Гости Guest Написано Децембар 31, 2013 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 Нина са јакном о. Гаврила "Током цијеле године мучила ме алергија - имала сам осип. Лијечила сам се али без успјеха. Уз помоћ пријатељице отпутовала сам да посјетим гроб о. Гаврила. Био је снажан пљусак али је мати Параскева изашла и дала ми мало уља објаснивши како да га користим. Помазивала сам се уљем а нешто уља сам и пила. За двије седмице сам се вратила са мојим мужем и пријатељима како бих узела још уља. Након једне седмице кориштења примијетила сам да је осип потпуно ишчезао и да сам била излијечена од алергије." Нина Пиросманишвили, Тбилиси * "Када се помажем уљем о. Гаврила сав бол нестаје. Када сам се вратила са мора заболио ме палац на нози. Ништа није помогло осим уља о. Гаврила. Мој дванаестогодишњи син патио је од болова у стомаку. Дала сам му нешто уља о. Гаврила и помазала му чело уљем у виду крсног знака, и све га је прошло. Када имам неки проблем или када ме нешто мучи ја сједнем испред његове фотографије и молим за помоћ. Удовица сам и можете само замислити колико проблема имам. Хвала ти за све што чиниш за мене о. Гаврило!" Марина Мацхавариани, Тбилиси * "Патио сам од фиброзе укупне коштане сржи. Прије годину и по дана љекари су изгубили сваку наду да ме могу спасити. Жута течност је излазила из мојих костију. Био сам препуштен Божијој вољи. Молио сам се, помазивао се уљем о. Гаврила и пио га. Након три мјесеца показали су се резултати. Сада сам потпуно здарав. Штавише, имао сам сиједу косу и обрве. Након употребе уља моје обрве су постале црне, а моја коса тамна и прошарана сиједим власима." Вано Тсиликашвили * "Моја пријатељица имала је неколико побачаја. Једна делегације из Грчке дошла је у посјету нама у Грузију. Један од гостију, грчки свештеник, рекао јој је, "Ви у Грузији имате свето мјесто," и рекао јој да посјети гроб о. Гаврила, што је и учинила. Прошло је неко вријеме и она је затруднила." Маја Коублашвили, Тбилиси * "Три године нисам могла занијете дијете; сви третмани су се показали неефикасним. Посјетила сам гроб о. Гаврила у току Великог поста и замолила га да ми буде посредник пред Господом. На гробу је било мноштво свијета, али ме мати Параскева некако спазила и помазала ми чело уљем. Дала ми је мало уља којим сам, према упутствима, помазивала чело сваки дан. Тог мјесеца сам остала трудна." Према ријечима Маје Коублашвили, Тбилиси Из писама затвореника "Затвореници који су исцијељени уз помоћ уља о. Гаврила обукли су се у Христа! Хвала ти, Господе, за све!" "Тренутно сам затвореник који служи казну у Ксанскаја колонији, зона 7. Црква св. Николе у којој се молимо изграђена је у нашој зони. Издвојили су ћелију поред цркве за мене лично, гдје ја служим. Знате како су данас тешка времена. Чак и за људе који су слободни данас је тешко опстати, обезбиједити за себе здравствену његу и ријешити проблеме. Све ово само дупло теже је затвореницима. Отац Гаврило потврдио је да је нама велика утјеха у ова тешка времена. Његово чудотворно уље исцијелило је више затвореника, а број оних који су исцијељени сваког дана расте. О. Гаврило ми је допустио да видим чудотворну моћ више пута. Жена са десетомјесечним сином дошла је у нашу зону у посјету мужу, стигавши нешто раније него што је планирано. Дијете је било тешко болесно и имало је веома високу температуру. Љекари нису могли открити шта је дјетету. Послали су по мене, а ја сам са собом понио мало уља о. Гаврила. Када сам стигао, беба, која је усљед болести била веома исцрпљена, пружила је к мени своје рукице. Ставио сам неколико капљица уља на прстиће и крсним знаком уљем помазао дјететово чело. Дјетешце је полизало своје прстиће на којима је било уље и одмах је заспало. Пробудио се потпуно здрав. Многи су свједоци међу затвореницима. Након овога, када год би се неко разболио звали су ме да идем и помазујем их уљем са гроба о. Гаврила. Децембра 2002. године сањао сам да сам добио велику слику о. Гаврила. Ујутро, када сам се пробудио, отишао сам на јутарњу инспекцију, на коју ријетко идем. Изненада ми је затворски чувар дао знак да се попнем до њега и рекао да ми је његов зет послао слику о. Гаврила и календар. Благодарио сам Господу окачивши слику о. Гаврила заједно са календаром на зид моје ћелије. Навече сам отишао у кревет. Пошто сам се током дана веома уморио желио сам да спавам, али ми сан никако није долазио на очи. Након неких 10 до 15 минута осјетио сам да ми нека сила говори да одем у двориште. Изашао сам напоље и видио да мој друг тамо стоји, пљујући крв. Био је болестан. Одвео сам га до ћелије, и тражио да се моли са мном. Он је толико био лоше да чак ни молитву није могао изговорити. Запалио сам свијећу, закрстио га уљем и дао му мало уља да попије. Након неколико минута бол је нестала и он ме упитао да му дам мало чаја. Он је веома захвалан о. Гаврилу. Моја жена је инвалид ИИ категорије, има кривљење кичме (сцолиосис). Поред тога, она има велику израслину на десној страни кичме, која веома боли; сам додир на ту израслину доводи до тога да она губи свијест. Не узимајући никакве лијекове ја сам је два пута помазао уљем о. Гаврила и мало уља је попила. Кичма је више не боли. Приносимо своју захвалност Господу и благодаримо о. Гаврилу за његову помоћ." Затвореник Василије Нариндошвили nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Децембар 31, 2013 Гости Пријави Подели Написано Децембар 31, 2013 "У периоду 1994/95. године, као резултат премлаћивања, пукла ми је лијева бубна опна, одакле су стално истицали крв и гној. Изгубио сам слух на то ухо. Сазнао сам да уље са гроба о. Гаврила има чудотворну моћ исцјељења, и помазавши њиме ухо свега два пута чудо се десило. Сва бол је нестала а слух ми се вратио (80-90%). Имао сам и упалу грла, па сам узимао Стрептоцид (сулфаниламид), међутим без резултата. Чим сам попио уље бол је потпуно нестала након пет минута. Хвала Господу! Захваљујем о. Гаврилу на његовој помоћи." Затвореник Гурам Манагадзе * "Имао сам чир на стомаку и често сам патио од интензивног бола. Дана 2. јануара ове године имао сам изузетно јаке болове и тражио сам да попијем соду. Другови су ми помогли да прочитам Оче наш и онда су ме закрстили са уљем о. Гаврила и дали ми да попијем мало уља. Бол је нестала истог тренутка. Више немам стомачних болова без обзира какву храну да једем." Затвореник Артур Соукасијан * "Моје стопало се гнојило а два прста су готово иструлила, и ништа није помагало. Отишао сам код Василија и упитао га да ме помаже са уљем о. Гаврила. Помазао ме уљем, а поред тога је ногу посуо земљом са гроба о. Гаврила и увио је. Сљедећег јутра када сам скинуо повез видио сам чудо: моје стопало је било потпуно здраво. Захваљујем о. Гаврилу!" Затвореник Давид Читаја О свети исповједниче Гаврило, моли Бога за нас! Лариса Крусталијева Превод са еенглеског Д. П. 27 новембар 2013 год. http://www.pravoslavie.ru/english/65883.htm ; Манатир Лепавина nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 26, 2014 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 У Грузији обретене мошти преподобних Гаврила и Јована – учитеља старца Гаврила (Ургебадзе) 21 петак феб 2014 Posted by radiosvetigora in Вијести ≈ Оставите коментар У Бетанији, у дворишту манастира из 12 вијека, отворени су гробови преподобних отаца Георгија-Јована (Мхеидзе) и Јована (Маисурадзе), саопштава InterpressNews. Њихове свете мошти су смјестили у раку и оставили у Батанијском манастиру. Оне ће бити доступне поклоницима два дана, а затим ће их сахранити у храму. У вези са овим Католикос-патријарх све Грузије архиепископ Мцхета-Тбилиси и Митрополит Пицунде и Цхум Абхазети Његова светост Блажењејши Илија Други заједно са Његовом светошћу одслужио је помен. Преподобни отац Јован седамнаест година је живио на Светој Гори. 1920-21 заједно са другим грузијским старцима је био принуђен да напусти Свету Гору и да се врати у Грузију. Настанио се у Бетанијском манастиру. Од 1924. године у Бетанијском манастиру је служио отац Георгије (Мхеидзе). Од 50-их година преподобни оци постају духовни наставници старца Гаврила (Ургебадзе). Како је изјавио за InterpressNews секретар Патријарха грузијског протојереј Михаил Ботковели у новијој историји Грузијске православне цркве први пут се отварају гробови прбројаних лику светих. „Крајем 20. и почетком 21. вијека Свети синод је прибројао лику светих веома много људи. Али, отварање гробова светих дешава се први пут“, казао је отац Михаило. Са руског: М. Ж. Извор: Православие.Ру Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 26, 2014 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 Обретене мошти великог грузијског светитеља – старца Гаврила Ургебадзе 24 понедељак феб 2014 Posted by radiosvetigora in Вијести ≈ Оставите коментар 22. фебруара 2014. године у Грузији у старој престоници Мцхета, у женском манастиру Самтавро, десио се догађај који су са великом љубављу и побожношћу чекали православци Грузије и читавог свијета који су познавали великог старца и чудотворца оца Гаврила (Ургебадзе), блаженог јуродивог – обретење његових светих моштију. Уз помоћ војске, која је направила прстен, у литији, на којој се стекло мноштво народа, свете мошти су пренијели у сабoрни храм Светицховели, који зову срце Грузије. У храму Светицховели налази се једна од највећих светиња хришћанског свијета – хитон Господњи. 24. фебруара мошти светога ће бити пренијете у Тбилиси у катедрални саборни храм Пресвете Тројице. Фото: Фридона Гегешидзе/Православие.Ru Извор: Православије.Ру Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 http://www.pravoslavie.ru/foto/image14785.htm "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 http://www.pravoslavie.ru/foto/image14786.htm Чунга Лунга and Nebojš.a је реаговао/ла на ово 2 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 http://www.pravoslavie.ru/foto/image14791.htm Чунга Лунга је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Фебруар 26, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2014 http://www.pravoslavie.ru/foto/image14804.htm Чунга Лунга, feeble, nana and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 31, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2016 "ХАЈДЕ, ЈА ЋУ ТЕБЕ ИЗЛЕЧИТИ" О једном од чуда старца Гаврила (Ургебадзе) Са Ираклием Гоголадзеом упазнао сам се у манастиру Самтавро. Савршено случајно, тај млади човек од 25 година дошао је до мене и рекао: „Знате, са мном је старац Гаврило створио више од једног чуда...Чуо сам да се прави колекција у коју ће се уврстити и такве приче. Да ли можете да ми кажете можда коме могу да се обратим тим поводом?“ Са великом радошћу сам рекао: „ Ја сам преводилац и тај који прави руску верзију књиге „Диадема Старца“...“ Не дајући ми времена да завршим реченицу он је, преплављен емоцијама почео да говори. Укључио сам диктафон и ...слушам о једном од много чуда старца Гаврила (Ургебадзе). Ту причу и желим да поделим са вама, драги читаоци. Старац Гаврило је у мојој породици учинио многа чуда. Старац Гаврило још увек није био канонизован, када сам први пут чуо за њега. Наш први „сусрет“ се десио када сам ја, ученик седмог разреда, заједно са друговима посетио манастир Самтавро. Мене, тада још увек дечака, запањило је све што сам видео на гробу старца. На првом месту – невероватан број људи који су долазили и клањали се на гробу. Сасвим несвесно и ја сам такође пришао гробу и управо ту је почело моје друговање са старцем Гаврилом. Приклонивши главу гробу, осетио сам огромну благодат. Моје срце се напунило љубављу. Осећао сам унутрашњу радост и хтео сам да вичем јако-најјаче: „ЈА ВАС СВЕ ВОЛИМ!“ Мнонахиња Параскева нам је поклонила јелеј из кандила са гроба старца Гаврила и објаснила нам је како се може помазивати њиме. Имао сам осећај као да сам добио неку огромну силу. Тако је и било! Прошло је неколико месеци и у наш дом је дошла несрећа. Мој отац је добио псоријазу. Обишли смо све болнице, но видевши тежак и компликован стадијум болести ни једна болница нас није примила. Кроз неко време, захваљујћи ажурности наших рођака, мог оца су примили у болницу за кожне и венеричне болести у Тбилисију. Лечење је ишло споро. Лекари су говорили да ће требати да прође минимум четири месеца до пуног излечења. Једном у току ноћи мој отац је имао срчани удар и једва су га вратили у живот. Тада сам се сетио старца и гроба на коме се дешавају многа чудесна исцељења. Потрчао сам кући и узео уље из кандила са гроба старца Гаврила и дошао у болницу. Доктори никога увече нису пуштали у собу али када сам им објаснио о чему се ради допустили су ми да тајно уђем. Пришао сам оцу, он је спавао. Малим прстом сам га помазао три пута крстообразно јелејем, прочитао „Оче наш“ и свим срцем замолио старца за исцељење мог оца. Затим сам немо изашао. Ујутру сам са мајком дошао у болницу. Долазимо до собе мог оца и са ужасом трчимо ка крику медицинске сестре: „ Није могуће!“ Помислили смо, ево – ово је крај! Мама се онесвестила. Мене је ухватила дрхтавица коју нисам могао да смирим. Ушао сам у собу и видео свог оца како седи на кревету. Био сам затечен. Није имао никакав осип на телу ни на лицу-кожа му је била као код бебе. Ускоро је у собу ушао и главни доктор-исти тај који ми је дозволио да посетим оца. Никада нећу заборавити његов израз лица, тог момента када је видео савршено чисту кожу свог пацијента! Доктор је почео да плаче и да се крсти говорећи: „Слава Богу...Слава том старцу...“ У том тренутку отац нас је прекинуо и питао о каквом старцу говоримо. Нисам успео ни да почнем да говорим о старцу Гаврилу када је мој отац сам почео да нам прича о томе да је видео у сну, некаквог свештеника са седом брадом који је ушао у собу и рекао му: „Е мој брате...Ти се никада ниси ни причестио ни исповедио, али имаш верујућег сина и верујућу жену, који су ме позвали. Не могу да гледам како они плачу. Хајде, ја ћу тебе сада излечити а ти почни да живиш црквеним животом. Често иди у цркву, исповедај се и причешћуј. Тако ћемо се дружити. У супротном случају-ја нећу бити твој друг. Разумеш?“ Он је намигнуо оцу, осенио га крсним знамењем и изашао. Плакао сам, и сви у соби су плакали! Упркос томе што мој отац никада није видео старца за живота, опис који је дао за „свештеника“ у потпуности се поклапао са ликом старца Гаврила. Слава Теби Боже! Слава теби, баћушка Гаврило! Иракли Гоголадзе Записао и превео са грузијског Константин ЦерцвадзеСа руског Слађана Митровиђ 26 / 01 / 2016 Чунга Лунга and Жика је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Септембар 27, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2016 Чунга Лунга and Natasenka је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Фебруар 18, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2018 Питао сам старца Гаврила како да постим. Он ме погледао, ћутао је неко време, а онда ме одвео у страну, да нико не чује, и испричао ми цео мој живот, све моје грехове које сам учинио од детињства, као да је био поред мене. Био сам јако потресен, запрепашћен. Почео сам да плачем. Затим, када сам се прибрао, опет смо сели, старац је био благ и тешио ме. Онда је донео неко послужење и рекао: "Узми, послужи се мало." Рекао сам, још узнемирен: "Оче, не могу сада ништа да једем." Он је тада одложио послужавник и рекао: "Ето, дете моје, то је пост - кад видиш своје грехове, па од бола не можеш да једеш." Старац Гаврило Грузијски Жика, AnaLaz, Slobodan Milošević and 6 осталих је реаговао/ла на ово 7 2 Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 19, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2018 Велики светитељ... Свети Гаврило моли Бога за нас! Пг, Жика and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 12, 2020 Пријави Подели Написано Април 12, 2020 О Богу Мора ће пресушити, планине ће се срушити, али Христова слава неће проћи. Смрт је преображај. Не бојте се смрти – бојте се Суда Божијег. Замислите како вам срце куца кад сте пред професором на испиту. Колико је страшније стајати пред Богом на Суду! Божија величина се ни са чим не може упоредити. Кад изговараш име Господа, устани и прекрсти се. Непрестано стреми ка Богу. Бог ће ти, видећи твоје стремљење, дати све што ти је потребно. Не оставља Господ човека, човек оставља Бога. Пакао је раздвојеност од Господа. Праведник се не боји Бога. О љубави Бог је бесконачна љубав, бесконачна доброта и бесконачна праведност. Онај ко воли доброту и праведност воли и Бога, и Бог ће га заволети као рођеног сина. Грехови другог човека се могу разобличавати само срцем пуним љубави. Биће срећан онај ко научи да воли. Само немојте мислити да је љубав урођени таленат. Човек може да се научи да воли и ми то треба да чинимо. У духовном животу неће бити никаквог успеха без жртве ради Господа и ближњег. Без жртве нећеш научити да волиш. Бог не прима празне речи, Бог воли дела. Добра дела и јесу љубав. Живи тако да не само да те Бог воли, већ да те воле и људи – нема ништа веће од тога. Ако је неко болестан и ако му је потребан лек, а треба га донети из далека, можда и ноћу, и кроз шуму проћи, где лутају вукови – и ти без размишљања кренеш на пут ради спасења ближњег – то и јесте љубав. У последња времена ће људе спасити љубав, смирење и доброта. Доброта ће отворити врата Раја, смирење ће га у њега увести, а љубав ће показати Бога. На земљи нема човека који би у потпуности могао да објасни шта је љубав. На земљи то нећеш моћи ни да схватиш. Ако мрзиш макар једног човека – у његовом лику мрзиш Самог Христа и далек си од Царства Небеског. Човек се кроз невоље учи вери и љубави. Егоизам је непријатељ љубави. Егоиста ништа не даје, жели само да добија. Биће му мало чак и сва богатства света. Мрзите зло. А човека који зло чини волите и сажаљевајте. Можда ће се онај ко данас чини зло сутрадан молитвом, сузама, постом и покајањем очистити и постати попут Анђела – све је у вољи Божијој. Било је много таквих случајева. Јасно је да треба волети свог непријатеља, али како заволети Христовог непријатеља?! Не треба га мрзети – тада ћеш моћи и да заволиш. Треба волети све. Али ако не можеш, макар свима жели добро. Љубав ће укротити чак и свирепог лава. О добрим делима и намерама Бог ће ти вратити стоструко више од онога што си потрошио чинећи добра дела. На овом свету и живимо да бисмо чинили добро. Бог од нас захтева срце. Али, без добрих дела нећеш моћи да даш срце Богу. Помажи сиромашном човеку – то ће бити твоја жртва Богу. Свима треба желети добро, али је за чињење добра потребна мудрост. Кад чиниш добро пењеш се за једну степеницу, а кад грешиш – спушташ се. Цео наш живот је такво кретање. Како човекова душа може бити мирна кад је ближњи у опасности? Ако код куће имаш болесника и нема ко да га пази, боље је да не идеш у цркву, да останеш код куће. Ко се труди ради добра ближњег – труди се ради самог себе. Човек сам благосиља свој живот добрим намерама. Бог је човеку дао слободну вољу... Благодатно је дело хранити голубове и друге птице. Око је огледало душе; ако душа сама не пожели, оно неће погледати у лоше. Прво лечи Бог, а затим лекар, али ко се не захваљује лекару, не захваљује се Богу. Трудбеник је достојан награде. Разум и руке лекара творе богоугодна дела. Кад једеш сети се гладног, жедног и паћеника. Ако су те оклеветали, на добро ти одговорили злом, немој држати зло у срцу. Опрости и радуј се, зато што си се захваљујући томе за неколико степеница приближио О монасима Монах не може да буде безбрижан. Он је војник. Тешко монаху и монахињи које не боле боли њиховог народа. Добар монах треба да има танкоћутно срце, као жена. Игуманство није толико чин, колико могућност за смиравање. Оно се некоме даје на спасење, а некоме на погибељ. Ништа немојте да радите без благослова. Ако вам дође чак и анђео у блиставој одећи – немојте да мењате благослов који је дао настојатељ. Запамти: твој духовник је увек поред тебе и пази на сваки твој корак. Монах мора да ради физички, иначе ће падати у униније и неће се спасити. Монаштво је анђеоски чин. Да би се достигло савршенство треба проћи кроз огањ искушења. Монаси треба да живе у простоти. Простота је благодат Божија. Монах мора бити чврст, мора да брани истину зато што је истина Сам Бог. Монах треба да брани Православље као лав који риче. Никад немој да се правдаш и ништа немој да радиш самовољно. Добар монах је сит и од једне просфоре. Монаштво је борба до последњег даха, стремљење ка Богу до смрти. Ако у монасима нема смирења и покајања, неће се спасити, већ ће погинути. Манастир је велика љубав. У свету се губи манастирска благодат. Немој да одлазиш из манастира на дуго време. Нема већег јунаштва од монаштва. Похвала је погубна по монаха. Онај ко хвали монахе јесте непријатељ монаштва. И монаху је потребно саосећање и утеха. Ако желиш да будеш монах – већ си монах. Ако мирјанин победи Христа и своје страсти, биће изједначен с монасима. Богу није важно да ли си монах или мирјанин. Главно је стремљење ка Богу. Овим стремљењем се човек и спасава. Монах ће дати одговор за монашко, а мирјанин за мирјанско. Монаси ради спасења треба да живе по Јеванђељу. За мирјане је довољно да испуњавају десет заповести. О последњим временима Запамти: Христос је Један, другог неће бити. Иако се некад причало о доласку антихриста, није било таквих знамења. Било је ратова, али није било небеских чуда и свеопште разједињености. У Грузији се мењају обичаји. Овако ћете препознати оне који подлегну светским саблазнима: ићи ће голи. Хришћани ће бити пристојно обучени. По канонима Свете Цркве жена не треба да носи панталоне. По човековој одећи се види и његово духовно стање. Намирнице на које се ставља број антихриста не могу да вам нашкоде. То још није жиг. Треба изговорити молитву "Оче наш", закрстити, покропити светом водом и тако ће се освештати свака храна. Немојте да једете хлеб од човека који је примио жиг антихриста. У последње време ће присталице антихриста ићи у цркву, крстиће се и проповедаће јеванђељске заповести. Али, немојте веровати онима који не буду имали добрих дела. Прави хришћанин се може препознати само по делима. Истинска вера налази место у срцу, а не у разуму. За антихристом ће поћи онај чија вера буде у разуму, а чија вера буде у срцу, препознаће га. Место на које ће стављати жиг антихриста није длан, већ кажипрст. Он ће се уз помоћ компјутера стављати испод коже и неће се видети. Прво ће бити по жељи. А кад антихрист завлада и постане владар света, све ће приморавати да приме овај жиг. Оне који га не приме прогласиће за издајнике. Тада по десет-петнаест људи треба заједно да одлази у шуму. По једно или по двоје немојте да се спасавате. Ма шта да се деси, не губите наду у Бога. Господ ће научити како треба да се поступи. Ко буде чврст у вери – неће осетити ни глад, ни жеђ, и природне непогоде ће га мимоићи. Ђаво има 666 мрежа. У време антихриста људи ће спасење очекивати из космоса. Управо то ће постати највећи мамац ђавола: човечанство ће тражити помоћ од ванземаљаца не знајући да су то демони. Ако украдеш прекршићеш једну од десет заповести. Онај ко тако поступи ионако ће примити антихриста. Верујући човек ће се уздати у Бога. А Господ ће у последња времена за Свој народ учинити таква чуда да ће један листић с дрвета бити довољан за читав месец. Човек који истински верује у Бога ће закрстити земљу и она ће му дати хлеб. Ако је девојка силована, она пред Богом остаје девица. Исто тако ће бити и са жигом антихриста: ако га ставе упркос човековој вољи, он на њега неће утицати. У последња времена немојте да гледате у небо: можете се саблазнити чудима која ће се тамо дешавати – погрешићете и погинути. О Божјем Промислу и судбини Бог Својим најузвишенијим Промислом испитује човека. Без воље Божије демон не може да помери чак ни мрвицу. Никад не губи наду у Промисао Божји. Човеку је тешко да проникне у Божји Промисао. Постоји допуштење, воља и Промисао Божји. Допуштење је кад Бог човеку даје слободу. Човек онда ради оно што жели. Кад делује воља Божија човек чини оно што Бог заповеда. Божија воља увек доноси добро. Промисао Божји управља: час дозвољава допуштење, час вољу. Кад не можеш да решиш питање и не знаш шта да радиш препусти се Промислу Божијем и више не размишљај о томе. Неки кажу: "било му је суђено". Али ако је човеку тако било "суђено" због чега му онда Бог суди? Ми сами смо ковачи своје "судбине". Ако човек погине неразумно подвргавајући свој живот опасности, он ће починити грех, а судбина с тим нема никакве везе. О духу, души и телу Душа се састоји од три дела: помисли, осећања и жеље. Помисао је у разуму, осећање је у срцу, а жеља је у целом телу. Кад се појави нека жеља, цело тело се узбуди Бесмртни дух има три својства: страх Божји, савест и тежњу ка Богу, што птице и животиње немају. Бесмртни дух је у крви, али то није крв. Раније, пре пада у грех, духу су се потчињавали и душа и тело. После грехопада прекинула се веза с духом и душа је остала под влашћу тела. Што тело пожели - душа ради. Душа покреће тело, а дух разум. Бог је ради човековог спасења у њега уткао савест. Дух је разуман и зна све о савести. О смирењу и покајању Сва искушења ће проћи поред смиреног и неће га дотаћи. Без смирења нико неће ући у Царство Небеско. Ако не паднеш – нећеш спознати покајање. Ја сам и сам велики грешник и зато ми је жао грешника. Хришћанину не доликује да тугује. За Бога су сви грехови као каменчићи у мору. Нема греха који би превазилазио Божије милосрђе. Треба се више кајати срцем него сузама. Господ ће понизити и узвисити. Кад почињем да сматрам себе бољим од других, стављам на главу своју дијадему и излазим напоље босоног. Људи ме гледају и смеју се, а ја видим какво сам ништавило. Онај ко себе понизи – узвисиће се. Смирење је неугасива, Богу угодна свећа. Милост је злато, смирење је брилијант. Спознај своју немоћ. Ако си згрешио – одмах се кај. Савест је честица Бога у твом срцу. О спасењу Никад немој да издајеш Бога. Истрпи сва искушења – и отвориће ти се врата Раја. Не брините се за тело, размишљајте о спасењу душе. Онај ко је победио свој језик и стомак, већ је на правилном путу. Без невоља се нећеш спасити. Неће се сви спасити. Бог те неће спасити ако за то не будеш молио. Онај ко спаси своју душу и другима помогне речју или делом, испуниће Христове заповести. Како ћемо се спасити ако други буду све радили уместо нас? Време је велика милост. Оно се човеку даје ради спасења. О греховима Дрзак је онај човек који не види своје грехове и има високо мишљење о себи. Сви горди и ташти срцем су мрски у очима Божјим. Ако сматраш да си бољи од других – мрзак си Богу. Не примај као прилог "јудин новац". Овакав новац ће те сигурно увући у грех из којег се нећеш брзо извући. Нема грешника којег Бог не би примио кроз Покајање и Причешће. Туђи грехови нису твоја ствар. Ти седи и плачи због својих грехова. Преступ је штампати иконе у светским новинама. Кршење обећања је велики грех. Треба имати само један страх – страх да човек не почини грех. Велики је гнев Божји на женама које су починиле абортус. Кајте се и непрекидно се молите да вам Бог опрости грех чедоморства. Непристојност и бестидност су почетак сваког зла. Онај ко издаје неправедна наређења греши више него онај ко их испуњава. Безразложно помињање имена Божијег је недопустиво. Крши се трећа заповест. Неправилно је тражити од некога нешто што човек сам није давао. Не сме се боготворити земаљски човек. Немој да дајеш савете ако не знаш духовно стање ближњег. Твој савет може да га упропасти. Сваки грех је непријатељство с Богом. Освести се! С Ким ратујеш?! О греху осуђивања Ако видиш убицу, или блудницу, или пијанца, који се ваља по земљи, никога немој да осуђујеш, зато што је Бог попустио његов поводац, а твој поводац држи у рукама. Ако попусти и твој, наћи ћеш се у горем положају: можеш да паднеш у грех за који осуђујеш другог и да погинеш. Не осуђуј, судија је Сам Бог. Онај ко осуђује јесте као празан клас пшенице, којем је увек подигнута глава и који зато увек гледа на друге са висине. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Април 12, 2020 Пријави Подели Написано Април 12, 2020 О Грузији Грузија је мој крст. Божија благодат никад није напуштала и неће напустити Грузијску Православну Цркву. Ланац светих се није прекидао и неће се прекинути. Грузија ће васкрснути као Лазар. Док Грузијом не буде владао крунисани цар, неће бити добро. Грузија ће доживети препород, али кроз велика искушења. Грузија је наслеђе Мајке Божије. Не остављајте Домовину у тешко време, не гневите Мајку Божију. На човека благослов силази тамо где се родио. О вери Твоја искушења су због неверја. Моли Бога за опроштај и укрепљење вере. Вера је од Бога дати таленат. Онај ко живи без вере у Бога и без Цркве исто је што и богохулник. Кад у твом присуству извргавају руглу твоју веру, а ти ћутиш – гори си од тог хулитеља. Благодари Богу за то што си се родио као православац. Буди чврст у вери, не подлежи искушењима, и не брини се да ли ће се људи друге вероисповести спасити или неће. То није наша ствар. Бог је милостив. Сто пута је боље бити блудник него јеретик. Кад треба бранити веру, а ти то не радиш, твоја душа гине; а ако погинеш бранећи веру – доспећеш у Царство Небеско. Екуменизам је јерес над јересима. Православна Црква је брод који плови узбурканим океаном. Ми, православци, налазимо се у овом броду, а људи других вероисповести пливају сами. О молитви Молите се за све. Остављам вам завештање: молите се и ваше молитве ће померити горе. Питаш како да се молиш за непријатеље. Прво почни да се молиш за оне које највише волиш, на пример, за своју децу. Онда се моли за остале чланове твоје породице. Затим се моли за све своје комшије и рођаке, да не би имао непријатеља. Благослови град у којем живиш, али Тбилиси није једини – благослови све становнике Грузије. Ни Грузија није једина, окружена је другим земљама, моли Бога да људи не ратују. Сад кад си се помолио за све и кад је остао један непријатељ – немој ни њега да оставиш. Моли Бога да његово срце испуни добротом, а разум мудрошћу. Ето, тако ћеш моћи да се помолиш за свог непријатеља. Ако не испуњавате заповести Божије, не узнемиравајте Бога многим молитвама, Он их неће услишити и ваша молитва ће вам се уписати као грех. Кад се испред икона и крстова направљених твојим рукама моле други људи, део благодати прелази на тебе. Ако молитву не следе добра дела – молитва је мртва. Ако те неко за време молитве замоли за помоћ, а ти кажеш: "Помоћи ћу кад завршим молитву," знај: твоја молитва није угодна Богу. За такву молитву се каже: "Молитва његова нека му се упише као грех." Ако постанеш сведок крађе, а не можеш да се умешаш, изговарај "Оче наш". Сва дела и усрдне молитве приноси Богу на жртву. За оне који се налазе у паклу парастос је као дневна светлост за сужња. Молитва за покој душе је потребна и покојнику и ономе ко се моли. Господ ће се смиловати психички болесном човеку који је починио самоубиство. Међутим, ако се човек свесно убије, иде у пакао. Али за њега треба давати милостињу и чинити добра дела. Понекад и такви излазе из пакла. О разуму Човеку кажи једном, два пута, три пута, а ако не схвати, остави га. Буди у чистоти и невиности срца као дете, али немој такав бити по разуму. Кад демон овлада човеком он му пре свега одузима разум. Лоше је кад језик трчи напред, а разум заостаје. О светињама Човек не сме да целива лик иконе, довољно је да целива рам са свештеним страхом. Треба целивати с љубављу и уздањем. Света вода и просфора веома укрепљују. Треба их узимати с вером. Разно Немој увек да верујеш својим очима и својим ушима – и једно и друго може да превари. Дете све чује у мајчиној утроби. Говорите му реч Божију и тако ћете га васпитати. Неки тврде да не осећају блудну страст, али то је глупост: док постоји разлика међу половима, биће и борбе. Главно је да се ради љубави према Христу не приђе жени кад човека напада телесна страст. Управо то и јесте подвиг. Духовника треба изабрати по својој жељи, а кад човек већ изабере треба да се потчињава. Али, ако духовник учи јереси, бежи од њега као од ватре. Код старца треба долазити за време духовне потребе и духовног искушења, да би га човек упитао за савет и поучио се мудрости. Ко у дане Светле седмице плаче због својих грехова уместо да се радује – поступа као Јуда. Господ показује туђу невољу да би омекшао наша срца. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пријатељски Написано Новембар 2, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2021 The Resurrection of a Drug Addict. About a Miracle of St. Gabriel (Urgebadze) ORTHOCHRISTIAN.COM I had turned black and was lying under a white sheet on the floor with my hands bound with gauze. Then my mother... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука