Jump to content

Персирање је грех ?

Препоручена порука

А ево како цар Душан сам себи персира , исечак из његовог говора:

"

Као што је и Прекраснога Јосифа мудрошћу оснажио и створио га

владарем многим народима и целој власти Фараоновој и свему Египту, таквим

истим начином, по својој милости, и мене премести од краљевства на православно

царство. И све ми даде у руке као и Великоме Константину цару, земље и све

стране и поморја и велике градове царства грчкога, као што и раније рекосмо."

Подели на овим сајтовима

ne znam da li je greh, znam da se dozivljava kao izraz lepog vaspitanja, bar u gradjanskom drustvu, i da se cesto mladje osobe dozivljavaju kao bas nevaspitane kad ne persiraju; ako Bogu kao najblizem ne persiramo, mozda treba da persiramo onima koji nisu bliski Bogu, i onima kojima nam nisu bliski, nije mi bas neki argument to nepersiranje Bogu, pa nije nam On isti kao svi, da li je stepen bliskosti osnova za (ne)persiranje?

Подели на овим сајтовима

Персирање је изгубило свој првобитни смисао и сад је то више ствар бонтона.

А однос према Богу је увек лични и присан, немогуће Му је персирати уколико желимо тај однос.

Подели на овим сајтовима

A bas je lepo persirati, da se zna red! 301

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Персирање је изгубило свој првобитни смисао и сад је то више ствар бонтона.

А однос према Богу је увек лични и присан, немогуће Му је персирати уколико желимо тај однос.

Лепо описано. Персирање је ту формално за неблиске односе. 

Људи који су блиски су на ТИ не на ВИ. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Zar nije lepo da kazem Vi i pritom osetim dozu (straho)postovanja prema coveku i samim tim postavim granice u ponsanju. Nekad se persiralo i roditeljima i bilo je mnogo bolje.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Pa, po meni persiranje, na jedan naizgled banalan način, čuva poredak vrijednosti i neke vidove društvenih konvencija koji se ne smiju olako odbaciti - bar u svakodnevnoj komunikaciji. Suprotan stav prema persiranju može značiti želju za nivelacijom i uravnilovkom, nepoštovanje tradicionalnih vrijednosti i rajetinski mentalitet koji pokušava sve da dovede u jedan ekvilibrijum banalnosti. Jednom riječju, odražava revolucionaran stav!

Dakle, tvrdim suprotno od naslova teme - nepersiranje  odražava jedan stav koji je u svom korijenu vrlo opasan i podrazumijeva istu takvu koncepciju crkvenosti. Ali to je samo moje skromno mišljenje...

Подели на овим сајтовима

Немци, рецимо, персирају у трећем лицу. У писању  Sie (они) , као код нас Ви.

• Волим 1

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

jWXgUMR9vMAbL.JPG

Шта кажете на ове закључке ?

Неки од ових људи су чланови странице поуке на фејсу ...

Pomaze Bog svima!!! Da se predstavim, ja sam Nemanja, student PBF -a i veroucitelj...vec duze vreme pratim rad ovog foruma, i za njega uglavnom imam reci hvale, jednostavno odusevljava...:)

Posto se moj status sa fejsa nasao kao tema, to me je podstaklo da pojasnim neke stvari koje su mi bile na umu, ali i da zapocnem sa aktivnim ucescem na forumu i druzenju sa vama...:)

Elem, poenta price nije to da je persiranje samo po sebi greh i stvar sujete, mada to moze biti u nekim situacijama npr kada neko iz sujete zahteva da mu se persira. To sto neko napise nesto na fejsu u 4 ujutru, vikendom, mislim da ne treba uzimati zdravo za gotovo ...tj, priznajem da sam pogresio nazivajuci persiranje samo po sebi grehom, mada moze biti greh kada neko to radi licemerno ili zahteva isto iz sujete. Meni se persiranje jednostavno ne svidja, sto ne znaci da nepostujem time nekoga, jer postoji milon drugih nacina da nekom iskazemo postovanje a i sizofreno mi je. Po mom licnom misljenju, ono podstice na distancu izmedju ljudi. I biti na Ti, cak i sa vladikama, npr pokojni mitropolit Antonije Blum nije dozvoljavao da mu persiraju, nije isto kao na Ti sa drustvom u kaficu. Eto, ljudi, toliko...pozdrav :)

Подели на овим сајтовима

Pomaze Bog svima!!! Da se predstavim, ja sam Nemanja, student PBF -a i veroucitelj...vec duze vreme pratim rad ovog foruma, i za njega uglavnom imam reci hvale, jednostavno odusevljava... :)

Posto se moj status sa fejsa nasao kao tema, to me je podstaklo da pojasnim neke stvari koje su mi bile na umu, ali i da zapocnem sa aktivnim ucescem na forumu i druzenju sa vama... :)

Elem, poenta price nije to da je persiranje samo po sebi greh i stvar sujete, mada to moze biti u nekim situacijama npr kada neko iz sujete zahteva da mu se persira. To sto neko napise nesto na fejsu u 4 ujutru, vikendom, mislim da ne treba uzimati zdravo za gotovo ...tj, priznajem da sam pogresio nazivajuci persiranje samo po sebi grehom, mada moze biti greh kada neko to radi licemerno ili zahteva isto iz sujete. Meni se persiranje jednostavno ne svidja, sto ne znaci da nepostujem time nekoga, jer postoji milon drugih nacina da nekom iskazemo postovanje a i sizofreno mi je. Po mom licnom misljenju, ono podstice na distancu izmedju ljudi. I biti na Ti, cak i sa vladikama, npr pokojni mitropolit Antonije Blum nije dozvoljavao da mu persiraju, nije isto kao na Ti sa drustvom u kaficu. Eto, ljudi, toliko...pozdrav :)

Бог ти помогао. Добродошао брате  dobrodosli

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...