Grizzly Adams Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Марјановићу, `ајде батали те споредне ствари и напиши нам нешто у вези теме коју си покренуо. Чему тема ако нема дискусије? Ја сам већ дао неколико примедби, на пример овде: https://www.pouke.org..._24#entry726656 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 А то за насиље ћеш да ме извинеш, бар ти који си до јуче хвалио Путина и говорио да баш такав човек треба Србији. Ко до тридесете није социјалиста, нема срца. Ко је после тридесете социјалиста, нема мозга. Свашта сам ја и говорио и радио, али сам се на време отрезнио. А и скупо платио своје заблуде, реално. Мени су ове приче о друштвеној расподели и аутопутевима чак и смешне, с обзиром на то да немам основну слободу кретања, приватност и ништа што би требало да се подразумева. Држава за мене више не постоји. То је лопов и насилник баш као и сваки други. Чак и гори, јер обични лопови бар преузимају ризик за своја дела, а држави не може нико ништа. То је један бездушни и безлични механизам који меље свакога ко јој се из било ког разлога нађе на путу. Grizzly Adams, uros and Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 То је сасвим уреду понуда од неког приватника коме треба парче земље да напрљви неку фабрику. То уствари представља више вид изнајмљивања. Није изнајмљивање, он ту више не би био власник њиве, већ је продао за удео у фирми. Међутим са аутопутем не може, јер државна агенција је власник аутопута. Аутопут је од сувише велике важности, и то земљиште мора бити трајно откупљено. Држава не мора да буде власник аутопута, може да буде и приватна компанија. Ово друго је паушално. За случај неке компикације, рецимо да му држава не измири oбавезу, шта ако власник затражи опет своју земљу, а у том случају то значи обуставу саобраћаја? Или шта ако он одлучи раскинути уговор... Неће више те паре, хоће више или никако, а и затражи обуставу саобраћаја јер се користи његова њива? Не може да опет тражи "своју" земљу, јер више није његова - продао је за удео у фирми. За ово друго постоје судови који би требало да решавају спорове ко је коме дужан и колико. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Држава не мора да буде власник аутопута, може да буде и приватна компанија. Ово друго је паушално. Не мора теоретски, али досад бар нигдје није реализовано да неки главни аутопут кроз државу посједује приватник. И то није из разлога што неко не воли слободно тржиште, већ што просто технички и практички није могуће спровести то у дјело, а да сви и све буде задовољено. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Ко до тридесете није социјалиста, нема срца. Ко је после тридесете социјалиста, нема мозга. Свашта сам ја и говорио и радио, али сам се на време отрезнио. А и скупо платио своје заблуде, реално. Мени су ове приче о друштвеној расподели и аутопутевима чак и смешне, с обзиром на то да немам основну слободу кретања, приватност и ништа што би требало да се подразумева. Држава за мене више не постоји. То је лопов и насилник баш као и сваки други. Чак и гори, јер обични лопови бар преузимају ризик за своја дела, а држави не може нико ништа. То је један бездушни и безлични механизам који меље свакога ко јој се из било ког разлога нађе на путу. Кад сам још пре неколико година говорио да је Путин ауторитаран ти си ме критиковао због тога, јер забога и Русији и Србији треба баш такав човек. А сад ме критикујеш да заговарам насиље јер сам рекао да није у реду да увредљиво говориш о патријарху. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Кад сам још пре неколико година говорио да је Путин ауторитаран ти си ме критиковао због тога, јер забога и Русији и Србији треба баш такав човек. А сад ме критикујеш да заговарам насиље јер сам рекао да није у реду да увредљиво говориш о патријарху. Јесам. И Звонку сам свашта говорио. То не значи да се не кајем, и то дебело. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Не мора теоретски, али досад бар нигдје није реализовано да неки главни аутопут кроз државу посједује приватник. И то није из разлога што неко не воли слободно тржиште, већ што просто технички и практички није могуће спровести то у дјело, а да сви и све буде задовољено. Наравно да је могуће. Ако може та глупа институција да направи, приватници би направили десет пута боље. Кад сам јо пре неколико година говорио да је Путин ауторитаран ти си ме критиковао због тога јер забога Србији треба баш такав човек. А сад ме критикујеш да заговарам насиље јер сам рекао да није у реду да увредњиво говориш о патријарху. Добро бре Марјановићу, људи мењају мишљење. Променио сам и ја бар неколико пута. То је саставни део учења и сазревања. Само човек без мозга не мења мишљење. Оћеш ли нешто о теми или користиш те споредне ствари да ометаш дискусију? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Па то је сасвим нормално тржишно размишљање. Са друге стране, приватник то разуме и он би за почетак испитао све могуће трасе и направио више различитих варијанти пројекта - тиме би направио конкуренцију међу продавцима њива. Онда би прорачунао колика је очекивана зарада у наредних десет година и колико може да подели као акције власницима земље. Све то може да се уради лепо и да се свима исплати. Ево један леп пример како то може да функционише: http://mises.org/daily/2317#1 Са треће стране, приватник увек од државе тражи да реши власничке односе на траси аутопута којом он хоће да гради, јер не жели тиме да се замара Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Marjanovicu samo mi reci da li preskačeš moje komentare zato što nemaš odgovor na njih ili šta i još jedno kažem nije isto vređati nekoga i reći da je njegovo delo glupo i nelogično ili šta već. Ovo što oni pričaju se naziva kritika, možda ne baš najprimernija ali je svakako nije vređanje i svakako nije za kaznu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Са треће стране, приватник увек од државе тражи да реши власничке односе на траси аутопута којом он хоће да гради, јер не жели тиме да се замара Власнички односи решавају се на тржишту, ту држава нема шта да тражи. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Marjanovicu samo mi reci da li preskačeš moje komentare zato što nemaš odgovor na njih ili šta i još jedno kažem nije isto vređati nekoga i reći da je njegovo delo glupo i nelogično ili šta već. Ovo što oni pričaju se naziva kritika, možda ne baš najprimernija ali je svakako nije vređanje i svakako nije za kaznu. Ето сам си одговрио ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 ali nisam rekao da ne delim njihovo mišljenje o piskaranju samo da to može da se kaže na mnogo suptilniji način da se niko ne uvredi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Па написао сам пар ствари већ. Као прво, морамо да схватимо да "социјална концепција" не може да се базира на хришћанству. Ту одмах мора да се направи јасно разграничење - које принципе ми заступамо према друштву уопште, а које додатне принципе примењујемо на себе. Јер "друштво" није исто што и Црква, друштво чине и људи који нису хришћани, а и међу хришћанима има разних људи и ставова итд. Социјалне концепције могу да се базирају на хришћанству. Па има толико примера за то и у Св. Писму и у Предању. Можда је то некад тешко оствариво, али то не мења ствар. Једини хришћански принцип који може да се примени на друштво као целину јесте право на живот, тј. индивидуална слобода. Тамо где одступимо од тога ми не кршимо либерализам, него кршимо хришћанство. Слобода није једини хришћански принцип има их још много. Друго, има разлике у хришћанском и либералном схватању слободе. Прва је слобода од греха, а друга је слобода и за грех. Оно што је битно да разјаснимо Социјално учење је став Цркве о одређеним друштвеним питањима а не програм за теократско друштво и решења која доводе до њега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Слобода није једини хришћански принцип има их још много. Друго, има разлике у хришћанском и либералном схватању слободе. Прва је слобода од греха, а друга је слобода и за грех. Shvatas li da je u nekim religijam npr greh ubiti kravu treb li to biti zakon, treba li biti zakon to da devojka ne sme ni sakim da spava pre braka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Октобар 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Јесам. И Звонку сам свашта говорио. То не значи да се не кајем, и то дебело. Мени лично ниси никад увредио. Нисам хтео то да кажем. Већ само да имаш више разумевања за другачије ставове, тј. да их комплексније и шире схваташ. А наравно да сви ревидирамо или мењамо ставове. То је нормално. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука