Зоран Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 ЗА ЗОРАНА Пудинг у компоту СаставЈедан пудинг,пола литра течности од компота и три кашике шећера. Кува се по упутству са кесице за кување пудинга, с тим што се уместо млека користи одговарајућа количина воде из компота.(пожељно је ускладити укус пудинга и компота). Сутлија Састав350.г. пиринча,шећер, два ванилин шећера,цимет,суво грожђе,језгрице ораха и воће из слатка или свеже. Обарити пиринач да вода уври потпуно,пошећерити,додати ванилу и сипати у чинијице,Посути циметом и украсити језгрицама ораха и сувим грожђем или воћем. 0110_hahaha Нашла си ме Мирођија са пудингом овај рецеп могу да покушам 0110_hahaha једну ћу да избацим компот ко ће да га тражи а пише треба и да се усклади тај однос ''пудинга и компота'' мени то није јасно него моглу ли ја да само убацим воду и засладим шећером и то да помешам са пудингом klinac нећу више да вас смарам... иначе волим ову тему да пратим занимљива је уосатлом нисам упознао човек који не воли колаче... Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Ма наравно да можеш да ставиш само обичну воду у пудинг. 1405_love Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Ево ја јутрос спремих палачинке посне на води,на радост моје чељади. 1 кг.брашна и 1 прашак за пециво ставити у ванглу.Постепено додавати воду (ја сам ставила ову обичну,са чесме),и мутити до потребне густине,као за обичне палачинке. Може се додати 4-5 ванилин шећера,рендане коре од лимуна и сл. Тигањ загрејати,премазати воском (не треба много),и пећи.Не мора да се премазује,баш,за сваку палачинку,зависи од тигања. Филовати их по жељи:џемом,млевеним орасима,лешницима,шећерм (уз додатак цимета,орашчета и сл.) Ма сејо моја, најлепше је кад убацим јабуке и тикву да се пеку у рерни од шпорета на дрва... Знаш ти то и сама, али ми стално угађамо за ову нашу чељад... 1405_love dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 ja ću ih peći seldeći tejdan na ulju, stavim 1 litru mljeka od soje sa okusom vanilije, 1 kg brašna, koricu limuna, so, vaniliju, i kiselu vodu, to se sve izmješa, i dobar tek. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Heljdina pita sa slatkim kupusom Potreban materijal: 500g heljdinih kora oko 1kg slatkog kupusa mleveni biber, so 2 veća praziluka 300ml ulja kesica praška za pecivo Priprema: Kupus narendati pa pomešati sa sitno naseckanim prazilukom. Začiniti solju i biberom po ukusu, dodati prašak za pecivo. Tepsiju za pečenje prvo nauljiti pa složiti dve heljdine kore. Staviti preko njih malo ulja pa posuti masom od kupusa i praziluka. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal, vodeći računa da odozgo ostanu dve kore jedna preko druge. Preliti poslednju koru sa malo ulja i peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih sat vremena. Ako je potrebno može se prekriti aluminijumskom folijom, da gornja kora puno ne pregori. Pečenu pitu poprskati sa malo vode, prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti da se malo prohladi pre sečenja. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Predjelo sa pšenicom i tunjevinom Potreban materijal: 5 pune kašike kuvane pšenice 2 manje šargarepe 1 srednji krompir Konzerva tunjevine od oko 180gr Konzerva sardina od oko 90gr 1 kisela paprika iz turšije 1 veći kiseli krastavac Biber, so Sok od jednog limuna Priprema: Šargarepu i krompir očistiti i skuvati uobičajeno u vodi. Kada se ohladi iseći povrće na sitne kockice i staviti u sud. Dodati kuvanu pšenicu i lagano izmešati. Kiselu papriku i krastavac sitno iseckati i dodati kuvanom povrću. Tunjevinu i sardinu osediti pa sipati u sud sa ostalim sastojcima. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Zakiseliti sokom od limuna. Pomoću kašike formirati „valjuške“ i servirati na tanjir za posluživanje. Napomena: Predjelo se može i servirati u činiji, ne moraju se praviti posebni oblici. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Proja sa mekinjama Potreban materijal: 50gr ovsenih pahuljica 50gr mekinja 25gr susama + 25gr za posipanje 50gr sirovog suncokreta ½ šolje ulja 1 prašak za pecivo ½ l kisele vode 150gr obarenog spanaća so Priprema: Sve suve sastojke izmešati. Spanać sitno iseckati i dodati u sud. Staviti ulje i kiselu vodu. Izmešati. Posoliti po ukusu. Pleh dimenzija probližno 20×25 obložiti papirom za pečenje. Sipati masu. Posuti susamom. Peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200C nekih 45 minuta, ali je najbolje iglom proveriti da li je pečeno. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 30, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2010 Predjelo sa pšenicom i tunjevinom Potreban materijal: 5 pune kašike kuvane pšenice 2 manje šargarepe 1 srednji krompir Konzerva tunjevine od oko 180gr Konzerva sardina od oko 90gr 1 kisela paprika iz turšije 1 veći kiseli krastavac Biber, so Sok od jednog limuna Priprema: Šargarepu i krompir očistiti i skuvati uobičajeno u vodi. Kada se ohladi iseći povrće na sitne kockice i staviti u sud. Dodati kuvanu pšenicu i lagano izmešati. Kiselu papriku i krastavac sitno iseckati i dodati kuvanom povrću. Tunjevinu i sardinu osediti pa sipati u sud sa ostalim sastojcima. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Zakiseliti sokom od limuna. Pomoću kašike formirati „valjuške“ i servirati na tanjir za posluživanje. Napomena: Predjelo se može i servirati u činiji, ne moraju se praviti posebni oblici. Уместо ове туњевине може да се обари речна или морска риба, добро очисти од костију и самеље на машини за млевење меса и онда помеша са осталим деловима рецепта.Када се формирају ваљушци може се спустити у воду у коју се умеша кашика две брашна или густина и добије посно ћуфте на води. Наравно може се додати неки од зачина и биће јако укусно. smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 Ма сејо моја, најлепше је кад убацим јабуке и тикву да се пеку у рерни од шпорета на дрва... Знаш ти то и сама, али ми стално угађамо за ову нашу чељад... prstgore 319.gif dada Мислим,мила моја,да ми,уствари,уживамо да им угађамо 319.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt=':(' /> 319.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='мајкл' /> 319.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='dada' />За тикву би ти мој Гаги благосиљ'о до неба. мајкл мајкл 319.gif Ја то печем у електричној рерни,ал' није то ТО. Одох да правим штрудлу (на води),а ви опростите на spam 319.gif Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Dobar sajt sa posnim kuvarom 0212_rolleyes http://www.sv-luka.org/cook/indexsr.htm Представљамо вам мали посни кувар са испробаним рецептима наших домаћица (и домаћина). При сакупљању ових рецепата циљ нам је био да помогнемо Православним Хришћанима који желе да посте, а нису вични спремању посних јела, као и да им предложимо како да избегну једноличност исхране. Подсећамо да су најбоља посна јела она која се спремају на једноставан начин, без много зачина и без компликованих кулинарских поступака, јер то често води стомакоугађању и промашује циљ поста. О правилима поста и о његовој веома важној, духовној страни можете прочитати на нашој страници: О ПОСТУ Овде бисмо хтели да вам дамо неколико практичних савета у вези поста: Да би се избегла једноличност исхране као и нелагодност и нервоза коју та једноличност често изазива, потребно је добро планирање и ефикасна набавка намирница унапред. Врло је обесхрабрујуће ако започне пост, а фрижидер и остава су вам празни. Ако се на време, још пре почетка поста, набави довољна количина соје, житарица, пасуља, пиринча, тестенине, сувог воћа, сушеног поврћа и сл., нећете имати проблема са припремањем разноврсних јела. Кад постимо, често заборављамо на нека врло једноставна, а здрава и укусна јела, за која чак нису потребни ни рецепти: кромпир печен у алуминијумској фолији је, на пример, неправедно потиснут са наших посних трпеза. Може се служити са маргарином, луком, разним посним преливима, или без ичега, са мало соли. Не заборавите ни на печене паприке, са или без уља, које су веома укусне са свежим или препеченим хлебом. Једна од омиљених посних посластица су и обичне јабуке запечене у рерни. Кад купујете конзервисана јела, читајте етикете на конзервама! Често се у некој конзерви ‘провуче’ мрсна компонента. Јела која садрже желатин нису посна, јер се праве од животињских костију. Користите машту. Пробајте да комбинујете пасуљ са тестенином или пиринчем, као и са разним поврћем. Соја и пасуљ су добар извор беланчевина, а такође и разно коштуњаво воће: ораси, бадеми, кикирики. Чувајте се само ‘грицкања’ између оброка. У северној Америци, један од одличних извора протеина је и кикирики путер, ако сте навикли да га једете. Кад постите на води, свако чорбасто јело можете да згуснете додавањем мало кукурузног гриза, кашичице густина или соје у љуспицама. Планирамо да ускоро увећамо нашу збирку са разноврсним и здравим рецептима посних јела, посетите нас поново! Нека вам пост буде на здравље и спасење! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Posne bolonjez špagete 500gr posnih špageta 3dcl soka od paradajza(gustog) 4kašike soje u ljuspicama 2glavice cr.luka biber,so,začin.origano Sojine ljuspice potopiti u vodu da nabubre.Luk isjeći na tanka rebarca i dinstati na vodi dok ne omekša.Soju ocediti i dodati luku.dinstati par minuta pa dodati paradajz.Začiniti i kuvati uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.Gotov sos preliti preko predhodno skuvanih špageta. Рада. је реаговао/ла на ово 1 "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Posna čorba Povrće koje imate trenutno(krompir.šargarepa,peršunov korijen,malo celerovog korijena,paprika. glavica crnog luka,grašak,karfiol,prokelj i dr.)isjeći na kocke i kuvati postepeno dodavajući povrće u zavisnosti koliko se dugo kuva(pred kraj dodati karfiol i prokelj) Dok se povrće kuva dodati 5dcl.paradajz soka.Začiniti na kraju po želji i posuti sjeckanim peršunom. Da bi čorba bila gušća 5min.prije završetka dodati posnu tjesteninu po želji. Obavezno u čorbu tokom kuvanja dodati kašičicu šećera. "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 hvala mamice, sličnu čorbu pravi i moja mama. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Čorba za badnje veče Ovako se u stvari u Dalmaciji sprema bakalar, ali jako dobro ga zamenjuje oslić koji ima malo blaži ukus, a i jeftiniji je. Sastojci za 4 porcije 700 g fileta oslića 10 čenova belog luka 1 vezica perušunovog lista dosta mlevenog bibera 1 dcl maslinovog ulja soli i vegete po ukusu oko 1 kg kvalitetnog belog krompira Priprema Krompir iseći na pločice oko 2-3 mm. Beli luk dobro usitniti. Peršunov list iseckati što sitnije. Filete oslića iskidati prstima na zalogajčiće. Šerpi u kojoj će se kuvati, lagano premažite dno maslinovim uljem. Složite red krompira, onako bogato. Posolite krompir. Na krompir dodajte usitnjeni oslić da ga prekrije. Na oslić stavite dosta belog luka, mlevenog bibera i vegete. To poprskajte maslinovim uljem. Onda ponovite postupak isto dok ne potrošite ribu i krompir. Na vrh dođe krompir i opet se doda maslinovog ulja. Ovo naliti vodom. Vode toliko da bude oko 3 cm iznad ribe i krompira. Kad prokuva, kuvati oko 25-30 min. Moj pokojni deda bio je Dalmatinac. Kuća je na Badnicu sva mirisala na bakalar, upravo ovj recept. Pošto poslužujem Vavedenje neki dan sam pravila po ovom receptu čurbu od oslića. Gosti su bili jako zadovoljni. Preporučujem je svima veoma je ukusna. U koliko pravite sa oslićem onda tražite plavi oslić. "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna V. Lalovic Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Evo jos par predloga... doduse... u pitanju su sitni posni kolaci i torte... 1. РОЛАТ ОД КОКОСА - пола мере 100 грама маргарина умутити пенасто са 100 грама прах шећера, 100 грама кокоса и соком од пола лимуна. Скувати сируп као за слатко од 125 грама шећера и 5 кашика воде. У сируп додати 2 и по штангле чоколаде и када се отопи умесити са 150 грама млевеног кекса и 100 грама млевених ораха. На фолији посутој кокосом развити правоугаони облик дебљине поле центиметра, нафиловати белом масом и увити у ролат. 2. ПОСНЕ ВАНИЛИЦЕ Шоља од беле кафе уља, ракијана чашица љуте ракије, кафена шољица прах шећера, 2 шоље од беле кафе млевених ораха и 2 шоље од беле кафе брашна. Замесити тесто, развити га до дебљине прста, извадити модлом и пећи на благој ватри. Филовати џемом и ваљати у прах шећер. 3. КАФЕ КУГЛИЦЕ - пола мере Скувати 140 грама шећера са 2 и по кашике воде. Склонити сируп са шпорета па у њега умешати 140 грама млевених ораха. Од ове масе правити куглице. Глазура: растопити 25 грама какаоа с а25 грама шећера у мало воде и 1 и по кашиком куване кафе. Ставити да се прокува, а затим мало прохладити. У ову глазуру уваљати једну по једну куглицу, а затим у млевене орахе. 4. КОШНИЦЕ СА КОКОСОМ 200 грама белог ратлука исецканог, 200 грама кокоса (одвојити 3 кашике) и 150 грама прах шећера (одвојити 3 кашике) добро измесити са соком од 2 лимуна. Маса треба да буде еластична. Модле за кошнице посути мешавином прах шећера и кокоса, пре вађења кошница. 5. ЈАГОДЕ - пола мере 100 грама млевених ораха и 125 грама прах шећера, сок од пола лимуна и пола бочице екстрата од јагоде, измешати и замесити масу. Обликовати јагоде. Уваљати и ху кристал шећер, а од зеленог желеа направити петељке и листиће. 6. ШАРГАРЕПИЦЕ СА НАРАНЏОМ - пола мере Изрендану шаргарепу (250 грама очишћене шаргарепе) укувати са 125 грама шећера на тихој ватри уз често мешање до густине погодне за обликовање куглица. Додати сок од пола лимуна и стругану кору од 1 поморанџе. Када се маса прохлади влажним рукама обликовати куглице и уваљати их у шећер. 7. БАЈАДЕРА - пола мере 150 грама млевеног кекса и 100 грама млевених ораха замесити са ушпинованом 1 и по шољом воде и 1 шољом шећера и 63 грама маргарина. У један део ставити 50 грама отопљене чоколаде. Ређати бели део, па црни део, на врху иде глазура: 3 кашике воде, 3 кашике шећера, 100 грама чоколаде и 42 грама маргарина. 8. ГРИЛИЈАШ 300 грама шећера истопити као карамел и хладно самлети. Умутити 300 грама маргарина, 300 грама прах шећра. Додати 300 грама сецканих ораха и самлевени карамел. Ставити између две обланде. 9. КОКОС БАЈАДЕРА - пола мере 100 грама воде и 100 грама шећера ставити да проври. Додати пола маргарина и са тим замесити: 150 грама млевеног кекса, 150 грама кокоса и пола кашике какаа. Формирати кору, а одозго прелити глазуром: 3 кашике воде, 3 кашике шећера, 100 грама чоколаде и 42 грама маргарина. 10. НУГАТ КОЦКЕ - пола мере Шербе: 100 грама воде и 250 грама шећера да се ушпинује. Додати пола маргарина. Скинути са ватре и мешати док се не растопи, али ван шпорета. У већи суд ставити: 250 грама млевеног кекса, 250 грама млевених ораха и 150 грама сецканих ораха и 100 грама желеа. Замесити са шербетом. Обликовати масу облика као за бајадеру. По врху иде глазура: 3 кашике воде, 3 кашике шећера, 100 грама чоколаде и 42 грама маргарина. По глазури посути сецканим орасима. 11. КОРПИЦЕ На благој ватри отопити 100 грама маргарина са 100 грама чоколаде и 100 грама шећера у праху ( да не ври, само да се отопи). Половину ове масе сипати у мање корпице до пола. У сваку ставити вишњу из слатког. Преко допунити корпице чоколадом. 12. ТОМАТИНО ПОСНА ТОРТА Испећи 3 коре у четвртастом плеху од следеће масе: 24 кашика шећера, 24 кашика киселе воде, 24 кашика уља, 24 кашика брашна, 24 кашика томатина, и пола кашичице соде бикарбоне. Фил 1 – 200 гр чоколаде растопити са пола маргарина. Премазати сваку корицу да се охлади, тј. стегне чоколада. Фил 2 – 300 гр шећера ушпиновати као за слатко, ставити пола маргарина, сок од пола лимуна, 300 гр млевених ораха. Врућим филом филовати корице. И по врху ставити исти фил... 13. ШТАНГЛЕ - пола мере 350 грама воде и 250 грама шећера ставити да проври. Када проври уз мешање сипати 100 грама гриза и кувати на тихој ватри. Размутити са мало воде пола кесице пудинга од јагоде и додати у гриз. Вратити на ватру да се све заједно прокува. масу разлити у мањи плех, а када се стегне сећи на штангле и ваљати у кокос. 14. ОБЛАНДА СА ЖЕЛАТИНОМ Са шољицом вреле воде скувати 2 кашике желатина само да проври. Склонити са ватре и додати 300 грама шећера и мутити. Док се мути постепено додавати вреле воде до жељене густине, а затим додати 1 кашику меда и мутити. Када маса буде као добро умућено беланце додати 300 грама желеа, сецкане орахе и суво грожђе по жељи. Масу ставити између две обланде. 15. ПОСНА ТОРТА СА МЕДЕНИМ СРЦЕМ Фил: 2 чаше шећера да проври у 1 литру фанте, па додати 200 гр размућеног пудинга од ваниле (у мало фанте, коју смо одузели од тог литра) и скувати. Додати 250 гр прах шећера. У хладно додати 250 гр маргарина. Узети посни кекс (авала или златни пек) и умакати у фанту... И ређати жељени облик по дну тацне... На кекс ставити ред фила, па ред меденог срца (избоцкати медено срце да би одмекавило)... па фил... па кекс... По врху и около опет иде фил... Па растопљена чоколада... Потребне су 2 кесе меденог срца... и 1,5 литара фанте... 16. ПОСНА ЖИТО ТОРТА Корице: умутити 500 грама меда. додати 4 шољице киселе воде, 12 кашика млевених ораха, 1 прашак за пециво и 20 кашика брашна. Од ове масе пећи 5-6 корица у четвороугаоном плеху на колачарском папиру. Фил: 8 кашика брашна, 250 грама шећера, 500 грама воде скувати. Додати 1 маргарин, 250 грама млевених ораха, стругани орашчић. 17. КИФЛИЦЕ СА ПИВОМ 2 чаше пива, 2 чаше уља и 1 прашак за пециво, замесити са брашном, да маса не буде ни много тврда, ни много мека... Кидати тесто и обликовати кифлице... Може се развући тесто и вадити модлицом у облику срца, као што су колачи на фотографији... Пећи на 200 степени... Ушпиновати чашу шећера са мало воде... Охлађене кифлице умакати у ушпиновани шећер... Потом уваљати у млевене орахе помешане са ванил шећером (а може и у млевени лешник – такви су колачи на фотографији)... 18. ПИТА СА СУВИМ ШЉИВАМА Узети 3 листа кора за питу... По рубу треће поређати суве шљиве и посути млевеним орасима... Увити и уролати питу... Ређати у плех... Пре печења поређану питу и сећи у плеху... Печену питу прелити сирупом (ушпиновати воду и шећер)... Преливену питу посути по врху млевеним орасима... Пријатно... Рада. је реаговао/ла на ово 1 ''Имај времена за РАД - то је цена УСПЕХА ... Имај времена за РАЗМИШЉАЊЕ - то је извор МОЋИ ... Имај времена за ИГРУ - то је тајна МЛАДОСТИ ... Имај времена за ЧИТАЊЕ - то је основа МУДРОСТИ ... Имај времена за ПРИЈАТЕЉСТВА - то је пут СРЕЋЕ ... Имај времена за САЊАРЕЊЕ - то је пут ка ЗВЕЗДАМА ... Имај времена да ВОЛИШ и да те ВОЛЕ - то је привилегија богова ... Имај времена да гледаш ОКО СЕБЕ - сувише је кратак дан за себичност ... Имај времена за СМЕХ - то је МУЗИКА ДУШЕ ...''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука