Jump to content

Хрвати присвајају ћирилицу !?

Оцени ову тему

Mironosica

Препоручена порука

Hrvati prisvajaju ćirilicu!?

Ćirilica je hrvatsko pismo - poslednja je u nizu sumanutih tvrdnji iz Zagreba. Naime, međunarodni naučni skup "Hrvatska ćirilična baština", povodom 500. godišnjice štampanja knige "Dubrovački ćirilski molitvenik",počeo je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umetnosti (HAZU).

283131_cirilica-1_f.jpg?ver=1353941041

Hrvati sad tvrde kako su izmislili ćirilicu!?

Na skupu će izlaganja imati 25 stručnjaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok stručnjake za ćirilično pismo iz Srbije očigledno niko nije ni zvao.

Predsednik HAZU akademik Zvonko Kusić naveo je u pozdravnom govoru da je hrvatska ćirilična baština "svesno ili podsvesno bila potiskivana", dok je akademik Stjepan Damjanović ukazao da je od od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo i ćirilicom, naravno bez objašnjenja da li su Srbi bili pomenuto "stanovništvo".

- Već na srednjovekovnim kamenim spomenicima i to na krajnjem hrvatskom severozapadu nije redak slučaj da se mešaju glagoljica i ćirilica - rekao je Damjanović i dodao kako posle takvih slede i epigrafi na kojima se nalaze samo ćirilična slova.

Akademik Anica Nazor je ukazala da se u predgovoru "Molitvenika", u izdanju Srpske kraljevske akademije iz 1938. godine ova knjiga svrstava u srpsku tradiciju, ali da se ipak ističe "da je Molitvenik" napisan zapadnom ćirilicom, koju su redovno upotrebljavali katolici i muslimani".

Извор

• Волим 1

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Просто изгледа да један ова два народа неможе да постоји , ми или они. Тако му дође. Јер кад два народа дели само религија а све остало им је заједничко при том не желе да се уједине у једно племе , сасвим је логично да целокупну културну и историјску баштину једно од та два племена жели да има за себе, мислим људски је и овоземаљски је. Наравно није српски.

Подели на овим сајтовима

Balkan ograditi velikim zidom i samo uz posebnu dozvolu puštati ljude da izađu van. Dok se malo retardirani narodi koji borave na njemu ne izleče od nekih teških bolesti.

Подели на овим сајтовима

Вјероватно их је срамота да признају да желе да НАУЧЕ ћирилицу па су ево, нашли разлог и оправдање! Све више ми је жао тог народа који у својој саможивости само "присваја" а не жели да пружа...

Подели на овим сајтовима

Balkan ograditi velikim zidom i samo uz posebnu dozvolu puštati ljude da izađu van. Dok se malo retardirani narodi koji borave na njemu ne izleče od nekih teških bolesti.

То је проблем идентитета.

Ја сам имао случај полупаног човека који се дружио самоном неко време и онда кад није дошо себи а није нимао коме другом почео је да прича моје приче и да се понаша као ја, при том је тврдио како је теолог и радио је буквално све што ја радим копирајући мене. Проблем је међутим настао онда кад је схватио да ја и даље постојим, тад је покушавао на све начине да ме понизи, уништи , сплеткарио ми је за леђима и низ других пакости чинио...

Мени то између Срба и Хрвата буквално тако изгледа. Па и моје снисхођење овој будали коју сам описао , у првих пар година док дефинитивно нисам схватио да ће бити или ја или он , ме неодољиво подсећа на тај сервилни однос Срба према Хрватима.

Види рецимо у Дубровнику се писало ћирилицом вековима, па практично до 19 и 20 века. И нема списа у коме дубровчани тврде за себе да су Хрвати, сем наравно ових последњих векова.

Како сад толику културну баштину убацити у националистичку идеологију савременог хрватства, ето то је проблем.

Подели на овим сајтовима

Хрвати су доминантно користили ћирилцу до 16 века,у неки фрањевачким мнастирима се одржала до 19 века

Подели на овим сајтовима

Хрвати су доминантно коридтили ћирилцу до 16 века,у неки фрањевачким мнастирима се одржала до 19 века

Да такође добрим делом Хрвати су били и православне вере...но то је нека друга прича...

Ћирилицу и глагољицу су користили Словени од св.Кирила и Методија , то сви знамо.

Али у Далмацији пример баш Дубровник ћирилицом су писали Срби католици.

На турском двору ћирилицом, српском ћирилицом( јер има више редакција ћирилице) су писали Срби муслимани који су били администрација отоманске империје. Дакле јесте ћирилица била у широкој употреби код словенских народа али постоје тачно одређене редакције ове ћирилице и на основу њих се може утврдити чија је.

Вукова ћирилица дефинитивно није хрватска. Истина је да и данас постоје неки самостани у Хрвата који гаје глагољицу али лаж је да је глагољица хрватско писмо како то они тврде.

И волео бих да видим то мноштво историјских списа писаних на хрватској редакцији ћирилице.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Проблем је једино само у томе што ови вајни научници нису навели да су се Дубровчани тада док су писали ћирилицу изјашњавали као Срби...

Подели на овим сајтовима

Лепо од Хрвата што се враћају својим коренима. Још да скапирају колико су своје културе одбацили под Аустроугарском...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...