Jump to content

Ово вреди прочитати! Лична карта ЖРУ-а

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

SANJA: Smatram da i mirjani i sveštenici treba da imaju malo više ljubavi i razumevanja jedni za druge. Džaba metanija, džaba osveštavanje ovoga i onoga, džaba sve ako nema ljubavi prema čoveku.

Svi mi treba da se ugledamo na začetnika naše vere Isusa Hrista. Nije važno ni kako je predstavljen na ikonama, ni da li je ikona osveštana, ni kako je on izgledao dok je bio na zemlji, ni post ni sva sveta pričešća nam neće pomoći ako ne živimo u skladu sa njegovim učenjem o važnosti LJUBAVI prema bratu i sestri svojoj. U tome je suština hrišćanstva.

Često razmišljamo i raspravljamo o nekim formalnim stvarima u veri a zaboravljamo suštinu vere- ljubav. Ako nemamo ljubavi pretvorićemo se u fariseje "koji spolja čiste čašu a unutra su puni truleži i svake zlobe". Zato je najvažnije da čovek stalno i neprekidno preispituje samog sebe da vidi da li čvrsto stoji u veri, a sva vera se ispunjava u jednom jedinom zakonu "Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe. Jer ako ne ljubiš bližnjeg kojeg vidiš kako ćeš ljubiti Boga koga ne vidiš?"

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12798.msg404177/topicseen.html#msg404177

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

tema-sta je hula na Duha Svetoga

Цитат: Андреј 

а не опрашта се хула на дарове Светог Духа не кроз било какву когнитивну него кроз делатну акцију, попут рецимо самоубиства.

Marijana kaže-

Otkud znaš?

aquilio- Zato sto je samoubica stavio samo sebe u apsolutni centar svog zivota. Zato i bezi od trpljenja bilo koje vrsta

i oce instant kartu za "Elizijum". Ali Elizijuma nema, nema magicnih polja gde rastu rajske vocke i gde nema teskoca nego se rajsko stanje stice tako sto se ovde na zemlji voli Onaj drugi i zbog koga se nose svi tereti i muke ovoga sveta. I onda to ta ljubav postaje raj vec ovde a ne bezanija u neke magicne livade i oblake.

Jer onaj ko imalo voli NE BEZI od muke.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1202.msg415552.html#msg415552

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља. Потпуно је антилитургијски подвајати људе по било којем основу, а посебно по националном. Нема везе са литургијском памећу да, на пример, у граду Вршцу имате два православна храма - у један долазе православни Срби (храм припада српској Цркви) а у други православни Румуни (храм припада румунској Цркви). Литургијом се превазилазе поделе, а не да се, авај!, литургијом делимо.

Но, када неко од теолога проговори против националног уређења Цркава, за врат му скоче разни "зилоти" и етнофилетисти који у Цркви на првом месту виде националност, државу, политику. Авај!, авај! и по сто пута авај!

!!!

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Zato sto je samoubica stavio samo sebe u apsolutni centar svog zivota. Zato i bezi od trpljenja bilo koje vrsta

i oce instant kartu za "Elizijum". Ali Elizijuma nema, nema magicnih polja gde rastu rajske vocke i gde nema teskoca nego se rajsko stanje stice tako sto se ovde na zemlji voli Onaj drugi i zbog koga se nose svi tereti i muke ovoga sveta. I onda to ta ljubav postaje raj vec ovde a ne bezanija u neke magicne livade i oblake.

Jer onaj ko imalo voli NE BEZI od muke.

aquilio

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1202.msg415552.html#msg415552

klapklap

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

link=topic=2841.msg436319#msg436319 date=1305069014]

gvirni 2 posta iznad  prstgore  0203_cool 0102_laugh

womens womens womens

Ali aqulia nesškodi ponavljati 1000 puta

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

justa,ne temi https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13908.msg435797.html#msg435797

Ma нек се више посвађају сви одреда...нису вриједни ничега. Кад прасну све ове истрошене и од историје  земанског бремена оптерећене Цркве, узидићи ће Бог друге, и онда ћу се причешћивати код Гватемалаца. Тако сам миран по том питању, као тихи океан.

i na istoj temi Александар Богдановић

Тако је то кад етнофилетизам влада црквама, па се свака помесна понаша као да је секуларна државна институција, те заступа интересе државе, а не Христове интересе и интересе Његове Цркве, који су изгледа на задњем месту приоритета разних синода...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4891.msg436016.html#msg436016

Aphex Twin-odlomak iz teksta:

....Trebali bi malo da se umorimo od razglabanja o zlu I da se opustimo u reanimirajucoj blagodati gornjeg prizvanja. To ne znaci ignoranciju zla nego ne pridavati vecu vrednost onome sto Eshaton nije. Po plodovima njihovim poznacete ih, kaze Hristos. Ako smo, dakle, opitovali od blagodati po tome cemo I sebi I drugima biti poznati na jedan zdravoradostan nacin, a ako smo pak opitovali od necega sto blagodat nije, onda cemo I sebe I druge poznati – kako bi rekao Zenjkovski – po tamnoj duhovnosti koja uvek paranoise o intrigama.

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9524.0/topicseen.html

[W.A.Mozart]

....podvojenost ili necelovitost je naravski nedostatak smirenja-onog zdravog smirenja koje lagano biva ugušeno ovim tempom života,duplim poslovima i potrošačkim društvom...a da nisam upoznao Hrista u liturgiji ko zna kakava bi tek tada ruina od čoveka postao jer  proces podvojenosti nije statičan

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14499.0/topicseen.html

aquilio

Dobro tvoj izbor samo sto od takvog pristupa liturgiji nemas ama bas nikakve duhovne koristi osim sto

dobijes nedeljnu dozu psiholoskog boosta kad se pricestis a o nekom obozenju ili makar maloj transcendeciji

determinizma tvoje prirode ne mzoe biti govora sa takvim pristupom koji sada imas. Kad pocnes da ides na

liturgije treba da svhatis da ti ne putujes crvotocinama u neki diznilend pa se posle vracas u ovaj svet nego

treba da radis na tome da potiskujes taj "svakdonevni zivot" i da svakim danom nestaje jedna sekunda tog

svakodnevnog zivota tako sto ce biti zamenjena novom sekundom liturgijskog momenta koji ces ti slobodno

svojom voljom crpeti iz samog cina liturgije.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Rimokatolicka degustacija odredjenih Jevandjeljskih sadrzaja moze biti hiper-subjektivna usled utemeljenosti na celibatu, sto moze dovesti do nekih pseudo-zakljucaka u samom konceptu tematike koja se obradjuje kao da muskarci imaju veci primat nad zenama i to u samim ocima Bozijim, ustima Onoga Koji je sam rekao da nema vise muskog ni zenskog.

Sa pravoslavne tacke gledista, Crkva nema taj problem iako to jos ne znaci 100% odsustvo diskriminacije.

Naveo sam Smemana na pocetku, i nisam zavrsio, jer je isti autor rekao da Crkva nije obratila vise paznje na ovo pitanje da li zene mogu biti svestenici, i da to nije nemoguca misija.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13225.msg413009.html#msg413009

Aphex Twin

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Učenik sa kojim sam dijelio sobu bio je senior. Naš dio

zgrade dobio je ime po tom Osen-burgeru koji je nekada išao u Pensi. Namlatio je silne

pare kao pogrebnik, kad je izašao iz Pensija. Šta je uradio - osnovao je lanac pogrebnih

zavoda po čitavoj zemlji, preko kojih čovek može da sahrani članove svoje porodice za

jedno pet dolara po komadu. Trebalo je vidjeti starog Osenburgera. Vjerovatno ih je samo

trpao u džakove i bacao u prvu rijeku. Sve u svemu, poklonio je Pensiju gomilu para, pa

su našem dijelu zgrade dali njegovo ime. Kada je igran prvi ragbi-meč u sezoni, on je

stigao u svom monstruoznom 'kadilaku' pa smo svi morali da ustanemo na tribinama i

imitiramo lokomotivu - to je kao neki pozdrav. Sljedećeg jutra je u kapeli održao govor

koji je trajao jedno deset sati. Počeo je s pedesetak bajatih viceva, tek da nam pokaže

kako je on neki normalan tip. Jaka stvar. Onda nam je rekao kako se nikad nije stidio, kad

se nađe u nekoj nevolji ili negdje, da klekne na koljena i pomoli se Bogu. Rekao nam je

kako bi uvijek trebalo da se molimo Bogu - da razgovaramo s njim i sve - gde god se

nalazili. Rekao je kako bi trebalo da mislimo o Isusu kao da nam je drugar. Izjavio je da

on neprestano razgovara sa Isusom. Čak i kad vozi auto. To me dotuklo. Lepo sam mogao

da vidim tog debelog dvoličnog skota kako ubacuje u prvu i moli Isusa da mu pošalje što

više leševa. Jedino što je vrijedilo u čitavom govoru bilo je baš na sredini. Hvalio nam se

kakav je on sjajan momak bio, kakva lafčina i sve, kada je lik koji je sjedio u redu ispred

mene, Edgar Maršala, iznenada odvalio taj gromoglasni prdež. Prilično sirova fora, usred

kapele i svega, ali komično je ispalo. Dobri stari Maršala. Malo je falilo da razvali krov.

Teško da se iko glasno smijao, a stari Osenburger pravio se da ništa nije čuo, ali je stari

Tarmer, naš direktor, sjedio odmah do njega na podijumu i lijepo se vidjelo da je on čuo.

Ljudi moji, kako je pobijesnio.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Uzmimo, na primer, apostole. Užasno me nerviraju, ako baš hoćete da znate. Mogli su da

prođu posle Isusove smrti i svega, ali dok je On bio živ, bili su mu od koristi koliko i rupa

u glavi. Ostavljali su ga svaki čas na cedilu. Skoro svakog u Bibliji više volim od

apostola. U suštini, pored Isusa, najviše volim onog luđaka što je živeo po grobovima i

stalno se sekao kamenjem. Volim ga stoput više od apostola, tog sirotog skota.

Raspravljao sam više puta o tome kad sam bio u Hutonu, s jednim učenikom čija je soba

bila u istom hodniku. Artur Čajlds, tako se zvao. On je bio kveker i sve. Nije se odvajao

od Biblije. Bio je dobar dečko, voleo sam ga, ali nikad nisam mogao da se složim s njim

oko mase toga u Bibliji, pogotovo oko apostola. Stalno mi je govorio da ako ne volim

apostole, ne volim ni Isusa. Govorio je da apostole treba voleti zato što ih je Isus odabrao.

Govorio sam mu da znam da ih je On odabrao, ali da ih je birao nasumce. Govorio sam

mu da On nije imao vremena da ide naokolo i analizira sve živo, i da uopšte ne osuđujem

Isusa zbog toga. Nije On kriv što nije imao vremena. Sećam se da sam pitao starog

Čajldsa misli li on da je Juda, onaj što je izdao Isusa i sve, dospeo u pakao kad je izvršio

samoubistvo. Čajlds je rekao da se to podrazumeva. E baš u tome se nisam složio s njim.

Rekao sam kako bih se kladio u hiljadu dolara da Isus nikada nije poslao starog Judu u

pakao. I sad bih se kladio, da imam hiljadu dolara. Mislim da bi ga bilo koji apostol

poslao u pakao - i to pod hitno - ali kladio bih se u sve na svetu da Isus to nije učinio.

Stari Čajlds je rekao da je glavni moj problem što ne idem u crkvu ili nešto. U neku ruku,

bio je u pravu. I ne idem.

Selindžer-odlomak iz knjige-Lovac u žitu-

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13225.msg477822.html#msg477822

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...