Душко Дугоушко Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341493951' post='673159]глупости ... Бог се пројављује подједнако и у сокићу и хлебу кроз свето причешће исто колико и у винцу и хлебу све је то остављено да не буде ограничено ко дуж, од тачке А до тачке Б, већ је слобода императив, ал корисна. значи, може се свака материја освештати том истом благодаћу Божјом која је у светињи причешћа колико и у свакој другој материји која је освештана - винова лоза, вода из извора, икона на дрвету/фото папиру/свили/итд, купине и запаљеног грма а људима по вери бива, да ли ће прихватити да Бог делује кроз то, или одбити. и није Бог условљен ничим, већ се призива на освећење, отпуст греха и обожење - у сваком од наведених случајева јер све води спасењу човека и радости лаког крста Ovo je tek katastrofa, poredis Pricesce sa ovim, jao kojeg li paganizma... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 Ovo je tek katastrofa, poredis Pricesce sa ovim, jao kojeg li paganizma... зашто, није ли иста благодат и у светом причешћу и у икони и у свему осталом? или има неке градације или чега већ? malina :) and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341494283' post='673163] зашто, није ли иста благодат и у светом причешћу и у икони и у свему осталом? или има неке градације или чега већ?Au bre?!?Naravno da nije, inace bi se pricescivali antidorom i svetom vodicom... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 ne znam odakle uopste takvo razmisljanje, pa ne mole se perunu nego Bogu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 ne znam odakle uopste takvo razmisljanje, pa ne mole se perunu nego BoguTo kazu i gatari... Ako je ova loza opravdana, onda ne vidim razlog zasto se protivite odlasku kod hodzi, gatara, magova, baba/deda-roga... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 To je magija, i ja to kao hriscanin prosto ne mogu da prihvatim. Ovo uslovljavanje Boga na nuznost magijskim predmetom i preciznom magijskom formulom, sve to je meni anatema. Ne vidim razliku izmedju tog grozdja i odlaska kod gatara... Roditelji dece koja su rodjena posle ovavkog Bogo-molitvenog postupka su nailazili na ovakve ali i gore komentare, i mazili svoju decu po glavi dok su slušali ljude kako im se na intelektualno relevantan način obrazlaže da Bog (i) kroz ovo groždje ne sprovodi Svoju Svetu Volju. feeble, И.стојковић, Andre Williams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 Да бисмо схватили ову проблематику на прави начин, морамо разумети разлику између магијско-паганског и хришћанског приступа вери. Магијски приступ подразумева то да се Богу, или коме/чему већ, обраћа да би му се испунила конкретна (најчешће нереална) жеља - да се положи испит, уда/ожени, излечи ћелавост, итд. Да би се то постигло, прибегава се конкретним, прописаним ритуалима - изговарању бајалица, мантри, враџбина, магијских поступака, итд, и ове радње делују, уз мању или већу помоћ божанства/натприродних сила, аутоматски. Хришћанин приступа Богу пре свега зарад спасења, и не намеће своју вољу и своје жеље Богу, већ са ставом да буде воља Твоја. Не покушава да на силу оствари сваку своју жељу, већ да схвати смисао са којим се ствари дешавају. Не очекује да Бог измени околности да би њему било боље, него се труди да он буде бољи без обзира на околности. Пракса узимања Хиландарског грожђа јесте, ако ћемо право, на ивици паганства и магије. Као када би неко саветовао момку који никако не успева да нађе девојку да дође на седам литургија у седам различитих Цркава, да пре сваке литургије запали свећу, и да се сваки пут причести последњи - ни једна од ових радњи није сама по себи паганска, ни магијска, али приступ јесте. На крају - веома је дискутабилно колико је неговање оваквих пракси добро - с једне стране, истина је да је наш народ још увек у души пагански, и да се не може очекивати да се људи преко ноћи (иако та ноћ траје код нас већ вековима) отарасе сујеверја. Међутим, с друге стране, ово је мач са две оштрице - првом приликом када Бог не буде испунио жељу (ма како она била лепа, пристојна и богоугодна) вера изграђена на оваквим темељима се распадне у парампарчад... На крају крајева, како год се окрене, није грожђе оно што помаже људима - већ њихова вера, па у том смеру и треба ићи, и то је оно што увек треба наглашавати и онима чија је вера довољно јака да не видеше, а повероваше, и онима којима је грожђе потребно да би поверовали... malina :), Драшко, Милан Меденица :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 слажем се, ал ја сам у фазону whatever works ако ће неком свећице или винце да помогну да развије своју веру, па и да је гаји кроз то, ал да успут не развија магијску свест - мислим да је то сасвим ок и да је то само штака на помолу стабилности ионако нам је све живо остављено као помоћ, а не као одмоћ ... друго је шта људи праве од тога клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341499376' post='673223] слажем се, ал ја сам у фазону whatever works ако ће неком свећице или винце да помогну да развије своју веру, па и да је гаји кроз то, ал да успут не развија магијску свест - мислим да је то сасвим ок и да је то само штака на помолу стабилности ионако нам је све живо остављено као помоћ, а не као одмоћ ... друго је шта људи праве од тога Ух, опасан је то фазон... Радило је и робињи што је имала дух погађачки, и Распућину да одвуче пола племкиња у кревет, и Артемијевој екипи да напуни манастире монасима... Најмање је битан тренутни резултат. Моје је мишљење да увек треба гледати пре свега на смисао и мотив, па тек онда на ефикасност... Душко Дугоушко and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 Ух, опасан је то фазон... Радило је и робињи што је имала дух погађачки, и Распућину да одвуче пола племкиња у кревет, и Артемијевој екипи да напуни манастире монасима... Најмање је битан тренутни резултат. Моје је мишљење да увек треба гледати пре свега на смисао и мотив, па тек онда на ефикасност... нисам ни мислио буквално whatever, баш да се не би усвајала уска већ бистра свест него сам хтео да кажем да нисам у фазону неком да уздрмам веру тако што ћу да му узмем штаку а да му не дам ништа заузврат, ал исто тако и да обратим пажњу на неке очигледне ствари успут. једноставно сматрам да треба свест да се трансформише ка Богу, да човек неприметно оздрављује од неких глупости а не да се сукобљава и схвата благодат као неку наспрамност - и то баш због таквих умова који су се обукли у ускост, да окусе слободу радости али да виде и корисност а не "раскалашност". nishizawa је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 To kazu i gatari... Ako je ova loza opravdana, onda ne vidim razlog zasto se protivite odlasku kod hodzi, gatara, magova, baba/deda-roga... Znas kako, brate, da ne sirimo sad mnogo pricu, prosto malo promislis glavom. Sta, dakle, ovde imas? 1) Imas vinovu lozu, koja nice na grobu svetitelja (sv. Simeona), iz samog kamena, bez ijednog grumena zemlje. Ta loza zivi vec oko 800 godina. Samo ovo je apsolutni paradoks po sebi. Svaki poljoprivrednik koji se bavi vinogradarstvom dobro zna da nema loze koja zivi ni blizu toliko, a kamoli da radja. Svaki se vinograd cupa i baca posle 30-40 godina, a na njegovo se mesto sadi novi zasad. Dakle, sama ta loza je ocigledno sasvim drugacija nego bilo koja obicna. Naravno, u zitiju sv. Simeona i pise kako i kada je nikla, i to zitije je zapisala i sacuvala Crkva kao deo svog Predanja. 2) Znaci, ovu lozu kao posebnu, daje i preporucuje Crkva, ne neka gatara ili neko takav. Upravo u tome je apsolutno razlika - nije neko tamo ovo preporucio, pa poslao ljude kao toboz u Crkvu, nego sama Crkva cuva ovo sveto Predanje i deli kao blagoslov ovu lozu. 3) Najzad, ima mnogo savremenih dogadjaja, gde se sv. Simeon javljao ljudima (narocito u Grckoj), koji nisu mogli da imaju decu, pa ih savetovao da dodju po njegovu lozu. Slusao sam uzivo svedocanstva nekih od ovih ljudi - oni nemaju ni trunku sumnje da im se bas sv. Simeon javio, a posto su dobili i decu (ne magijski, nego trudom - postom i molitvom!), onda i mi mozemo da se uverimo u to, jer djavo nema vlast nad materijom, narocito ne da nekom da zivot - tako nesto je apsurdno i blesavo i pomisliti. 4) I jos ovo: uz koriscenje ove loze se obavezno, kao sto rekoh, prolazi kroz posebno pravilo posta i molitve - sto znaci, nema nikakve magije, nego konkretan trud u Bogu. Znas i sam - "onaj se rod izgoni postom i molitvom" - zato je krajnje nerazumno misliti da bi necastivi post i molitvu koristio kao sredstvo u svoju korist. Mislim, stvarno... Ajd, pa tako... RYLAH, DYNABLASTER, Милан Меденица :) and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 I da dopunim - ljudi koje sam na prvoj strani teme naveo u vezi loze, bas preko tog cudesnog zauzimanja sv. Simeona su dosli u Crkvu i ostali u Njoj. To je bio - u njihovom slucaju - sasvim ocigledan razlog njihove prethodne bezdetnosti, jer su ostalu decu dobili prirodnim putem.Njihov sterilitet je izlecen trajno, sto svakako ne moze da bude delo necastivog, nego bas naprotiv delo Duha zivota... da ne govorim koliko je besmisleno da mislis da necastivi tera ljude u Crkvu... DYNABLASTER, -Владимир-, Danijela and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 5, 2012 Пријави Подели Написано Јул 5, 2012 Бог уме све да преокрене на добро, но како вам драго. Свакако ми не уливају поверење те Атонске приче које сам чуо, ни оно да су Богородица и Свети Сава спалили Хиландар, ни оно да су држали икону за игумана (ако је то тачно) итд. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 http://www.svetosavlje.org/pastir/index.php?qa=2616 Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ред Змаја Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 - Лоза Св. Симеона Мироточивог у Хиландару, бере се уочи празника Воздвиженија Часнога Крста, а дели се на празник на крају Св Литургије као благослов. Остатак грожђа се суши за бездетне бракове. Многи добијају децу коришћењем ове лозе и уз молитве Св. Симеона. Обично се рађају мушка деца, и родитељи обично дају име детету Симеон. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука