Jump to content

"Postavi pitanje hriščanima"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Misli se na Njegovu bozansku prirodu (sustinu) - ne može.

Ona se ne može opisati, tako da se ne može ni naslikati.

"Boga čovek ne može videti, na Njega ni činovi angelski ne smeju zirati,

ali kroz tebe Svečistaja javi se ljudima ovaploćeni Logos,

stoga tebe sa nebeskim vojskama slaveći kao Blaženu,

Njega veličamo!"

Boga nitko nije vidio nikada. Jedinorođeni, koji je Bog, koji počiva na srcu Očevu, on je donio vijest...

Jeli ovaj citat u tom kontekstu da se On ne može vidjeti golim okom?

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Zvonko pitah te nesto

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

On ga javi, jer - "Filipe, toliko sam dugo s vama, i još me nisi poznao?! Ko vidi Mene, vidi i Oca moga, jer ja i Otac jedno smo."

Reč je Gospodnja.

Drugim rečima, ko vidi Logosa vidi i Onoga čiji je On Logos.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Jeli ovaj citat u tom kontekstu da se On ne može vidjeti golim okom?

Ne možemo videti (upoznati) Boga onakvim kakav jeste -  Bog Otac: Onaj koji živi ljubav,

to ne možemo videti (spoznati) mimo Hrista, i to nije stvar očiju nego srca.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Psalmi 89/34

Zaharija 11/10

Што се тиче Захарије, цела глава говори о лошим патирима и два штапа као симболима пастирствовања кроз које се изражава благост Божија и свеза са њим. Пророк Захарија критикује тадашње пастире - свештенство - и озариван Духом Светим указује да је управо такав однос према стаду Божијем довело до кључног места у овој глави, а то су стихови који говоре о издајству Јудином и куповању Лончареве њиве за 30 сребрника.  Дакле, не говори овде поррок о прекидању завета, савеза већ о лошим псатирима и невољном стаду које Бог препушта његовим изборима. Тај избор и то неверство се налази на врхунцу у издајсту Јуде Искариотскога који пољупцем као изразом љубави у ствари издаје Христа.

У Псалму који си навео стих припада целини која има месијански карактер а која говори о Давиду којега Бог изабра и који ће довека царовати. У ствари смисао јесте да је Христос у ствари испуњење завета које је Бог склопио јеш са Авраамом. Погледај стихове тог псалма 20- 37. Нарочито 27-33.

Смисао завета у Библији није само уговорни однос, већ изрази личног односа утемељеног на љубави и верности. На неколико места ћемо наћи да се овај завет пореди са браком, и односом мужа и жене.Бог допушта, и то видимо на много места, страдање Израиља који је одступио од завета па и Бог то тобоже чини. Јер исто тако , када се помиње прекисање завета, говори се о обнови истог и не само то, него о новом завезу који неће бити телесан, који неће бити формалан него који ће Бог усадити у срца људи. (Пророк Јеремија)

Дакле, овде није случај о местима која су контрадикторна, већ о томе да је пуноћа закона (завета) Христос. Бог свој завет прави са многима у нпр. Старом Завету. И ти облици завета су другачији од претходних. Нико пак од актера не мисли да је претходни тиме укинут. То је због тога што је у коначном смислу сваки завет увођење у коначну тајну и истину овога света а то је Царство Божије као коначно испуњење свих савеза са Богом а што ми хришћани, не по својим заслугама већ по благодати Божијој, већ сада и овде предокушамо.

Још једна ствар; навео сам ти пример књиге пророка Јоне и његовог "промашеног" прорицања. Јер Бог му говори о катастрофи Ниневљана да би управо ту исту катастрофу спречио. Тако и овде, Бог "укида" завет да би тргао Израиљце из учмалости и да би их вратио на прави пут. Мој утисак је заиста такав да читајући Ст. Завет Бог и те како држи до завета са Израиљцима, и то до очајања држи. Али исто тако, не гуиб из вида остале народе јер и они су позвани да постану Израиљ Божији. Такође, они наводи из посланице Римљанима ап. Павла имају за циљ и да ти покажу, као и свима нама овде, да имати савез са Богом, личну и непосредну заједницу, гледати га лицем к лицу, није нешто што бива механички и зацементирано већ тражи непрекидно потврђивање тог завета и понирање у његове дубине. Другим речима, једноставније речено, то што сам хришћанин не значи да се све остало збива о дифолту без обзира како се понашам. Завет није магијски однос.

У псалму који си навео, али и у другима често се налазе овакве паралеле које говоре о држању завета од стране Бога а онда се потом говори о страдању народа, о приспитивању је ли то Бог њих напустио и молба да их Бог заиста не напусти. Псалми су пре свега молитве, богослужбене песме Старог Завета. И тако их тзреба и посматрати. Свакако садрже пророчка места, и изсповедање вере. Али, за Билблију је одувек закон молитве био закон вере. Да не компликујем, ево примера; ви муслимани, претпостављам, када се молите Богу имате често примере из историје који говоре о томе како је Алах помогао праведницима. Зар често не наводите те приумере у молитвама и кажете: "..као што си помогао том ои том, Боже, и ради објаве које си дао Мухамеду. пом,ози и нама сада, сачувај нас, спаси нас..." Имате ли такве примере молитава?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

De onda molim te ovo objasni:

Nikada neću pogaziti zavjeta svojega, i što su izrekla usta moja, neću poreći.

Uzeo sam svoj štap milost, i slomio ga, da prelomim savez svoj, što sam ga učinio sa svim narodima.

Ovdej na jednom mjestu se kaže da ispunjavaa na drugom da ne ispunjava. Šta je tačno?

Тачно је да Бог увек испуњава своја обећања. То су  цитати из пророчких књига које захтевају тумачење, не може да се извади један стих из контекста.

Мене више интересује твоје мишљење о ономе што сам написао у вези Старог и Новог Завета и разлици нашег односа према Светом Писму и вашег према Курану. То је веома битно за дијалог. Имам утисак да већина муслимана потпуно погрешно разуме шта је за нас Свето Писмо.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Тачно је да Бог увек испуњава своја обећања. То су  цитати из пророчких књига које захтевају тумачење, не може да се извади један стих из контекста.

Мене више интересује твоје мишљење о ономе што сам написао у вези Старог и Новог Завета и разлици нашег односа према Светом Писму и вашег према Курану. То је веома битно за дијалог. Имам утисак да већина муслимана потпуно погрешно разуме шта је за нас Свето Писмо.

Nije problem brate što musliman ne razumije vašu vjeru.To nije problem, problem bi bio da ne razumije islam.Ovdje je problem što po jednom pitanju dobiješ više različitih odgovora.

Što se tiče tvog odgovora vidi se da je prožet znanjem i i željom da se pojasni.To cjenim i mislim da razumiješ tematiku i bilo bi dobro da ovdje tebi daju da odgovaraš i još nekima jer(da se ne uvrede drugi)neki ne kontaju vašu vjeru ama baš nikako.

Na najjednostaniji način si odgovorio o vašem odnosu prema Starom i Novom zavjetu.

Iskreno znao sam stav vaše vjere po ovom pitanju samo sam se zaprepastio koliko hriščana nemaju pojma o tome

Подели на овим сајтовима

Ne možemo videti (upoznati) Boga onakvim kakav jeste -  Bog Otac: Onaj koji živi ljubav,

to ne možemo videti (spoznati) mimo Hrista, i to nije stvar očiju nego srca.

Ja vjerujem i slažem se sa citatom koji svjedoći da se Bog ne može golim okom vidjeti.Ali ovdje sasvim drugačije se tvrdi.

Nadam se da sam citate ispravno naveo.Ako vam treba mjesto na kojem se u Bibliji to navodi potrudit ću se i navesti to.

A govorio je Gospod s Mojsijem licem u lice, kao što govori netko s prijateljem svojim. Potom bi se ovaj vratio u tabor, a sluga njegov, mladi Jošua, sin Nunov, ne bi se maknuo od Šatora.

Ušima bio sam čuo o tebi; a sada te je vidjelo oko moje

A on reče: "Ljudi braćo i oci, poslušajte! Bog slave javi se ocu našemu Abrahamu, kad je bio u Mezopotamiji, prije nego se doseli u Haran.

Подели на овим сајтовима

Nije problem brate što musliman ne razumije vašu vjeru.To nije problem, problem bi bio da ne razumije islam.Ovdje je problem što po jednom pitanju dobiješ više različitih odgovora.

Što se tiče tvog odgovora vidi se da je prožet znanjem i i željom da se pojasni.To cjenim i mislim da razumiješ tematiku i bilo bi dobro da ovdje tebi daju da odgovaraš i još nekima jer(da se ne uvrede drugi)neki ne kontaju vašu vjeru ama baš nikako.

Na najjednostaniji način si odgovorio o vašem odnosu prema Starom i Novom zavjetu.

Iskreno znao sam stav vaše vjere po ovom pitanju samo sam se zaprepastio koliko hriščana nemaju pojma o tome

ОК, али ако смо се разумели онда ови "ребуси" које постављаш немају превише смисла.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

gde pise da sotona nije i telesno bice? isto pitanje i za andjele, gde u Bibliji pise da su iskljucivo duhovna bica?

i nigde ne pise da ce biti rodjen u svojstvu coveka, nego je receno da ce se pojaviti tj bice pusten iz ada...

Jezekiljevo svedocenje

http://wwwyu.com/biblija/26jzk010.htm

Zvonko ponovo pitam, ili bilo ko?

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Nije problem brate što musliman ne razumije vašu vjeru.To nije problem, problem bi bio da ne razumije islam. Ovdje je problem što po jednom pitanju dobiješ više različitih odgovora.

Ti odgovori nisu uopste protivrecni jedan drugom, kako bi se iz ovog tvog posta mozda ucinilo, nego bas naprotiv - svi koji smo ti odgovarali na temi, lepo smo se dopunjavali medjusobno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zvonko ponovo pitam, ili bilo ko?

"U pocetku stvori Bog nebo i zemlju"...

Oci pod nebom podrazumevaju svet nebeskih i bestelesnih zivih bica - andjela.

Kako su necastivi zapravo samo pali andjeli, onda je jasno da su i oni bestelesni...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Brate, ja cu samo jos jednom da ti kazem, pa ti kako `oces - Biblija se ne cita i ne tumaci tako bukvalisticki.

Sve sto je tamo napisano ima neki kontekst, odnosno celinu kojoj pripada, i samo se unutar celine dobro razume.

:)

Posto mi je prethodni post obrisan, probacu da preformulisem pitanje.

Ovo sto si napisao nije tacno, jer postoje delovi biblije koji se bukvalno i konkretno citaju. Postoje dogadjaji opisani u bibliji koji se uzimaju zdravo za gotovo a ne posmatraju metaforicno, hiperbolicno ili kakogod drugacije...

Zato je netacno ovo sto si napisao, a to inace cesto pominjete ne forumu, pa ispadate sami sebi protivurecni... eto cisto da primetim, kolko da znate ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

aman gde pise u Bibliji da su andjeli bestelesni?! cak naprotiv...

Подели на овим сајтовима

aman gde pise u Bibliji da su andjeli bestelesni?! cak naprotiv...

Samo malo ispratis sta Oci Crkve govore o tome, i nema da te boli glava...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...