Jump to content

Теологија светог Августина - камен спотицања?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 123
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Blaženi Avgustin je jedan od najznačajnijih pisaca hrišćanskog Zapada, a do pojave Tome Akvinskog gotovo nesporan autoritet. Njegovi spisi u sebi sadrže mogućnosti najrazličitijih interpretacija, a jedna od njih (ne i najmanje legitimna) je - kalvinizam. Doduše, Avgustin je često pisao polemički, što ga je vodilo pretjerivanjima. U isto vrijeme bio je spreman da koriguje svoje stavove, a da je to tako potvrđuje i knjiga koju je napisao pred kraj života kojom objašnjava kako treba čitati njegove ranije tekstove. Razlozi tome su bili što se sam razvijao, kao i što su neki jeretici koristili njegove rane radove da potkrijepe svoje tvrdnje (npr, Pelagije).

Ponekad stičem utisak čitajući neke teologe, da je zapravo Avgustin uzočnik svakog zla.... Kako mi se čini, istina je da je bio plodan pisac i da je kao svaki čovjek bio limitiran, te da je trpio razne uticaje, te se stoga u njegovim djelima može naći osnova za izvođenje ponekad (za moj ukus) vrlo čudnih konkluzija i teorija.

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Тумачећи првородни грех, човеково одвајање од Бога, Свети Августин говори о стању људске слободе (заправо о њеном росптву) након тога:

"...пошто је (душа) својом вољом напустила свог вишњег Господара, није више свог нижег слугу (тело) држала под својом вољом, и на сваки начин није више владала својим телом, као што је вечито могла, да је само остала верна Богу. Тада је тело почело са жудњом против духа..."

Овде Августин, очигледно, продубљује теологију апостола Павла.

Шта је овде посебно интересантно. Савренеа неоролошка испитивања, познати Либетов експеримент (дискутовали смо о њима већ на форуму, о оном предавању Сема Хариса) показују да се генерисање наше одлуке дешава у нашем мозгу и пре него што смо свесни своје одлуке. То ће рећи да је наша слобода илузија, јер је условљена несвесном биохемијом у нашем мозгу. Више можете прочитати на пример овде: http://www.faraday.st-edmunds.cam.ac.uk/resources/Faraday%20Papers/Faraday%20Paper%2017%20Clarke_En.pdf

Потврђује ли то савремена наука оно што су Оци, надахнути Духом Светим, осећали и говорили? Потврђује ли се тиме исправност јеванђелских речи: "Познајте истину и истина ће вас ослободити?" Можда не сасвим то, али наука потврђује да је наша слобода итекако доведена у питање. За хришћанску теологију сасвим довољно да актуализује ову јеванђелску и отачку причу о слободи.

Подели на овим сајтовима

Mozak je samo organ koji sa zakasnjenjem obradjuje informacije koje se ticu delovanja u ploti tj. u ovom materijalnom svetu, srce je osnov, a dusa je negde izmedju.

Mi imamo problem, prevareni smo, namagarceni, natovareni, ali magarac trpi, to mu je glavna osobina.

Ko je kao jagnje on je blazen jer je prepusten Bozijoj Volji i Promislu.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Mozak je samo organ koji sa zakasnjenjem obradjuje informacije koje se ticu delovanja u ploti.

Овде се ради да су неуролози "хватали" биохемију одлучивања (задато је човеку да стиска тастер кад пожели) пре (неколико стотих делова секунде) него што је човек био свестан соје одлуке. Из тога је изведен закључак да је слобода илузија коју ствара мозак, а да су наше одлуке заправо детерминисане несвенсом биохемијом у нашем мозгу. Свест се заправо понаша као оруђе у рукама радиника.

Подели на овим сајтовима

Августин ће рећи да душа (читај: свест, оно што је носилац свесног и слободног у човеку) "није више свог нижег слугу (тело) држала под својом вољом, и на сваки начин није више владала својим телом..." Интересантно слагање са савременом неурологијом, зар не?

Подели на овим сајтовима

Овде се ради да су неуролози "хватали" биохемију одлучивања (задато је човеку да стиска тастер кад пожели) пре (неколико стотих делова секунде) него што је човек био свестан соје одлуке. Из тога је изведен закључак да је слобода илузија коју ствара мозак, а да су наше одлуке заправо детерминисане несвенсом биохемијом у нашем мозгу. Свест се заправо понаша као оруђе у рукама радиника.

Da, al sve je to plot, polaziste je srce, a dusa je izmedju srca i mozga, tako da prvo dusa odlucuje pa onda ide preko mozga.

A dusu je lako kontrolisati jer smo prevareni, kradljivac dusa ili kako vec.

Jedna stvar je bitna, djavo uvek ide iza nas, prati nas u stopu bukvalno, ceka momenat da nas slaze, tu je uvek i kad padnemo i kad poletimo... ali i on ima svoj rok trajanja, samo treba izdrzati.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Da, al sve je to plot, polaziste je srce, a dusa je izmedju srca i mozga, tako da prvo dusa odlucuje pa onda ide preko mozga.

Ствар је у томе да је човекова свест (а кад кажемо душа ваљда мислимо и на свест) секундарна у процесу одлучивања. Прво иде биохемија одлуке, па смо тек онда свесни. То је показао Либетов ескперимент. Апостол Павле и Августин који му следује ће рећи да тело војује против духа. И ја мислим да су они осећали управо ову окрњеност (да не кажем потпуно одсуство) наше (пале) слободе. Итекако смо детерминисани својом генетском структуром и својом биохемијом.

Подели на овим сајтовима

Mozak je samo organ koji sa zakasnjenjem obradjuje informacije koje se ticu delovanja u ploti tj. u ovom materijalnom svetu, srce je osnov, a dusa je negde izmedju.

Mi imamo problem, prevareni smo, namagarceni, natovareni, ali magarac trpi, to mu je glavna osobina.

Ko je kao jagnje on je blazen jer je prepusten Bozijoj Volji i Promislu.

Не могу да верујем шта читам. Мислила сам да је вера у Бога дубоко укорењена у људском мозгу, да ништа не касни... :)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Не могу да верујем шта читам. Мислила сам да је вера у Бога дубоко укорењена у људском мозгу, да ништа не касни... :)

Ne, mozak je samo plotski organ koji izvrsava zapoved duse, a dusa izvrsava zapoved srca. Srce je osnova kako zivota u materiji tako i duhovnog zivota ovde na Zemlji u ovom stanju. A duh je Duh koji je osnov naseg zivota. On nam je udahnut i Duh je osnovni i najvazniji konstituent naseg bica.

Kad ljudi pricaju, a posebno na forumu preko neta, nekad ne moze da se odma razume sta je sagovornik hteo da kaze, to je uzrok vecine nerazumevanja i svadja na forumu.

Подели на овим сајтовима

Испада да је хришћански живот стално негирање сопствене (када је у питању грех) воље. То је једно сламање сопства, које није нимало лако.

Дешава се не ретко да човекова воља, готово напрасно, одлучи да учини нешто што представља грех. Замислите сада ту борбу са свим унутрашњим органима - са срцем, јетром, целим телом, малтене мишићима, да не спомињемо сам ум - да би се таква воља савладала и достигла истинска слобода.

Добро рече Павле, ,,добар рат ратовах''. Као и оно, ,,ја јадни човек! Ко ће ме избавити од тела смрти ове?''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@Tanja

Samo da, to se opet pretvara u prah.

Подели на овим сајтовима

А срце се не претвара у прах? Ти то мене зезаш. :)

Опростите на упаду у дискусију. Лаку ноћ.

Nemamo dovoljno znanja iz kvantne fizike da bi moglo da se objasnjava tako da bude jasno u plotskom shvatanju.

Tu su sveti oci koji su objasnili sve sto je sustinsko, mi ne mozemo nista vise da objasnimo od njih, kolko god se upinjali.

Evolucija u duhovnom smislu ne postoji (new age fantazija). To sto mi mislimo da smo napredniji od praljudi je laz. Mi vrtimo pedale u mestu.

Najnoviji sintisajzer nije nista bolji u kakvoci od dva kamencica kojima je pracovek svirao, ili kompjuter cak, to je sve isto, to je plot, samo su drugi oblici, forme plota a sustina ostaje ista. Kamencici su isto sto i kompjuter. Covek skoro sve sto smisli je moguce, mi kreiramo stvarnost, ali sto kaze Kale, stvarnost je na nekom drugom mestu...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...