Jump to content

Цвијеће - украс творевине Божије

Оцени ову тему

Препоручена порука

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Jako volim puzavice

CIMG0791.jpg

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

погледао, није добар латински назив ... поента је да хризантеме и беле раде припадају истој фамилији цветова - главочика, ал их разликујемо по имену и изгледу :)

а велика је разлика оног што је написано као латински назив

800px-Yellow_and_white_chrysanthemums.JPG

од оног што приказује ;)

800px-Daisy10.JPG

Подели на овим сајтовима

За душом цвећа

Цвеће – колико слатких тајни! Колико пријатних тајни! Када човеково сазнање проходи видљиве светове, поцрни од туге; а када се косне цвећа – заблиста, засија, зарадује се. Јер, цвеће – то је радост за наше људско сазнање. Све може бити горко, само је ту нека чудесна сласт, у цвећу. Има у томе неког божанског магнетизма, што душу вуче неки раскош. Јесте ли приметили, људи обично своју претставу о рају везују са цвећем.Није ли цвеће – најскривенији остатак изгубљеног раја? Није ли у њему рај највише сачувао себе и пренео кроз векове до нас? Зато је ваљда и мед од цвећа! Рајска сласт, и душа раја – пробија се кроз цвеће, избегавајући да се сретне са људским злом. Јер наше зло, и јесте пакао, најпре за цвеће. Јер је најосетљивије, јар је најрајскије од свега што постоји у видљивим световима. Ако хоћете да се у овом свету осетите као у рају – живите међу цвећем, са цвећем, цвећем: његовим дахом и његовим духом. Цвеће – најјачи символ, и најизразитији, некадањег раја, нечег рајског.

И најмањи цвет – колико рајског у њему! Најмањи цвет – читав рај! А све што је рајско, рајско је неком слатком бесконачношћу, неком милом бесмртношћу. Гле, по једна слатка бескрајност, по једна мила бесмртност се завила, сакрила, примирила у сваком цвету, и најмањем и највећем. А свака бескрајност је род са свима бескрајностима божанским. И ми, кроз најмање и са најмањим путујемо кроз бескрајно и бесконачно. Поглед ти пао на мајушни цветић незаборавка, и гле, ти си заронио у безмерну бескрајност, успловио у све бескрајности. И незаборавак плави – као плави чунић носи и преноси твоју дшу и искрцавана обалу бесконачности. То Бог учинио, да човек не би био сам, мали, већ увек, са бескрајним, бесконачним = бесмртним. А кроза све то са – вечним. И кроз бескрајно мало, мајушно, посећује нас по нешто бесконачно, бесмртно, божанско. Бог нас је са сваке стране затворио бескрајним, бескрајно великим, неизмерним. И ми смо, у ствари, по свему бескрајни, бесконачни, бесмртни. Између малих мајушних цветића и звезда, које су светлосни цветови,стојимо и крећемо се ми људи. Погледајте, и свуда ћете угледати њу – бескрајну, бесконачну, и самимтим – вечну тајну, једну исту, разливену свуда и по свему и кроза све.

...

Преподобни Јустин Ћелијски

http://iznadistokaizapada.blogspot.com/2012/09/blog-post.html#more

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 6 months later...

Јаооооо цвијећеееее !!! Обожавам све врсте па чак и оне које су отровне :) А лијепе су ми и оне месождерке које једу кукце :) Јуче ми је мама поклонила сваште нешто: амарилис црвени само што још није процвјетао млади је, неки кактус који још нисам пронашла назив али будем, бијели ледић, ја имам црвене, оригано, мушкатлу пинк и мушкатлу бордо црвену ону патуљасту. Наравно све су ово пелцери осим кактуса и амарилиса... Обожавам узимати и давати пелцере. Обожавам добијати и цвијеће у саксији и куповати другима :) Нарочито волим " украсти" пелцер, кажу тада цвијет супер напредује :) И стварно сам провјерила и тачно је ако цвијећу покланјаш лјубав оно тебе обрадује својом љепотом :) ММ је синоћ почео бројати као гдје ћемо ми живјети кад је пуна кућа цвијећа и још пун балкон и стзепенице... Е сада се и ја то исто питам... Али шта ћу кад га волииим.... Све је добро сада али шта ћу када дође зима па будем га требала га унијети у кућу??? Уфф мораћу носити и код комшија :D

"Данашњи људи не мисле о вечности. Нису схватили дубљи смисао живота. Нису никада осетили оне друге, небеске радости."

Старац Пајсије Светогорац

Подели на овим сајтовима

...онда нешто овако...цветајуће дрвеће и пољско цвеће...не волим цвеће у кући (осим на столу за ручавање и у посебним приликама)...иначе цвеће много волим...зеленило, природу.

0_2cf5_1e5adba9_XL.jpg

извор

0_26975_e399ff9_L.jpg

извор

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...