Number15648 Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ма ово је претеривање, без обзира ко је написао, а сумњам да је аутентичан цитат. Свет може да буде само човек, не могу шаре на папиру. Шта је онда Свето Писмо (Библија) ? Цитат је из књиге Сабрана Дела Св. Николаја Велимировића, црквеног издања. Зашто сумњаш ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Latinica je srpsko pismo! Tačka. Nije. Nametnuta je potpuno sa strane. Iz srpskog treba izbaciti latinicu, i uciti je odvojeno. Valjda nam je ostalo za toliko malo dostojanstva. A mozda i nije... I obrati paznju, ja na forumu stalno pisem latinicom, nemam bas nista protiv nje. Ali ne bih dozvolio da narod potisne svoje pismo tek onako. A ka tome idemo... Пајко је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 зашто се латиница учи у оквиру предмета који се зове Српски језик? Trebalo bi sto pre taj predmet preimenovati u СРПСКИ ЈЕЗИК & ЛАТИНИЦА. Na prvom casu bi trebalo objasniti da je СРБИЈА КРАЉЕВИНА, А НЕ РЕПУБЛИКА i da zivimo u lazi. Slike Vuka Karadzica naopako da se okrenu na tom casu... To sto u Sofiji stoji МакДоналдс iznad ulaza u restoran ne znaci da je veca nutritivna vrednost hamburgera koje tamo prodaju. Nije problem latinica, problem je opsta nepismenost, neobrazovanost, zarozano skolstvo, kriminalizovano drustvo, kultura u blatu... Ne znam da li ovo vuce prst po cirilici ili latinici dok srice napisano, nije ni vazno, bez skrupula zavrsava svoje poslove . Cirilica, latinica, citanje u sebi, tablica mnozenja, sabiranje bez prstiju... ne smeju da se dovode u pitanje, to mora da zna i onaj polivac ulice, kako god da se zovu predmeti na kojima ce to da se savlada. Зашто на том предмету деца имају обавезу, рецимо, да пишу писмени задатак на латиници? Pretpostavljam da se takvim vezbanjem (koriscenjem) bolje usvaja nauceno. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Jeste. Al` malo sutra. Crveni Baron and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Код нас у Македонији, латинско писмо за македонски језик изучавао се у други разред освновне школе и толко. Сада не знам ни дали уопќе се изучава, јер вовели су енглески од први разред. Никад више у току мог образовања нисам наишао на македонски текст напишан на латиницу. Шта више, недавно урадена је ревизија македонске латинице која се користи једино у пасоше (испод кирилске натписе). Чак и уџбенике по српско-хрватски језик (када се учио у Југославији) штампани су искључиво на кирилици. Када је настао Македонски народ и језик, у ову тему није битно, битно је да ми користимо искључиво кирилицу. ПС: Мени никад није мука да притиснем Shift+Alt на мојој тастатури. Милан Меденица :), Crveni Baron and Милан Б је реаговао/ла на ово 3 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Tako se to radi . Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ili kad korespondirate sa svetom, zar pišete hrvatskim pismom? Naravno da ne, nego srpskim pismom, tj. srpskom latinicom. Priznajem da vas nekako ne razumem.. Korespondiramo latinicom, koja je Englesko (informaticko) pismo. I to isto rade i Japanci i Tajlandjani, verovao ti meni ili ne... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Е ја вала, прелаѕим на ћирилицу .... барем овде на форуму .... Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 ...прелазим ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Е ја вала, прелаѕим на ћирилицу .... барем овде на форуму .. Presao bih i ja ali mi se poremete funkcije na tastaturi pa imam problema prilikom kucanja. A i cesto pisem preko mobilnog pa bi izgledalo sareno. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 А сада ћу и аватар да ченџујем .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ја сам једино сигуран да када би смо изгубили ћирилицу, да то не би значило никакву катастрофу, никакво затирање идентитета, никакву неспособност читања старих споменика и књижевне заоставштине. И овако нико не разумје шта је написано на старим споменицима, осим лингвиста и оних који се баве историјом књижевности. Одличан примјер је Турска која је до ататуркове нове Турске, у оквиру османског царства турски језик писала на арапској скрипти. Напросто преко ноћи су увели латиницу у модерни турски језик, и ево данас им ништа не фали, а споменике културе и књижевне заоставштине читају и онако они који се тиме баве. bora, GeniusAtWork, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 А сада ћу и аватар да ченџујем .... Bas je u duhu ove teme. Само напред, честитам ! Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Еве ги .. саде сам ки нов .... شقشحسنه ظرشو يش حهةثو γρψκι ζναμ τακοὲ חעורעחסכי זנאמ ודוועכ Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Odakle ti ideja da su hrišćanstvo i ćirilica primljeni u svim društvenim slojevima i svim mestima "gotovo trenutno"? Koji dokazi postoje u prilog tvrdnje da su Ćirilo i Metodije samo restaurirali i reformisali postojeću crkvenu organizaciju i pismo? Није то моја идеја него само закључак. Мени је, у најмању руку, чудно да смо се за тако кратко време доселили, примили Хришћанство и и научили да пишемо захваљујући Ћирилу. Па то нико ко је и просечне интелигенције не може да прихвати јер су Словени се простирали на огромној територији. То да је то било 863. године долазе до закључка на основу списа ''О писменах'' неког ''Чернорисца Храброг'' и на основу два-три редка из списа, што је вађење из контекста. Што не кажу да се у том спису у 7. поглављу помиње да је исти пронашао Јеванђеље и псалтир писане ''руским словима''? Па ту исто каже да је нашао једног човека који је умео те текстове да чита и да је беседио с њим, да је упоређивао слова са својим језиком и да је творио молитве Богу... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука