Баба Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Једном, пре десетак година, сам био послом у једној војвођанској фирми (држ`о нека предавања, по свом обичају...) где је било пуно Мађара. И тако изађем поподне после посла у њихов градић и купим себи уџбеник мађарског језика. Нисам се нешто баш био намерачио да учим, али реко ето - што да немам у кући, можда затреба некад. Е брате мили кад су они то видели да ви видите одушевљење. Остатак седмице су ме држали тамо и поштовали ко да сам им брат рођени. Нисам доживео тако нешто никад. Наравоученије - треба само мало показати вољу и жељу да се са људима зближиш и упознаш. Сви људи су исти. Двоје мојих комшија Цицо и Бата вазда диване на улици на маџарском. Седе људи испред продавнице, свако цуцла своје пиво и диване на маџарском. Лепо и уредно ми се јаве кад год прођем поред њих. Поштују ме зато што сам ваљда при цркви или осете да сам прек човек , шта знам. Ја их још никад нисам чуо да причају на српском кад су на улици, био је ту још и један покојни ђед који је такође са њима цуцлао флашице пред продавницом и он је такође диванио на маџарском. Кад год би им се ја нешто обратио да их питам , они би прво почињали да ми одговарају на маџарском па се онда прешалтају на српски, али тако мрско и тромо ми одговарају док тако међутим на маџарском тако живахно диване и смеју се по вас дан. На крају кад ми говоре на српском веома су шкрти и тек прозборе по коју реч чисто да се не каже да нису хтели да ми одговоре. Само да напоменем ови из приче су сви Срби. Нисам уопште приметио да их Маџари поштују зато што диване на маџарском. Иако Маџари овде гаје тај империјални однос према свом језику који је вековима на овим просторима био службени језик и то је један од разлога зашто не желе да уче српски. Чак шта више један од комшија Маџар ми је једном приликом спрдајући се са овима горе поменутима рекао следеће:" Видиш сомсед, Срби кад пролупају почну да причају на маџарском".. е реко ја њему :" право си казо" А тебе су зготивили Звоно само зато туко један српска ( ово да ми не рачунаш у увреду) само зато што си по њиховом мишљењу приступио сервилно приклањајући се том њиховом империјалном великомаџарском расположењу. Доживели су те као некога ко може да се асимилује у маџаре и ко их поштује као стару владалачку нацију на овим просторима. Ја напротив немам никаква лоша искуства што причам на српском нити ме Маџари због тога мање поштују, ја са њима уредно на српском они мени одговарају на маџарском и суперишка. Да сам шовиниста правио бих се да не разумем и оно што разумем. Чак шта више управо ме зато и поштују што знам за своје и што ценим своје,што сам националиста, што нисам сервилан и неодређен и љигав према њима ко остали у већини на жалост Србљи. Жао ми је било једне бакуте која није знала добро српски али ме је готивила, па ми је покушавала испричати како је она била прави бећарош кад је била девојка , ал на жалост ја неке од тих њених старинских речи нисам разумео, умрла је неиспричавши ми ту причи...но има каде... И ја бих ти указао такво поштовање да дођеш из Америке будући американац и да се уватиш читања Горског Вијенца на српском језику . Ма чак и на енглеском , мени је свеједно... Презвитер Дарко Јелић, Срђан Ранђеловић and Manolis је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ако теби овај говор није бар "чудан" ако ништа друго, онда не знам шта да ти кажем... Само када се буде одвојила Војводина, немој да кривите либерале, индијанце, американце и марсовце. Друг Бошко је јасно рекао: "Србија ће бити без Аутономне Покрајине Војводине која нам не треба!" Ја се надам да неће, али ако овако наставите може лако да се деси. А одцепљење Војводине ће наравно да ни мање ни више узрокују Двери ...ајде Звоно ман се дечијих прича. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ма какво "империјално великомаџарско расположење" молим те... Где ћу ја брадата Србенда да се "асимилујем у Маџаре"... То ни најглупљем од њих сигурно није било на крај памети, а сви су били инжињери и слично. Једноставно је људима било драго да виде да се неко интересује за њихов језик и културу, посебно у оној атмосфери неповерења сваког према свима код нас тамо. Као што је мени овде драго кад упознам Стива, црнца, а он ми каже "добро вече" на српском. Мислим, ти живиш тамо, требало би да знаш боље од мене. Али може да се деси и да од дрвећа не видиш шуму. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ма какво "империјално великомаџарско расположење" молим те... Где ћу ја брадата Србенда да се "асимилујем у Маџаре"... Možeš, kako ne možeš? Kad stalno gledaš njihova videa na You tube, lukavi su oni. Eto ja samo što nisam već počeo i mislit na mađarskom. M&M's - Easter Bunny (2011, Hungary) http://youtu.be/YWt5q4EhXYI Red and Yellow dressed up in an Easter Bunny costume, and now they're auditioning for the role. This is very similar to the "Frasier on NBC" ad... _______________________ Piros és Sárga öltözött fel, egy húsvéti nyuszi jelmez, és most ők meghallgatásra a szerepet. Ez nagyon hasonlít a "Frasier on NBC" reklám ... Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ма какво "империјално великомаџарско расположење" молим те... Где ћу ја брадата Србенда да се "асимилујем у Маџаре"... То ни најглупљем од њих сигурно није било на крај памети, а сви су били инжињери и слично. Једноставно је људима било драго да виде да се неко интересује за њихов језик и културу, посебно у оној атмосфери неповерења сваког према свима код нас тамо. Као што је мени овде драго кад упознам Стива, црнца, а он ми каже "добро вече" на српском. Мислим, ти живиш тамо, требало би да знаш боље од мене. Али може да се деси и да од дрвећа не видиш шуму. Ма иди сад ...не видим од мојих комшија Маџара неонациста моју родбину Маџаре... бзвз... Већ кад кажеш да ја живим тамо , онда свати да и боље знам шта је "тамо". Овде већина Срба староседелаца зна маџарски па им то ништа није помогло кад су их бацали под лед. Наравно да поштовање може да се некоме искаже и на тај начин што ћеш научити пар речи на његовом језику ( немораш баш због тога куповати речник) , али једно је сервилност , друго је поштовање, треће је шовинизам а четврто патриотизам. Треба пре свега бити свој свугде и у Србији у Немачкој и у Америци , јер нико те неће поштовати ако ти сам себе и своје не поштујеш. То је моје искуство са већином других нација и религија. То пак не значи да треба бити кретен и људима гурати прст у око. Међутим управо они подвојени Србљи који Србују кад су њих три Србина скупа чим им у друштво дође један Гембеш они почињу да причају о неком југословенству и како је било бјутифул за време Титие. Једам Маџар ми је рекао да зна да су они шовинисти и да му се више гаде кад почну да му се шлихтају тако сервилно , него кад их види како се пресеравају србовањем. Нико не воли шлихтаре. П.С. Незнам како код тебе у Америке али код мене у Темерин ситију сваки други Маџар има браду , то је код њих традиција као и код Срба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ја сам имао једно незгодно искуство са мађарским језиком. Косим травњак и излази нека жена из аута и почиње да ми се обраћа на мађарском. А регистрација није била мађарска. Не бих да препричавам шта сам јој одговорио... Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Једног таквог четника србенду сам намерно избламирао. Човек везе с везом нема са динаром а учланио се у покрет динарских четника. Дува се по селу међу Србљима како је он припадник динарских четника. Једном приликом идем ја тако шором својим послом кад ето њега србенде и четника стоји и дивани са неким Маџаром. Али гле чуда четник и Србенда прича са Маџаром у сред Србије на Маџарском . Ја приђем њима , јер знам обојицу , лепо им се јавим на српском и рукујем се и онда кажем Маџару :" Јел Маџар , што ти причаш с овим припадником динарских четника, јел ти знаш да је он званично четник? " А маџар исколачио очи. А госпон Србин поцрвено ко паприка. Па мислим шта се бре ту ..., уф... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Па не знам уопште какво је "шлихтање", али ајде да не ширим причу... У сваком случају не боли да будеш нормалан са људима, бар док су они нормални са тобом. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Двери су на овим страницама форума..само, и искључиво ради свог дугогодишњег ''црквеног'' ангажмана... И представљања себе некаквим црквеним људима.. Који нису имали намере да учествују у политичкој борби ''ни под разно'' .. а тек ''какава парламентарна борба '' и некакви избори... Држали су своје скупове по манастирима... најчешће Студеници.. а да притом уже чланство и вођство..)читај смејурију од назива ''старешинство'' ) није ни присуствовало Литургијама.. а ако и јесте неко био на богослужењима , био је то јако мали број...и ти људи сада ни на који начин не припадају овој квази-црквеној организацији... Исто наравно важи и за Причешћивање... Ма.. трошимо речи на њих без везе.. А о подршци Артемитима да и не говорим ...већ је било речи о томе.. Љотићевим идејама ..такође... Оном граничном лику Мирољубу петровићи исто тако.. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Као што је мени овде драго кад упознам Стива, црнца, а он ми каже "добро вече" на српском. Припази се ти, можда је од онијех... :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 `жењен човек. Мада, никад се не зна... Баба је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 `жењен човек. Мада, никад се не зна... Читам ове догодовиштине по Војводини, пребројавање крвних зрнаца и остало и онда се сетим како тамо у САД толики различити људи само живе нормално једни поред других, раде, стварају... А овде само крв и тло... У Европи генерално, негде мало мање, негде мало више. И још се тиме поносе, као они знају шта су и ко су, чувају ”своје”. Знам, сад ће можда да крену са ропством и индијанцима и ко зна чим, на шта не вреди ни одговарати. Ко неће да види, једноставно неће и то је то. Колико су то све небитне ствари... Али да су бар само небитне, па ајде, него толико мржње и крви ни за шта. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Уопште нисмо модерни путуј ЕУропо... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Изгледа да има либертаријанских аргумената за укидање Војвођанске аутономије, по принцинципу да народ који живи у Војводини не поткрадају само лопови из Београда (као што је случај са остатком Србије), већ имају и лопове из Новог Сада на грбачи (мада и житељи остатка Србије плаћају за додатну бирократију)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Читам ове догодовиштине по Војводини, пребројавање крвних зрнаца и остало и онда се сетим како тамо у САД толики различити људи само живе нормално једни поред других, раде, стварају... А овде само крв и тло... У Европи генерално, негде мало мање, негде мало више. И још се тиме поносе, као они знају шта су и ко су, чувају ”своје”. Знам, сад ће можда да крену са ропством и индијанцима и ко зна чим, на шта не вреди ни одговарати. Ко неће да види, једноставно неће и то је то. Колико су то све небитне ствари... Али да су бар само небитне, па ајде, него толико мржње и крви ни за шта. Не знам о чему ти то ...мислиш о овој Америци где пре неки дан онај манијак мирно живећи поред оне деце поби их аутоматском пушком ? Тек је у Америке гетоизација , црнци са црнцима, латиноамериканци са својима, Срби у Чикагу, мормони са својима, и све тако... И на целој овој теми нико није пребројавао ничија крвна зрнца. То је оно што с теби причињава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука