Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

Mlecna kiselina moze jer je to naziv kiseline.Kako su meni objasnili to je ista ona kiselina koja bude u rasolu . A za proteine sam sigurna da su mlecnog porekla jer ih moja kcerka koja je alergicna na mleko nije smela.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Ijaaaaaaaaaaaaaaooooooo tako srećna sa ovom temom  :cheesy2: !!! Finih ideja ima, nema šta! :)

Evo ja skromni doprinos dajem sa mojim omiljenim kombinacijama tipa: tunjevina servirana sa kuvanim pirinčem, šampinjoni proprženi sa crnim lukom servirani sa ajvarom i kiselim krastavčićima :D, ispečeni krompiri u rerni (celi i neoljušteni) sa kupusom iz bureta sa alevom paprikom i vegetom, ili tunjevina sa barenim povrćem i tako to!

E da za vreme posta najviše se radujem gljivama! I to ako se ima pored sampinjona, marinirana lisičarka ili osušeni vrganj, iiiiijaaaaooooo njami- njam! :D

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sastojci:posni-kolaci.jpg

  • 600 gr, mljevenog keksa(posni)
  • secer po potrebi
  • 100 gr. kakaoa
  • 200 gr.suvog grozdja
  • 200 gr mljevenih oraha
  • 100 gr kokosa
  • podmijesiti sokom(bilo koji)

Priprema:

Sastojke sjediniti…



Evo malo i kolaca :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Je si li sigurna da je biljna pavlaka posna??Zar ona u sebi ne sadrzi kazein, mlecne proteine?
e i ona kafa u kesici, nova, jabuka sa cimetom, sadrzi te mlecne proteine, pa nisam znala moze li, jednom sam na soku videla da pise mlecna kiselina, i posle sam cula da to nema veze, posno je; ima li neko da zna tacno da li su te stvari mrsne ili posne?

 

да не испадне да се правим паметна, али не треба ситничарити...ја једем биљни качкаваљ, на пр.

већ се доста писало на ту тему, не бих да понављам, али пост је једно од средстава да достигнемо оно суштинско...

на крају крајева , свако пости по својим могућностима...даје од себе колико може... slavabogu

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ako zakeramo kao što zakeramo, onda ni biljni kačkavalj, posnu pavlaku, razne grickalice, pa i hleb... ne možemo smatrati posnim.

 

Kazein je najbitniji sastojak mleka i koristi se u prehrambenoj industriji jer je bogato proteinima i pomaže zgrušavanju gradivnih elemenata (kod sireva i mlečnih proizvoda recimo) a koristan je jer nema laktoze (koje ima u mleku) i koja je veoma neprijatna i nesvarljiva za većinu ljudi.

 

Hleb, pogotovo onaj iz privatnih pekara, je uglavnom pravljen uz upotrebu masnoća (ulja) tako da se ako gledamo neke crkvene kanone, ne može jesti posnim danima na vodi.

 

Na masi namirnica piše da mogu sadržati tragove mleka... Na proizvodnim trakama koje recimo pakuju kikiriki, pre toga se pakovao recimo feta sir. Radnici su naravno sve cevke i traku očistili, ali eto može da se desi da je neka minimalna količina ostala, i zbog toga su dužni proizvođači da napišu takvu specifikaciju. Jer ako neki tamo inspektor sa mikroskopom nađe na 0.000001 g. mlečne masnoće u proizvodu, a da to nije navedeno, može da zatvori liniju.

 

Znači, ako zakeramo možemo mnogo sebi da zagorčamo život. A i drugima. :(

 

Prema tome, mislim da je najbolje post gledati pre kao način smirivanja i upodobljavanja, a ne pregladnjavanja i obraćanja previše pažnje na hranu.

 

.............

U jednoj pekari na Bežanijskoj Kosi koja je specijalizovana za pite, prodaje se nekoliko vrsta posnih pita. Ispod svake je naveden sastav, i to nije napisano nekim sitnim slovima, nego se lepo može pročitati...

Recimo pita od krompira: sastav-krompir, brašno, voda, so, MAST..

 

E sad... Ne želim da verujem da vlasnik navlači mušterije na posne pite a da im uvaljuje nešto što nije posno, zato što je kvarnjak. Više sam sklon da verujem da ni sami ti ljudi što rade ne shvataju da to nije posno. Znate i sami da ljudi koji nisu crkveni u principu postom smatraju sve što nije meso i možda sir i mleko.

Ako neko kupi takvu pitu koja se reklamira kao posna, (a nije) mislim da nema nikakve krivice. Ne nalazim pri tome osudu ni za trgovca koji to prodaje. Prosto čovek verovatno ne zna.

 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

400g, 200g brasna, moze li to preko solja ili sl.da se izrazi, kuhinjska vaga mi je jos uvek u kutiji, a na kutiji jos neke stvari i onda kad treba nesto da izmerim, sve to vadi pa peri, vracaj..smor, da li je 400g npr.2 case od 2 dl?

 

Искрено, немам појма. Вади бре ту вагу, вреди! Палачинке су одличне!;)

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

899595461.jpg

 

Ох, бого... већ ми није добро.  11222

 Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав.  srcee

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Je si li sigurna da je biljna pavlaka posna??Zar ona u sebi ne sadrzi kazein, mlecne proteine?

 

Садржи. Ал' ја се нешто не трипујем много. :)Требало је да поменем због оних којима је то битно, моја грешка.

Link to comment
Подели на овим сајтовима


orah.jpgPočeo je veliki Uskršnji post. Odlučili ste da postite ili želite da odmorite i pročistite organizam od mesa i teške hrane. Dosta klijenata koji su na Programu redukcije telesne težine želi da posti i tada je neophodno sastaviti jelovnik koji je dobro izbalansiran. Jelovnik i ishrana mora da poštuje pravila posta, da se zadovolje sve potrebe organizma i skinu kilogrami.
 

Dobro isplaniran jelovnik, čak i ako se odlučite da poštujete stroga pravila, na vodi može biti jednostavan i bez opasnosti da ćete ugroziti zdravlje.

 

 

 

posni%2Bjelovni.jpgDoručak

 

1. kačamak na vodi (50g. suvo merenog projnog brašna) 5 badema i jedna suva šljiva

 

2. pirinač obaren u vodi (40 g. pirinča suvo merenog integralnog pirinča) možete dodati jednu supenu kašiku mlevenih oraha i 2 do 3 suve šljive, kajsije, smokve ili supenu kašiku suvog groždja - brusnica

 

3. pšenica 3 supene kašike žita, pripremljenog kao za Slavu. Odlično izbalansiran i zdrav obrok. Pšenica se skuva i samelje (više puta smo pominjali vrednost punog odnosno integralnog zrna što je ovde slučaj), dodajte mlevene orahe koji su bogati proteinima i zdravom masnoćom, zasladite crnim šećerom ili medom po ukusu.

 

4. proja na vodi (ili sa maslinovim uljem), možete pripremiti slanu (posolite prirodnom morskom solju ili kalijumovom - tako ćete dobiti odličan zdrav obrok) ili slatku proju. Slatku zasladite medom ili dodajte seckano suvo voće a možete dodati orahe ili neko drugo jezgrovito voće. Merite porciju kada je gotovo da bi vam bilo lakše. Manja porcija je 120 g. kada je ispečena.

 

5. integralne žitarice, proso, heljda ili neka druga po izboru. Skuvajte kašu i dodajte 2 kk meda ili zasladite suvim i jezgrovitim voćem

 

6. musli ili neki drugi instant proizvod (ako nemate vremena), prelijte vodom, čajem ili kompotom koji ste ranije pripremili recimo od jabuka, krušaka sa dodatkom suvog voća - šljiva, kajsija, suvog groždja, brusnicama...

 

7. integralni hleb namazan sa puterom od kikirikija, oraha, rogača, semenki bundeve, pastom od maslina koje možete kupiti u specijalizovanim radnjama. Danima kada jedete ribu, namažite paštetu od sardine ili tunjevine. Na hleb možete namazati med, džem sa fruktozom.

 

8. integralne štanglice - ako ste u velikoj žurbi možete pojesti integralne štanglice (na većini piše koliko imaju kalorija i GDA - sastav)

 

9. pečena jabuka ili bundeva napravljena kao pire uz dodatak mlevenih oraha, badema ili suvog groždja može biti odličan obrok

 

10. krompir najbolje da ga pečete ili kuvate u ljusci, dodajete kao prilog, ili kao glavno jelo, uz bareno povrće ili salatu. Ako dodajete ulje, uradite to na kraju, kontrolisano sipajući prvo u kašičicu.

 

*Jezgrovito voće orah, lešnik, badem, indijski orah... su kalorični zato obazrivo. 100 g jezgrovitog voća ima od 450 do 600 kcal. Sušeno voće na 100g 0d 220 do 350 kcal. Lako i neosetno možete uneti i 100o kalorija, a da ne primetite.

 

*Ovi predlozi za doručak mogu da zamene bilo koji obrok prema vašem izboru. Važno je da u jelovnik uvrstite jezgrovito voće, pogotovo ako postite na vodi jer je prirodan izvor masnoće i proteina koji su neophodni u ishrani.

 

*pijte čajeve ili lekovite biljne čajeve, zasladite medom ako nemate problema sa kilogramima

 

 

Ručak ili glavni obrok

 

1. Obarite povrće na pari i kombinujte sa barenim kukuruzom, pasuljem, graškom, sojom, integralnim pirinčem. Sipajte supenom kašikom u tanjir, veličina porcije duboki tanjir odnosno srednja porcija treba da ima do 4oo g. Dodajte 150g. rendanog svežeg povrća.

 

2. Koristite integralnu testeninu umesto obične, dodajte grilovane pečurke i povrće obareno na pari. Prelijte sokom od paradajza

 

3. Ribu, grilujte, barite, pecite samo izbegavajte duboku masnoću. Koristite maslinovo ulje koje obavezno sipajte kašičicom. Plodovi mora obiluju holesterolom zato ne preterujte pogotovo ako imate problema.

 

4. Pravite pite od bundeve, jabuka, višanja, a zasladite sa crnim šećerom ili medom. Ako imate problema sa težinom ili vodite računa o vitkoj liniji zasladite veštačkim zasladjivačem.

 

4. Kuvajte potaže, čorbe od povrća i paradajz čorbu

 

Obrok treba da isplanirate da sadrži:

1. sveže povrće kao salatu

2. termički obradjeno povrće - bareno na pari ili u vodi kao supe ili potaži od povrća. Barena cvekla ili pečena paprika smatra se termički obradjenim povrćem

3. mahunarke - pasulj, grašak, sočivo, soju

4. žitarice - pšenicu barenu, kao hleb ili teseninu, kukuruz obareni ili kao kačamak ili proju, ili neku drugu žitaricu kao kašu ili hleb

 

Savet:

1. jedite voće za užinu, dodajte 3 do 5 jezgra badema da ne bi osetili glad

2. kuvajte kompote od jabuka, krušaka i umesto šećera dodajte suve kajsije, šljive, suvo groždje

3. jedite umereno više obroka u toku dana manje količine

4. jednom izmerite količinu i sipajte u neki tanjir ili činiju, sledeći put nećete morati da merite jer ćete zapamtiti kolika je količina

5. pijte dosta tečnosti, čajeva ili biljnih lekovitih čajeva

6. ako se odlučite na rigorozniji način ishrane, dodajte neki multivitamin, Omega 3, tablete kalcijuma i magnezijuma (doze imate u uputstvu)

 

O vrednostima odredjenih namirnica drugi put. Bilo je dosta pitanja kako se hraniti za vreme posta kao i predlogu jelovnika. Uskoro o posnim jelima u kuvaru, na http://branka-mirkovic-kuvar.blogspot.com

 Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав.  srcee

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Persa

 

Bravo ti za ove tabele... klapklap

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ijaaaaaaaaaaaaaaooooooo tako srećna sa ovom temom  :cheesy2: !!! Finih ideja ima, nema šta! :)

Evo ja skromni doprinos dajem sa mojim omiljenim kombinacijama tipa: tunjevina servirana sa kuvanim pirinčem, šampinjoni proprženi sa crnim lukom servirani sa ajvarom i kiselim krastavčićima :D, ispečeni krompiri u rerni (celi i neoljušteni) sa kupusom iz bureta sa alevom paprikom i vegetom, ili tunjevina sa barenim povrćem i tako to!

E da za vreme posta najviše se radujem gljivama! I to ako se ima pored sampinjona, marinirana lisičarka ili osušeni vrganj, iiiiijaaaaooooo njami- njam! :D

 

Kad je dobra godina, obavezno ih beremo u sto vecoj kolicini i ostavljamo zimnicu.

 

Lisicarke mariniramo (so i pecurka, bez vode), a vrganje osim susenih (koristimo ih kao dodatak supama i corbama) takodje kiselimo, i budu vise nego izuzetni. Za kiseljenje, naravno, uzimamo samo mlade i sasvim zdrave pecurke.

 

Malo ima oko toga posla, ali, ponavljam, budu pravi delikates. Em su izuzetno zdrave, kao sto verovatno znas i sama...

 

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ко живи у Младеновцу у пекари "Дени" има одличне "буртле" са разним воћним пуњењима (посне су и јако лепе) и "јафа кифла" кажу посна, преливена посном чоколадом а унутра џем од наранџе :) ........ммммм једва чекам на посо у уторак :D

  • Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...