Zayron Написано Октобар 16, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2012 o mi ne vjerujete Stvarno izgleda došla ta zadnja vremena, mi ikone postavljamo po crkvama i dveri s ikonostasima ponovo uvodimo a vi ih ukidate. Glavno da će opet sve bit kontra, mi s ikonama i s dverima, vi bez dveri i bez ikonostasa. To opet budu čudna vremena. 0409_feel Evo stvarno, ko ne vjeruje može vidjet, ovo je ikonostas u apsidi prezbiterija u našoj katoličkoj crkvi u Poljskoj, u Nižnoj Boguszi, samo je iza oltara a ne između lađe i prezbiterija kao kod vas, ja nisam daleko, živim na ćeško-poljskoj granici: Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 9, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2016 Ладно ни један Срб да се нађе да зна зашто се Михољдан зове Михољдан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Новембар 27, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2016 On 9.10.2016. at 20:04, Жељко рече Ладно ни један Срб да се нађе да зна зашто се Михољдан зове Михољдан Налете ми ова тема преко Гугл претраге, па видех, Жељко, ово као задњу поруку... Написало је пар људи зашто се Михољдан зове Михољдан. У време јединствене Цркве је било више датума посвећених арх. Михаилу, један је био Михољдан (доминантан у Римској патријаршији), други је био Аранђеловдан (доминантан у Цариградској). Након 1054, датуми Римске патријаршије су временом постајали ексклузивно католички и међу православнима је Михољдан престао да се повезује са арх. Михаилом, али му је остало име и фолклорни значај као једног од неколико најбитнијих датума у години. Због престанка асоцијације са арх. Михаилом, и име му је прилично другачије: остало му је "залепљено" народно име из ко зна којих прастарих времена када се Михаило у народу називао "Михољ". На теми је указано на сличности Михољ и савременог католичког Миховил, као и да се понегде по Црној Гори поједини храмови посвећени арх. Михаилу и даље називају именом "Михољ". То се види и датумски: Дан Светих арханђела у РКЦ је 29. септембар. По јулијанском календару, 29. септембра (12. октобар) је Михољдан. Народне варијанте јеврејског имена Микха'ел, у СПЦ стандардизованог као Михаил, јесу: Михајло, Микајло, Мијајло, Миховил, Михаљ, Михољ и надимци Михо, Мијо итд. Презимена Миховиловић, Михаљевић, Михаљчић, Михољац, Михољчић, Михољевић итд. сведоче да у старим временима "Михајло" није била једина варијанта тог имена. Него је, по обичају, тема затрпана порукама Оног Који Се Појави И Прича Сам Са Собом. Чак сам био толико докон да пребројим, од 47 порука, његових је 29, одговора на његове поруке 6, и 3-4 поруке у којима се коментарише затрпавање теме. Није ни чудо да се након 47 одговора чини да нико није одговорио на тему. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука