Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

Да ли је ово данас баш општа појава у монаштву? Мислим, знам да би овако требало бити, али да ли је?

Чини ми се и да добар део монаштва данас само жури, жури...А опет, можда сам у заблуди...

Слажем се са Вама у потуности. Како међу свештенством, тако и међу монасима постоји то да "У сваком житу има кукоља" . Али до скора била сам свједок, младог монаха - великог молитвеника, и вјерујем да је са својих 30 и коју годину био "прозорљив". Знам како је мене читао, као отворену књигу. Нажалост ти кукољи су гледали како да га уклоне, удаље... Што су нажалост и успјели.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

волео бих да чујем како форумаши "виде" тј замишљају (или знају, или мисле да знају) једног савременог духовника.

Моје виђење и предлог (један од...):

одличан ти је предлог!

овај свет владика је духовник par excellence

Подели на овим сајтовима

mislim da je Milos Petrovic jako lepo rekao na pocetku posta:

" Отац Оца спознаје", говори владика Атансије. Ко је заиста "Духовник". Па свако ко носи и раздаје Духа

medjutim sa kasnijim delom posta se ne bi bas slozio.

dakle smatram da "dobar duhovnik" nije toliko onaj ko ume dovoljno duboko analiticki da pronikne u sve mehanizme nase licnosti, to je mozda bitnije u bogoslovlju, nego je za "dobrog duhovnika" bitnije da isijava Svetlost svetu. hocu reci duhovnik (onako kako ja vidim stvari) imajuci sopstveni licni opit motivise drugoga da i sam zaroni u opit. jer jedini istinski duhovnik koji ce nas pouciti svemu i podsetiti na Hrista je sam Duh Sveti, te dakle nema sanse da ti to neko prenese (neki drugi covek).

evo recimo paralela:

kad covek recimo oboli od opake bolesti a mi smo mu prijatelj, da li sa njim ulazimo u "kako i zasto" bolesti i time ga jos vise opterecujemo i onako teskim teretom bolesti ili ga ipak hrabrimo da je jak, da se bori, da mu budmo oslonac i optimizam, da mu dajemo nadu i veru i time ga motivisemo da jos nista nije gotovo? naravno ovo drugo. sta ce na kraju biti to je i u ovom i u gornjem primeru (duhovnog zivota) uvek izmedju njega i Boga, to mora sam da prodje, ali prijatelj (tj duhovnik) je tu da mu udahne veru nadu i zelju za zivotom.

sve u svemu da bi duhovnik bio dobar duhovnik mora imati zivu vodu Zivota u sebi, koja se ne moze zacepiti niti sakriti, i koju svako jasno vidi jer "na gori stoji", i od koje ce svako osveziti ako je stvarno "zedan". a ne neko ko ce ti neznam nesto objasniti, servirati, sazvakati i tako to....

poznanje Boga u/kroz Licnost Sina, sve se uvek na kraju ipak svede na to....

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Не знам шта би то значило савремени духовник,Црква је увек савремена самим тим и њени пастири.

За мене,

духовник је онај који својом ненаметљивошћу покреће у човеку енергије Божанске.Онај поред кога непрестано напредујеш чак и стојећи у месту.Много је учитеља али један је отац.

Скоро је наш добар пријатељ,игуман једнога манастира био у Аризони код геронде Јефреме.Каже да је толико свет да је све око њега свето и ти си свет када си поред њега.Када му говориш о свом греху,он се као дете смешка и смеуљи и ништа му није непознато,страно,саблазно.Све има решење и ништа није трагично.Успећеш у својој борби јер ти то можеш,само се придржавај савета.Јединствен си и непоновљив.Кажи му нешто о себи и свом манастиру,можда може нешто да научи од тебе.

То је за мене елита духовног руковођења,но како су разни плодови и сви су добри и укусни или цвеће у башти,тако и од најмањег до највећег можемо да учимо само ако хоћемо.

:)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Не знам шта би то значило савремени духовник,Црква је увек савремена самим тим и њени пастири.

За мене,

духовник је онај који својом ненаметљивошћу покреће у човеку енергије Божанске.Онај поред кога непрестано напредујеш чак и стојећи у месту.Много је учитеља али један је отац.

Скоро је наш добар пријатељ,игуман једнога манастира био у Аризони код геронде Јефреме.Каже да је толико свет да је све око њега свето и ти си свет када си поред њега.Када му говориш о свом греху,он се као дете смешка и смеуљи и ништа му није непознато,страно,саблазно.Све има решење и ништа није трагично.Успећеш у својој борби јер ти то можеш,само се придржавај савета.Јединствен си и непоновљив.Кажи му нешто о себи и свом манастиру,можда може нешто да научи од тебе.

То је за мене елита духовног руковођења,но како су разни плодови и сви су добри и укусни или цвеће у башти,тако и од најмањег до највећег можемо да учимо само ако хоћемо.

упознао сам овог светог старца, и мој утисак је био такав......

протинице, за овај твој став поново имаш од мене, један велики respect 138999

Подели на овим сајтовима

...

Савремени-рекао сам у смислу духовник данас, спрам савременог човека, не нека копија из прошлости коју замишљамо углављену у садашњост.

Тачно је да је Црква увек савремена, али сви пастири нису...

Иначе, да су нам попови к`о ова/е наша/е попадија/е, где би нам био крај...

138999

Гледе подебљаног, подсети ме на, чини ми се, јучерашњи апостол, где се каже да и земљорадник треба да први проба од плодова. Дакле, духовници се познају по плодовима, али не по смрти, него још за живота, да окусе од својих плодова. Које је то дрво што плод доноси кад свене? Зато је добро гледати ко какве плодове доноси-не ради осуде, већ ради трезвоумља.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Лако је попадији кад се излежава у сени свога мужа,добро заштићена,сита и срећна.Ипак,зна се ко је на удару-поп.

Подели на овим сајтовима

Ех, Вањочка, неке се излежавају по другим местима, ти видим и по Типику, манастирима, службама... Капа доле, неће свака тако да троши слободно време...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ех, Вањочка, неке се излежавају по другим местима, ти видим и по Типику, манастирима, службама... Капа доле, неће свака тако да троши слободно време...

О томе,ускоро,у једној другој теми,коју је рекао отац Иван да ће започети,о начину живота нас презвитера.Имам много идеја како да се побољшамо.Сигурна сам у напредак.

Подели на овим сајтовима

Као што рече владика Николај,Христос је увек свеж никада застарео тако да су духовници,наравно они руковиђени Христом,вазда савремени :)

Подели на овим сајтовима

Као што рече владика Николај,Христос је увек свеж никада застарео тако да су духовници,наравно они руковиђени Христом,вазда савремени :)

Управо.

Много пута сам се питао како би Свети Владика данас изгледао неким традиционалистима који се позивају на њега. Сигуран сам да је он заиста био савремен у своје време, па би и данас тако изгледао, можда и сувише за исте те. Где је све био и беседио, са ким се састајао...а опет како јасно и свима разумљиво говорио.

Подели на овим сајтовима

covek prosvecen Duhom Svetim nema strah od sveta, vec upravo ide u taj svet bivajuci svima sve i ne bi li ikako nekoga spasio svedoceci postojanje Istine...

ово је добро речено, да нема страха од света и да иде у свет, не би ли икако некога спасио....

духовник по обрасцу АрхиДуховника Христа, Који је дошао у свет, за живот и спасење света (део литургискиог стиха)....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...