мирођија Написано Јул 22, 2013 Пријави Подели Написано Јул 22, 2013 JESSY је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 11, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 11, 2013 1905.године отац Силуан је провео неколико месеци у Русији, често посећујући манастире. На једном од тих путовања, заузео је у возу место наспрам једног трговца, који је пријатељски отворио своју кутију са цигаретама и понудио му. Отац Силуан је захвалио и одбио. Трговац га је упитао: "Оче да ли сте одбили јер то сматрате грехом? Али пушење помаже човеку у делатном животу; добро је прекинути напоран рад и одморити неколико минута. Пријатно је водити разговор уз цигарету ... ". Трговац је покушао да убеди оца Силуана да узме цигарету. Тада је отац Силуан рекао: "Господине, пре него што запалите цигарету, помолите се, изговорите једно" Оче наш ". Трговац је приметио: "Не иде да се молим пре него што ћу да пушим". Преподобни Силуан је рекао: "Дакле свако дело коме не претходи чиста молитва, боље је не радити". Пре него сто почнете да пијете или пушите, сетите се савета преподобног Силуана. Извор: Манастир Глоговац Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Олимп, Жика, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 Јеротеј ВлахосДа ли и данас постоје Старци?Да ли личности као што су Старац Пајсије и Порфирије постоје и данас?Имали смо среће да смо знали ове заиста просветљене Старце, Оца Пајсија и Порфирија идруге патристичке личности, које су нам показали шта је Црква и како се Бог показује, крозЦркву, својим пријатељима. Многи од нас су осетили Божију љубав у њиховој близини.Ови старци су утешили на хиљаде људи и у многим случајевима донели мир најнемирнојдеци Божијој. Морамо се осећати недостојнима таквога дара.Међутим,будући да Бог и Црква постоји и овакве свете личности увек постоје. Као што сам ираније рекао, светитељи су плодови Цркве, пошто је прошавши Крст и Васкрсење Христово,и Педесетницу, сведочи о новом животу Бог који доноси на земљу.Ако ли нема таквих личности данас, авај, то би било као да је Црква престала да постојиили је јалова те не може да рађа. Истина је, када свеци престану да постоје, онда ће доћи доДругог доласка Христовог.На Светој Гори данас постоји много блажених монаха који славе Бога и прослављени суод Њега. Света Гора је и даље велико светло. И ван Свете Горе, такође, у манастирима изаједницама постоје благословена деца Божија, и Црква, која осветљава оне који то разумејуи имају потребу.Проблем је у томе што не видимо светитеље, не осећамо их, не осећамо мирис њиховогприсуства. То је зато што немамо великог интересовања, немамо духовну чула да ихпрепознамо и да их осетимо. Можемо применити у овом случају речи Христове:“Јер свакикоји иште, прима; а који тражи, налази; и који куца отвориће му се” (Мт. 7:8).Они који истински траже Бога и Његове светитеље, сигурно ће их срести, или ће савременисветитељи сами их пронаћи и испунити их даровима Божијим. Такав је наш Бог. Он тајнодолази, Он воли да преокрене све логичке могућности, Он своју Љубав показује гласно,изненада и неочекивано онима који су повређени и траже Њега. Трезвено опијени су оникоји траже “добро вино”, јако вино.Митрополит Јеротеј Влахос ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Септембар 19, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2013 meni suze krenu kad gledam onaj video gde se sastaju nas starac Tadej i rumunski starac Kleopa, i gde jedan drugom celivaju ruku i traze od drugog blagoslov, unapred se ne postavljajci ko je veci ili znacajniji nego obratno! JESSY, Данче* and feeble је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 20, 2013 Гости Пријави Подели Написано Октобар 20, 2013 Старче, због чега се човек плаши смрти? Мислим на световњаке, пошто не могу да замислим да се монаси плаше смрти. - Архимандрит Јефрем Ватопедски: Могуће је да се и неки монаси плаше смрти, ако не раде оно што је исправно. Авва Исаак говори да је међу првим плодовима благодати који се задобијају подвизавањем, осећај вечног живота. Ако човек има осећај вечног живота, природно је да се не плаши смрти. Савремени човек се много плаши смрти, пошто се не бави оним што је духовно. Данас и најмлађи и млади и одрасли трче код лекара. Некада су људи ишли код лекара само кад су имали велику потребу. Радије су прибегавали молитви, освећеном уљу из кандила пред иконом Богородице, уљу из кандила светитеља, прибегавали су светињама, прибегавали су нафори, и тек на послетку лекару. Данас влада несигурност, узнемиреност и не безбедност – осигуравајућа друштва ничу – пошто не постоји наша исправна утемељеност у Цркви, не постоји исправна ( = права) вера. Исечак из разговора “Башта Пресвете Богородице” Разговор са преподобним Игуманом, архимандритом Јефремом Ватопедским Са јелинског превео: Александар Ђаковац http://manastirglogovac.blogspot.com/2013/10/blog-post_2601.html Гост, Драган Јашић, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Како имати добре међуљудске односе? За твоје лепе односе са ближњима врло је важно да никоме не причаш ништа лоше о њему, не само због тога што је то грех, већ зато што ће твој ближњи то сигурно сазнати. Лепа реч је одлучујћи чинилац за добре међуљудске односе. Архимандрит Јулијан Студенички Suncokret54 and Баба је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Да ли "разлог" спречава људе да верују у Бога? Грех је оно што нас спречава да верујемо у Бога, а не разлог. Из тог разлога, ако кажете атеисти да живи шест месеци према етици Јеванђеља, и они то уради, он ће постати верник а да то неће ни знати."Ја не верујем у Бога", обично би рекла опака и неморална особа. Нема особе која је морална, чедна, пуна врлина, итд а да је у стању са лакоћом да изговори: "Нема Бога!"Старац Епифаније (Теодоропулос) Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Ако гледаш друге са ниподаштавањем, пао си духовно Многи су приступали старцу да би решили своје духовне дилеме и муке. Монаси су се посебно интересовали за питањавезана за однос према старцу и браћи (ближњим). Дете моје, плод молитве (тиховања) је да видиш друге као свете, као ангеле. Ако гледаш друге са ниподаштавањем, па и самога старца, треба да знаш да си пао у духовном животу и да ти је потребно искрено и дубоко покајање. Када осуђујемо ближњег у срцу, треба да знамо да не идемо добрим путем. У себи увек треба имати добро и сву браћу видети као добре и свете, а себе као најгорег. У сваком искушењу или учињеној неправди, ја сам тај који треба да се кајем, био крив или не, како бих увек био у миру са ближњим и да би са мном обитавала благодат Светога Духа.Како да се причести Светим тајнама онај ко је ожалостио и увредио брата и ближњег и нема заједницу са њим? Старац Јефрем Катунакијски Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Како се могу заволети сви људи? Тамо, где се окупљају добри људи, усељава се мир, братољубље и осећајност, а тамо где је раздор, и разврат, настају убиства и ратови. Ако волиш Бога - потврди то својим делима; ако волиш људе - потврди то својом целомудреношћу.Волети Бога и људе, значи служити онима које волиш. Ако не служиш, значи не волиш. Другог пута нема. Онај, који се смирује пред другим, дан за даном прераста своје мало "ја" и сусреће се са Христом; непослушни штити своје "ја" уз помоћ демона самоугађања и самољубља. Људи, који воле једни друге - не сматрају већ знају да се таква Љубав веома ретко среће. Старац Симеон Атонски Suncokret54 and Баба је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Шта да радим са мојом децом, старче? Они су веома тешки Шта да радим са мојом децом, старче? Они су веома тешки. Они вичу на мене, гледају све прљаве филмове на ТВ-у и они су тиме угрожени.Сам ће Господ сачувати децу. Мораш се молити: "Господе, спаси ме исправи ме, и просветли моју децу да буду близу Тебе ". Господ ће те чути и даће ти оно што је потребно. Да ли нас Господ чује? Да ли му наш глас допире? Ја не знам. Прошлог месеца је имао бол у увету. Предстоје тешка времена, али не бој се.Господ неће напустити своју децу, Он ће их спасити чудесно. Како то мислиш Старче?Како мислим? На пример, ако немаш шта да једеш, када се пробудитш ујутру наћи ћеш векну хлеба на столу и запитати ћеш се одакле је дошао. Али мораш имати веру. Без вере се ништа не дешава. Старац Амвросије Лазарис Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Сви који умиру заборављају овај живот Не желим вам овде на земљи ни славу ни било шта што је пролазно, јер нас све то води у погибао. Али, творећи вољу Господњу, имаћете и овде доста користи, и загробно ћете имати вечно блаженство. Имајте страх Божији и свакодневно постављајте добар почетак. Који сте храмали, исправите се, а који нисте храмали, владајте собом благодаћу Господњом, да не бисте пали, јер није тако лако живети, али је јако тешко умрети. Сви који умиру заборављају овај живот и у часу смрти виде пред очима само што су учинили, добро или зло. Једном сам се затекао крај постеље неприпремљеног човека, који се мучио да умре, и викао је к мени обезнањен:»Не остављај ме, оче Пајсије, не остављај ме !» Настојао је да утекне и викао:»Не остављај ме, оче Пајсије !» И умро је. Бог нека му душу прости ! Један, који је био одавно болестан, умро је тако лепо ! Исповедио се, причестио, и захтевао је да га замонашим. У четвртак сам га замонашио на његовој паћеничкој постељи, и у суботу је отишао Господу. Али пре смртног часа послао ме је да позовем духовника како би му прочитао молитве при исходу душе. Затим је рекао:» Упалите свећу ! Брзо, свећу !» - Упалио сам му свећу и хтео је да му је држим. А он ми је рекао: «Нека, оче Пајсије, држаћу је ја.» Држао је у својим рукама неколико минута. Погледао је налево и престрашио се. Затим је погледао надесно и порадовао се мало. На крају ми рече: «Оче, угаси свећу јер имам још мало». Дошао је духовник и прочитао му молитве на исход душе. Било је у свитање. Сакупило се више њих око монаха Гервасија, јер се тако звао. Запалио сам поново свећу, заискао је опроштај од свију, дубоко је удахнуо и предао свој дух с миром. Ето монаха припремљеног за смрт за само три дана. Бог нека упокоји са светима оца Гервасија. Био ми је ученик.СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ ОЛАРУ Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Компјутер Ви користите најразличитије техничке изуме које је створио човек, али не без Бога, јер је Господ недвосмислено рекао: Без Мене не можете чинити ништа. И компјутер је изум као и све остало. У Писму је речено: Све ми је дозвољено, али ништа не сме имати власт нада мном. Ако човек на компјутеру твори дело Божије иу славу Божију, на пример, ако припрема богослужбене књиге или светоотачку књижевност, онда се човек тиме спасава. Међутим, уколико технику користи за сваку непристојност и за недоличне игре, онда он очигледно пропада. Одлучите сами. Један исти технички изум некоме служи на спасење а некоме на пропаст. Нека вас Бог умудри! АРХИМАНДРИТ ЈОВАН (КРЕСТЈАНКИН) Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 20, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2014 Хоћу да вам кажем: не будите равнодушни! Старац Арсеније Папачок Творите милостињу. Дајте милостињу. О, када бисте знали!... То је нешто највеће, јер тада значи да љубиш. Човече, ако каже: «Примићете сто пута онолико», не бој се да ћеш осиромашити. Хоћеш ли да се обогатиш? Дај! Али шта, зар гледамо да се обогатимо? Боли ме срце за убогога.Боли ли те срце за њега, уопште? Био сам затечен пред једним просјаком, који је био без ногу, на улици. И он је очекивао да изврнем џепове. Али ја нисам имао ништа, задесило се да немам ништа. Ишао сам пешице, нисам имао новца ни за такси. И рекао са му: «Брате, немој се љутити, немам ништа, али ти дајем топлу руку!» - «О, оче, тако нешто ми нико није дао!» И рекох себи: «Снашао сам се! Победио сам!» Е, хоћу да вам кажем: не будите равнодушни. И не чекајте да их сретнете. Тражите их. Тражите их, јер нашавши њих, нашао си себе. Записао си се тамо, горе. Не може те заборавити Спаситељ, не може те заборавити када твориш такву милостињу. И откидајте од себе по сваку цену. Сад, милостиња не значи само да вадиш из торбе; имаш пријатеља који пати, који је тужан: « Што си тужан?» Утешиш га. И не остављај га уопште. То значи да си учинио милостињу према њему. И дајеш му корисну реч: «Остави, то што је умро отац, остави, мили, јер зна Бог. Немој се исцрпљивати. Хајде буди спокојан, хајде да га помињемо, да му помогнемо тамо (јер можемо да му помогнемо, сходно свом живљењу)». И пошто сте ми искали корисно слово, испричаћу вам причицу. Неки ученик је био љут што га његов отац, који је био на самртној постељи, није благословио, да би се и он спасао. Речи благослова који беху примила сва остала браћа биле су ове: «Спашавај се!» И рекли су оцу: «Гле, ученику ниси рекао корисно слово». – «Позовите га овамо». И онда му је отац рекао као што вам и ја сада казујем: «Спашавајте се! Спашавајте се!» Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 21, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2014 Интервју са старцем Дионисијем – румунски монах и подвижник са Свете ГореАва Дионисије Игњат је чувени румунски старац и православни подвижник. Живео је до скоро на Светој Гори у манастиру Ватопед. Његове мисли и поуке су једноставне и отрежњујуће. Сматрају га светим човеком.Питање: Високопреподобни Старче, који је смисао нашег живота на овом свету?Одговор: Једини смисао и циљ нашег земног живота јесте да се спасемо, да задобијемо Царство Небеско. Наш Господ Исус Христос нас учи: Будите свети као што је свет Отац ваш небески. (уп. Мт. 5,48).За време живота на земљи, уз помоћ благодати Божије и наших добрих, хришћанских дела можемо достићи светост. А ако, због недостатка врлине не можемо да се удостојимо светости, треба да тежимо да наследимо рајска насеља. Немогуће је да истовремено будеш добар хришћанин и да живиш у греху. Ако чиниш грех, удаљујеш се од благодати Божије и сједињујеш се са нечастивим. Према томе, удаљујеш се од Цркве, од Светих Тајни и од богонадахнутог учења Цркве само да би задовољио своје страсти, које ти је нечастиви посејао у срце.Не треба човек да следи својим страстима. Зато Црква пева: Од младости моје враг ме искушава … (Степена, глас 4.) Зато и у Светом Писму пише: Не лажите један другога, јер свукосте старог човјека са дјелима његовим, и обукосте се у новога, који се обнавља за познање, према лику Онога који га је саздао. (Кол. 3, 9-10).Јер ако смо од старог човека, онда смо робови страстима и греху. http://manastirglogovac.blogspot.com Данче* је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 21, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2014 • Препусти се увек вољи Божјој и имаћеш мир у својој души. Чини шта ти се заповеда, не твори ништа без благослова, када не знаш, питај, а када немаш кога да питаш, моли се, и Бог ће ти показати добар пут.• Чиниимо и ми оно што учимо друге, и све што чинимо у животу нека буде на славу Божју и на корист ближњег, јер «љубав покрива мноштво грехова». Ово је завештање љубави јер нас Спаситељ учи: «По томе ће сви познати да сте Моји ученици, ако будете имали љубав међу собом».• Кад сам био у војсци ово је био наш слоган: «Око на непријатеља, ухо на команду и с Богом напред !» Тако треба да се понашамо и у духовној борби.• Редовно да се исповедаш, јер ако ако чешће почистиш кућу, ,ило ти је да пребиваш у њој. Ако опереш кошуљу, мило ти је да је обучеш. Јер ако се накупи много смећа у кући, теже је да се избаци напоље. • Живите једни с другима у савршеној љубави, молите се, љубите цркву и читање богоугодних књига, слушајте своје духовнике, творите милостињу јер она може много пред Богом, и у свему будите смирени и кротки. Једном речју, творите дела достојна раја и никада не заборавимо на смрт. Ако будете тако творили, сигурно ћете се спасти !Старац Пајсије Олару Данче* је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука