Jump to content

Zašto narod sv. Kirijaka zove Miholj? (šta je Miholjdan?)

Оцени ову тему

Sir Oliver

Препоручена порука

o mi ne vjerujete

Stvarno izgleda došla ta zadnja vremena, mi ikone postavljamo

po crkvama i dveri s ikonostasima ponovo uvodimo a vi ih ukidate.

Glavno da će opet sve bit kontra, mi s ikonama i s dverima,

vi bez dveri i bez ikonostasa. To opet budu čudna vremena.

0409_feel

Evo stvarno, ko ne vjeruje može vidjet, ovo je ikonostas u apsidi prezbiterija u našoj katoličkoj crkvi u Poljskoj, u Nižnoj Boguszi, samo je iza oltara a ne između lađe i prezbiterija kao kod vas, ja nisam daleko, živim na ćeško-poljskoj granici:

Bogusza_ikonostas.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...
  • 1 month later...
On 9.10.2016. at 20:04, Жељко рече

Ладно ни један Срб да се нађе да зна зашто се Михољдан зове Михољдан

Налете ми ова тема преко Гугл претраге, па видех, Жељко, ово као задњу поруку... :)

Написало је пар људи зашто се Михољдан зове Михољдан. У време јединствене Цркве је било више датума посвећених арх. Михаилу, један је био Михољдан (доминантан у Римској патријаршији), други је био Аранђеловдан (доминантан у Цариградској). Након 1054, датуми Римске патријаршије су временом постајали ексклузивно католички и међу православнима је Михољдан престао да се повезује са арх. Михаилом, али му је остало име и фолклорни значај као једног од неколико најбитнијих датума у години. Због престанка асоцијације са арх. Михаилом, и име му је прилично другачије: остало му је "залепљено" народно име из ко зна којих прастарих времена када се Михаило у народу називао "Михољ". На теми је указано на сличности Михољ и савременог католичког Миховил, као и да се понегде по Црној Гори поједини храмови посвећени арх. Михаилу и даље називају именом "Михољ".

То се види и датумски: Дан Светих арханђела у РКЦ је 29. септембар. По јулијанском календару, 29. септембра (12. октобар) је Михољдан. Народне варијанте јеврејског имена Микха'ел, у СПЦ стандардизованог као Михаил, јесу: Михајло, Микајло, Мијајло, Миховил, Михаљ, Михољ и надимци Михо, Мијо итд. Презимена Миховиловић, Михаљевић, Михаљчић, Михољац, Михољчић, Михољевић итд. сведоче да у старим временима "Михајло" није била једина варијанта тог имена.

Него је, по обичају, тема затрпана порукама Оног Који Се Појави И Прича Сам Са Собом. Чак сам био толико докон да пребројим, од 47 порука, његових је 29, одговора на његове поруке 6, и 3-4 поруке у којима се коментарише затрпавање теме. Није ни чудо да се након 47 одговора чини да нико није одговорио на тему.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...