Дејан Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Погрешно је веровање да се човек током поста не може угојити. Основна претпоставка за одржавање оптималне телесне тежине јесте да се у току дана унесе онолико калорија колико се и потроши. Математика је веома проста: ако се у дужем периоду свакодневно више калорија троши него унесе у организам, долази до потхрањености и мршављења, а ако се више калорија уноси него троши, долази до нагомилавања сувишних килограма. Прекомерно узимање било какве хране доводи до гојазности. Иако је храна коју једемо биљног порекла или нискокалорична, ако много једемо, онда се и велики број калорија уноси у тело. И посна храна може садржати доста калорија. Риба и рибље месо у већини случајева садрже мало калорија, али не треба заборавити да сардине у уљу, туњевина у уљу и харинга садрже доста калорија. У време поста се препоручује биљно уље (сунцокрет, кукуруз, маслина...), али и ова уља садрже велики број калорија, приближно као свињска маст, маслац или маргарин. Зато је важно у посна јела или салате не додавати превише уља. Воће јесте нискокалорична храна, али смоква садржи доста калорија, као и коштуњаво воће: бадеми, ораси, кикирики или лешници.Поврће и житарице не садрже превише калорија, али не треба претеривати са хлебом, пецивом, кромпиром, тестенином, сојом или пасуљем. Уколико се и посна јела са поврћем и житарицама много соле или им се додаје много јаких зачина, она везују много течности за себе, што ствара предуслове за гојење.Поред основне хране, и слаткиши су велики извори калорија, па треба водити рачуна о томе да и у малим количинама гоје: шећер, мед, бомбоне, мармелада, џем или концентровани природни сокови. Оно што не треба заборавити јесте да алкохолна пића (вино, шприцер, пиво, ракија...) садрже пуно калорија, па ако се консумирају у великим количинама, не само да повећавају апетит него и доприносе стварању масних наслага гојењу. Ако се уз нередовну, преобилну исхрану и алкохолна пића дода физичка неактивност, за стварање сувишних килограма створени су сви потребни услови. Када период поста схватимо као ригорозну дијету ограниченог трајања, а после тога наставимо са старим навикама (пуно калоричне хране и недовољно физичких активности), долази до такозваног јо-јо ефекта, па се евентуално смањена тежина поново враћа, или чак повећава. епархија Нишка Биљана, DMK, Ignjatije and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Оно што не треба заборавити јесте да алкохолна пића (вино, шприцер, пиво, ракија...) садрже пуно калорија, па ако се консумирају у великим количинама, не само да повећавају апетит него и доприносе стварању масних наслага гојењу. Алкохол за време поста? Је л` то оно кад прасе назовеш "карфиол" и спремиш га за пост? Биљана, Ћириличар, bgpj and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Ako se ne varam kilogram mesa ima manje kalorija nego kilogram hleba. Jedina hrana koja može da ugoji je zapravo posna hrana (ugljikohidrati), doduše i masti ali u manjem obimu. Candy Butcher and Биљана је реаговао/ла на ово 2 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Najkaloričnije su masti,biljnog ili životinjskog porekla,nešto kao kikiriki,orasi,pistaći,alkoholna pića,slatkiši..... Neki voćni sokovi su problematični,sadrše samo boje i šećere. Sigurni vitamini su,po meni ,samo u cedjenom voću. I konačno, gojimo se zato što jedemo više nego što nam treba. tanning kirios1 and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Увијек сам иста било да постим или не! Обично се за вријеме поста угоје људи који нису навикли на пост, јер, како кажу, увијек им је присутан осјећај глади и онда стално нешто грицкају (кикирики и сл.), што их уствари угоји! Владан Здравков Меденица је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivan_milic Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 (измењено) Odlično Žile,samo napred... Dobro starac Julijan je to govorio i starac PAjsije je govorio da je počelo čipovanje i palšio je ljude apokalipsom... Jedno je mišljenje nekog duhovnika i to ne može da bude iznad crkve. Samo napred? Znaci, moze dijalog. Zahvaljujem! Pomenuti Oci su ziveli Bogom. Sigurno blizi no mi. Misljenje SPC je pokazano u odluci Sabora da se ne pristupi Ekumenskom Pokretu pa je ipak patrijarh German pristupio. Ali dobro, recimo da su su pomenuti Straci gresili. Da li je Sv.Marko Efeski iznosio ucenje i stavove Crkve 1439.godine? I ponovo se vracamo na Apostolska Pravila, da li su ona stav Crkve? To sto ste pomenuli, to nisu argumenti. Zaboravih da dodam da je otac Julijan bio i bogoslov (ispovedao je patrijarha Pavla i episkopa Stefana Zickog). Ne verujem da ste poznavali tog coveka, trebalo bi da znate da je citao oce na drugim jezicima. Nisam najbolje shvatio kategorizaciju ili bolje diskvalifikaciju njega kao duhovnika. Duhovnici bolje osecaju temu o kojoj govorimo. Nemoguce je bogoslovstvovati bez duhovnosti. Sveti Nikola Mirlikijski nije bio viskoskolovan ali je znao da posvedoci veru i u Nikeji da bude stub Hriscanstva! Razumeo je bolje od mnogih skolovanih jer bogoslovlje nije samo iscitavanje, nije ni samo logicko razumevanje vec je to zivot. Odluke sabora su vise bile plod zivota u Hristu nego nauke. Nauka o kojoj pricam se zivela. Bodrijar kaze da: "Sve je vise informacija a sve je manje smisla". Misljenja sam da su upravo sve jeresi proizasle otuda: logikom ovoga sveta preolaznosti i nesavrsenstva pokusavali su da shvate onosvetsko, savrseno i vecno! (Arije, Nestorije, ucenja o konkomitanci, o purgatorijumu...) Toliko logike i ljudskog ukljucujemo u poimanju svega Bozanskog a to je moguce shvatiti samo iskakanjem iz koloseka ovoga sveta i premoscavanjem jaza ovoga sveta... @@Џаст Жиле, Постављање приватне преписке са фејсбука између мене и тебе на ЖРУ (и то где ја не желим да улазим у непотребне полемике јер сам то одавно разбистрио), биће санкционисано бановањем на месец дана. Bravo pravoslavni svestenice na ovom banovanju ni zbog cega i bez opomene, u nasoj prepisci nije bilo nicega loseg i izvinio sam ti se ali si ti ipak isterao svoje! Zbog ostalih zelim da pokazem kakav si pastir oce Ivane! ZBOG VERNIH LJUDI PONAVLJAM I PONAVLJACU DA SE VIDI STO SAM BANOVAN: ___________________________________ -Mislio sam da je ova tema zatvorena pa udjem kad ono i dalje je aktuelna. -Znate, rizikujem da me zbog iskrenog pisanja ovde banuju. Lako ce mi se nesto "ubaciti" da sam napisao a nisam. -Sa o.Ivanom Cvetkovicem sam vodio privatnu prepisku na fejsbuku i na moja postavljana pitanja on me je blokirao. Ne ide mi u glavu da mu je tesko da meni objasni a da za rimokatolike ima takta. Uz to ja sigurno nisam pretnja. -Ovo je deo nase prepiske sa Fejsbuka: Џаст Жиле http://www.youtube.c...=em-uploademail Румунски старци против екуменизма (срб. превод) Румунски духовници новијег времена говоре о свејереси екуменизма Думитру Станилое (1903 - †1993) Илие Клеопа (1912 - †1998) Арсеније Бока (1910 - †1989) Геор... ________________ 19:36 Џаст Жиле 45. правило Св.Аполстола: Епископ или свештеник или ђакон који се буде са јеретиком само и молио, нека се свргне. А ако њима (јеретицима) допусти да служе као клирици, нека се свргне. 65. правило Св.Аполстола: Ако неки клирик или лаик пође у јудејску синагогу или јеретички храм да се тамо моли, нека буде свргнут и одлучен. _________________ 20:54 Ivan Cvetkovic ај брате... _________________ недеља 04:26 Џаст Жиле verovatno ti i ja znamo bolje od nih?! _________________ 04:35 Џаст Жиле Да ли тако говорите и народу кад вас пита? Да ли је то светоотачко Предање? Ако мораш-ја ћу разумети, а ако не мораш зашто то радиш? Ја питам, посаветуј ме! ______________________ ***Posle ovoga me je bez objasnjenja blokirao. -Nego, da se vratim temi i da kazem svoje misljenje. Mozete pogledati sve kanone Vaseljenskih Sabora i Apostolska pravila i videcete da Oci nista nisu prepustali slucaju, u smislu: sve su napisali na najjednostavniji moguci nacin, onako da svako moze da razume, i ratar i knjizevnik. U tom smislu se u Pravilima Apostolskim sve jasno objasnilo, u cilju pojasnjavanja ponavljam ova dva: _________________ 45. правило Св.Аполстола: Епископ или свештеник или ђакон који се буде са јеретиком само и молио, нека се свргне. А ако њима (јеретицима) допусти да служе као клирици, нека се свргне. 65. правило Св.Аполстола: Ако неки клирик или лаик пође у јудејску синагогу или јеретички храм да се тамо моли, нека буде свргнут и одлучен. __________________ Ovde je sve jasno da jasnije ne moze biti te svaka dalja rasprava gubi smisao. Uz to cu dodati dva linka, jedan gde starac Julijan koga sam licno poznavao govori o ekumenizmu: http://www.youtube.com/watch?v=D8-TRcTKEDg&playnext=1&list=PL633691758FAAB9DC&feature=results_video I ponovicu link: Svako dobro od Boga! UZ TO, ETO, POZIVAM SVAKOGA NA DIJALOG DA ARGUMENTIMA RASPRAVLJAMO BEZ ZLIH RECI A U DUHU HRISCANSKE LJUBAVI. POST JE OBRISAO IAKO NIJE BILO VREDJANJA A ZATIM ME BANOVAO! Zar se tako Hriscanskom ljubavlju dolazi do dijaloga?! Dobro, bar je priznao svoje delo. Oprastam mu. (-: Ipak, ne moze da me banuje koliko cu puta opet doci da svedocim ono sto sam ucio i za sta sa prizvan... Moja egsistencija ne zavisi od episkopa kome ljubim skut da me iz Duboke prebaci u prestoni eparhijski grad. Pa posto nisi hteo dijalog, ratovacemo dok te ne izoblicim i pokazem ljudima tvoje slike u martinkama i fajerkama sa svedocanstvom o tvom pusenju marihuane i pohadjanju KST-a i Akademije kao i ucestvovaju u skinheds i pankerskim obracunima! ISTO KAO STO JE FRA UGRIN POPOVIC sa KOJIM SI SE "DRUZIO" PO IGLI "PROVALJEN" I ZUPNIK ALEKSANDAR KOJI KORISTI 3 PROFILA NA FEJSUKU DA UNOSI NEMIR A NIKO GA NE DIRA! OBJASNJAVACES EPISKOPU OTKUD TI SA MARIHUANOM, PIVOM U MARTINKAMA DOK SKANKUJES PO KST-U! OCISTITE ZITO OD KUKOLJA, STOP BEZVLASCU I PSEVDOKLIRICIZMU Измењено Април 2, 2013 од Martirije Црвену боју само Администрација користи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Pa meni skoro osnovna hrana sve to sto goji-testenine, krompir, pasulj..to bar moze da zasiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Ne morate izmišljati toplu vodu, to je jednostavna stvar, osnove metabolizma, šećeri (bilo oni jednostavni ili složeni kao škrob iz hleba, pasulja itd.) se ako ih ima u suvišku pretvaraju u masti. Svaki komad hleba koji ste pojeli a da vešem telu tog trenutka nije bio potreban ili su zalihe glikogena bile popunjene se automatski pretvara u masti. Sve masti koje imate na stomaku butinama itd. su iz ovih izvora. Masti koje unosite se retko ili nikako ne pretvaraju u masti (iako su visokokalorične) Meso je niskokalorična hrana i telo ga uglavnom ne koristi kao izvor energije (osim ako nema drugog izbora) Ona mesna dijeta nije nova stvar, ne preporučujem je nikome jer nije zdrava ali verujte ona pali. Možete jesti najmasniju slaninu mesec dana, piti mleko i jesti meso, sve dok unosite 0% ugljikohidrata vi mršavite. Stoga oprezno u postu, preporučujem vam integralne žitarice kao izvor energije, dosta ribe, gljive su odličan izvor proteina sa malo ili nimalo ugljikohidrata, manite se soje (osim ako nije fermentirana), margarina i drugih transmasti vrlo je nezdravo. Manite se slatkog, nemojte u postu živeti na tome, pogotovo slatkiše koji sadrže fruktozni sirup. ako baš želite da se zasladite med je prihvatljiv, ali samo med. Voće je odlična slastica, sladite se voćem. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Uh, ne znam, ja sam izdržala čitavih nedelju dana na posnoj hrani a htela sam jedno tri ili četiri puta da se onesvestim... Sad moram da pitam svoju endokrinološkinju šta da radim, šta uopšte da jedem da bih i onu poslednju nedelju postila. A što se tiče gojenja, činilo mi se da ću pojesti i kolegu koji sedi do mene, koliko sam gladna bila JESSY and Снежана је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 A da ironija bude veća, ja obožavam ugljenohidratnu hranu, testa, slatkiše, voće, žitarice, med, kao i ribu u svim oblicima, ali mi je bukvalno bilo muka od nje "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Onomad je par ljudi zakukalo na forumu verujem.org da su toboze posteci nabili holesterol i trigliceride na gornju granicu; e sad mozda nije toboze mozda je zaista tako, koji ce ga znati. .mislise. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 I da ne zaboravimo njeno veličanstvo VODU.Treba piti 2l tečnosti,najmanje. 1204_drink U suprotnom može se javiti pad pritiska i vrtoglavica,ili onaj osećaj kao da se ne stoji na zemlji.....zujanje u ušima,pospanost i slično. Meni je ovo sa vodom u početku zvučalo potpuno bezveze,kao neka fraza,kao reklama za kosmodisk.Ali,zaista,od kad pijem vodu,glava me više ne boli. 0212_rolleyes DankaM and Sir Oliver је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 ..стварно је све идивидуално....свега има по мало....оно што важи за мене, то је да сигурно не ослабим током поста.....а нисам сигурна ни да се баш угојим.... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Ja se jutros merila, smršala sam 1.5kg Možda nije loše da se zna i ovo: - nikako kombinovati ugljenehidrate sa proteinima, osim za doručak - skrobno povrće (krompir) jesti do 15h - voće jesti uveče, a ne ujutru - večera, najmanje dva sata pre spavanja Silence је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Април 2, 2013 Пријави Подели Написано Април 2, 2013 Ја, која сам иначе мршава, за време поста смршам још више. Увек. Таман се мало поправим, кад ето ти га други пост... Иначе, имам 45 килића sHa_sarcasticlol Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука