Jump to content

Медији о Кривокапићу и односу према Цркви

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Sveštenik SPC prijeti Krivokapiću zbog crkve na Rumiji

515EF013-C60E-4884-9DDF-9F2CC57A3EF0_w64
Crkva na Rumiji

07.12.2012

Nedavno insistiranje predsjednika crnogorske skupštine i lidera SDP Ranka Krivokapića da nova vlast mora da ukloni bespravno podignutu metalnu crkvu na Rumiji jako je naljutilo paroha barskog Jovana Plamenca, toliko da je ovaj predsjedniku parlamenta javno zaprijetio batinama ako još jednom ponovo sličan zahtjev.

Paroh barski otišao je i korak dalje i kazao da bi Skupština Crne Gore bila meta bombaškog napada da je kojim slučajem Krivokapić predložio uklanjanje neke džamije u Crnoj Gori.

"Stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukunđeda vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im vjeru, skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete", tim riječima je paroh barski Jovan Plamenac zaprijetio Krivokapiću zbog njegove nedavne izjave da Vlada mora riješiti pitanje crkve na Rumiji i da se ona mora premjestiti tamo gdje se ne udara na temeljne vrijednosti Crne Gore.

"To je nemoć države u najgorem obliku. Neka je premjeste đe hoće, na bilo koje drugo brdo u Crnoj Gori. Ja ću im pomoći da je stave tamo đe ne udaraju u temljne vrijednosti Crne Gore. Ali ovamo đe je osnovna svrha da pravoslavne, katolicizam i islam ponište u Crnoj Gori kao zajedništvo, odatle se mora maći. Ova vlada će biti pod mojim stalnim pitanjem da to riješi".

04EB3EDF-648B-432D-93C1-CCA35631FD3E_w26
Ranko Krivokapić

​​Paroh barski Plamenac, u otvorenom pismu Krivokapiću, navodi da crkva Svete Trojice na Rumiji nije poremetila odnose između tri vjere u Baru. Prema njegovim riječima, ona nije „zabijanje u simbol suživota“ i ne „udara na temeljne vrijednosti Crne Gore“, kako tvrdi Krivokapić.

On je rekao da nije istina da su muslimani i katolici prestali da prisustvuju bogosluženjima na Rumiji zato što je na vrh te planine postavljena crkva.

Iz kabineta predsjednika Skupštine rečeno nam je da se Krivokapić za sada neće oglašavati povodom prijetnji paroha barskog Jovana Plamenca, no ne isključuju mogućnost da predsjednik parlamenta do kraja dana novinarima u zgradi Skupštine ipak odgovori na to pitanje.

Povodom prijetećeg pisma sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Baru, pozvali smo koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, paroha Velibora Džomića koga smo pitali da li je prijeteće pismo izraz ličnog stava paroha Plamenca ili su njegovi stavovi i stavovi Mitropolije SPC u Crnoj Gori.

"Meni je stvarno žao što se do sada nijeste bavili pitanjem da li je i stav Ranka Krivokapića stav parlamenta Crne Gore. Ali, legitimno je i vrijeme je pred nama da se i tim pitanjem bavimo. Iz Plamenčevog pisma je više nego evidentno da je on uputio lično pismo gospodinu Krivokapiću i da je to njegov lični stav. Mitropolija se protivi uklanjanju crkve na Rumiji, ali što se tiče ovoga pisma to je stvar sveštenika Jovana Plamenca. Njegova ili bilo čija duševna ili druga stanja nije prilično i nije umjesno da komentarišem", izjavio je Džomić.

Opasne i neprihvatljive izjave

U NVO sektoru kažu da je nivo retorike koju koriste sveštenici SPC u Crnoj Gori rezultat trulih kompromisa vlasti koja, kako kaže Daliborka Uljarević u odnosu prema SPC pokazuje slabost i nemoć.

000E83C5-9DAC-4CCD-8D0D-E9A839226719_w26
Daliborka Uljarević
​​
"Mi kao društvo svi trpimo zbog trulih kompromisa naših donosilaca odluka, koji nemaju ni viziju ni sposobnost strateškog djelovanja. Jasan izraz te slabosti je i sama činjenica da je limena crkva na Rumiju ikada uopšte i postavljena, jer je to ipak u tom trenutku, a  i mnogo kasnije, podjednako odgovaralo i onima koji su je postavljali i onima koji su javno bili najeksponiraniji oponenti. Ovo je samo nastavak tog, ja bih rekla, dijaloga iako on ima ogromne i štetne posljedice po razvoj našeg društva", kaže Uljarević.

Osim prijetnji da bi se mogao fizički obračunati sa Krivokapićem zbog njegovih stavova o crkvi na Rumiji, paroh barski je u pismu predsjednika parlamenta pitao i da li je svjestan šta bi dobio da je o džamiji govori kao što je govorio o pravoslavnoj crkvi.

"Dobili biste, Krivokapiću, bombaša samoubicu u Skupštini Crne Gore, čija ste Vi personifikacija", napisao je Plamenac.

Riječi i jezik koji upotrebljava sveštenik Mitropolije SPC u Crnoj Gori su veoma opasni i generalizujući, upozoravaju u NVO sektoru.

"Vrlo opasne i krajnje neprihvatljive izjave moraju u prvom redu biti osuđene od strane crkve kojoj Plamenac pripada, a imati i adekvatnu i potrebnu reakciju ostale javnosti i svakako nadležnih organa. To nije samo obična generalizacija. Mi tu, ako baš nemamo jasne zakonske kriterijume da to nazovemo govorom mržnje onda svakako imamo dovoljno elemenata da to nazovemo jezikom netolerancije koji je krajnje neprimjeren jednom sveštenom licu i neprihvatljiv sa stanovišta javnosti na koju ima uticaja, a kojoj se obraća", ističe Daliborka Uljarević.

Metalna crkva je na vrh Rumije postavljena još 2005. godine, investitor je bila Mitropolija crnogorsko-primorska. Tada je crkva je kroz Bar provedena u pratnji policije, a na vrh planine je odnio helikopter Vojske tadašnje zajednice SCG.

Iako je taj objekat proglašen bespravnim, a država bila donijela odluku o njenom uklanjanju to se, međutim do danas nije dogodilo. Sada već bivši ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić tokom jedne skupštinske rasprave saopštio da crkva na Rumiji ipak za sada neće biti uklonjena jer je trenutno obuhvaćena posebnim moratorijumom u vezi sa divljom gradnjom. Navodno se čeka izrada prostornog plana za to područje koji će odrediti dalju sudbinu i limene crkve.

Do tada crkva ostaje na mjestu na koje su je prije 7 godina postavili helikopteri vojske SCG.

Подели на овим сајтовима

Opasne i neprihvatljive izjave

U NVO sektoru kažu da je nivo retorike koju koriste sveštenici SPC u Crnoj Gori rezultat trulih kompromisa vlasti koja, kako kaže Daliborka Uljarević u odnosu prema SPC pokazuje slabost i nemoć.

000E83C5-9DAC-4CCD-8D0D-E9A839226719_w26
Daliborka Uljarević
​​

"Mi kao društvo svi trpimo zbog trulih kompromisa naših donosilaca odluka, koji nemaju ni viziju ni sposobnost strateškog djelovanja. Jasan izraz te slabosti je i sama činjenica da je limena crkva na Rumiju ikada uopšte i postavljena, jer je to ipak u tom trenutku, a  i mnogo kasnije, podjednako odgovaralo i onima koji su je postavljali i onima koji su javno bili najeksponiraniji oponenti. Ovo je samo nastavak tog, ja bih rekla, dijaloga iako on ima ogromne i štetne posljedice po razvoj našeg društva", kaže Uljarević.

Osim prijetnji da bi se mogao fizički obračunati sa Krivokapićem zbog njegovih stavova o crkvi na Rumiji, paroh barski je u pismu predsjednika parlamenta pitao i da li je svjestan šta bi dobio da je o džamiji govori kao što je govorio o pravoslavnoj crkvi.

"Dobili biste, Krivokapiću, bombaša samoubicu u Skupštini Crne Gore, čija ste Vi personifikacija", napisao je Plamenac.

Riječi i jezik koji upotrebljava sveštenik Mitropolije SPC u Crnoj Gori su veoma opasni i generalizujući, upozoravaju u NVO sektoru.

"Vrlo opasne i krajnje neprihvatljive izjave moraju u prvom redu biti osuđene od strane crkve kojoj Plamenac pripada, a imati i adekvatnu i potrebnu reakciju ostale javnosti i svakako nadležnih organa. To nije samo obična generalizacija. Mi tu, ako baš nemamo jasne zakonske kriterijume da to nazovemo govorom mržnje onda svakako imamo dovoljno elemenata da to nazovemo jezikom netolerancije koji je krajnje neprimjeren jednom sveštenom licu i neprihvatljiv sa stanovišta javnosti na koju ima uticaja, a kojoj se obraća", ističe Daliborka Uljarević.

Што ми немамо овакве НВО активисткиње, него све неке кандићке и бисерке?! Код њих људи бар слику не морају да гасе кад се ова појави, довољно је само стишати тон...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Придружујем се Оцу Јовану Пламенцу,веома озбиљно. Лично бих  ......... Кривомозгићу завалио  5 до 10 врућих шамара без икакве гриже савести или осећања греха,чак бих сматрао то за врлину. Крајње сам озбиљан. Ко се саблазни нек се саблазни то није никакав грех.

Измењено од Иван Илић
речник оче https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&search=%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE
Подели на овим сајтовима

Veoma srčan popa.

Naravno da će se naći uvek ljudi, pa čak i iz crkvenog jata, koji će reći "ovo nije branjenje vere, ovo je huliganstvo i retorika stadiona".

Međutim kad se razmisli, šta bi bilo ko drugi učinio da mu neko radi o glavi i preti mu rušenjem kuće.

Čitam trenutno knjigu o Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom i nalazim neku paralelu. Piše o unijatima u Crnoj Gori i Hercegovini, zbog kojih je Sveti nekoliko puta morao da se sklanja.

Tako sada i ovi moderni "unijati", koji se nisu priklonili ko nekada njihovi preci tkzv. "carskoj" veri, no su se priklonili jednoj mnogo goroj. Evropskoj nemoralnoj i anticrkvenoj veri. Pa su veći žrečevi evropski od samih Evropljana.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Evo pre godinu i po dana šta je pričao Krivokapić. On se baš navrzao na Rumiju pa ne pušća!!!

http://www.kurir-info.rs/metalna-crkva-na-rumiji-rusi-crnu-goru-clanak-69892

PODGORICA - Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić ocenio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) postavljanjem metalne crkve na planini Rumija ruši državu Crnu Goru.

"Crkva na Rumiji je objekat za rušenje multietničke Crne Gore", rekao je Krivokapić u intervjuu Radiju Crne Gore.
Prema njegovom objašnjenju, sve druge objekte koje je SPC nelegalno podigla treba tretirati kao ilegalne građevinske objekte, a problem u vezi sa crkvom na Rumiji je politički.

Krivokapić je podsetio da je vrh planine Rumija sveto mesto za pripadnike sve tri konfesije na području Bara i u Crnoj Gori. Svi oni su, kako je naveo, tradicionalno iznosili kamenje na vrh Rumije, a sada, kada je SPC postavio metalni objekat, tako je izvršena "agresija" na to sveto mesto. Prema oceni Krivokapića, "agresija SPC u Crnoj Gori traje već dve decenije".

"SPC ne poštuje Ustav ove zemlje, negira njene zakone, državu, crnogorsku naciju, to nema nigde. To je nezamislivo", rekao je Krivokapić i upozorio da mitropolit Amfilohije mora da odgovara pred sudovima zbog njegovih nedavnih izjava u vezi sa crkvom na Rumiji.

Mitropolit Amfilohije je na Božić upozorio da će se neko naći ko će srušiti džamiju ako bude srušena crkva na Rumiji.

Krivokapić je kazao da je to "pretnja krvoprolićem" i za to se mora odgovarati.

Predsednik crnogorskog parlamenta je Amfilohijeve izjave uporedio sa pretnjama Bin Ladena, jer je mitropolit SPC zapretio državi Crnoj Gori da će biti rušenja verskih objekata ako bude uklonjena metalna crkva na Rumiji, o čemu je ranije doneta validna odluka.

To je, kako je Krivokapić objasnio, isto kao kad Bin Laden zapreti nekoj zemlji da će biti terorističkih napada ako određena zemlja ne povuče svoje snage iz Avganistana

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Crkva na Rumiji je objekat za rušenje multietničke Crne Gore", rekao je Krivokapić u intervjuu Radiju Crne Gore. Prema njegovom objašnjenju, sve druge objekte koje je SPC nelegalno podigla treba tretirati kao ilegalne građevinske objekte, a problem u vezi sa crkvom na Rumiji je politički.

Opet grmi Irodijada. 

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Било је јуче на Монду чланак али нисам хтео да качим због новог правила о расколницима.
Деда Мираш се буни и тражи да држава реагује јер амбасадори Русије и Украјине нису контактирали ниједном његову цркву а за све ово време су у контакту и добром односу са Српском Црквом.Посебно му смета што су били кад је освећен крст на новом храму Јована Владимира у Бару.

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Придружујем се Оцу Јовану Пламенцу,веома озбиљно. Лично бих  ......... Кривомозгићу завалио  5 до 10 врућих шамара без икакве гриже савести или осећања греха,чак бих сматрао то за врлину. Крајње сам озбиљан. Ко се саблазни нек се саблазни то није никакав грех.

У Црној Гори има једна фина ријеч која објашњава особу попут Кривомозгића- НЕСОЈ!

А ту су и дежурни душебрижници, заштитници свега осталог од "лимене цркве", у лику невладиних организација и њихових водећих кадрова, као што је ова Далиборка. Све је тако добро уређено у Црној Гори да је највећи проблем црква на Румији. Баш немају ни са чим другим да се баве. Ал` добро, за то примају паре.

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Свештеник Јован Пламенац: Не пада снијег да покрије бријег…

09 недеља дец 2012

plamenac_512_300.jpg

Не пада снијег да покрије бријег…

За невјеровати је како је моје отворено писмо Ранку Кривокапићу, предсједнику Скупштине Црне Горе скенирало црногорску медијску сцену. Интегрално писмо објавио је једино Портал ИН4С, док је Дан такође објавио цјелокупно писмо, али у редакцијској обради. Остали су га користили како су нашли за сходно и створили су општи утисак да „српски поп пријети Кривокапићу“.

Нијесу казали да је Кривокапић претходно цркву Свете Тројице, у којој већ три и по године сваког мјесеца Богу службу приносим на литургијама којима је, иако се на Румију веома тешко испети, присуствовао веома велики број вјерника, назвао – ламином.

trojcindan-vrh-rumije1.jpg?w=529&h=282

Нијесу акцентовали чињенице из мог писма да нијесу истините Кривокапићеве тврдње да је црква на Румији пореметила међурелигијски склад Бара, да је истина да је она остварење вјере предака припадника све три конфесије да ће црква на Румији бити обновљена и да су зато на Тројчиндан сви износили по камен тамо гдје је она сада, да није истина да су мухамеданци и римокатолици сасвим престали да излазе на врх Румије, да није истина да су раније излазили у великом броју, а да је истина да су претходно престали да излазе када су комунисти забранили румијску литију 50-тих година прошлог вијека, пола вијека прије обновљења цркве на Румији… Нијесу указали на чињеницу да Кривокапић на неистинитим премисама заснива своју јавну мржњу према цркви на Румији. Једино важно им је било да кажу да је свештеник Пламенац запријетио Кривокапићу да ће „скинути мантију и да ће овај добити оно што подуже заслужује“, односно да фалсификују крај мог писма који гласи:

„Видите, Кривокапићу, овога пута био сам фин. Али ставите ли још једном цркву Свете Тројице на Румији у Ваша погана уста, по узору на мог чукунђеда војводу попа Илију Пламенца, који се ставио у заштиту Црногораца штитећи им вјеру, док Вам будем писао скинућу мантију и добићете што подуже заслужујете!“

Rumija.jpg

Посебна прича је шпекулација неколико црногорских портала који су, као реакцију на мој исказ којег су фалсификовали, пустили сијасет коментара које пас с маслом не би појео. Њихови администратори, као својеврсна инквизиција посвећена обрачуну са „јересима“ православља и српства, учинили су јавном лавину коментара препуних мржње према Цркви, српском народу па и мени као православном свештенику, док су за супротне ставове поставили запреку.

И Јавни тужилац, умјесто да због увреде коју је нанио православним вјерницима на саслушање позове Ранка Кривокапића, као и уреднике оних медија који су фалсификовањем и тенденциозним пласирањем дјелова мог писма Кривокапићу његову увреду и децидирани говор мржње учинили инспирацијом за излив мржње према Цркви и Србима на више црногорских електронских медија, на саслушање је позвао – мене!

Као да је требало да кажем: „Да, господине Кривокапићу, Ви сте управу, љубим руке, ја Богу службу приносим у ламини“. Или да на то исто пристанем ћутањем.

crkva%20rumija%202.jpg

Па, ја сам православни свештеник, пастир Цркве Божије, и моја дужност је да се потрудим да отворим очи „заблудјелим овцама“, посебно када се препусте ономе који је отпао од Бога, Сатани, и када се упусте у борбу против Цркве и Бога. Ми се за такве молимо Богу, да им отвори очи ума њиховог, да увиде душегубност свог дјела и да се покају, или им мало подвикнемо, као што сам ја то урадио јавним писмом Ранку Кривокапићу, или „љути лијек на љуту рану“: када друго не помаже – клетва. На свештенику је да процијени коју духовну мјеру ће према коме примјенити, зависно од његовог духовног посрнућа. Према свецу тропар.

Ранко Кривокапић је веома значајна политичка личност у Црној Гори и сигурно је да има утицаја на многе. Његово духовно посрнуће, због ауторитета којег ужива код тих људи, преноси се на њих, а тако се и његов лични гријех умножава. Ето, зато сам се одлучио да му упутим оно јавно писмо, због њега и посебно због оних који преко њега улазе у гријех богоборства.

И још нешто: Молим црногорске политичаре, и оне на власти и оне у опозицији, да умјесто што троше силно вријеме и енергију на међусобице обрате пажњу на чињеницу да им се пред очима разбуктава – фашизам! Колико је он у Црној Гори већ узео маха рјечито говоре коментари по разним сајтовима (не само везанo за моје писмо Кривокапићу).

Извор: ИН4С

Подели на овим сајтовима

Отац Јован пројављује праведни гнев, онај који је имао Христос када је растерао трговце из Храма.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Отац Јован пројављује праведни гнев, онај који је имао Христос када је растерао трговце из Храма.

Овај одговор је уређен од Иван Илић: December 07 2012 - 16:40 речник оче https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=40&search=%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE

Зашто је онда Отац Александар спречен у ''гневу праведника'' .. својственом и самом Христу .... ? Расуђујемо ли ми.. или смо способни искључиво за предрасуде ...

...ма какво било порекло  узрока  наше предрасуде ...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Гости
Отац Јован Пламенац: Непрофесионализам овдашњих медија је открио колико народ не воли Кривокапића

10 понедељак дец 2012

Liturhija%2520na%2520Rumiji%252031.%2520

Барски парох Митрополије црногорско-приморске, Јован Пламенац данас се одазвао позиву за  саслушање, због његовог обраћања предсједнику Скупштине Црне Горе Ранку Кривокапићу.  Након саслушања Барски парох је нагласио да је саслушан, у од почетка коректном поступку, од стране државног тужиоца Миленка Магдалинића.

Изјаву Свештеника Јована Пламенца дату након саслушања преносимо у цјелости:

Државни тужилац Миленко Магдалинић саслушао ме је у од почетка коректном поступку.

Испред себе је имао само текст из “Вијести”, који је настао од мог јавног писма предсједнику Скупштине Црне Горе Ранку Кривокапићу, који је православним вјерницима изјавом да је црква Свете Тројице на Румији “ламина“ нанио тешку увреду. И у “Вијестима” су, као и многим другим црногорским медијима, фалсификовали посљедњу реченицу из мог писма и у црногорској јавности је створено увјерење о мом насилничком понашању.

Међутим, овај непрофесионализам неких црногорских медија разоткрио је нешто на што засигурно нијесу рачунали: показало се колико овдашњи народ не воли Ранка Кривокапића. А овај народ њега зна кроз његове јавне наступе и ставове које заступа!

И, с намјером да на мом примјеру науде Православној цркви у Црној Гори, помисао о насилничком одговору на Кривокапићеве увреде Цркви убацили су у главе многима… И то би морало да пажњу Тужилаштва са мене преусмјери на неодговорне и непрофесионалне уреднике црногорских медија и на Кривокапића лично, јер он је на црногорској политичкој сцени главни инспиратор излива мржње на Православну цркву и српски народ у Црној Гори.

Извор: ИН4С

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...