horatio Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Homoseksualnost nije kao alkoholizam ili narkomanija. Jedno su lose navike, zavisnost, strasti, a drugo je ono sto jesi. Mislim, zabrinjavajuce je sto i to mora da se objasni... Meni je ovo vrlo problematično, jer na neki način implicira determinisanost i odsustvo slobode. Kada bih nastupao sa egzistencijalističkih pozicija, mogao bih reći da je nasuprot toj tvrdnji, zapravo, svaki čovjek svojevrstan projekat i da od sebe pravi ono što želi. Šta je čovjekova istinska priroda? Dakle, zahtijeva objašnjenje. Mogao bih isto tako reći da sam "natural born killer", te da zahtijevam da se moja priroda i želje poštuju. Naravno, karikiram, ali mislim da bi trebalo razlikovati neki ontološki i ontički nivo, pri čemu bi to ontičko,prvenstveno trebalo shvatiti na način pollitičkog. U tome smislu svačiju privatnost i zagarantovana prava treba poštovati, ali iznositi tvrdnje kojima se ljudska priroda krajnje prizvoljno fiksira na neki aspekt empirijske egzistencije čovjeka je vrlo problematično. E,sada to što ja smatram da imamo Obrazac i Lik, koji izražava istinsku prirodu čovjeka, ne igra bitnu ulogu u čitavoj priči. Poenta je da imamo slobodu izabrati svoj model ponašanja, uprkos predispozicijama ka bilo čemu. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 20, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Поента греха је (како ја схватам можда погрешно) да је грешно стање нешто што је наслеђено а грех је само испољавање тог стања, ништа више. Грех се огледа у томе што себе препушташ стихији природе (self-а), која је одвојена од Бога, живи сама собом и сама је себи циљ. Зато је хришћанство аскеза, борба против страсти. Тј., борба да постојиш слободно, да будеш оно што желиш (а да своју вољу идентификујеш са вољом Божијом), а не оно што ти се намеће, па макар то било и твоје властито сопство. -Владимир-, horatio and zuti car је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 http://www.themodernword.com/eco/eco_blackshirt.html odličan tekst, ima ga u prevodu: U korenima fašističke psihologije leži opsesija zaverom, ili još bolje, međunarodnom zaverom. Ali zavera mora takođe doći iznutra. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procene neprijatelja. U fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. Građani se pozivaju samo kada treba odigrati ulogu naroda. http://www.b92.net/info/misljenja/index.php?nav_id=607692 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Тачно. ne sasvim, postoje ljudi koji su rođeni da bi bili homoseksualci "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Meni je ovo vrlo problematično, jer na neki način implicira determinisanost i odsustvo slobode. Kada bih nastupao sa egzistencijalističkih pozicija, mogao bih reći da je nasuprot toj tvrdnji, zapravo, svaki čovjek svojevrstan projekat i da od sebe pravi ono što želi. Šta je čovjekova istinska priroda? Dakle, zahtijeva objašnjenje. Nije tacno, niko nema tu slobodu da odluci da li ce biti homoseksualac ili heteroseksualac. Moze da sa hriscanskog aspekta gleda sta ce da radi i kako ce da se odnosi prema svojoj seksualnosti, ali ne moze da izabere kako ce ona biti usmerena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Грех се огледа у томе што себе препушташ стихији природе (self-а), која је одвојена од Бога, живи сама собом и сама је себи циљ. Зато је хришћанство аскеза, борба против страсти. Тј., борба да постојиш слободно, да будеш оно што желиш (а да своју вољу идентификујеш са вољом Божијом), а не оно што ти се намеће, па макар то било и твоје властито сопство. То сам и мислио да кажем. Сад да ли ће се та стихија природе испољити кроз хомосексуализам или блудничење са женама, то је само манифестација, симптом а не и узрок. A узрок је једино наша пала природа. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Jedno su lose navike, zavisnost, strasti, a drugo je ono sto jesi. Е видиш то је грех. Сматрати да су твоје страсти оно што јеси, део личности . omoseksualci se radjaju takvi... alkholicari, pusaci i narkomani postaju takvi (ako mene pitas zato sto su glupi). И једни и други су у ситуацији у којој су, небитно како су дошли дотле. Безобразлук је назвати те људе глупим, кад ниси био у њиховој кожи. Ствар је у томе да су и једни и други у ситуацији да раде оно што у суштини не желе, оно на шта су приморани. Сад , могу да крену лакшим путем и да кажу "то сам ја, то је део мене" и да стварају себи илузију да је то све њихова воља а не примораност или да се боре и да кидају ланце који их ограничавају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Рамбо је објаснио одлично шта је проблем са геј парадом. http://www.youtube.com/watch?v=3UYpSL4he3E oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 То сам и мислио да кажем. Сад да ли ће се та стихија природе испољити кроз хомосексуализам или блудничење са женама, то је само манифестација, симптом а не и узрок. A узрок је једино наша пала природа. Ajde dobro, prihvatimo da je bludnicenje greh - oni bi onda iz hriscanske perspektive morali da se bore protiv bludnicenja sa muskarcima, a ostali protiv bludnicenja sa zenama, a ne protiv cinjenice da bi njihovo bludnicenje bilo bludnicenje sa muskarcima, to je deo njih - samo usmerenje seksualnosti, a kako ce da se ponasaju prema svojoj seksualnosti je druga stvar, i ovi mogu o tome eventualno da pricaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Ajde dobro, prihvatimo da je bludnicenje greh - oni bi onda iz hriscanske perspektive morali da se bore protiv bludnicenja sa muskarcima, a ostali protiv bludnicenja sa zenama, a ne protiv cinjenice da bi njihovo bludnicenje bilo bludnicenje sa muskarcima, to je deo njih - samo usmerenje seksualnosti, a kako ce da se ponasaju prema svojoj seksualnosti je druga stvar, i ovi mogu o tome eventualno da pricaju. Dobro, jasna mi je šta želiš da dokažeš. Ali to što neko ima seksualni nagon usmjeren prema osobi istog pola, kravi, lešu ili djetetu, to ne znači da je to dobro....jasno, treba da se bori protiv toga - ukoliko usvaja hrišćansko vjerovanje, ali šta ukoliko to nije slučaj? Da li je ispravno ponašanje koje za objekte seksualnog nagona ima ove objekte? Zašto bi neko bio u povlaštenom položaju u odnosu na druge? Šta ukoliko neko želi seksualno da opšti sa sandučetom za poštu ;)To je dio njih, oni su ono što jesu - šta konkretno raditi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Dobro, jasna mi je šta želiš da dokažeš. Ali to što neko ima seksualni nagon usmjeren prema osobi istog pola, kravi, lešu ili djetetu, to ne znači da je to dobro....jasno, treba da se bori protiv toga - ukoliko usvaja hrišćansko vjerovanje, ali šta ukoliko to nije slučaj? Da li je ispravno ponašanje koje za objekte seksualnog nagona ima ove objekte? Zašto bi neko bio u povlaštenom položaju u odnosu na druge? Šta ukoliko neko želi seksualno da opšti sa sandučetom za poštu ;)To je dio njih, oni su ono što jesu - šta konkretno raditi? Hahahahah, pretpostavljam da ako to radis iz ljubavi prema sanducetu, hriscanstvo ne bi trebalo da ima problem... 0110_hahaha horatio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Грешно стање је како ја капирам наслеђено. Као што рекох, питај теологе. Да никад не потражи партнера? Таман посла. Али рецимо може да ради против животињских страсти - да ради на љубави. Ја то нисам реко. Против греха се не бори тако што га потискујеш. И блудничење са рибама је грешно понашање па не значи да треба да се одрекнеш од женидбе и прављења деце и то да потискујеш. Поента греха је (како ја схватам можда погрешно) да је грешно стање нешто што је наслеђено а грех је само испољавање тог стања, ништа више. Prvo ne znam kakve vorior gen ima veze sa temom, osim da pokazuje da neko ima predispozicije da ima vecu agresivnost, a to ne zeli, ali to je genetika. Ma daj brate zar heteroseksualac treba njemu da govori da poradi na ljubavi, sta treba nosevima da se trljaju i da im to bude vrhunac odnosa? ( Bas smo se istrljali sinoc nosevima, dosta nam je za nedelju dana, moramo malo da se obuzdamo... ) Kako da potiskujes greh, kad si sam rodjen kao greh ( ne mislim na palu prirodu, nego ne homoseksualnost ). Ako se neko u telu muskarca oseca kao zena, kako da se bori protiv toga, pa jedino da promeni pol, zar ne? Znaci ja smem da se zenim, da imam odnose sa zenom, ali on mora da se obuzda malo, jbg nije imao srece, pa pored toga sto mora celog zivota da nosi teret, diskriminaciju, depresiju, jos da se ne zeni, da nema odnose, nego da poradi na ljubavi? Sad i ti ides u krajnost, mislim lepo zvuci nekom to sto pricaju teolozi, ali vec prevazilazi okvire razuma i " naucnih cinjenica" ako to moze tako da se nazove. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Ma, mator sam ja da se sada šaltam na neku takvu egzotiku - ne da mi žena, a i ne znam šta bi sanduče reklo : ) Naravno, nisam sebe imao na umu, već sam karikirao...no, ima važnijih tema... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Тодоровић Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 http://www.dverisrpske.com/sr-CS/vesti/2013/februar/opasne-posledice-odrastanja-dece-u-homoseksualnim-porodicama.php Pogledajte, deca koja su rasla iz homoseksualnih brakova imaju traume i pet puta cesce pomisljaju na samoubistvo.. Замолио бих вас да подржите страницу,можете да прочитате поучну причу сваки дан и да видите јако добре постере: http://www.facebook.com/Zasvemojeljude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 1, 2013 Пријави Подели Написано Март 1, 2013 Nemoj kaciti te pomije... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука