Srdjan Kotur Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 Ako mi možemo da koristimo i latinicu, zašto Hrvati ne bi mogli da koriste i ćirilicu? Možda jednom postanu i pravoslavni. To bi valjda bila dobra stvar. Ili bi se i za to ljutili? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 Ako mi možemo da koristimo i latinicu, zašto Hrvati ne bi mogli da koriste i ćirilicu? Možda jednom postanu i pravoslavni. To bi valjda bila dobra stvar. Ili bi se i za to ljutili? последњи пут кад им је неко то предложио дошао је други светски рат и било је шта је било. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Kotur Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 последњи пут кад им је неко то предложио дошао је други светски рат и било је шта је било. Ali ovaj put to sami rade. Niko im ne predlaze. Prava promena moze da dodje samo iznutra, zar ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 Ali ovaj put to sami rade. Niko im ne predlaze. Prava promena moze da dodje samo iznutra, zar ne? заборави на варијанту да се делује на цео народ, православље је у фазону да делује на појединца а тек ми срби што имамо посла у својој кући, срамота је и помињати јавно. Srdjan Kotur је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Тако ''нам'' и треба... Како ми чувамо своје..ово је само логичан след ствари... остаћемо ми и без Ћирилице... питате се зашто... ... Почнимо рецимо од питања самима себи.. на који начин и како ми прослављамо рецимо Свете Кирила и Методија... 'м? А ''главна'' Црква католика у Србији је ..управо Цирила и Метода... јел ми имамо негде Цркву Светих Кирила и Методија... (наравно да има.. али.. ) ...Знамо ли ми кад се славе Ови НАШИ ОЦИ ПИСМЕНОСТИ...? الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 hrvati imaju tisucugodisnju kulturu o kojoj niko nista ne zna .smesko. Срби имају хиљадугодишњу културу о којој СрбиЈАНЦИ немају појма! الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Kostelů zasvěcených svatému Cyrilu a Metoději je více: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Cyrila_a_Metod%C4%9Bje Skoro svi su katolički i grkokatolički, pravoslavnih je malo, taj najveći, saborni u Pragu i možda još koji. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Imate li ovakav spisak hramova i crkvi posvećenih svetim Ćirilu i Metodiju za SPC? Baš bi me zanimalo gdje se sve nalaze i koliko ih je. Glavno da su od SPC jurisdikcijski, svejedno gdje, u Srbiji ili bilo gdje drugdje po svijetu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Ako nemate mogao bi nam ga Martirije napravit takav taj prigodni spisak specijalno za taj ćirilometodski Jubileum sljedeće 2013. godine. I sa slikama, naravno, izvana i iznutra, ikonostasi, ikone sv. Ćirila i Metodija u njima itd. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Gledam stavili i onu crkvu na nadbiskupskoj bogosloviji u Sarajevu, čudim se kakva je to sad, prvo sam mislio da nisu stavili neku vašu crkvu tamo, da niste vi tamo izgradili šta novog u Sarajevu pa da vidim koja je to sad i kako izgleda. Znam da mi imamo jedino tu crkvu sv. Ćirila i Metoda tamo na bogosloviji Vrhbosanskoj, nisam očekivao da će baš nju stavit. To mi vodimo više kao kapelu za bogoslove nego kao neku gradsku crkvu. http://hr.wikipedia.org/wiki/Crkva_sv._%C4%86irila_i_Metoda_u_Sarajevu Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Inače kod nas dosta bogoslovija slovenskih, katoličkih često nosi ime sv. Ćirila i Metodija ili ih imaju kao patrone, to su obično te najpoznatije kao u Krakovu i u Olomoucu, pa i u tom Sarajevu recimo: http://www.wsd-scm.pl/ http://www.cmtf.upol.cz/ Ili ta Sarajevska, zove se Vrhbosanska ali su im patroni opet Sv. Ćiril i Metodije: http://vrhbosanska-nadbiskupija.org/ustanove/bogoslovije-i-sjemenista/vrhbosanska-bogoslovija Pražska se po njima ne zove već po češkom kralju Karlu IV, Karlov Univerzitet:- Univerzita Karlova: http://www.ktf.cuni.cz/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Почнимо рецимо од питања самима себи.. на који начин и како ми прослављамо рецимо Свете Кирила и Методија... 'м? па Литургијом и причешћивањем наравно, свакако не глагољицом Zayron је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 па Литургијом и причешћивањем наравно, свакако не глагољицом Da, to je najbolji način. Kod nas se takvim Misama u čast sv. Ćirilu i Metodiju na Velehradu nađe više od 50.000 ljudi. I mnogi od njih i pričeste. nažalost ove godine ih došlo samo 15.000 zbog tropskih vrućina, 34 C u hladu, kažu da je iz zemlje salala vrućina kao iz rerne. na suncu bilo preko 50 C. tako su došli samo ti namlađi, najizdržljiviji i najzdraviji, žene s djecom i starci koji dolaze inače u velikom broju ostali kod kuće jer bi tamo popadali u nesvijest.Tropske vrućine odbile većinu hodočasnika od posjete Velehrada. Vedra odradila řadu poutníků od návštěvy Velehradu http://www.novinky.cz/domaci/272514-vedra-odradila-radu-poutniku-od-navstevy-velehradu.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 likefaceeeeeeee клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 па Литургијом и причешћивањем наравно, свакако не глагољицом Више него, тачно тако... АЛИ... увек има то ''али'' што ''девојци срећу квари'' .. Помислимо колико кода нас има ...па ево нека је и незахвално - а јесте, рачунати тако... оних који се редовно причешћују (макар и процентиуално) а који је то број од оних који редовно иду у Цркви ... а који је пак то (јадни) број од Срба - србијанаца... и само ће се рећи... зашто ћемо изгубити и ћирилицу ко своју... и не само њу... А да не говоримо о томе како не постоји никаква прича о Светима Кирилу и Методију и њиховом значају за нас ...Наспрам приче о безбожном Караџићу Вуку ..који је очигледно заузео место Светој Браћи у Србији .. الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука