DankaM Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 medjutim, da li ovde u slučaju -kao sebe samog- ipak treba sebe posmatrati kao pojedinca-da ne kažem individuu ili ipak to nije slučaj Ja čvrsto verujem da ličnost ne postoji van odnosa. Ne u smislu da ćemo krepat' sami, već da mi imamo urođenu sklonost prema Drugome/drugome, da je to ono što nas oblikuje. Драшко је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 Hm, voljeti sebe!!??? Možda bi najkraće rekla da je voljeti sebe, ustvari slušati sebe! Okarakterisati se kao osoba! Voljeti drugog!!??? Isto to! Slušati drugoga! Okarakterisati drugoga kao osobu! Драшко, Драгана Милошевић and DankaM је реаговао/ла на ово 3 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 odlična stvar, Danka - hvala ti Tanja, drago mi je da ti se dopada tema ono što mene zanima je činjenica da nas Crkva uči d a smo mi ličnosti uvek U ODNOSU NA DRUGOG ... tako je i Bog TROJICA gde je svaka ličnost nezamisliva bez druge dvojice medjutim, da li ovde u slučaju -kao sebe samog- ipak treba sebe posmatrati kao pojedinca-da ne kažem individuu ili ipak to nije slučaj hm, šta bi to onda značilo, da svaki čovjek nije cjelovit sam za sebe? ne, svaki je čovjek ikona Božija, što znači da je na podoboije Boga, i da je on Sveta Trojica. Kako je Bog Ljubav tako je i čovjek ljubav, i zato Ljubav ne postoji u odnosu na sebe samu, već je ona ta koja stvara. Onda kada upoznamo ko smo i šta smo u stvari mi, onda nema ničega mimo nas samih i u drugome vidimo sebe... malina :) and Калеидоскоп је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 Kad sebe volimo bez strasti onda je to normalna ljubav koja se brine da nas slovesni deo ne gresi, i da telo i bude malo obuzdavano, i da mu se snishodi u po potrebi. Medjutim, cim zavlada strast, nad, recimo, nasim znanjem, vestinom, mudroscu, lepotom...ili tome slicno, onda se to osudjuje kao samoljublje, a i kao sto znamo da je svaka strast, greh jer vezuje dusu za ovozemaljsko. Razmisljam nesto, kako su Sveti oci voleli sebe? Isposnici, bezmolvnici, daleko od ljudi. po pustinjama i gudurama.... kojima je bio cilj da dodju do mere da mogu, reci : Ne zivim vise ja, nego Hristos zivi u meni.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 hm, šta bi to onda značilo, da svaki čovjek nije cjelovit sam za sebe? ne, svaki je čovjek ikona Božija, što znači da je na podoboije Boga, i da je on Sveta Trojica. Kako je Bog Ljubav tako je i čovjek ljubav, i zato Ljubav ne postoji u odnosu na sebe samu, već je ona ta koja stvara. Onda kada upoznamo ko smo i šta smo u stvari mi, onda nema ničega mimo nas samih i u drugome vidimo sebe... a paradoks je onda i to da ja kao ja postojim samo kroz druge tj. u drugima Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 a paradoks je onda i to da ja kao ja postojim samo kroz druge tj. u drugima paradoks je svakako stvar uma "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 da, sve je to super i tačno ali zašto je Gospod za meru ljubavi prema drugima uzeo -sebe samog- iz svoje ljubavi prema nama je dozvolio da razapnemo njegovog sina iz svoje ljubavi prema nama jos uvek nas nije unistio iz svoje ljubavi prema nama..... "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Октобар 29, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2012 Kako to u knjizi ,,Zajednica i drugost" (Jovan Zizijula) parafraziram....i Husler- Drugi je u stvarnosti istrument samootkrivenja, alter ego elementa JA. Drugi konstituse mene onoliko koliko ja njega konstituisem kao onoga koji mene konstituise... Hajdeger: Koncept SABICA, sustinska struktura egzistiranja...... Sartr:porice unutar svetski karakter Drugoga, ne treba svet da bi drugi postojao, iaoko je Drugi upravljen k svetu.....Drugi je ,,fakticka nuznost". ,,Sta sam ja za sebe" i ,,Sta sam ja za Drugoga"!? Martin Buber: cini Drugoga sakonstitutivnim elementom ,,JA" u strukturi postojanja....JA postoji samo kroz TI! Levinas aktivan odnos sa drugim....poslednje odrediste zelja za drugim nasuprot sv.Maksimu za koga kretanje zelje nalazi u DRUGOME! Mislimda u toj knjizi se moze dobiti odgovor!? w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Моје ЈА постоји у односу на нечије ТИ. Као што Отац не бива без Сина и Светога Духа, тј. ниједна личност Свете Тројице једна без друге не бивају, без обзира што свако лице пројављује пуноћу божанске природе, тако и човек, као икона Божија, је личност увек у односу на некога. Отац је Отац у односу на Свога Сина и Светога Духа и обрнуто. Зато речи као себе самог не значе као себе у смислу своје природе, већ у смислу своје личности, а наша личност постоји само у односу са другим. Оно ТИ даје постојање мојем ЈА. Дакле, ЈА се огледам у нечијем ТИ и тако постојим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 ali Sveta Trojica je jedan Bog "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 ali Sveta Trojica je jedan Bog Да, један је. На шта желиш да укажеш, ако одговараш на мој пост? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 na ovo sam mislio "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Октобар 31, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 31, 2012 na ovo sam mislio Нисам мислила да уводим дуалност у јединство. Други постоји, али у јединству, ако тако могу да кажем, јединству љубави. На то мислиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 20, 2021 Пријави Подели Написано Април 20, 2021 Човек је икона Божија, а такав је јер је таквим створен, што значи да му је то датост, а датост је Божији дар, не може то одбацити нити променити, јер није то сам узео или примио, већ је такав сам по себи. Преступ било ког правила, духовног или световног, моралног или друштвено прихваћеног не може учинити да човек престане бити икона Божија. Ако је Бог све оно што је добро, вредно, тј. Онај који је сам по себи Добар и Вредан, а човек је Његова икона (слика), онда човеку не преостаје ништа друго него да се помири са тим да је вредан сам по себи, самим својим постојањем, и са правом може закључити да може без било каквог условљавања волети себе. Љубав према другоме слика је односа према себи, другим речима самољубав је услов љубави према ближњима. Ако себе негујем и другога ћу понеговати, ако за себе имам стрпљења и за другога ћу имати. Када сам свестан своје несавршености, свестан сам несавршености других и због тога ће ми бити лакше да друге прихватим као себи сличне. Стога ће ми бити лакше да волим другога као себе самога, јер се други и не разликује толико од мене, јер други и није баш толико други и другачији. Према себи се треба опходити као према детету, јер у одређеном смислу увек и остајемо деца, ако ничија друго онда бар Божија. А ако не будемо као деца, ништа од Царства Небеског, а шта је то место ако не простор испуњен љубављу сваког према и за сваког. Не препознати себе и друге као децу значи не видети себе и друге као децу Божију. Ако ли нисмо деца Божија, шта смо онда? https://www.pravoslavni-psiholog.rs/voli-bliznjeg-svog-kao-sebe-samog/ J_a_n_a and Драган άσημος :) је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука