Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

па добро, једно је да се сви ми неком исповедамо, откријемо нешто неком што други не знају или признамо/освестимо штогод, а не само свештенику ... има ту и те духовне инстанце једног игуманства, али то се онда само односи на оне који су под њеном директним управљањем.

друго је што је сама света тајна исповести везана за свештенослужећег (свештеномонаха или мирског свештеника) и постоји и молитва за отпуштење грехова. надам се да не чине те свештене радње, јер бих опасно ставио прст на чело за све што сам научио до сад ...

то је онај део где се може духовништво одвојити од исповедништва, али се ни исповедништво не сме свести на разрешну молитву и аутоматизам ради квалитетног послушања и разлучивања о даљем току духовног живота.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

наравно да нити могу нити то покушавају да разреше грехове, него сам само хтео рећи да послушање може постојати и у оваквим околностима, а не само просто саветовање, односно тражења мишљена. Јер монахиње условно исповедајући старицама, тако их зову, своје падове траже не само мишљење које може подразумевати и неиспуњавање истог, него се од њих очекује да будући послушне у односној ствари превазиђу проблем, а разрешење наравно да остаје у надлежности свештенослужитеља, који мири са црквом давајући причешће... итд...

Подели на овим сајтовима

Било би интересантније да је тема постављена као.. ''Монахиња као Духовни отац''...

;)

Мала шала са зилотарствујушчим маниром, да неки своје ''духовнике''(исповеднике), помињу искључиво само као ''отац'' без изговарања имена... онако у монашком дуУХуху.. ;)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

наравно да нити могу нити то покушавају да разреше грехове, него сам само хтео рећи да послушање може постојати и у оваквим околностима, а не само просто саветовање, односно тражења мишљена. Јер монахиње условно исповедајући старицама, тако их зову, своје падове траже не само мишљење које може подразумевати и неиспуњавање истог, него се од њих очекује да будући послушне у односној ствари превазиђу проблем, а разрешење наравно да остаје у надлежности свештенослужитеља, који мири са црквом давајући причешће... итд...

наравно, мада сам тему започео из перспективе лаика јер се овде тиме бавимо.

нормално, није на одмет и проширити причу до детаља, ја сад баш уживам што је начињен овај позитиван помак :)

Подели на овим сајтовима

Било би интересантније да је тема постављена као.. ''Монахиња као Духовни отац''...

;)

Мала шала са зилотарствујушчим маниром, да неки своје ''духовнике''(исповеднике), помињу искључиво само као ''отац'' без изговарања имена... онако у монашком дуУХуху.. ;)

хтедох да привучем женски свет да размишља, што ми је прилично и успело јер су све до једне дале истоветан одговор :)

а нисам хтео да буде наспрамна, имајући у виду и кртост и несигурност женског гласа на форуму око оваквих тема ...

штета што Сара није одговорила, занимало ме шта има да напише.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323214948' post='539130]

хтедох да привучем женски свет да размишља, што ми је прилично и успело јер су све до једне дале истоветан одговор :)

а нисам хтео да буде наспрамна, имајући у виду и кртост и несигурност женског гласа на форуму око оваквих тема ...

штета што Сара није одговорила, занимало ме шта има да напише.

khm khm .....

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

khm khm .....

добро, откад ти ја личим на шовинисту ...

некима је морал и полност констатна кост у грлу, а форум се женама мање-више свео на потрагу за куварским рецептима и ретке су као ти да имају глас и став :)

ако пребројим учеснице на овој теми, и укупно учешће на другим темама, само ћу пар видети да ишта напишу, а камоли образложе свој став.

још је ређе да двапут напишу на истој теми ...

Подели на овим сајтовима

медо да те питам, можда нема везе са темом, да ли у изузетним случајевима можебити допуштено да монахиња или неко од лаика причести болесника например на самрти, а да су могућности проналаска свештеника минималне или времена сасвим мало, какво је твоје мишљење у вези овога

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323215371' post='539149]

некима је морал и полност констатна кост у грлу, а форум се женама мање-више свео на потрагу за куварским рецептима и ретке су као ти да имају глас и став :)

ако пребројим учеснице на овој теми, и укупно учешће на другим темама, само ћу пар видети да ишта напишу, а камоли образложе свој став.

prst ka dole za svodjenje foruma na kuvarske recepte :D

Подели на овим сајтовима

ух, нисам ти ја теолог или какав зналац пошто се сасвим другим стварима бавим, а то је питање за свештеника, оног који може да причести.

ал могу да размишљам па да те питам одакле уопште монахињи или лаику свето причешће при руци?

свето причешће, које је одвојено за болеснике и страдалнике се држи у посебним кутијицама и никад није при руци неком ко не служи. бар ја нисам упознат са тако нечим ...

искрено, не знам ...

у крајњем случају, питао бих човека за покајање, да исповеди веру и жељу за светим причешћем, а мислим да није неопходно да човек умре причешћен како ни свето причешће само по себи не гарантује спасење.

у одређеним случајевима је мучеништво или исповедништво сасвим довољно, а Бог ће учинити да се човек прослави и на земљи и на небу, како буде сматрао :)

Подели на овим сајтовима

Мати Макарија соколичка, не једном, користи појам ''мужаствене жене''..мени се иначе јако допада овај термин...

(..наравно да се не ради о мушкобањастим женама.. ;) ...) Знамо и за ''преображени ерос'' ... Тако да се упутним чини потсетити на овај видео запис... једног од највећих живих духовника ..бар од оних за које шира верујућа популација зна...

Мислим да ће пуно тога допринети овој теми ..онако ..посредно... ;)

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Zanimljivi tekstovi, ko ima vremena nek čita.

Blog o monasticizmu:

http://monasticism.blog.hr/

SAKRAMENT POKORE U PRAVOSLAVLJU

Povijesni razvoj i teologija svete tajne ispovijedi/pokajanja

Direktni pregled: http://docs.google.c...rp7dMM7GHwFUinA

PDF: http://hrcak.srce.hr/file/35545

Pomirbeni značaj sakramenta pokore:

Tamo su valjda iz tehničkih razloga greškom prekonverzovana

određena slova, dakle gdje vidite pokera, mišljeno tim bilo POKORA!

Neka tehnička greška valjda u pitanju ali samo malo riječi je oštećeno.

Direktni pregled:

http://webcache.goog...lient=firefox-a

PDF: http://hrcak.srce.hr/file/57438

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323215371' post='539149]

ne licis ,zato me je i zacudilo :)

p.s. hvala na komplimentu :)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

prst ka dole za svodjenje foruma na kuvarske recepte :D

може да ти буде непристојно, али то је моје искуство до сад, поготово као бившег админа.

тако је и настао женски кутак на форуму, жене су се скоро ограничено кретале или коментарисале по форуму док неколико вас, гласних, није дошло :)

на крају крајева, пре су неке само правиле проблеме ... нису ни биле ни корисне, камоли нешто више.

но, ти би само о феминизму а не знаш ни да мушкарац може да буде феминиста dada

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...