Драгана Милошевић Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Nama je potrebna pre svega duhovna obnova; povratak hriscanskim i pravim vrednostima. Nervira me sto se u danasnje vreme mnogo prostora ljudima koji nemaju pojma. Danas deca dobijaju neko nezdravo vaspitanje. Ne znam ovo mi lici na utopiju najozbilnije. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 20, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Идиотизмом, пљувањем по свему што је њима било свето. Е сад прочитај историју мало па види шта је њима била светиња и за шта се глава давала . Ako mislis na religiju, pa i ti preci su odbacili staroslovenski paganizam svojih predaka, a ovi toteme svojih. Ja religiju vidim kao beskoristan balast i ne vidim kako bih nekoga brukao time sto sam je odbacio. Ako su moji preci verovali da je zemlja ravna ploca i bili spremni da daju glavu za tu budalastinu, da li treba i ja da verujem u tu glupost da ih ne bih brukao? Jedino nasledje svojih predaka koje postujem je kvalitetan genetski kod. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Da li možeš biti, molim te, malo konkretniji? Na koje pojave i koje pojedince misliš? Znam da ima puno toga, ali opet .. da probamo konkretizovati. Hvala! Па конкретно,уз ризик да звучи као јефтина демагогија, Христос , нација и породица. Али пре свега хришћанска вера ,која се ,ако не отворено пљује, онда своди на некакве мртве и празне обичаје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Ako mislis na religiju, pa i ti preci su odbacili staroslovenski paganizam svojih predaka, a ovi toteme svojih. Ja religiju vidim kao beskoristan balast i ne vidim kako bih nekoga brukao time sto sam je odbacio. Jedino nasledje svojih predaka koje postujem je kvalitetan genetski kod. Да им је била света не би је одбацили. Не верујем да је било некога међу паганима ко би умро на колцу за Перуна. Ako su moji preci verovali da je zemlja ravna ploca i bili spremni da daju glavu za tu budalastinu, da li treba i ja da verujem u tu glupost da ih ne bih brukao? Ако си имао неког претка који би дао главу због веровања да је земља равна плоча, обрукај га слободно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Да им је била света не би је одбацили. Sta jednu gomilu nedokazivih tvrdnji cini svetijom od druge? Njima vasa vera mozda jeste sveta, ali meni nije. Svetinja je relativan pojam, a postovanje se ne dobija zahtevanjem. Odosmo mi u offtopic, a koliko vidim, osim na ljubav, moral i duhovnost, pravoslavni vernici misle da imaju monopol i na ispravno planiranje porodice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 21, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Odosmo mi u offtopic Истина , али још ово само, писмо владике Николаја 178. Pismo Bezimenom dopisniku: O glavnoj razornoj dogmi Ko si i šta si, ne pišeš. No potpisuješ se kao "bezverac i dobar rodoljub". Kažeš, kako usvajaš osnovnu dogmu moskovskih bezbožnika o nepostojanju Božanstva, a sve ostalo što oni propovedaju odbacuješ, i ostaješ - dobar rodoljub. O bedni čoveče, ko te navede na klizavicu na kojoj nema zadržanja? Jer za što ćeš se uhvatiti, da bi se vratio na visinu, sa koje si pokliznuo u ponor? Izgubio si veru; prekinuo si, dakle, uže koje te vezivalo za Stvoritelja tvoga, pružio si obe ruke u ruke satane, i opet misliš zadržati se gde ti hoćeš! Moskovski bezbožnici su dosledni, a ti nisi dosledan. Odrekavši Boga oni su dosledno odrekli i sve ostale vrednosti do kraja: i brak, i otadžbinu, i dušu, i savest, i moral. A ti ostavivši Boga misliš, da sve ostalo zadržiš. Oni su na zlom putu dosledni, a ti nedosledan. Ne možeš ti usvojiti njihovu glavnu razornu dogmu, iz koje proističe sva ostala razornost na svima poljima i u svima pravcima, pa se zadržati na jednom mestu gde ti hoćeš. Moraš birati: ili nikako ne stupiti na njihov klizavi put, ili padati s njima do kraja u propast. Kad Boga ne bi bilo, kao što oni u bezumlju tvrde, onda bi ljudi bili jedna slučajem stvorena gomila gusenica koje, po njihovom mnenju, treba samo podjednako uhraniti za smrt. To je njihova druga glavna dogma: uhraniti sve ljude podjednako za posek smrti. Jer odbacivši veru u svemoćnoga Boga, oni su ostali sa verom u svemoćnu smrt. Zato, kad oni govore o "raju zemaljskom", govore u stvari o trpezi postavljenoj na zubu smrti. Znaj, da onaj ko izgubi Boga iz uma i srca, oseća se najedanput razrešen od svojih obaveza, ogoljen od svih svojih na-da, pomračen umom i otrovan srcem. Ubistvo je tada za njih isto tako opravdano kao i samoubistvo; brak je za njih komedija, ljubav prema deci glupost, ljubav prema domovini još veća, prijateljstvo - ortakluk. Jer je sav svet za njih obor stoke bez pastira, a život slučajna plesan na leđima zemlje. Sve je to dosledno za onoga ko Boga odrekne. A ti kud si naumio? "Bezbožnik i dobar rodoljub!" Teško zemlji s takvim rodoljubima, i narodu s putovođama s ugašenim lučem! Vidjećeš, kako će se istrijebiti bezbožnici, govori prorok (Ps. 37, 34). Ili, zar nisi video do sada? Il' nisi slušao, kako su prošli bezbožni ljudi i bezbožne gomile ljudi? Ako ti počnem nabrajati imena njihova od starih vremena do današnjeg dana, trebaće dugo vremena i mnogo mastila. Razbiće, čuvaj se, razbiće Svevišnji bezbožnika u budućnosti, kao što ga je razbijao i u prošlosti - razbiće ga kao što se razbija sud lončarski, govori veliki Isaija (Is. 30, 14). Zato ti čuvaj svoj život i razum. A ovo dvoje može čovek sačuvati samo pomoću Darodavca života i razuma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Komunisti jesu bili bezumnici, ali tada se jos nije videla sva glupost njihove ideologije. Meni je jos gore bezumlje prihvatiti tvrdnju bez ikakvih dokaza i nametati je kao nesumnjivu istinu. Inace, nisam nigde u tom Nikolajevom pisanju video ni jedan validan argument zasto religija ima monopol nad ljubavlju i moralom. Od toga je posao kao od dogme, pa nije ni pokusavao da dokaze tu tvrdnju. Samo je osudjivao. Tako nesto rade i Ihtusovci. Kopiraju tekst Nikolaja Velimirovica i onda ocekuju da se sagovornik nece usuditi da dovede u pitanje reci takvog autoriteta. Ipak, i autoritet je, kao i svetinja, relativan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 21, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Sad cu da vas posaljem u off topic. Istina,ima neke veze ali.......... Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 21, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Komunisti jesu bili bezumnici, ali tada se jos nije videla sva glupost njihove ideologije. Meni je jos gore bezumlje prihvatiti tvrdnju bez ikakvih dokaza i nametati je kao nesumnjivu istinu. Inace, nisam nigde u tom Nikolajevom pisanju video ni jedan validan argument zasto religija ima monopol nad ljubavlju i moralom. Od toga je posao kao od dogme, pa nije ni pokusavao da dokaze tu tvrdnju. Samo je osudjivao. Tako nesto rade i Ihtusovci. Kopiraju tekst Nikolaja Velimirovica i onda ocekuju da se sagovornik nece usuditi da dovede u pitanje reci takvog autoriteta. Ipak, i autoritet je, kao i svetinja, relativan. Нико и не каже да има монопол, само ти каже човек до чега један народ на крају води одрицање од Бога.А аргумената имаш колико хоћеш, довољно је да отвориш новине. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 21, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Sveukupna situacija nas je dovela dovde. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Нико и не каже да има монопол, само ти каже човек до чега један народ на крају води одрицање од Бога.А аргумената имаш колико хоћеш, довољно је да отвориш новине. Odricanje od VEROVANJA u Boga tu ne figuriše mnogo. Ako pogledaš zatvorsku statistiku, videćeš da su većina zatvorenika vernici. Inače, mogu i ja da posegnem za takvim argumentima pa da ti nađem kakve sve gluposti prave vernici u ime svoje religije (razapinjanje na krst i bičevanje na Filipinima, tuče zbog tri zrna pšenice na Kalemegdanu, tuče zbog flašica sa vodom, Pentekostalci, Ihtusovci...) Problem je zapravo u odricanju od razuma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Ako pogledaš zatvorsku statistiku, videćeš da su većina zatvorenika vernici. Inače, mogu i ja da posegnem za takvim argumentima pa da ti nađem kakve sve gluposti prave vernici u ime svoje religije (razapinjanje na krst i bičevanje na Filipinima, tuče zbog tri zrna pšenice na Kalemegdanu, tuče zbog flašica sa vodom, Pentekostalci, Ihtusovci...) Problem je zapravo u odricanju od razuma. Ако погледаш било коју статистику, у њој ће да доминира већинска група, или номинално већинска група, тако да је тај аргумент глупост. Као што ћеш у затворској популацији Кине или бившег СССР да нађеш да су атеисти преовлађујући. Јел то значи да су атеисти у СССР или Кини гори од верника, или да их има више? А што се тиче глупости, слажем се, само нису глупости и покољи прављени једино у име веровања, ма колико ви себе убеђивали у то. И немају једино верници задрте ликове који праве глупе сајтове или умоболне књиге, на/у којима се свађају сами са собом и својом представом теме, која је апсолутно промашена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Pa u svim religijama ima fanatika koliko mi se cini .mislise. A da se osvrnem istoriju: koliko atentana, svadja kumova, sinova i oceva....... Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука