Jump to content

"Postavi pitanje hriščanima"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Дакле, Енизе, када је брак у питању, ту се не размишља кроз категорије правде и користи. Брак је Света Тајна и као такав је један и једини.

Инсистира се на једном једином браку зато што је брак мужа и жене симболише Христа и Цркву, те као што двоје једно тело постају, тако је и Црква Једно Тело (Христово) с Христом, и то се поштује у канонском праву (где иде толико далеко да не дозвољава нпр. супружнику чији је супружник преминуо да удовац/удовица други брак склопи са сестром/братом од свога покојног супружника јер се то рачуна као символички инцест).

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 108
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Чак се и обред венчања за друго и трећебрачнике разликује од првобрачних.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Брак је у Цркви Света тајна, један је и непоновљив. Све остало, други и трећи брак, је снисхођење слабом човеку.

A sto crkva smatra covekove odluke nepogresivim?

Odluka da udjes  u prvi brak moze da bude pogresna... nisi dovoljno upoznao osobu, bio si premlad da znas sta hoces, rodbina te ozenila/udala na silu... 

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@bosanac

1) Jasno je, kad ovu Hristovu propoved uzmes kao celinu, da On ovde na jedan strog nacin zeli da predupredi svaku vrstu bludnicenja, preljube i slicnog, i prosto kaze da je najbolje da se tako otpustena zena vrati svom prvom muzu. S druge strane, jasno je (uzimajuci u obzir celinu Hristovog ucenja) da, ako muz ostane uporan u svom nedelu (ne zeli da primi zenu nazad), zena nesmetano moze da dobije blagoslov za drugi brak, jer u svemu tome nije nista kriva.

2) Ovde nisi dobro razumeo - ako je zena ta koja je ucinila preljubu, onda ona i ne treba da misli odmah o drugom braku, nego da se valjano pokaje (= preumi, jer je pokajanje = preumljenje) za ucinjeno nedelo, pa ako drugi supruznik (u ovom slucaju muz) oprosti zeni, moze da bude ponovo sa njim, a ako to ne ide, onda bi svakako - uz odredjene disciplinske uslove - i ona dobila blagoslov za drugi brak.

Inace, kao sto i Aca rece - u ovim recima Hristovim nije prosto neko pravilo, nego teznja ka idealu jednobracnosti, jer je u Crkvi drugi brak snishodjenje slabostima ljudi, a treci maltene i ne postoji, odnosno, moze da se odobri samo po iskljucivom blagoslovu episkopa, koji detaljno ispituje zasto je do toga (treceg braka) uopste doslo (u slucaju da se nadje da je taj treci brak neopravdan, taj covek/zena se smatra i gorim od preljubnika).

Prijatelju cjenim odgovore i tvoj trud koji ulažeš kao čestiti hriščanin s ciljem svjedočenja svojoj vjeri ali bih volio da u odgovorima navodiš i dokaze iz vaših relevantnih  za vjeru, izvora.Ipak kada budem slušao da se raspuštenica nemože udati poslije prvog braka, ja želim da kažem istinu drugima da to baš nije tako.ali ako me druga strana bude pitala šta im je dokaz reći ću Obi-wan,! Sada možeš zamisliti koliko će taj odgovor kod drugih biti težak. Stoga lijepi moj prijatelju u odgovorima donosi dokaze ovako se može tumačiti samo kao mišljenje čovjeka kojem ne znam ni ime ni prezime.

Nemoj se ljutiti ovo je jako dobronamjerna kritika.

...........................

Dakle, da malo zaokruzimo - i ovde, kao i u ostatku Novog Zaveta (= Jevandjelja), prosto moras da imas u vidu celinu, jer Hristos nije dosao da donese prost tamo neki novi set pravila kao zamenu za starozavetna, nego je doneo jedan kompletan zivotni (bogocovecanski) etos, koji u svojoj srzi ima samo jednu stvar - celomudrenost.

Znači da i Stari zavjet prihvatate kao i Novi. Jesam li u pravu?

A sta je to celomudrenost, mozemo da obrazlozimo, ako te zanima...

Zanima me!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Zašto jevreji kojima je Tora objavljena ne razumiju Boga onako kako ga vi razumijete.

Ps. Poznati su mi citati iz Starog zavjeta koje tumačite kao da je u njima nagovještaj trojstva.

To jevreji ne priznaju.

Kako to objašnjavate?

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Оби-Ван сасвим лепо објаснио приступ "правилима" Новога Завета, тј. хришћанства. Сад што ти тражиш наводе из извора да би тиме поткрепио своје неприхватање, то је сасвим друго.

Но, у погледу извора; ако погледаш Христову беседу на гори видећеш да он наводи неколико старозаветних правила које  допуњује. О убиству, прељуби и мржњи/љубави према непријатељима. То ти је Јев. по Матеју 5. глава од 19. стиха до краја главе. https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&chap=5

Из цитата који си ти навео, јаасно је да Христос не укида старозаветне законе, већ како сам каже, они су такви због окорелости срца људи. Господ жели да превазиђемо тај телесни вид (формални) и обновимо себе из дубине бића по лику који је Бог човеку наменио стварајући га- а то је лик Христов.

Ако ти је нејасно везано за други брак и трећи, у Цркви постоји принцип икономије. То значи да на првом месту опраштамо грехе људима јер то Бог најпре чини. Зато је и Христос постао човек. Тај принцип икономије подразумева понекад, са расуђивањем, попуштање у односу на начела које нам је Господ предао због слабости људске природе. Све то ради исправљања конкретног човека. У јев. по Матеју имаш следећи пример који следимо : https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&chap=18

Матеј 18, од 14 стиха до краја главе.

И на послетку, као пример неосуђивања ближњих какав год грех учинили, тј. боље рећи пресуђивања имаш пример из Јев. по Јовану 8, 1-11  https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=43&chap=8

У посланици Галатима, Апостол Павле каже:" А пре доласка вере бисмо под законом чувани и затворени за веру која се имала открити. Тако нам закон постаде васпитач за Христа, да би се вром оправдали; а кад дође вера, више нисмо под васпитачем. Јер сте сви синови Божији вером у Христа Исуса. Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте." Гал. 3, 23-27

"Не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другога; јер који љуби другога испунио је закон. Јер оно: Не чини прељубу, не убиј, не укради, не свједочи лажно, не пожели, и било која друга заповијест, испуњава се у овој ријечи: Љуби ближњега својега као себе самога. Љубав не чини зла ближњему; љубав је, дакле, пуноћа закона." Римљанима 131, 8-10

"Јер обрезање користи, ако закон испуњаваш; ако ли си преступник закона, обрезање је твоје необрезање постало.Ако, дакле, необрезани чува заповијести закона, зар се неће његово необрезање рачунати за обрезање?И онај који је по природи необрезан, а испуњава закон, осудиће тебе који си поред Писма и обрезања преступник закона.Јер није оно Јудејац што је споља, нити је оно обрезање што је споља, на тијелу,Него је оно Јудејац који је то изнутра, и обрезање је обрезање срца духом а не словом; таквоме је похвала не од људи него од Бога." Римљанима, 2,25-29

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zašto jevreji kojima je Tora objavljena ne razumiju Boga onako kako ga vi razumijete.

Ps. Poznati su mi citati iz Starog zavjeta koje tumačite kao da je u njima nagovještaj trojstva.

To jevreji ne priznaju.

Kako to objašnjavate?

Свети Николај Велимировић у његовом Катихизису:

Зашто Бог није открио себе у Старом завету као Свету Тројицу?

Као што човек не открива своје унутарње тајне слугама и странцима, већ својој деци, тако ни Бог није открио тајну Свога бића „туђим" људима који су били слуге и робови Закона, већ је задржао ово откривење за своју децу љубави Новог завета.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To jevreji ne priznaju.

Kako to objašnjavate?

Посланица Римљанима 9. 19, и 11 глава.

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=45&chap=9

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=45&chap=10

https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=45&chap=11

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

@bosanac

Kao sto sam vec rekao - u hriscanstvu ne postoji taksativno navodjenje dokaza kao u nekom prostom zakonu. Hriscanska vera je duboka, sveobuhvatna, nema nijednog delica zivota koji ona ne obuhvata. Zato je i Rec Bozija (= Biblija, Sveto Pismo) preduboka, uvek sveobihvatna i viseznacna, o kome god pitanju da govori.

Eno, naveo sam ti mesta iz Jevandjelja (= Novog Zaveta) kao izvor kad sam govorio o braku i drugobracnosti, a ispod toga su 2 pasusa jedno naseg crkvenog ucitelja koji je (izmedju ostalih i on, ali ne samo on) ova mesta o braku lepo protumacio i objasnio, i to tako da svako moze da razume. Ako zelis objasnjenje o tome pitanju - eto ga.

Meni je jasno da ti ne prihvatas mnogo toga ovde, ali onda se pomiri s tim da je to to, to je nasa vera.

Eno ti je i Lameh objasnio veoma lepo, ako zelis da proicitas.

A ja mogu da ti dam jos i moj diplomski rad, on bas govori o temi drugobracnosti, i ima puno izvora navedenih u njemu.

Ako te to zanima, javi na PP...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da li je Bog pravedan po vašem vjerovanju?

Sta ti tacno podrazumevas pod izrazom "pravedan"?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Meni je jasno da ti ne prihvatas mnogo toga ovde, ali onda se pomiri s tim da je to to, to je nasa vera.

Prijatelju, tačno je da ja mnogo šta ne prihvatam iz vaše vjere kao ni vi iz moje.Ja tražim pojašnjenje.Tj želim da pokušam da shvatim i razumijem vaš način vjerovanja. Učim vaše vjerovanje od vas i pokušavam shvatiti vaš način razmišljanja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...