Jump to content

Odnos prema duhovniku...

Оцени ову тему

da li su duhovnik i ispovednik isto   

17 члановâ је гласало

1. 1. da li su duhovnik i ispovednik isto

• da
      1
    • ne
      2
    • mogu biti
      15

Препоручена порука

Ma Milan je kontra samo nas malo tera da razmisljamo greengrin greengrin greengrin

немој да ме оптужујеш за нешто зато што не размишљаш ко је мене привео у Цркву.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Meni su bile glavnim duhovnicima monahinje uršulinke, to kod nas može. Naravno da nisu držale Misu i ispovijedale ali sve ostalo su radile one, maloj djeci su uglavnom one vjeroučliteljicama, svećenici su vjeroučitelji uglavnom starijim i studentima. Mjenjale su se po recimo 5-6 godina, no svaki put došla druga, još pametnija, to je nešto neopisivo kako su to pametne žene, skoro svaka s fakultetom. Jedna bila hemičarka, druga profesorica njemačkog i francuskog, treća diplomirani pedagog itd. itd. Sekretarica praškog arcibiskupa je zamonašena doktorica medicine, dominikanka kao i on, on je dominikanac, a istovremeno mu je osobnim spiritualom i savjetnikom, dakle monahinja savjetnica arhiepiskopu. To kod nas je bivalo oduvijek, kazivalo im se "naučiteljice Crkve", recimo Sveta Terezija Avilska ili Velika, Sveta Mala Terezija iz Lisieuxa, Sveta Katarina Sijenska, ta Sveta Katarina je bila savjetnica i papama u duhovnim pitanjima., na primjer. Evo nešto o najmlađoj naučiteljici Crkve, svetoj Maloj Tereziji, monahinji karmelićanki iz Lisieuxa:

http://www.ffdi.uniz...ezija-tajna.htm

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323204691' post='538904]

немој да ме оптужујеш за нешто зато што не размишљаш ко је мене привео у Цркву.

:rolleyes: <_< <_< <_<

Подели на овим сајтовима

Hm,misliš da duhovništvo podrazumijeva jedan dublji odnos u smislu slobode sa kojim možemo da se otvorimo recimo monahinji ...Mada sve se počinje od savjeta...ne može odma u visine. 1500_baby

ко је духовник породице, причамо о идеалном случају?

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323204165' post='538891]

укапираћете кроз питања која ћу постављати :)

Protiv.

Ne znam tacno zasto, ali...ne vidim zenu kao duhovnika.

Duhovnik je muskarac jer je on glava zeni itd.

Duhovnik moze biti samo starac, star muskarac ili barem u zrelim godinama, koji je dovoljno oblagodacen da je izgubio svoju licnost u odnosu na nas i mi ga dozivljavamo kao oca koji je univerzalan jer su u njemu odgovori na sva nasa pitanja, jer kroz njega se projavljuje Bozja promisao i cado duguje duhovniku apsolutnu poslusnost, a duhovnik odgovara Bogu za svoje cado i njegovo napredovanje u veri.

Tako nekako.

Duhovnistvo je neophodno u monastvu, a mi trazimo neprimereno i umisljamo da je dovoljno formalno izgovoriti a ne i ziveti veru...

Uh...

Sta sad...?

Ajde, recite mi u cemu gresim...

Подели на овим сајтовима

Protiv.

Duhovnik moze biti samo starac, star muskarac ili barem u zrelim godinama, koji je dovoljno oblagodacen da je izgubio svoju licnost u odnosu na nas i mi ga dozivljavamo kao oca koji je univerzalan jer su u njemu odgovori na sva nasa pitanja, jer kroz njega se projavljuje Bozja promisao i cado duguje duhovniku apsolutnu poslusnost, a duhovnik odgovara Bogu za svoje cado i njegovo napredovanje u veri.

Tako nekako.

Duhovnistvo je neophodno u monastvu, a mi trazimo neprimereno i umisljamo da je dovoljno formalno izgovoriti a ne i ziveti veru...

Uh...

Sta sad...?

Mislim da ovaj nacin razmisljanja u crkvi nikad necu preboleti... :angry:

Подели на овим сајтовима

nase je da budemo poslusni duhovnicima a njihova je ogromna odgovornost da nas usavetuju savetom koji je u skladu sa Bozjom voljom a koja se opet objavljuje Duhom Svetim dakle.....

познаје ли ко од људи Божју вољу?

послушност иде докле духовник не саветује контра Светом Писму и Цркви, после тога немаш потребу нити одговорност да слушаш и пратиш шта ти каже.

да би то могло, мораш да знаш Свето Писмо и Цркву или да гледаш према даровима Духа Светог: А род је духовни љубав, радост, мир, трпљење, доброта, милост, вјера, кротост, уздржање (Галатима, глава5 , стих 22-23)

исто тако, не сме духовник да буде изнад савета и знања једног теолошког факултета, не сме да игнорише нешто јер му се то не свиђа, не сме своју личност да стави испред Цркве.

Подели на овим сајтовима

Protiv.

Tako nekako.

Uh...

Sta sad...?

да не улазим у афинитет према полу, али се не слажем да духовник нужно мора бити старац са седом брадом јер духовни узраст није исто што и телесни, иако је искуство понекад потребно а ниједан човек (мушко/женско) нема све одговоре.

рече духовник да буде монах, може ли бити свештеник?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...