Jump to content

Nadbiskup Hočevar: Papa neće posetiti Jasenovac dok Srbi i Hrvati ne utvrde istinu o njemu

Оцени ову тему


Препоручена порука

SPC neće uputiti poziv papi

Srpska pravoslavna crkva (SPC) najverovatnije neće uputiti poziv papi Benediktu XVI da prisustvuje proslavi 1700 godina Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu, jer o tome nije postignuta saglasnost Sabora, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji

Apostolski nuncije, nadbiskup Orlando Antonini izjavio je da papa Benedikt XVI neće doći u Srbiju bez poziva SPC.

Papa bi, možda, i dobio poziv da je prilikom posete Hrvatskoj obišao Jasenovac i odao poštu žrtvama koncentracionog logora u kojem je, prema najčešće citiranim podacima i izveštaju Komisije za utvrđivanje istine o tom logoru, ubijeno 700.000 Srba i oko 100.000 Jevreja i Roma.

Kako se to nije dogodilo, a poglavar Rimokatoličke crkve obišao je grob hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, kome je posle Drugog svetskog rata suđeno zbog saradnje sa nacistima, izvesno je da će "poziv papi za dolazak u Srbiju morati da sačeka neka druga vremena", navode u Patrijaršiji.

Zvaničan stav SPC o eventualnom dolasku pape u Srbiju nije bilo moguće dobiti, ali "izvor u Patrijaršiji" ukazuje i da negativan stav SPC upućuje na kalendar događaja. Naime, da poziva papi za Niš nema jasno je, kažu u SPC, već i iz činjenice da bi sada za to bilo kasno, jer protokoli najviših crkvenih velikodostojnika nalažu da se njihove posete ugovaraju i po nekoliko godina unapred.

Sociolog religije Mirko Đorđević podseća na medijske špekulacije uoči završenog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, koje su se svodile na to da će najviše crkveno telo pozvati papu Benedikta XVI u Niš 2013. godine.

Takođe, očekivalo se da će Sabor papi uputiti protestnu notu zbog namere da prilikom posete Hrvatskoj poseti i Stepinčev grob.

"Nema sumnje da je rasprave o tome na Saboru bilo, ali ne samo da je izostala nota, već se papa u saopštenju Sabora ne pominje - jer episkopat oko svega toga nije jedinstven", rekao je Đorđević Tanjugu.

Đorđević smatra da je Sabor "bio oprezan" jer je petnaestak dana uoči zasedanja Sabora iz vatikanske ekspoziture u Beču saopšteno da papa i ne namerava da dođe u Srbiju, jer, kako je navedeno, u SPC vlada "neredovno stanje i velika napetost".

Papa, podseća Đorđević, ne želi da dođe u Srbiju bez saglasnosti većinske crkve. On, takođe, tvrdi da svi događaji imaju i političku konotaciju.

Analitičar religije Živica Tučić potvrđuje da među episkopima postoji nesaglasje.

"Samo stanje u SPC, gde nije završen pokušaj nekih veoma konzervativnih delova da preovladaju, iako u tome ne uspevaju, odnosi dosta energije i pažnje cele Crkve", kazao je Tucić Tanjugu.

Po njegovim rečima, može se zaključiti da ni SPC, niti srpska država, nemaju veliku zainteresovanost za to da dođe do papine posete Srbiji.

"Sa pozivom i realizacijom papine posete Srbiji treba očigledno sačekati. To se, čini se, shvata i u Vatikanu. Prvo treba poboljšati atmosferu za takvu posetu", naveo je Tucić.

Dolazak pape u Srbiju ne zavisi samo od patrijarha Irineja koji se za dolazak vrhovnog poglavara svih katolika zalagao još dok je bio episkop niški.

U intervjuu Tanjugu, s jeseni prošle godine, patrijarh je rekao da bi bilo dobro da do te posete dođe, ali da će o pozivu papi da poseti Srbiju odlučivati Sveti arhijerejski Sabor.

"I neka da Bog da ga (papu) Sabor pozove i da on dođe", rekao je tada patrijarh uveren da je dosta bilo razdvajanja i svađanja dve crke od čega su posledice, tvrdi, imali samo Srbi.

Patrijarh je rekao i da je uveren da onog pogroma Srba u Hrvatskoj tokom poslednjeg rata i kasnije ne bi ni bilo da su odnosi dve crkve bliži i da je bilo razgovora. Prvi među jednakim arhijerejima je, neposredno pred ustoličenje u Pećkoj patrijarši prošlog oktobra, rekao da se "Bogu moli da dođe do jedinstva dve crke", a da do tada treba da bude kontakata, razgovora, uspostavljanja ljudskih odnosa, kao temelja dubljeg suštinskog razgovora u kome će se polako i na jevanđelski način prići tom problemu.

Analitičari religije ukazuju na uticaj Moskovske patrijaršije na papin dolazak u Srbiju jer, kako kažu, teško da bi patrijarh Moskovski i cele Rusije pristao da se sa poglavarom svih katolika sretne u trećoj zemlji - Srbiji.

Rusija, Srbija i Crna Gora su tri većinski pravoslavne zemlje koje nijedan rimokatolički poglavar nikada nije posetio, a poslednji susret poglavara pravoslavne i zapadne crkve bio je 1054. godine kada je došlo do velike šizme, odnosno njihovog raskola.

Skeptici podsećaju da u srpskoj, ali i u ruskoj Crkvi odavno kruži pošalica da bi svaki papa dao pola Vatikana samo da dođe u Beograd, a drugu polovinu da kroči u Moskvu.

Press

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sociolog religije Mirko Đorđević
Analitičar religije Živica Tučić

Sve moj do moga... prstgore 0442_feel 1405_love

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Inace, o tamo nekoj nesaglasnosti Sabora nema ni govora, jer sam od mog vladike cuo nesto sasvim drugo - da je Sabor sasvim jedinstven po tom pitanju da se papa sada ne zove na proslavu u Nis...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мислим да треба обавезно звати папу јер је он хришћански селебрити број један и не иде да се без њега прави журка 0205_whistling

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

smej.gif sve je kako si naveo a u Drakulicu je poklano samo troje ljudi a ovi Srbi sami sebi skacu u stomak kada kazu da je poklano 3000... i tako.... smej.gif-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':bla:' />

0205_whistling

Just_Cuz_19

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Papa ce doci u Srbiju.

Ovo je jos jedan manevar Sinodlija zbog posete Pape Zagrebu, i svezih reakcija.

Pa zar se moze zamisliti neki hepening takvog tipa bez '' хришћански селебрити број један'' Pape i te svite?

Naravno da je to nemoguce.

Pa ovde su tone i tone postova napisani u prilog dolaska i takva je atmosfera stvorena da bi svaka proslava bez Pape unapred bila ''poluprazna i nedovrsena''.

Nadam se da ce se dogoditi nesto da ne kroci nogom u Srbiju.

Makar da ga Bog prizove sebi, pa da budu izbori u toku.

Ponavljam nemam nista protiv dolaska pape u Srbiju, ako bi to znacilo ono sto on i jese, sastanak i razgovor dva politicara i predsednika dve drzave Srbije i Vatikana, Tadica i Pape.

Naravno i da uz to ide i Misa za svoje vernike na severu Srbije, negde na nekom hipodromu poput onog Osijeckog.

Ali to su kao i vecina napisanog ovde -samo puste zelje, i mrtva slova na papiru, od kojih mi mislimo da nesto zavisi, da ce nesto promeniti, i na nesto uticati.

On nece doci ako bar ne procita ''Simbol vere'' i ''Oce nas'' na bini sa ostalim vladikama i patrijarsima.

A to je ono od cega strahuje svaki pravoslavni vernik.

Sto se tice Draginog izlaganja, mogu samo reci Sacuvaj Boze i sakloni nas takvih prosvetitelja i branitelja Srpskog naroda.

Naknadnim realizmom u politici i veri moze se doci samo do sizofrenije i autogolova svom narodu.

To oni nece shvatiti dok ne udare u zid, a pitanje je hoce li i onda,ili ce traziti druga opravdanja sa opet naknadnim mudrovanjem.

Posle svih naucnih studija, Zivanovica, Bulajica, i naravno Daneta Lastavice nadje se neko poput nadmenog sada vladike Jovna Culibrka, ili slicnim njemu da ''dobronamerno'' otvaraju oci Srbima da nije bas dobro govoriti o velikim brojkama ubijenih, sto zbog ''morala nacije'' sto zbog medjunacionalnih odnosa.

Pih.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

*Da nije blesave politike, morali bi da kažemo da što je manje Srba stradalo, da je to normalno bolje. Ali zbog politike mi teramo broj na gore, dokle npr. Hrvati teraju broj na dole.

Ovim hoces da kazes da je 7-8 miliona Srba koji povecavaju broj i 4-5 miliona hrvata koji smanjuju broj ustvari blesavo? Da mi teramo vodu na hrvatsku vodenicu a oni na Srpsku.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mogli bi i Jevreji malo da smanje broj, ide im u prilog da su ih likvidirali svega nekoliko stotina a ne nekoliko miliona. Znas koliko vise bi ih bilo danas da su vodili pametnu politikun ti glupi Jevreji.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Drag je papa, al je draža Moskva.

Kad ti neko na taj način preti

ne nadaj se ti ničemu dobrom

no se moli samo manjoj šteti.

Uvek bilo srpstvo na križanju

interesi mnogih svetskih sila

da'l Stambolu ili Vatikanu

uvek srpska pitalica bila

Sad je vrijeme kakvo nije bilo

kad su sile ko rođena braća

jedno drugom miju lice belo

samo Srbi ostaće bez gaća

Tu i Ruska Carevina Nova

hoće neko seme da posadi

kako bilo njima nije loše

al će Srbin i taj plod da vadi

Možda takav Božiji je pouk

jer su Srbi svi psovači Boga

ništa bolje zaslužili nisu

nego usud i ropstvo s'toga

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja vidim veći problem u tom da ako pošaljete poziv Papi a on na to nedugo za tim odmah umre i ne dočeka se nikakvog Niša,

to vam potom niko neće htjet doći jer će se svi bojat da ako budu pozvani i oni dočekaće se prije svog pogreba nego kakvog Niša!

0409_feel

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Papa ce doci u Srbiju.

Ovo je jos jedan manevar Sinodlija zbog posete Pape Zagrebu, i svezih reakcija.

Pa zar se moze zamisliti neki hepening takvog tipa bez '' хришћански селебрити број један'' Pape i te svite?

Naravno da je to nemoguce.

Pa ovde su tone i tone postova napisani u prilog dolaska i takva je atmosfera stvorena da bi svaka proslava bez Pape unapred bila ''poluprazna i nedovrsena''.

Nadam se da ce se dogoditi nesto da ne kroci nogom u Srbiju.

Makar da ga Bog prizove sebi, pa da budu izbori u toku.

Ponavljam nemam nista protiv dolaska pape u Srbiju, ako bi to znacilo ono sto on i jese, sastanak i razgovor dva politicara i predsednika dve drzave Srbije i Vatikana, Tadica i Pape.

Naravno i da uz to ide i Misa za svoje vernike na severu Srbije, negde na nekom hipodromu poput onog Osijeckog.

Ali to su kao i vecina napisanog ovde -samo puste zelje, i mrtva slova na papiru, od kojih mi mislimo da nesto zavisi, da ce nesto promeniti, i na nesto uticati.

On nece doci ako bar ne procita ''Simbol vere'' i ''Oce nas'' na bini sa ostalim vladikama i patrijarsima.

A to je ono od cega strahuje svaki pravoslavni vernik.

Sto se tice Draginog izlaganja, mogu samo reci Sacuvaj Boze i sakloni nas takvih prosvetitelja i branitelja Srpskog naroda.

Naknadnim realizmom u politici i veri moze se doci samo do sizofrenije i autogolova svom narodu.

To oni nece shvatiti dok ne udare u zid, a pitanje je hoce li i onda,ili ce traziti druga opravdanja sa opet naknadnim mudrovanjem.

Posle svih naucnih studija, Zivanovica, Bulajica, i naravno Daneta Lastavice nadje se neko poput nadmenog sada vladike Jovna Culibrka, ili slicnim njemu da ''dobronamerno'' otvaraju oci Srbima da nije bas dobro govoriti o velikim brojkama ubijenih, sto zbog ''morala nacije'' sto zbog medjunacionalnih odnosa.

Pih.

Папа неће доћи у Србију.

Пратиш ли ти ситуацију у Цркви уопште? Не пратиш колико видим, само ти је Артемије на мисли и “ултра гига мега завјера” коју наводно Синод има против његовог "блаженства" Артемија.

Руси недају да дође папа Бенедикт, и сматрајау да окупљање свих поглавара помесних православних Цркава са папом не треба да буде у Србији. Руси папу Бенедикта сматрају значајним партнером ка остваривању Руских глобалних интереса и с тога неће дозволити да се одржи такав један значјан скуп у Нишу.

СПЦ неће ризиковати да заоштри своје односе са утицајном Руском Црквом, јер уколико би био позван папа у Ниш и ако би дошао у Ниш, Руски Патријарх не би дошао.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Добро, бре, Mudrov (приметио сам да велики Срби обично пишу латиницом...) - како каже пок. Павле Вујисић у улози оца Крстића у филму Ко то тамо пева - "Је л' теби не вреди говорити?" Што си, бре, напоран толико? Па добро, да л' је могуће да се у Србији (макар и овако на интернету, виртуалној) поведе нека тема, а да јој се не накачи нека бараба, такорећи случај??

Стварно ти је добар ник, јеси мудровара тешка... Да си рођен неку деценију раније био би добар ПолитКом прве пролетерске од тебе, а у најмању руку неко мандало у Ској.... Пу, мајка му стара, какав смо то народ....

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пу, мајка му стара, какав смо то народ....

Kakav narod takvi i popovi

dal smo ljudi ili smo lopovi.

Dal na čojka gledaju kao brata

ili samo hoće da skinu sa vrata.

Kada vidimo žene mozak nam se vine

poludeli sasvim hoće blud da čine.

Takvi su vam Srbi posle druga Tita,

komunjare krive ako neko pita.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Justinijan:

Папа неће доћи у Србију.

Papa ce doci u Sribju, KAD-TAD! Skoro sam siguran da ce to biti 2013 godine.

Пратиш ли ти ситуацију у Цркви уопште? Не пратиш колико видим, само ти је Артемије на мисли и “ултра гига мега завјера” коју наводно Синод има против његовог "блаженства" Артемија.

Pratim koliko mogu. Nije mi u glavi samo vladika Artemije. Imam porodicu, posao koji je zahtevan i na kojem idem poivici, od koje mi zavisi egzistencija.

Ne postoji ultra giga mega zavera protiv vladike Artemija. Rec je starom nacinu, uklanjanja nepodobnih. ''Drz'te lopava'' je ustaljena praksa i najdelotvornija. Nista vise nego sa patrijarhom Jerusalimskim ili vladikom Ipolitom u Ruskoj Crkvi

Blazenstvo Artemije? Zar to nije onaj bivsi raskolnik vl.Jovan? Ili arhiepiskop Amfilohije?

Руси недају да дође папа Бенедикт, и сматрајау да окупљање свих поглавара помесних православних Цркава са папом не треба да буде у Србији. Руси папу Бенедикта сматрају значајним партнером ка остваривању Руских глобалних интереса и с тога неће дозволити да се одржи такав један значјан скуп у Нишу.

Ruski ekumenisti iz poznatog odeljenja za spoljne poslove su veoma uticajni u to nema sumnje, ali daleko od toga da su uticajniji od pape. Posebno na svetske religijske tokove. Do 2013 godine iskristalisace se sve, pa mozemo ocekivati i susret p.Kirila i pape i pre 2013 godine.

Juzni tok, uticaj Rusa na Nis, sve to moze da se medijski pokrije i da to bude uz ''blagoslov'' ruskih ekumenista.

СПЦ неће ризиковати да заоштри своје односе са утицајном Руском Црквом, јер уколико би био позван папа у Ниш и ако би дошао у Ниш, Руски Патријарх не би дошао.

Naravno da nece niko rizikovati zaostaravanje odnosa sa ljudima poput Ilariona Alfejeva, ali tek nece rizikovati zaostravanje odnosa sa rkc, posebno posle ovakvog medijskog uragana potpomognutim finanskijskom i logistickom podrskom proatlanskih vlastodrzaca u Srbiji.

Posle nunicja Orlanda, Hocevara i njihovih izjava i priprema, jednostavno taj proces je nezaustavljiv.

Razumem vasu nelagodu, jer kada se ovo sve zalaufovalo vi ste duvali u te trube, kao prava logistika Sinoda i crkvenih vlasti.

Sada kada se pojavljuju ovakve vesti vi to treba da pokrijete sa standardnom pricom kako ce revnitelji izgubiti razlog postojanja, jer eto pored svog naseg truda, Papa nece doci.

Koliko god ja zeleo da ne dodje, svetska organizacija gazi sve pred sobom i to je nemoguce zaustaviti. To vi vrlo dobro znate, jer ste na strani koja dobija, doduse to ce da budu samo pirove pobede.

antics:

Добро, бре, Mudrov (приметио сам да велики Срби обично пишу латиницом...) - како каже пок. Павле Вујисић у улози оца Крстића у филму Ко то тамо пева - "Је л' теби не вреди говорити?" Што си, бре, напоран толико? Па добро, да л' је могуће да се у Србији (макар и овако на интернету, виртуалној) поведе нека тема, а да јој се не накачи нека бараба, такорећи случај??

Стварно ти је добар ник, јеси мудровара тешка... Да си рођен неку деценију раније био би добар ПолитКом прве пролетерске од тебе, а у најмању руку неко мандало у Ској.... Пу, мајка му стара, какав смо то народ....

Latinicom pisem kada kucam sa ovoga kompjutera, jer ne znam da namestim cirilicu. Kada kucam sa posla onda nekada bude i cirilica. Sve to saljem mejlom iz drugih razloga, pa jedan brat objavljuje. Zato mi i treba vremena da procitam i odgovorim, jer prijatelj nije uvek pored kompjutera.

Posto sam kod tebe ostavio utsak barabe takoreci slucaja, necu da ti kvarim utisak, ali na sledece konstatacije moram da odreagujem. U mojoj familiji nije bilo cetiri kolena ni vertikalno ni horizontalno, ni komunista ni skojevaca. Mnogo smo postradali i uvek bili odani svojoj SPC u svim vremenim i u svim sistemima.

Zaista se pitam kakav smo to narod, kada dopustamo da nam komunisticki zbiri i pelescene barabe rasturaju Crkvu, poslednje utvrdjenje istine i nade ovoga naroda.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...