Иван ♪♫ Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Evo uputstva za pošteno izmirenje obaveza prema državi za sve koji zarađuju preko interneta i primaju novac kako iz inostranstva tako i iz Srbije Ceo tekst je ovde http://www.kakopedij...z-inostranstva/ Uplatom iz inostranstva se smatra bilo koja uplata u deviznoj valuti na vaš račun ili proknjižavanje kompanijskog čeka. Uplatu ste mogli primiti iz bilo kog razloga od pravnog lica iz inostranstva, ili za programiranje ili bilo koji drugi vid rada, usluga i promocije. ... Ugovor. Ovde već dolazi do prvog malog problema. U razgovoru sa poreskim službenikom, saznao sam da za bilo koji posao koji se obavlja mora postajati ugovor (logično, zar ne?) i da ga moramo imati u dokumentaciji za svaki slučaj. Ugovor predstavlja pismeni dokaz o detaljima radnog odnosa firme i radnika. Ali kako mi da tražimo Google-u ili nekoj drugoj firmi u Americi ovakav ugovor? Dosta sam se raspitivao oko ovoga, pa čak i pisao Google-u i firmama sa kojima sarađujem ali su svi sa čuđenjem odgovorali da nemaju pojma o čemu se radi. Upućivali su me na svoje Uslove koriščenja (Terms and Conditions ili Terms of Service). ... Dodatak: Upravo sam pročitao novi zakon o elektronskoj trgovini, kojim su uredjena pravila sklapanja ugovora elektronskim putem, čime je potvrđeno da nam je za ugovor dovoljan i elektronski dokument (Terms and Conditions), koji spominjen u prethodnom paragrafu. ... Devizni priliv, uplata na račun. Ukoliko ste uplatu primili preko deviznog računa, banka će vas obavestiti o tome i u zavisnosti od banke do banke, će vam ili tražiti da potpišete prijem uplate ili tražiti neku vrstu dokaza o uplati (po kojim osnovama je primate i od koga). Meni se lično desilo da mi banka pored izveštaja o uplati od strane pošiljaoca traži i ugovor o detaljima posla između firme za koju radim i mene. Opet taj ugovor!? Iz banke su mi rekli da je on neophodan zato što i oni po zakonu moraju nekako da pravdaju deviznu uplatu. Odštampao sam i za njih jednu verziju “Terms and Conditions” dokumenta sa sajta firme. To je bilo dovoljno. ... Nakon proknjižene uplate, po Zakonu o porezu na dohodak građana ste dužni sledeće: Da u roku od 8 dana ispostavite Poreskoj upravi na opštini u kojoj imate prijavljeno boravište u Republici Srbiji, PP OPO obrazac u dva primerka za pristiglu deviznu uplatu. Uz navedeni obrazac treba da se priloži i izvod iz banke iz koga se vidi o koliko se uplaćenoj cifri radi, kao i datum kada su novčana sredstva proknjižena na račun. Poreska uprava će tom prilikom overiti obrazac (pečatom i kodom), jedan primerak zadržati za sebe, a drugi vratiti vama, koji ste dužni da ga čuvate u svojoj dokumentaciji sledećih deset fiskalnih godina kako je propisano zakonskim propisima o čuvanju finansijske dokumentacije. Prihod se preko PP OPO obrasca može prijaviti kao: 1. Prihod od autorskog honorara. Ovakav prihod se najčešće prijavljuje kada su u pitanju plaćanja po osnovu programiranja/proizvodnje kompjuterskih programa, jer se radi o pružanju intelektualnih usluga (kod programa je zaštićen propisima i zaštiti autorskih prava). Jedini parametar koji morate da ispunjavate u ovom slučaju jeste da morate da posedujete VI ili viši stepen stručne spreme. tj. da imate završenu najmanje Višu tj. Visoku školu. ... Ukoliko ste uplatu primili kao fizičko lice, a zaposleni ste u Republici Srbiji kod nekog poslodavca onda ste u obavezi da u slučaju autorskog honorara platite: a. porez od 20% na osnovicu umanjenu za normirane troškove od 43% za navedenu vrstu posla b. doprinos za PIO od 22% na osnovicu umanjenu za normirane troškove od 43% za navedenu vrstu posla Ovom slučaju kada odbijete troškove vaš NETO će biti jednak BRUTO * 0,7606. ... Kada Vam Poreska uprava izvrši overu PP OPO obrasca i dobijete svoj overen primerak, potrebno je da popunite i M-UN obrazac u dva primerka, koji se uz prateću dokumentaciju, overen PP OPO obrazac i dokaz o uplati PIO doprinosa predaje u filijalu PIO fonda kojoj pripadate kako bi Vam proknjižili uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje ... Uputstvo primenjujete na sopstvenu odgovornost. Ja se ograđujem od bilo kakve odgovornosti i savetujem vas da se prvo obratite svom poreskom inspektoru, jer iskustvo je pokazalo, da svaki inspektor u našoj državi drugačije tumači zakon i sprovodi. Možda vi dobijete informaciju da ne treba uopšte da plaćate porez. I još dosta informacija sa primerom na http://www.kakopedij...z-inostranstva/ Nadam se da autor neće zameriti što prenosim tekst ovde, zato sam iskopirao samo delove. Eto, tako to ide Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Pazi da im ne platim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Pazi da im ne platim. Zasto? Ako vec zaradjujes red je da izmiris svoje obaveze prema drzavi. Ne razumem zasto bi nko ko zaradjuje preko interneta bio u boljoj poziciji od ljudi koji pare zaradjuju na "konvencionalni" n acin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
petarpan Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Да бих им... Да се не изражавам сада Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Zasto? Ako vec zaradjujes red je da izmiris svoje obaveze prema drzavi. Ne razumem zasto bi nko ko zaradjuje preko interneta bio u boljoj poziciji od ljudi koji pare zaradjuju na "konvencionalni" n acin. Zato sto etatizam treba saplitati, sabotiratim, unistavati na svakom koraku do konacnog unistenja. Ne postoje NIKAKVE obaveze prema drzavi. To je glupost prve klasi izmisljena za beskonacno pljackanje i ugnjetavanje ljudi da bi grupa koja tu izmisljotinu pumpa zivela bez bilo kakvog konkretnog doprinosa. Postoje stvari za koje je drzava, minimalna, neophodna ali to ima svoju konacnu, diskretnu cenu i ne placa se zbog bilo kakve "obaveze" nego zbog zajednicke potrebe. Justin Waters and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Какви су то морони. Да су бар паметни лопови, знали би да би могли много више да украду када би смањили порезе и олакшали на сваки могући начин интернет пословање. Овако увек могу да их заобиђем и да им не дам ништа и то ћу и да урадим. Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Какви су то морони. Да су бар паметни лопови, знали би да би могли много више да украду када би смањили порезе и олакшали на сваки могући начин интернет пословање. Овако увек могу да их заобиђем и да им не дам ништа и то ћу и да урадим. Ако ти неко уплаћује на девизни рачун то врло лако може дс се улови. Само што сад то не раде. Док Динкић обради ове богаташе онда ће прећи и на интернет боранију. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Ако ти неко уплаћује на девизни рачун то врло лако може дс се улови. Само што сад то не раде. Док Динкић обради ове богаташе онда ће прећи и на интернет боранију. Може наравно. Осим ако девизни рачун није у другој земљи (која притом приходе те висине уопште не опорезује). Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Може наравно. Осим ако девизни рачун није у другој земљи (која притом приходе те висине уопште не опорезује). Upravo, idemo kod komsija a ovi nek se slikaju zajedno sa politicarima koje podrzavaju u ovakvim lopovskim akcijam a sve misleci da rade nesto "dobro". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Pazi da im ne platim. Pa sad, hteo ne hteo, moraš, jer ako ti država otkrije uplate tražiće da platiš sa sve kamatom. Evo jedan primer, možda nije u najužoj vezi sa temom, ali u nedostatku boljeg: kad sam otišao u poresko da regulišem neke stvari, saznao sam da postoji neki neplaćen porez od pre par godina. Onda sam morao sve da platim i to sa debelom kamatom koja se obračunava na dnevnom nivou (po rečima poreskog službenika). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Upravo, idemo kod komsija a ovi nek se slikaju zajedno sa politicarima koje podrzavaju u ovakvim lopovskim akcijam a sve misleci da rade nesto "dobro". Што је, бар мислим, опет противзаконито. Не можеш као држављанин Србије имати отворен рачун у страној земљи. Знам да то много људи ради. Можда Авокадо или неки други правник то зна тачно како иде. Ако ћемо стриктно по закону Реално, то је теже уловити али је могуће ако затраже рецимо од Мађарске да дају списак људи из Србије који тамо имају отворене рачуне. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 30, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Zasto? Ako vec zaradjujes red je da izmiris svoje obaveze prema drzavi. Ne razumem zasto bi nko ko zaradjuje preko interneta bio u boljoj poziciji od ljudi koji pare zaradjuju na "konvencionalni" n acin. Inače, ima i onih koji imaju redovan posao, a ovo preko interneta je pride Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Што је, бар мислим, опет противзаконито. Не можеш као држављанин Србије имати отворен рачун у страној земљи. Знам да то много људи ради. Можда Авокадо или неки други правник то зна тачно како иде. Ако ћемо стриктно по закону Што је оно што Аквилио и каже да је етатистичко и ја додајем, социјалистичко, које треба рушити и газити док не буде уништено. Ако је држава упорна у прогањању да не можеш имати отворен рачун у страној земљи, држављанства те државе се треба одрећи, као тиранске и лоповске. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Што је, бар мислим, опет противзаконито. Не можеш као држављанин Србије имати отворен рачун у страној земљи. Знам да то много људи ради. Ако одеш, рецимо, на размену студената у Америку на пар месеци и тамо примаш стипендију (или чак плату, зависи како те воде), мораш првог дана када стигнеш да отвориш рачун, неће ти сигурно плаћати у кешу. Ја сам свој први рачун отворио тамо 2008. Свако ко оде да студира или ради у страној земљи мора да има рачун. Српски ултра комунистички закон је у неким случајевима немогуће испоштовати. А ако ћемо баш да цепидлачимо, Аквилије је држављанин и других земаља, а ја сам ожењен страном држављанком која може на њено име да отвори рачун у својој земљи. Тако да могу да нам пљуну под прозор. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2012 Што је, бар мислим, опет противзаконито. Не можеш као држављанин Србије имати отворен рачун у страној земљи. Знам да то много људи ради. Можда Авокадо или неки други правник то зна тачно како иде. Ако ћемо стриктно по закону Реално, то је теже уловити али је могуће ако затраже рецимо од Мађарске да дају списак људи из Србије који тамо имају отворене рачуне. To jeste tacno da je protivzakonito, sto je moronski do daske ali ajd sta ovde nije moronski, medjutim to ce malo mnogo tesko da ide da ce Madjari odnsono neka banka u stranoj zemlji tek tako da daje informacije o svojim klijentima. Sto se mene licno tice bas me birga ja pored naseg imam jos dva drzavljanstva tako da me ne intrigira zbog mene licno koliko zbog onih koji nemaju kud a bitange hoce da ih pljackaju i ugnjetavaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука