kordun Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Niko od vas nije ponudio nijednu teoriju koj moze d objasni ove cinjenice. Samo big beng. evo ja imam teoriju . nije bilo nikakvog big bang-a , nego bog trepnu prstima i ostvari svoju promisao danasnjeg svemira trenutno, posto ti nemas argumente koji idu u suprotnosti sa ovim jel tako, nema sta da kritikujes jel de, sve ove pikanterije, pozadinsko zracenje, crveni pomak, tj ubrzano sirenje svemira je bog uspostavio zbog onik koji ce u 20 i 21 vjeku da iskazu svoju slabost tako sto ce povjerovati u ljudska objasnjenja, a on lijepo rece da je stvorio ne samo svemir neg direktno i covjeka, ne indirektno neg direktno, sta velis na teoriju, daj koji danar da stampam knjigu na tu temu, ukljucicu i sporove sa tobom na ovom forumu kao transkripte, tako i seselj radi.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Ево једно занимљиво излагање о еволуцији Све у свему Еволуција даје одговоре на многа питања . Али има једну озбиљну ману; полази од тога да постоји нежива материја, Чак и креационисти греше кад нападају теорију еволуције јер и они полазе од тога да постоји нежива материја, те да стога теорија еволуције није имала довољно времена да се одвије кроз случајна дешавања. Али ако је сва материја прожета животом онда теорија еволуције има све услове да буде теорија која најбоље објашњава Божји промисао око развоја живота.Ако сваки делић материје има свој ум као неку врсту свести,онда ће се такви умови организовати стварајући сву разоликост да тако кажемо''живог света'' Фрактално уређење Божанског Бића чак подржава тај сценарио. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Све у свему Еволуција даје одговоре на многа питања . Али има једну озбиљну ману; полази од тога да постоји нежива материја, Чак и креационисти греше кад нападају теорију еволуције јер и они полазе од тога да постоји нежива материја, те да стога теорија еволуције није имала довољно времена да се одвије кроз случајна дешавања. Али ако је сва материја прожета животом онда теорија еволуције има све услове да буде теорија која најбоље објашњава Божји промисао око развоја живота.Ако сваки делић материје има свој ум као неку врсту свести,онда ће се такви умови организовати стварајући сву разоликост да тако кажемо''живог света'' Фрактално уређење Божанског Бића чак подржава тај сценарио. “Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you; here, between you, me, the tree, the rock, everywhere, yes. Even between the land and the ship.” - Yoda Zaista kao master Joda govoris ti! GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Zaista kao master Joda govoris ti! Нека сила буде с тобом! :good2: drvce and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivanad2004 Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Pozdrav svima, Nova sam na forumu i mnogo bih voljela da imam jednu prijateljsku debatu sa ateistima(evolucionistima) Teorija evolucije nije dokazana, da je dokazana ona bi bila zakon Prema teoriji evolucije svijet je nastao velikim praskom. Bila je energetska tačka manja od atoma koja je eksplodirala i stvorila svijet Opovrgavanje: jeste li ikada vidjeli da eksplozija stvara nešto? Ona razara? Ko je pokrenuo eksploziv? Dalje kažete da su nastale zvijezde od vodonika i kiseonika, pa su kasnije nastali ostali elementi Pitanje: kako je moguće da uranijum nastane od vodonika? Dalje je po teoriji sunčev sistem bio u obliku gasa. Taj gas je počeo da se kreće pa su tako nastale planete Kritički osvrt: ako se gas kretao u jednom smjeru, zašto se neke planete kreću u suprotnim smjerovima? Ko je pokrenuo gas? Kako je nastao gas? Dalje: drugi zakon termodinamike kaže da sve ide ka propadljivosti, znači evolucija se kosi sa tim zakonom Zakon biogeneze kaže da živo nastaje od živog. Cilj mi nije da nekog uvrijedim već da pokažem istinu. Nadam se prijateljskom dijalogu. Dexi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Три велике грешке на самом старту: Nova sam na forumu i mnogo bih voljela da imam jednu prijateljsku debatu sa ateistima(evolucionistima) 3 Атеиста није нужно еволуциониста, као и обрнуто. Нема смисла доводити у било какву везу та два појма. Teorija evolucije nije dokazana, da je dokazana ona bi bila zakon Класично незнање "критичара" ТЕ. Упознај се шта у науци означава термин "теорија". Prema teoriji evolucije svijet je nastao velikim praskom. ТЕ се не бави настанком света, а још мање великим праском. Не бави се чак ни настанком живота. Бави се, просто речено, еволуцијом, развојем живота, односно живих бића. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivanad2004 Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Три велике грешке на самом старту: 3 Атеиста није нужно еволуциониста, као и обрнуто. Нема смисла доводити у било какву везу та два појма. Класично незнање "критичара" ТЕ. Упознај се шта у науци означава термин "теорија". ТЕ се не бави настанком света, а још мање великим праском. Не бави се чак ни настанком живота. Бави се, просто речено, еволуцијом, развојем живота, односно живих бића. Ja ovdje govorim o ateističkim teorijama o nastanku. Upoznata sam sa terminom teorija u nauci, ali evolucija nebi trebala stojati ni medju naučnim teorijama zato što nema odgovore na mnoga pitanja i nema nijedan dokazJasno mi je da se sama evolucija nebavi nastankom, ali ja govorim o opštim ateističkim tvrdnjama o nastanku Ne osudjujem ničije vjerovanje, već želim dokazat istinu. Takodje želim da imam prvu debatu sa ateistima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 @@Ivanad2004, О којој истини причаш? Твоја питања су добра. Међутим, треба пуно тога да сазнаш (научног) да би разумела и питања и одговоре. Што се тиче теолошког тумачења, ту тек треба добро да размислиш. Постоји више опција, али претежније од свега је смирење. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Ja ovdje govorim o ateističkim teorijama o nastanku. Upoznata sam sa terminom teorija u nauci, ali evolucija nebi trebala stojati ni medju naučnim teorijama zato što nema odgovore na mnoga pitanja i nema nijedan dokaz Jasno mi je da se sama evolucija nebavi nastankom, ali ja govorim o opštim ateističkim tvrdnjama o nastanku Ne osudjujem ničije vjerovanje, već želim dokazat istinu. Takodje želim da imam prvu debatu sa ateistima Помаже Бог, Ивана! Добро дошла на форум и морам да се сложим са Александром Милојковим и да додам нешто своје. Није атеистичка теорија, него научна, а наука није ни атеистичка ни теистичка. Еволуционисти нису нужно атеисти, ево ја сам на пример православни верник и исповедам Символ вере и отворено причам о еволуцији као о научној чињеници. Имао сам раније једну књижицу у којој је отац Лазар Милин одговорио на питање једне девојчице као што си ти, која је била збуњена како на часовима биологије уче да је човек настао еволуцијом, а на часовима веронауке да је човека створио Бог. Отац Милин јој је смирено објаснио да је наука ту да објасни КАКО је створен свет, а веронаука да објасни КО га је створио. То су различита питања и свако треба да се бави својим. Као кад неки људи из науке неспретно излете па коментаришу (не)постојање Бога који је ван њиховог домена проучавања, исто тако греше и црквена лица која би неспретно излетела у поље науке и коментарисала ствари које су ван њихово домена. Тако да ћеш на овом форуму по питању еволуције, највероватније имати дебату са браћом и сестрама верницима, а не са атеистима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Клауде,Авокадо,па јавите се бре девојци,кад је већ изразила жељу да прича са атеистима... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Auu koliko sa tobom ima posla da covek ne zna odakle poceti. Ali ajd posto po slici delujes mlado, ne znam jel to 2004 znaci godiste, moze covek da razume, jos si na putu da naucis neke stvari. Polako istrazuj, citaj sta mozes i sve ces razumeti. Svadje sa ateistima ti za sad ne trebaju, ovde ih ima malo, ali zato daleko vise ima pravoslavnih koji isto "veruju" u teoriju evolucije tj. misli da su se ziva bica razvijala bas kako ta teorija objasnjava, pa ces 100% sa njima vise da se svadjas nego sa ateistima. Naravno sve ovo vazi pod uslovom da nisi neki trol ili klon ovdasnjih forumasa kojima je dosadno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Друго, немој да погрешиш па да побркаш теорију и теорему. Теорема је неки исказ који није доказан. Теорија је објашњење нечега што објективно постоји. Теорија гравитације, на пример. Гравитација дефинитивно постоји, али се нису сви слагали на који начин функционише, па има више теорија. Постоји теорија електромагентног поља. Теорија механике. Теорија скупова. Исто тако и теорија еволуције, јер су је различити научници тумачили на различите начине, али она је утврђена научна чињеница. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Dobro došla! Što reče Džumandži, imaš forum Nauka i u okviru njega podforum Stvaranje, gde su sve te teme više puta obrađivane. Ali ajde, pošto si nova da napišem nešto, čisto iz kurtoazije. Teorija evolucije nije dokazana, da je dokazana ona bi bila zakon Teorija u nauci ne znači isto što i u svakodnevnom govoru (nagađanje ili pretpostavka). U nauci ne postoji viši model objašnjenja od teorije, niti teorija može da bude bez dokaza. Zakon je ispod teorije: zakon samo opisuje neku pojavu, teorija objašnjava zašto se to nešto dešava. Prema teoriji evolucije svijet je nastao velikim praskom. Bila je energetska tačka manja od atoma koja je eksplodirala i stvorila svijet Opovrgavanje: jeste li ikada vidjeli da eksplozija stvara nešto? Ona razara? Ko je pokrenuo eksploziv? Veliki prasak nije eksplozija, već nastanak prostora, vremena (mada ovo za vreme zavisi od modela do modela), fundamentalnih sila prirode i čestica koje sačinjavaju svu materiju. Veliki prasak ne može da bude eksplozija iz prostog razloga jer da bi nešto eksplodiralo, moraš da imaš prostor u kome će to nešto da eksplodira i to 'nešto' što će da eksplodira. A u trenutku Praska nije postojalo ni jedno, ni drugo. Naziv Veliki prasak izaziva često zabunu jer je malo komplikovano tačno objasniti šta se tad dešavalo, pa se pribegava svakodnevnim analogijama. Dalje kažete da su nastale zvijezde od vodonika i kiseonika, pa su kasnije nastali ostali elementi Pitanje: kako je moguće da uranijum nastane od vodonika? Zvezde su nastale od velike količine vodonika u čijem centru je pod dejstvom gravitacije dostignuta dovoljna temperatura da bi otpočela nuklearna fuzija. Svi drugi elementi iz periodnog sistema zaključno sa gvožđem, uključujući tu i kiseonik, su nastali u zvezdama. Svi prirodni elementi teži od gvožđa (uključujući tu i uranijum koji pominješ) su nastali u ekplozijama supernova. Supernove su inače vrlo masivne zvezde koje svoj život završavaju u gigantskim eksplozijama. Dalje je po teoriji sunčev sistem bio u obliku gasa. Taj gas je počeo da se kreće pa su tako nastale planeteKritički osvrt: ako se gas kretao u jednom smjeru, zašto se neke planete kreću u suprotnim smjerovima? Ko je pokrenuo gas? Kako je nastao gas? Ne zna se tačno kako je nastao naš Sunčev sistem, ali najverovatnija hipoteza je da je nastao od ogromnog oblaka gasa koji je poremetila eksplozija obližnje supernove. Ovo je izazvalo nejednakost u gustini gasa i zbog toga je jedan deo gasa postao masivniji i kolabirao pod dejstvom gravitacije, što je dovelo do toga da ceo oblak počne da rotira oko tog jednog dela. Kada je temperatura u tom masivnom delu dostigla određeni nivo, započela je fuzija i tako je nastalo naše Sunce. Od ostatka gasa su se formirale planete. Odakle gas? On je bio sastavljen uglavnom od vodonika, najlakšeg elementa koji je nastao nekoliko stotina hiljada godina posle Velikog praska i koga ima u izobilju u svemiru. Ne zna se tačno još uvek zašto se neke planete kreću u suprotnim smerovima... Dalje: drugi zakon termodinamike kaže da sve ide ka propadljivosti, znači evolucija se kosi sa tim zakonom Netačno. Sve ide ka 'propadljivosti' samo u izolovanim sistemima, tj. onima koji ne primaju energiju odnegde. Život je sasvim prirodan jer je moguć upravo zbog Sunca, koji je stalan izvor energije. Zakon biogeneze kaže da živo nastaje od živog. Ne, zakon biogeneze kaže da odrasle jedinke ne mogu da se stvore iz nežive materije, već samo mogu da potiču od drugih oblika života. Ne govori ništa o poreklu života. Ovaj zakon je formulisao Luj Paster da bi razbio staru zabludu, koja je vladala još od Aristotela, tzv. spontani nastanak organizama po kome živa bića mogu nastati nevezano od drugih živih bića, recimo iz prašine ili od zemlje ili neke druge neorganske materije. Ako misliš da naučnu disciplinu koja se bavi nastankom života, ona se zove abiogeneza i do sada nemamo jasnu teoriju kako je život na Zemlji mogao da nastane. Dakle, ako te zanima nešto detaljno, baci pogled ovde: https://www.pouke.org/forum/forum/70-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B5/ Pa onda se javi na nekoj temi ako ti nešto nije jasno, biće valjda nekog tu da ti odgovori... Milan Nikolic, Дидим and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivanad2004 Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Помаже Бог, Ивана! Добро дошла на форум и морам да се сложим са Александром Милојковим и да додам нешто своје. Није атеистичка теорија, него научна, а наука није ни атеистичка ни теистичка. Еволуционисти нису нужно атеисти, ево ја сам на пример православни верник и исповедам Символ вере и отворено причам о еволуцији као о научној чињеници. Имао сам раније једну књижицу у којој је отац Лазар Милин одговорио на питање једне девојчице као што си ти, која је била збуњена како на часовима биологије уче да је човек настао еволуцијом, а на часовима веронауке да је човека створио Бог. Отац Милин јој је смирено објаснио да је наука ту да објасни КАКО је створен свет, а веронаука да објасни КО га је створио. То су различита питања и свако треба да се бави својим. Као кад неки људи из науке неспретно излете па коментаришу (не)постојање Бога који је ван њиховог домена проучавања, исто тако греше и црквена лица која би неспретно излетела у поље науке и коментарисала ствари које су ван њихово домена. Тако да ћеш на овом форуму по питању еволуције, највероватније имати дебату са браћом и сестрама верницима, а не са атеистима. Bog vam pomogao, hvala na savjetima, ali ako su neke moje tvrdnje netačne pustite ateiste da to kažu. Znam šta znači riječ teorija ali pokušavam da kažem da za nju nema dokaza, ali baš ni jedan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 5, 2015 Пријави Подели Написано Август 5, 2015 Стварно претерујеш са атеистима. Теорију Великог праска је основао хришћанин а не атеиста. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука