коЖељ њацИ Написано Октобар 18, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2012 Скопље -- До договора између СПЦ и Македонске православне цркве (МПЦ) може да дође ако се у решавање проблема укључе обе државе, каже председник Србије Томислав Николић Отворени разговори две државе могу утицати да се дође до најбезболнијег решења проблема између две цркве, рекао је Ниолић у интервјуу за два македонска медија, ТВ Сител и листу "Вечер", који ће у целини бити објављен наредног викенда. "Ја предлажем да седнемо да разговарамо: Какав је однос Македоније према Српској православној цркви и какав је однос Српске православне цркве према Македонији. О томе шта је Македонска православна црква и како може да постигне оно што жели. Ја вам кажем да све то могу да завршим, ако хоће да разговарају са мном и да 'спусте лопту', а ако неће, онда никада тај проблем неће да буде решен", рекао је Николић у делу интервјуа објављеном на интернету. "Македонија није умела да реши тај проблем, можда није имала саговорника у Србији. Данас има саговорника у Србији с којим тај проблем може да реши и тај саговорник сам ја. Довољно поштујем Српску православну цркву и довољно ме поштују људи у Српској православној цркви да тај проблем можемо да решимо", рекао је Николић. Досадашни став и српских и македонских власти је био да је спор између МПЦ и СПЦ црквено питање, које треба да решавају владике и тај проблем до сада није решен. Председник Србије, међутим, сматра да би укључивање обе државе и отворени разговори могли да доведу до најбезболнијег решења проблема, наводи ТВ Сител у изводима из интервјуа. Извор: Видовдан kron and Zoran Pavic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Октобар 18, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 18, 2012 ево овде и видео записа... http://sitel.com.mk/node/39112 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Све си проблеме решио, само ти још то остало... Dugousko, Аурор and Таша је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Поистовећење Цркве (њене помесности) са нацијом и државом је ракрана на телу Православља. Наша еклисиологија је болесна, јако болесна. Рилски, Andre Williams, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Поистовећење Цркве (њене помесности) са нацијом и државом је ракрана на телу Православља. Наша еклисиологија је болесна, јако болесна. Да само не заборавимо ... што је и НАЈБИТНИЈЕ када се разговара на тему око ''МПЦ'' и СПЦ... Пазите са њима је склопљен НИШКИ СПОРАЗУМ!! И то су господа из ''МПЦ'' потписали... И дотад је имало смисла са њима разговарати..!! Онда је постало беспредметно јер се они - ПОТПУНО ОКРЕЋУ ДРЖАВИ... т.ј. враћају с ена стање из најцрњег комунизма који их је и створио (а СПЦ икономисала и признала их као аутономну мпц, кад су самопрогласили автокефалију настао је крај односа све до краја 80-их), и оно мало што је вредело унутар саме ''мпц'' нестаје..!!! Изузев садашњег Архиепископа Охридског ЈОВАНА... ЗАПРАВО ... ИЗ САМЕ ''МПЦ'' као такве, ИЗДВАЈА СЕ МИТРОПОЛИТ ВЕЛЕШКО-ПОВАРДАРСКИ ЈОВАН (Вранишкоски) који ТАЈ ДОГОВОР једини ПОШТУЈЕ И НА ПОЗИВ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА, КОЈИ ЈЕ УПУЋЕН СВИМА ОСТАЛИМ МИТРОПОЛИТИМА У ''МПЦ'' као и клирицима, монаштву и верном народу.. ЈЕДИНО ОН ПРИЛАЗИ СА ЦЕЛОМ МИТРОПОЛИЈОМ ДАКЛЕ ВЕРНИМ НАРОДОМ И СВИМ СВЕШТЕНСТВОМ КОЈЕ СВОЈИМ ПОТПИСИММА ТО И ПОТВРЂУЈЕ И ЧАК ЈЕ БИЛА И ПРОСЛАВА У ВЕЛЕСУ И НАРОДНО ВЕСЕЉЕ:.. Експресно га хапсе а касније приступају Архиепископу још неколико мушких и женских манастира са својим игуманима, духовницима..и СТВАР КРЕЋЕ ЦРКВЕНИМ ПУТЕМ... ЕКЛИСИОЛОШКИМ.. АЛИ уследили су ПАЉЕЊЕ МАНАСТИРА, ПА РУШЕЊЕ, ПА ЗАТВАРАЊЕ..ПА ШИШАЊЕ МОНАХИЊА...ПА ОПТУЖБЕ, ПА РУШЕЊЕ , ПА ЛИНЧ и РУЉА КОЈА РУШИ И ПАЛИ.. КОЈУ ПРЕДВОДЕ КЛИРИЦИ ''мпц''... ПРЕБИЈАЊЕ МОНАХА И СВЕШТЕНИКА, ПА НОВА ЗАТВАРАЊА И НОВЕ ОПТУЖБЕ и то ОД СТРАНЕ ''МПЦ'' .. И ТАКО ДО ДАНА ДАНШЊЕГ што све знамо до данас... Тако да ''мпц'' оваква какава је, и кад гони Архиепископа Јована СВЕТОВНИМ СУДОВИМА и на овај начин се ставља као ДРУГА СТРАНА у свему томе.. О ''МПЦ'' ЈЕ БЕСПРЕДМЕТНО ГОВОРИТИ У ЕКЛИСИОЛОШКОМ СМИСЛУ..! Она то нити јесте ..НИТИ ЖЕЛИ, да буде.. Тако да им је ''доста и Тома'' ... и као што видите ово је наишло на већи одјек у БЈРМ од свега до сада... нека с еони и диоговоре међудржавно да престане Прогон П.О.А. и нека их та назови-држава региструје и КРАЈ..После ако има мисије имаће па колико и шпта Бог да... а овако о билокаквој теклисиологији као и теолошком начину решења беспредметно је говорити јса ''мпц'' јер она је заиста ДРЖАВНА ОРГАНИЗАЦИЈА..! الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Ако је МПЦ у наводницима, онда како може да тадашњи Митрополит Јован (а садашњи Архиепископ) да не буде „Митрополит“ Јован? Молим све вас који пишете МПЦ у наводницима да ми ово објасните. Ако МПЦ никада није постојала и није била Црква како онда да њени Епископи су валидни? И како се од Бога не бојите, а од људи не стидите, да нас осуѓујете за национализам, за јединство Цркве и државе, а епископи СПЦ (што значи српска, а не и црногорска, босанска или македонска, чак и да је реч о држави, пак није само српска) из друге државе брину се за (политичке) догаѓаје у Р. Србији (Митрополит Амфилохије, Епископ Григорије...)! Ако захтевате од МПЦ да постане ПОА онда нека прво СПЦ промени своје име у ППП (Православна Пеќка Патријаршија). Главни проблем је што ни једна страна, а ни друга нема ЉУБАВ. Да је био љубави у МПЦ не би гонила клирике и вернике из ПОА, да је био љубав у ПОА (и СПЦ) онда прва одлука САС на ПОА не би била да се одлуче све вернике и ниже клирике из МПЦ. Пре Нишког договора од целокупни Православни народ у МПЦ, надвор од Цркве (од евхристијског јединства) су били само 8 епископа. Са саздањем Охридској Архиепископији, надвор су остали око 1.200.000 људи. Радујте се, јер браќа ваша надвор од Цркви јесу! Сав прогон (ни на крај памети не ми пада да подржавам прогоне и увек биќу против) који власти у Македонији према Охридској Архиепископији чине, нису ни из далека рамне на онај прогон који Охридска Архиепископија је спорвела према ПРАВОСЛАВНИ народ у Македонији. Она га је прогнала из Цркве, из Светог Путира, само зато што су му духовне воѓе духовно слепе. Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Ако је МПЦ у наводницима, онда како може да тадашњи Митрополит Јован (а садашњи Архиепископ) да не буде „Митрополит“ Јован? Молим све вас који пишете МПЦ у наводницима да ми ово објасните. Ако МПЦ никада није постојала и није била Црква како онда да њени Епископи су валидни? И како се од Бога не бојите, а од људи не стидите, да нас осуѓујете за национализам, за јединство Цркве и државе, а епископи СПЦ (што значи српска, а не и црногорска, босанска или македонска, чак и да је реч о држави, пак није само српска) из друге државе брину се за (политичке) догаѓаје у Р. Србији (Митрополит Амфилохије, Епископ Григорије...)! Ако захтевате од МПЦ да постане ПОА онда нека прво СПЦ промени своје име у ППП (Православна Пеќка Патријаршија). Главни проблем је што ни једна страна, а ни друга нема ЉУБАВ. Да је био љубави у МПЦ не би гонила клирике и вернике из ПОА, да је био љубав у ПОА (и СПЦ) онда прва одлука САС на ПОА не би била да се одлуче све вернике и ниже клирике из МПЦ. Ево објаснићу ти, ... и изгубићу мало времена да ти покажем НАЈБОЉУ ВОЉУ , иако знам да све то јако добро знаш..., Брате Мили... написао сам као што видиш да је ''позив Патријарха Павла упућен и свим осталим МИТРОПОЛИТИМА без наводника... немој да се хваташ за те ситнице.. Они јесу Митрополити у РАСКОЛУ .. али је ''МПЦ'' ипак и увек са '' .. '' јер не заслужује после свега да је другачије ословљавају... ОНА ЛИЧНО ГОНИ АРХИЕПИСКОПА ЈОВАНА.. јел то није довољно ..али није и само због тога... И лажеш када кажеш...немој сад да се хваташ за ово ''лажеш'''јер заиста је тако, кад кажеш да је ПРВА ОДЛУКА ПОА била да се одлуче верници и клирици... тра ла ла.. То једноставно НИЈЕ ИСТИНА... Брате 40 година је трајао МРАК и није било контакта ... кад је ствар сазрела и десило се то што је давно требало,.. ''мпц'' је поништила потписан Нишки документ.. Петар је од Потписника за десет дана постао највећи гонитељ..Нишког документа.. Наум после 3 дана... Тимотеј иако је потписао никад није прсртом мрднуо да било шта каже на ту тему... Кирил од кога су се већина митрополита одрицала и који је потом и рашчињен ОДЛИКОВАН ЈЕ од ''мпц'' касније и сда је и даље то што је био.. Није тачно да нема љубави брате.. па Јован и ЦЕЛА ПОА СУ СВЕ МАКЕДОНЦИ!!!! у Цркви тога НЕМА... ПУЈ ПИКЕ НЕ ВАЖИ нема тога... као што су поступили ''мпц''- овци са Ничким потписима.. то је окренуло дотадашње ЉУБАВНЕ напоре са обе стране на ПУТ КОЈИ НИЈЕ ЦРКВА.. И ''МПЦ'' није стала на том нецрквеном путу него додала максимални гас... Брате.. то је једино истина.. а ти сад ако хоћеш да наставимо дијалог.. Ти и ја лично.. ти ми одговори шта није тачно у овоме што сам ти рекао.. немој да се хваташ за нешто што није ни суштина, нити сам помену... То ће бити твој одраз љубави..и показатељ колико ти је заиста стало до Цркве.. и до решења... Остави с енације ..откуд знаш да ли сам ја србин пре свега..???? Можда сам Влах, можда Црногорац, можда Хрват.. А шта би реко ако сам ''чак'' Македонац??? ... Или (''не дај Боже'' ) Грк или (''још горе'' Бугарин .. Немој тако... многе ствари око СПЦ нити знаш нити можеш да знаш, боље се загледај у оно што можеш ( а не желиш..или нећеш) да промениш ..што ј у твојој моћи... с Љубављу ... брат ... РИЛСКИ الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Баба лажи, трап не лажи! Ово је чак у време егзархије: http://poa-info.org/sinod/odluki/20050506.html МПЦ исто ко и било која друга ПЦ није само скуп од одреден број владика. Ниједан Македонац неќе да вреѓа своју државу називајуќи је БЈРМ! Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Баба лажи, трап не лажи! Ово је чак у време егзархије: http://poa-info.org/...i/20050506.html МПЦ исто ко и било која друга ПЦ није само скуп од одреден број владика. Ниједан Македонац неќе да вреѓа своју државу називајуќи је БЈРМ! Незнаш шта говориш... Једноставно немаш исправан увид у догађаје и незнам на који начин мислиш да то тумачиш .. Ти си рекао да је ПРВА ОДЛУКА П.О.А. била одлука о одлучивању верника и клирика... Ја сам ти рекао да то није тачно и ти ниси ни погледао смисао мојих речи а већ ми потураш доказ како је тачно и доказујеш ми документом о одлучивању ... Човече НИЈЕ ТО БИЛА ПРВА ОДЛУКА..како си реко.. а одлука јесте донешена ... Али није то била прва него једна у низу МЕРА које су МОРАЛЕ д а се донесу... А сад протумачи шта сам писао па онда настави да одогвараш ако већ Љубави имаш... А то што говориш о томе да ни један македонац не би своју државу називао БЈРМ..ГРЕШИШ дебело... Шиптарима из Тетова и Скопља и осталих крајева, такође је БЈРМ држава, србима такође, исто као и МАКЕДОНЦИМА.. Ево ја сам Македонац... па кажем БЈРМ, Ево Србин сам па КАЖЕМ ТРУЛЧА ЈЕ ОВАКВА СРБИЈА И НИЈЕ МОЈА!!! ...Немој те ствари већ сам ти рекао то са Црквом везе нема.. само показујеш своју псеВдоцрквеност...а ово твоје - да држава гони ПОА ... Брате МПЦ се води као ТУЖИТЕЉ..!!! у њено име Тужиоц подиже процесе против свих из ПОА..тако да ту можеш да кажеш и схватиш да ''ако коза лаже рог не лаже'' Дакле ГОНИТЕЉ ЈЕ ''МПЦ'' а ДРЖАВА САМО ОРУЖЈЕ... Македонски народ има удела и у том државном апарату, исто као и у МПЦ..ИСТО ОПЕТ ТИ КАЖЕМ БРАТЕ.. КАО Што су и СВИ из П.О.А. МАКЕДОНЦИ!!! Зар нису??? الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 0110_hahaha Овај човек је неуништив.Најбоље да штрајкује глађу док не дође до договора. Dugousko, Рилски, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Прво шта сам рекао је да Епископе из МПЦ немају љубави јер гоне ПОА. Али да су љубави имали Епископи из ПОА не би одлучили сав Православни Македонски народ. Кад сам рекао прва одлука мислио сам на одлука САС Охридској Архиепископији, а не САС Охридској Егзархији, али ето то је била последна одлука САС Охридској Егзархији. Зашто је било морално да цели народ буде предан анатеми? Зар господа епископи више брину да се напуну геенске просторе него ли Царство Небеско? Где ќе да оду душе све оне православне хришќане који су умрли после 06.05.2005, а појам нису имали шта је раскол? Сума сумарум, МПЦ убија тела, али ПОА убија душе. Зар није било боље да се сви ти седам македонске епископе расчине? Бојим се да у спору око Македонско црковно питање највеќи проблем је СУЈЕТА ЧЕЛОВЈЕЧЕСКАЈА и да смо сви ми на Бога заборавили, јер да је била воља Божија до сад би се то питање веќ давно решило. Ја мој отац никад не зовем по надимку који су му пријатели (или непријатели) дали, веќ га зовем „тато“ или „тате“(мада има 110 кила). Исто и мој брат га зове „тато“, али то је ствар домаќег васпитања. Исто је и са државом. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Срце бира - разум апологира. Срце бира нацију по цену раскола - разум тражи аргументе за одабрано и кривицу код других! -Владимир- and Рилски је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 19, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Све си проблеме решио, само ти још то остало... Ја сам се искрено уплашио за Николића кад је ово изрекао. Човек није свестан у шта се меша. Мало је било тих краљева и царева и владара који су успели изаћи са поповима на крај. Прво није ту баш у питању увек и само поповска ујдурма , већ се ради о неким пословима везано за Бога, није то неко удружење позоришта или тако нешто , па и тамо би имао големе проблеме . Значит ако Бог нешто не да џаба ће се неки државник упирати. А друго бојим се да савремени Србљи слабо познају своју историју. Када би Николић познавао мало више каквих све има попова, колико је ту властољубља, славољубља, нарочито код калуђера кроз историју , па кад би мало чито рецимо до каквих је све револуција доводило мењање било чега у Цркви , па шта се дешавало на саборима ију мене грдна мислим да би се ујео за језик ђе је кренуо. Једно су његове лепе жеље , а сасвим нешто друго је поповски свет. Значи прво што очекујем то је да ће бити осуђен од свих верника. Дакле и од екумениста и артемијеваца и расколника и акакијеваца и отворенодвераша и затворенодвераша . Сви ће му наћи замерке . Затим у регуларном делу СПЦ биће осуђен и од левих и од десних. Леви ће га верници осудти просто зато што га не воле ( јербо воле Чедицу и Тадића и ДС) а Тому сматрају злим четником и човеком незналицом . Десни верници ће га осудити зато што уопште хоће да покуша било шта са македонцима, и наравно назваће га незналицом. Акакијевци ће га осудити зато што било шта покушава са македонцима када су они расколници а СПЦ је јеретичка уопште узевши и наравно зато што је незналица. Артемијевци ће га осудити прво зато што ништа није учинио по питању Артемија а бави се питањем македонских расколника, а друго зато што се уопште уплиће у послове цркве, а треће зато што није артемијевац веч само традиционални формални православац. Македонски расколници ће га оптужити за великосрпски хегемонизам. ИТД. Још кад се у све укључе атеисти са причом о секуларној држави. Само ми је занимљиво како се атеисти у време тите нису бунили што се тито уплиће у послове Цркве када су црква и држава одвојени јер је буквално комунистичка партија створила македонску расколничку цркву. И то ће бити вееееликиии циркус. Е мој Томо , жао ми те ко брата , ал сам си крив , кад сам ти лепо говорио да не слушаш те совјетнике који везе немају са домаћим дешавањима ниси ме послушо Јадранка-Дервента, Банатски деран, Миљан Крстић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Још кад се у све укључе атеисти са причом о секуларној држави. И то ће бити вееееликиии циркус. Ima da bude vatromet. Gospodin predsednik je dokon čovek izgleda. Šta je uopšte hteo ovim potezom? Još jedan jeftini populizam? Ведран and arahne је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 да су љубави имали Епископи из ПОА не би одлучили сав Православни Македонски народ. Кад сам рекао прва одлука мислио сам на одлука САС Охридској Архиепископији, а не САС Охридској Егзархији, али ето то је била последна одлука САС Охридској Егзархији. Зашто је било морално да цели народ буде предан анатеми? Зар господа епископи више брину да се напуну геенске просторе него ли Царство Небеско? Где ќе да оду душе све оне православне хришќане који су умрли после 06.05.2005, а појам нису имали шта је раскол? Сума сумарум, МПЦ убија тела, али ПОА убија душе. Зар није било боље да се сви ти седам македонске епископе расчине? Брате мој..опет не говориш о Цркви него о ..да не именујем сад.. пази .. Нису ПОА епсикопи никог одлучили.. брате мо,..ј само је Црква ПОКАЗАЛА ШТА ЈЕСТЕ А ШТА НИЈЕ ЦРКВА... Ко се причешћивао у ''мпц'' раније и мисли да је она и даље иста какав је била, он се и даље тамо причешћује и одлази.. Дакле о каквом одлучивању говориш.. то се зове ИСТРАЈАВАЊЕ У ЈЕРЕСИ РАСКОЛА!!! Они који су видели где је Црква, они су и пришли Цркви ( и ја познајем многу браћу македонце који су то и учинили..има их на хиљаде , брате мој Ортофиле...) и никог ту ПОА није ''одлучила'' само је показала да не може и Црква и псевдоцрква... А колико Јован и остали Епсикопи из ПОА имају или немају ЉУБАВИ.. Показују дела... исто то важи иа за расколнике из ''мпц'' Јован крвари и страда као и остали оптуженици и прогоњени из ПОА, и то све Не ЗА НАЦИЈУ, НЕ ЗА ДРЖАВУ, НЕ ЗА ТРАДИЦИЈУ, НЕ ЗА ИНТЕРЕСЕ, НЕ ЗА УДОБНОСТ, НЕ ЗА ЛУКСУЗ, НЕ ЗА НОВАЦ.. ВЕЋ САМО ХРИСТА и ЦРКВЕ РАДИ... ! ИСТО као и милиони прењега, исто као и сам Христос... Кад се из црквогонитељске - ''мпц'', појави неки МИТРОПОЛИТ који ће показати бар десети - део љубави Јованове и осталих из ПОА, тада ћу признати све што си рекао,.. и да је ствар тако ПАРАЛЕЛНА како је ти видиш и све ... Али до тада... боље послушај савете људи који припадају Цркви а македонци су исто колико и ти.. а за нека сигурно знам да су и много већи... Целив ти братски ... Рилски.. Walter, -Владимир- and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 3 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука