јој: Стани да се најпре деца нахране; јер није право узети хлеб од деце и бацити псима."

"Погледајте на птице небеске како не сеју, нити жњу, ни сабирају у житнице; па Отац ваш небески храни их. Нисте ли ви много претежнији од њих?"

naravno da su Bozja stvorenja, ali jel treba ja sad da vodim coveka u zatvor zbog steneta ili neke druge zivotinje, ili malo drugacije da ga prevaspitam ? posto je takav evropski zakon ... covek naspram zivotinje, jel treba svi da postanemo vegeterijanci sutra zato sto ce to biti proglaseno "ubistvom", i da krsimo Rec, zato sto taj i takav zakon zeli da kazni a ne da leci.

nije vazno sta ti i ja znamo ili da li poznajemo prosjake, dovoljno je da se potrudis i da shvatis da ljudi umiru od gladi i danas ... cak i u evropi. to sto neko nije nasao za shodno da napise o tome, ili da to doplovi do tebe kao informacija, nista ne znaci. istom logikom mogu da postavim pitanje da li znas koliko ribe stane u kesu kojom zena svaki dan vec neko vreme hrane one macke, i koliko ljudi, prosjaka ili uopste gladnih moze dnevno da se nahrani od toga ? shodno tome jesu li te macke vece ili vaznije od nekog ili nekoliko ljudi ?

ajde kad si vec boldovala moje onda i ponovo procitaj da su neki napravili od toga surogat. u zamenu za dete. to nisam hteo da upotrebnim kao upiranje prsta vec kao tuznu kategoriju, koliko daleko su u stanju ljudi u bolu da zastrane u bolecivost ... a onda sam ponovo dodao da nema nista protiv i da su sve te zivotinjice vesele i drage.

cela poenta je da nikad i ni u kom slucaju necu dati prvenstvo zivotinji u odnosu na coveka.

0102_laugh klapklap klapklap
Подели на овим сајтовима

0102_laugh

...ja znam jednog Hrista koji me ljubi ljubavlju neiskazanom i ja,kao odgovor na tu ljubav mogu samo da mu pružim sebe i čežnju koju osećam za Njim imajući pri tom živo saznanje o svojoj bedi... pa ipak,to je beda koju On želi.... beda koju On traži i preobražava u večni život  ivečnu radost...

čitajući neke postove čovek zaista shvata lepotu i raznolikost pravoslavlja ali se ponekad i zapita- da li mi svi poznajemo istog Hrista... koliko sopstvenog unosimo u Njega i,što kažu teolozi-antropomorfizujemo Jedinog i Neponovljivog....

na svu sreću,Hristos je  čak i  iznad pričešća...

Brat klapklap

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,3031.msg348491.html#msg348491

Али како ми тачно можемо да знамо ово што сам био слободан да болдујем у Вашем посту? Мислим да су сви људи, ма колико мрачни и удаљени од Бога, заправо боготражитељи. Да ли мислите да би се Господ Исус Христос одрекао сатанисте, педофила, серијског убице? Ко може да зна шта у нечијем срцу може да отвори пут покајања - можда то чак може да буде нешто што прочита и на неком хришћанском форуму, зар не?

Ионако не знам за други начин да и они најудаљенији од спасења чују Живе речи утехе: ако немамо такво место где ће и "најгори" имати прилику да чују хришћански став, онда одбијамо да будемо Христови сарадници. Зар није и свети апостол Павле рекао "свима сам био све да би их Христу привео"?

Да се ја питам нико не би био санкционисан, цензурисан или отеран, без обзира како се декларише - свако, без обзира на личне ставове, треба да добије прилику да чује наше ставове. Смирење је краљица хришћанских врлина, а чини ми се да је управо оно најмање присутно код нас - а наша је одговорност пред Христом највећа.

Андреј  0102_laugh

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

БРАТ АНДРЕЈ

...православна духовност с правом и разлогом избегава теоријско бављење "логомахијом" (израз "демонологија" треба избегавати како небисмо стављати реч логос у контекст демона, који су антилогосни - стога, израз "логомахија" боље претставља антилогосне ентитете).

Дакле, Господ није рекао Легиону да иде у крдо свиња, него им је указао самилост испунивши им молбу да им допусти да тамо оду, за разлику од већине других демона које је једноставно истерао из људи. У Писму и Светом Предању, знања о демнским силама се више имплицирају него што се експлицитно наводе. Свети Јустин философ и свети Антоније велики су ретки оци који дају неке директније референце о демонима и логомахији. А уколико желимо да разумемо ово место до краја онда нам је донекле потребно да знамо и како и под којим условима демони обитавају.

Крвне жртве (људске и животињске) које су кроз историју приношене идолима нису само "метафоре." Још у Старом Завету (али и многим другим сакралним текстовима) стоји податак да је "душа телу у крви." Зато је Израилцима била врло строго забрањена било каква "употреба" крви (што и данас злоупотребљавају секте попут Јеховиних сведока). Свако створење (људи и животиње) које има душу ("психе") може да постане запоседнуто. За разлику од животиња, људи имају и дух-"нус" који је Бог удахнуо човеку и који нас чини боголиким и претставља инхерентни људски потенцијал ка обожењу. Дух човека не може да буде "поседнут," за разлику од душе: он само може да буде "логосан" или "антилогосан." Зато крв живих бића, која садржи душу, представља својеврсни извор исхране за демонске ентитете. Једини приступ који демони могу да добију тим "храњивим материјама" је кроз слободну и вољну злоупотребу богомданог логоса у духу људи, којима је дата одговорност да владају светом - логосно (с љубављу) или антилогосно.

Када дакле људи антилогосно приносе крвне жртве идолима, они тиме "хране" и ојачавају демонске ентитете (из знања о овим стварима потичу сви митови о вампиризму - човек "демонизује" своју природу уколико уме да кроз прописани ритуал употребљава крв). Задатак "нижих" демонских хијерархија је да доносе храну вишима. Сваки пут када су демони избачени из поседнутог бића они се враћају "празних руку" и доживљавају одређене, за нас несхвативе муке и патње од својих "надређених." Син Божији је, наравно, знао неупоредиво више о овоме и смиловао се патњи тих бивших ангела, призваних да с радошћу певају у славу Бога Живог и Истинитог, те им је стога допустио да се врате у своју димензију носећи са собом крвну жртву крда свиња, како би избегли већу патњу.

Ово је дакле ретко (ако не и јединствено место) где је указано на могућност да Христос има самилост чак и према демонима. Да је то било више и јасније назначено, многи људи би се тиме вероватно саблазнили. Имало би о овоме још много тога да се каже, али у тајне логомахије не треба проницати без благослова озбиљног духовника и не бих више о овоме. Па ипак, ово место је заиста требало мало и појаснити.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8188.msg226056/topicseen.html#msg226056

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

jeste da je moj post ali citiram šekspira ... nešto najbolje o astrologiji što sam čuo

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1275.msg379795.html#msg379795

EDMUND: Krasna je ta budalaština ovoga sveta: kad nam se sreća razboli često zato što

se presitila našim sopstvenim postupcima mi krivicu za naše nesreće svaljujemo na

Sunce, Mesec i zvezde; kao da smo hulje po nužnosti; budale po nebeskoj prinudi;

nitkovi, lopovi i izdajice zbog toga što sfere vladaju nama; pijanice, lažovi i preljubnici

zbog iznuñene poslušnosti uticaju planeta; i sve u čemu smo zli zahvaljujući nekom

božanskom podstreku. Divan izgovor za arhikurvara da svoj nagon za prcanjem stavi na

teret neke zvezde! Moj otac se spojio s mojom majkom pod Zmajevim repom, a rodjenje

mi je palo pod vladavinom Velikog medveda; iz čega sledi da sam surov i pohotljiv. Ama

šta! Bio bih ja onaj koji sam čak i da je najdevičanskija zvezda treptala na nebeskom

svodu dok su od mene pravili kopile.

KRALJ LIR

1.ČIN 2.SCENA

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Cisto majstorstvo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...