Jump to content

Ово вреди прочитати! Лична карта ЖРУ-а

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Erich Fromm - Psihoanaliza i Religija  (hr)

I. Problem

Nikad do sad čovek nije bio tako blizu ispunjenju svojih najskrovitijih nada kao u naše doba. Znanstvena otkrića i tehnička dostignuća omogućuju nam da zamislimo dan kad će stol biti prostrt za sve koji žele jesti, dan kad će ljudski rod živeti kao jedinstvena zajednica, a ne više kao odvojene jedinke. Bile su potrebne tisuće godina da se razviju čovjekovi intelektualni kapaciteti, njegova sve veća sposobnost da organizira društvo, i da smišljeno usmjeri svoju energiju. Čovjek je stvorio novi svijet sa svojim posebnim zakonima i sudbinom. Gledajući u svoje delo on zaista može reći da je ono dobro.

Ali  što može reći gledajući sebe? Je li se približio ostvarenju onog drugog sna čovječanstva, sna o savršenstvu čovjeka. Čovjeka, koji voli bližnjega svoga, djeluje pravedno, govori istinu i ostvaruje ono što potencijalno jest, sliku Boga?

Odgovor je tako bolno jasan da već samo postavljanje tog pitanja izaziva nelagodnost. Iako smo stvorili predivne stvari, nismo uspjeli sebe preobraziti u bića koja bi izgledala dostojna tog ogromnog napora. Mi ne živimo u bratskoj slozi, sreći i zadovoljstvu, nego u duhovnom kaosu i pometnji, opasno blizu stanja ludila - ne histeričnog ludila kakvo se javljalo u srednjem vijeku, već ludila sličnog shizofreniji u kojoj je izgubljen kontakt sa unutrašnjom realnosću, a misao je odvojena od svoje emocionalne podloge.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2841.msg477830.html#msg477830

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Цитат
link=topic=2841.msg477831#msg477831 date=13099 14556]

ovde idu postovi sa foruma koje vredi pročitati  sFun_bat

Upssss  :cheesy:

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Цитат
link=topic=2841.msg477834#msg477834 date=1309914853]

pa ništa,kopiraj post u još neku temu i samo dodaj link  :cheesy:

Jel ok sada ...  sFun_bat

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1438.msg477838.html#msg477838

Misliš li ti, trgovče, da sam ovo tvoje piće u slast popio?

Jade, jade sam tražio na dnu ove boce, jade i suze, i okusio sam ih i našao; ali

požalit će nas onaj koji je sve požalio i koji je sve i sva razumio, on jedini, a on

je baš sudac. Doći će na sudnji dan i zapitati: »A gdje je kćerka što sebe žrtvova

maćehi opakoj i sušičavoj, djeci tuđoj i malodobnoj? Gdje je kćerka što se smili

na oca svojega zemaljskog, pijanduru odurnu, ne libeći se zvjerstva njegova?« I

kazat će joj! »Hodi! Oprostio sam ti već jedanput... Oprostio sam ti jedanput...

Opraštaju ti se i sad grijesi tvoji mnogi, zato što si mnogo voljela...« I oprostit će

mojoj Sonji, oprostiti, znam već da će joj oprostiti... To sam maloprije, kad sam

bio kod nje, u srcu osjetio!... I svima će presuditi i oprostiti, i dobrima i zlima, i

mudrima i poniznima... I kad svrši sa svima, onda će i nama prozboriti:

»Izlazite,« reći će, »i vi! Izlazite, pijanice, izlazite, slabići, izlazite,

sramotnjaci!« I svi ćemo izaći, bez stida, i stat ćemo pred njega. I kazat će nam:

»Svinje ste vi, obličja zvjerskog i kova njihova; ali dođite i vi!« I prozborit će

oni mudri, prozborit će oni razumni: »Gospodine! Rašta ove primi?« I kazat će

im: »Zato ih primih, mudraci, zato ih primih, razumnici, što ni jedan od njih nije

sebe držao ovoga dostojnim ...« I raširit će prema nama ruke svoje a mi ćemo

pasti ničice... i proplakat ćemo... i sve ćemo shvatiti! Tada ćemo sve shvatiti!... I

svi će shvatiti... i Katerina Ivanovna... i ona će shvatiti... Gospodine, dođi

kraljevstvo tvoje!

Dostojevski - Zlocin i Kazna

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Људи данас бирају да не размишљају о томе како се изражавају (и ту не мислим на стил, нагласак или тако нешто, него првенствено на прецизност  израза) Како рећи опрости? Како рећи извини? Ако се те речи изговарају на/за сваку глупост, кад их онда стварно мислимо?

С друге стране, постоје речи и изрази који под притиском нових супер-кул-мега-страшно-млого-моћно речи, које највише личе на Франкенштајново чудовиште, више нису cool. Кад их неко употреби рецимо у средњој школи, другари га гледају погледом пуним презира, омаловажавања и као да је слабоуман, исто како гледају и неког из своје генерације ко почне реченицу типа: "Е, што сам прочитао књигу..."

И да се разумемо - нисам ја против развоја језика, јер језик је жива ствар, нити сам против сленга и жаргона, јер их и сам користим. Али, мислим да мора да се зна и једно и друго. Не може се учити осакаћени језик сленга, а да се претходно не упозна језик онакав какав је. Мислим, може, али... Дођемо до овога где смо сада.

Једна од тих не-cool речи је и опрости. Верујем да случај вероучитеља који је пола школског часа покушавао да групи (2. разред средње школе) објасни шта значи опростити није усамљен. Ви који предајете веронауку, питајте децу шта они мисле да су слобода, личност, живот, смрт, љубав, лепота, добро, субјективност, објективност... Баш ме интересује на шта ћете наићи.

Деца имају осакаћен речник, а појмовник уопште не поседују. Како да неко каже опрости, како то заиста осећа и мисли, кад он сам не зна ни шта је то?!

Људи нашег доба не знају да желе да сваку животну бригу оставе, како се пева на херувимској песми. Да знају да тако нешто постоји, били би много срећнији, много здравији, много радоснији. Да знају за постојање једног обичног опрости, не би у Србији свака пета особа имала неки поремећај близак депресији. Људи, СВАКА ПЕТА ОСОБА! То је 20%! То је огроман проценат људи који су изгубљени.

Време живота, сатницу једне породице данас одређују мексичке и турске серије. Испред телевизора се ћути. Или свађа. Али контакта - нема.

Антикс - свака част за овај пост  :mad: :mad: :)

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Људи су чудо. Поготово када су затуцани.

aleksandar

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8322.msg506329.html#msg506329

73135604.jpg

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Цитат
link=topic=2841.msg415562#msg415562 date=1303163316]

tema-sta je hula na Duha Svetoga

Цитат: Андреј 

а не опрашта се хула на дарове Светог Духа не кроз било какву когнитивну него кроз делатну акцију, попут рецимо самоубиства.

Marijana kaže-

Otkud znaš?

aquilio- Zato sto je samoubica stavio samo sebe u apsolutni centar svog zivota. Zato i bezi od trpljenja bilo koje vrsta

i oce instant kartu za "Elizijum". Ali Elizijuma nema, nema magicnih polja gde rastu rajske vocke i gde nema teskoca nego se rajsko stanje stice tako sto se ovde na zemlji voli Onaj drugi i zbog koga se nose svi tereti i muke ovoga sveta. I onda to ta ljubav postaje raj vec ovde a ne bezanija u neke magicne livade i oblake.

Jer onaj ko imalo voli NE BEZI od muke.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1202.msg415552.html#msg415552

znam da je :group111:, ali moram da se ne slozim oko ovoga, jer sam poznavao komsiju i ne teoretisem

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Божије постојање не можемо дефинисати научном методологијом јер Он будући Личност не може да буде "заморче" наших умствених анализа. Он се открива човеку у димензији слободе и ту је цела проблематика (један од разлога зашто Га не видимо јесте тај да Својим присуством не би вршио наметање на оне који тај однос неће).

Црквеним искуством, ми доживљавамо догађај Његовог живота али Царство није такво да се види "ено га тамо или овамо" већ је продукт личносно-егзистенцијалног односа унутрашњим битовањем. Зато и вера није плод аутосугестије и апстрактних размишљања већ озарености светим наитијем Духа Светога одакле ми и црпимо идентитет и сведочимо својим постојањем Његово постојање.

Спекулисати и натезати се око Божијег постојања равно је нагађању о границама свемира до којих човек још није дошао или се играти са уџбеницима аполегетике бескрајно.

(Они флексибилнији) атеисти имају право на сумњу (моја сумња је почетак моје вере) али не видим зашто себе не убаце у експеримент па да виде функционалност и суштину вере која је надасве Црквеног а не магијског карактера.

Докле год није по слободи и докле год је методологија истраживања Божијег постојања само у спољашњим анализама, дотад ће Бог остати у границама непознатог јер се познање темељи на Богоцрквеном односу а не на безличним информацијама.

И не знам зашто атеисти увек почињу причу са чудесима као да је наша Тријадоцентрична вера само на томе утемељена.

О проблематици зла у свету је Александар већ лепо одговорио да није домен Бога већ људи који својом злоупотребом чине да једни испаштају због других, чега ни хришћани нису поштеђени неком наивном протекцијом од Бога јер ни нама страдања нису непозната.

apex

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,16589.msg507071.html#msg507071

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ivica

Овако се бори за породичне вредности, а не спречавањем геј параде:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,16709.0/topicseen.html

Спречавање геј пареде ем што је нељудско и дискриминаторско, ем је бесмислено са аспекта промоције породице. Хомосексуалци неће те неће заступати породичне вредности. Породицу не угрожавају они, него хетеросексуалци себичњаци, каријеристи, плашљивци, неодговорни... На њих треба да буде усмерене све кампање за породицу. И све да буде искључиво добровољно, никакви закони не долазе у обзир.

tema o gej šaradi

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,16532.msg510595.html#msg510595

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/topic/2978-%D0%B7%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B0/

Александар Милојков

Читав свет искуства пред нама говори нам да у том искуству владају узрочно-последичне везе. Нема ни најпримитивнијег облика живота, чак нема ни беживотног предмета, који нема свој узрок постојања. Са друге стране, "нечему" не може да буде узрок "ништа". Постојању не може да претходи непостојање, јер непостојање не може да буде узрок постојању. Зато постојању, бивствовању, јестаству претходи као узрок Онај Који Јесте, Који је узрок и Себи Самоме и свему што има почетак. Он је вечан јер је Онај Који Јесте и само Он, као узрок, има моћи да из ничега створи нешто. Да Њега нема, не би било ни самог Јесте, ни самог бивствовања. Јалово "ништа" не може да покрене биће, да подстакне постојање, да произведе онтологију.

Бога нико није створио јер је као Онај Који Јесте нестворен. Да је створен, онда не би био Онај Који Јесте, Који има биће по себи, Који је Сам Бивствовање и Живот, већ би то био Онај Који Га је створио. Онда би се тај Творац морао назвати Истинитим Богом.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...