Jump to content

Хрвати присвајају ћирилицу !?

Оцени ову тему

Mironosica

Препоручена порука

U příležitosti výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje plánuje církev velké mezinárodní oslavy, které budou končit právě na Velehradě.

U prigodi Jubileja dolaska vjerovjesnika Ćirila i Metodija planira crkva veliku međunarodnu proslavu koja će se održat upravo na Velehradu.

http://brno.idnes.cz/foto.aspx?foto1=JAG2e114b_134712_2547488.jpg

Подели на овим сајтовима

Више него, тачно тако... АЛИ... увек има то ''али'' што ''девојци срећу квари'' ..

Помислимо колико кода нас има ...па ево нека је и незахвално - а јесте, рачунати тако...  оних који се редовно причешћују (макар и процентиуално) а који је то број од оних који редовно иду у Цркви ... а који је пак то (јадни) број од Срба - србијанаца... и само ће се рећи... зашто ћемо изгубити и ћирилицу ко своју... и не само њу...

А да не говоримо о томе како не постоји никаква прича о Светима Кирилу и Методију и њиховом значају за нас ...Наспрам приче о безбожном Караџићу Вуку ..који је очигледно заузео место Светој Браћи у  Србији ..

извини, а што ти бринеш само о Србима јел се причешћују? :)

јел други народи не припадају СПЦ, па и осталим помесним Црквама?

не свиђа ми се та тенденција национализације Цркве, нимало.

а што се тиче Вука, безбожан или не, можеш само да му се захвалиш што имаш писмо које је свима доступно и који с разлогом и потпуно заслужно носи титулу просветитељ Срба.

Подели на овим сајтовима

Směr Velehrad 2012 - Trailer

http://youtu.be/dNZnkTLZRuo

Revive uvádí dokumentární film Pavla Maška z pěší pouti na Velehrad 2012

Směr Velehrad 2012
Premiéra 17. listopadu 2012

Velehrad 2010

http://youtu.be/zVdMTtxam50

národní pouť na Velehradě 2010

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ako nemate mogao bi nam ga Martirije napravit takav taj prigodni spisak specijalno za taj ćirilometodski Jubileum sljedeće 2013. godine. I sa slikama, naravno, izvana i iznutra, ikonostasi, ikone sv. Ćirila i Metodija u njima itd.

Нећу ништа обећавати али потудићу се да видим где има, јер верујем да нема то толико наших цркава посвечен овим Божијим угодницима.

Једни коју сам скоро видео а то у Далмацији, место Кистање близу ман.Крке, црква је стара и прелепа.

А да неби сад ова тема била та у вези јубиларне године, можда би било фино да направиш засебну тему.

Пошто би имали обострано да постављамо, онда би могао наслов бити нпр. Цркве Светих Кирила и Методија свих Хришћана или већ како се сетиш, можеш у наслову да наведеш повод - јубилану годину итд.

Било како, у сваком случају да буде засебна а ја ћу свремена на време да трагуцкам и да постављам!

Подели на овим сајтовима

извини, а што ти бринеш само о Србима јел се причешћују? :)

јел други народи не припадају СПЦ, па и осталим помесним Црквама?

не свиђа ми се та тенденција национализације Цркве, нимало.

а што се тиче Вука, безбожан или не, можеш само да му се захвалиш што имаш писмо које је свима доступно и који с разлогом и потпуно заслужно носи титулу просветитељ Срба.

Tо је твоја произвољна констатација.. а ни мени се не свиђа ..пријатељу.. Тема је да Хрвати присвајају ћирлцу... а ми ето дијагностикујемо како је то ..зашто и шта... али  опет има то ''али''... А и то о Вуку не негирам.. као просветитељу .. међутим финта је много шира од тога што ти помињеш... и Доситеј је просветитељ.. има армија просветотеља... којима требамо да захваљујемо...

А јесмо ли се загвалили творцима Ћирилице ''како доликује''.. то је била моја теза... 

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Нећу ништа обећавати али потудићу се да видим где има, јер верујем да нема то толико наших цркава посвечен овим Божијим угодницима. ...

Било како, у сваком случају да буде засебна а ја ћу свремена на време да трагуцкам и да постављам!

Da, odlično, spisak možeš započet pa postepeno proširivat i dodavat, a a isto tako i slike, videa, informacije i ostale priloge. Sad nešto za malu dječicu o svetim Ćirilu i Metodiju, no, na slovačkom je ali barem ima puno sličica pa razgledajte, hahahaha! Nešto se da i razumjet, slovački bi vam trebao biti mnogo razumljiviji od češkog, češki je stvarno težak za razumjet.

Svätí Cyril a Metod

http://youtu.be/LFtoHqzYkOo

Krátky životopisny film o svätych Cyrilovi a Metodovi

pre Vydavatelstvo Don Bosco

Подели на овим сајтовима

Ja bih to mogao prevest na srpski ako mi neko objasni kako stavit titlove tamo, hahahaha. Pogledam neke tutorijale na You Tube, sad već nešto i znam o tim movie-makerima, prije nisam znao ništa, hahahaha. Nadam se da ću to ukapirat s tih tutorijala. Evo šta sam ja napravio o njima: 

Krštenje kneza Bořivoja

http://youtu.be/q6b9Wa0O2UI

Ta velika crkva na na videu je ustvari Velehradska bazilika.

Archeoskanzen Modrá u Velehradu. Křest knížete Bořivoje.

V jedné z budov archeoskanzenu jsou umístěny sochy představující

křest knížete Bořivoje (je v kádi). U něj stojí arcibiskub Metoděj,

křtu se mimo jiné zúčastnil i kníže Svatopluk a kněžna Ludmila.

A ta crkva na kraju u tom polju sa suncokretima je najstarija danas

postojeća crkva kod Slovena, nalazi se na samoj češko-alovačkoj tj. 

moravsko-slovačkoj granici, u Slovačkoj, crkva sn. Markete Antiohijske.

Ta je iz doba sv. Ćirila i Metodija a ti temelji su od crkve još starije iz doba

irokeltskih misija sv. Patrika koji su ustvari prvi došli evangelizirat Slovene.

Samo nisu valjda imali strpljenja s njima, hahahaha, pa ubrzo otišli dalje, 

Sloveni tada bili vrlo, vrlo liberalnih nazora na seksualni i ostali život, 

praktikovali grupni sex i slične stvari, oni otišli kad su vidjeli koliko će

posla biti s njima, da ne gube vrijemem a tako ostali temelji i tih njihovih crkvi.

Подели на овим сајтовима

Tо је твоја произвољна констатација.. а ни мени се не свиђа ..пријатељу.. Тема је да Хрвати присвајају ћирлцу... а ми ето дијагностикујемо како је то ..зашто и шта... али  опет има то ''али''... А и то о Вуку не негирам.. као просветитељу .. међутим финта је много шира од тога што ти помињеш... и Доситеј је просветитељ.. има армија просветотеља... којима требамо да захваљујемо...

А јесмо ли се загвалили творцима Ћирилице ''како доликује''.. то је била моја теза... 

тако сам ја схватио контекст твог писања, пошто никог другог ниси поменуо од народа који користе ћирлицу, а још нисам научио да читам мисли :)

сем тога, помињеш Вука по злу који је смислио ћирилицу, пошто је нису сасвим сигурно смислили свети Кирил и Методије, док ћирилицу уздижеш до небеса ... превелики раскорак, ал ајде.

а то ко шта присваја и да ли се то заиста и дешава, а чини ми се да једино ми и македонци имамо ћирилицу за званично писмо а ови остали не, па уместо да се бранимо - треба да нам импонује што смо их описменили и што се и даље гребу о нас и нашу заједничку историју ;)

искрено, ја сам такође и захвалан хрватима и другим народима около што су нам сачували од заборава гомилу речи, за почетка имена месеца у години, па онда многе друге речи и оживели скорашњим рецензијама и чишћењима хрватског дијалекта српског језика :)

а дал ко држи до овог или оног писма за (малтене) светињу као православац, а не као припадник неке нације, то ми је у најмању руку чудно - пошто нам је овде свака држава страна и ми смо странци и путници и служимо се свим доступним средствима да се спасавамо и да понудимо и другима спасење. због тога, грађани Србије а народ Роми имају на ромском Литургију, а не на српском ... и тако редом народи и језици и писма, а сви под једном капом Цркве, а не државе или нације ;)

тако да, да ли ће ћирилица опстати, и колико (пошто ништа вечно не траје) ... пааа, нису ни старословенски и глагољица преживели ал су дали итекако светлу подлогу за језике и писма који су по узору на њих настали касније.

углавном, поента је да су свети Кирил и Методије дали писменост и артикулисаност кроз писмо свим Словенима да би ширили веру лакше и да би се та вера одржала у том народу. 11 векова касније, имамо 11 језика и 11 народа а сви и даље знају ко су та двојца и имају велико поштовање и свето помињање у сваком од тих народа.

реално, то ти је као породица Адама и Еве - колико је потомака и породица настало од њих толико је и обичаја, начина говора и арткулације кроз писменост и писмо настало.

и то ће увек тако бити, само је важно да писмо и језик никад не буде препрека - већ управо мост између људи.

а сад, дал се неком свиђа или не свиђа све то, историјски концепт промене и динамичност живота, језика и писма - то је већ нешто сасвим треће.

све у свему, најбоље ћемо да осветламо образ себи, уједно и дамо дужно поштовање светитељима који су нама направили глагољицу од које је настала ћирилица, тако што ћемо да гајимо и одржавамо православље тим језиком и да дамо добру подлогу онима који долазе после нас :)

који долазе после нас :)
Подели на овим сајтовима

Храм СПЦ Ћирила и Методијау Љубљани.
800px-%C4%8Cirilo_i_Metodije_HDR.jpg

Храм СПЦ Ћирила и Методије у Новом Саду (Телеп)

Telep02.jpg

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Da, sad sam se i ja sjetio tog u Ljubljani, znao sam da ga tamo imate al kad ti treba da se sjetiš onda ne ide ni naopako, hahahaha. Osim toga i slovenački katolici imaju tamo veliku crkvu njima posvećenu s velikim vitražom i tim zlatnim oltarom koji sam stavio u svoj video o njima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...