DankaM Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Нема уопште размишљња силног Dobro, više htedoh reći, preveliki je naglasak na kognitivnom. To je možda bolji izbor reči. A onda se može lako skliznuti u intelektualizaciju i racionalizaciju i "odseći" se od emotivnog. Lično mislim da je u terapiji VRLO bitan faktor terapijski odnos. A u REBT-u, više nego u KBT-u, se malo insistira na njemu. Kognitivna terapija koja je po mom ličnom mišljenju fina je konstruktivistička psihoterapija, i ona se na jedan prihvatljiv način bavi problemima življenja, promenama i traje dovoljno dugo (najčešće oko godinu, godinu i po) da može doći do trajne promene strukture ličnosti. Za malo veće probleme sa emotivnom osnovom i traumatskim iskustvom, bih preporučila psihoanalitički zasnovane psihoterapije (osim Jungove psihoanaliza, ona mi je ipak za neko starije životno doba, kad pređeš one osnovne razvojne zadatke). Ima ljudi koji rade i psihoterapije sa osobama sa psihozama, i ja se njima stvarno divim. Tu najbolje radi kombinacija medikamenata i neke kognitivne terapije. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Септембар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Pošto saveti koje dobijamo često budu apstraktni pa na kraju čovek završi sa puno nekog teorijskog znanja, a primena na žalost izostane, mislim da moraš pronaći svoj lični sistem za rešavanje tog problema. Ja recimo radim sledeće: sve lepo bacim na papirče, uradim 'za' i 'protiv'. Trudim se da se postavim objektivno, naravno. Kad definišem ključne probleme, osmislim njima odgovarajuću 'terapiju'. I što je najvažnije- PRIMENITI!!! Ako ostane na papiru- džaba... Ako već sama ne mogu to da uradim, ne libim se za pomoć bližnjih- tad je i svaka osnovana kritika i više nego poželjna ! I naravno, molitva je ČUDO! Samo napred! P.S. kad krenem da piskaram, nekad se prosto iznenadim šta sve tu ima, a čega nisam ni bila svesna! Kad steknem potpun uvid, onda bude i lakše za dovođenje u red, jer često te 'sitnije' stvarčice ustvari zamaskiraju ono što je glavi uzrok svemu... DankaM, Олимп, Милан Меденица :) and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 '' Без мене не можете ништа чинити...'' Драгана Милошевић, Драшко, DankaM and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Pošto saveti koje dobijamo često budu apstraktni pa na kraju čovek završi sa puno nekog teorijskog znanja, a primena na žalost izostane, mislim da moraš pronaći svoj lični sistem za rešavanje tog problema. Ovo je vrlo važno; kad bismo trčali na terapiju za sve, mislim da bi se terapeuti baš obogatili "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Mada, meni je nekako uvek bilo lakše da svoje probleme razrešim u dijalogu sa nekim drugim. Bio to prijatelj, terapeut, i (last, but not the least ) Bog, jer On uvek ima vremena, strpljenja i ljubavi za tebe. Иван ♪♫ and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Септембар 6, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Taj rad . Mislim da većina naših 'stanja' je daleko od profesionalne terapije. Meni puno znači porodica i prijatelji, kad im pričam šta me muči- često vide suštinu koje ne budem svesna u tom trenutku. I to onako lački . Za neke stvari ne mora da pomogne profesionalac! A i neretko- pričajući šta me muči i šta mi je- sama skontam šta i kako! Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LjubavNada3 Написано Септембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Когнитивна терапија. http://www.basic-cou...al-therapy.html Пример A - Идеш улицом сретнеш неког о ком немаш лепо мишљење (активирајући догађај) B – Уверење у својој глави ти прође Јаоо ево га онај сад ће да ме дави C – ОСећаш се сморено док причаш са истим и осећаш негативну емоцију према тој особи. Исто може за било коју другу негативну емоцију који активира било који други негативни догађај пример за пушаче A - Чекаш аутобус B – Јао како је досадно што ово чекам, немам шта да радим - ако запалим цигару биће мање досадно C – Осећај досаде и идеја да цигара убија досаду е сад све се тп решава тако што убаци D D (dispute) тако што примети B(belief) који ти изазива негативно понашање и емоцију ти убациш D да контрираш том B Дакле у првом случају - није ни тај тип толико лош у сваком човеку има нешто занимљиво. или у случају цигарета - Није ми ништа занимљивије са цигаром боље да размишљам о ципелама које људи носе. Ovo mi se mnogo dopada...hvala...Pokusacu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LjubavNada3 Написано Септембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Прво логично размишљање је да отклониш узроке стреса (јер само тад једеш превише?). Дакле, дефинишеш шта код тебе изазива стрес па то отклониш, умањиш, сведеш на меру која ти неће изазивати нуспојаве. Друго, лична препорука је шетња. Без друштва, и покушај да запамтиш које теме ти се јављају током шетње. На те теме обрати пажњу, да ли су решене, нерешене, да ли те брину, да ли те радују. Онда делујеш у складу са проблемом. И после једно 15 година ти буде боољеее.... ahahahah posle 15 godina...divno... kako sada steci strpljenje heehhe Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LjubavNada3 Написано Септембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 @ Mladen Milosavljević I kao najvažnije, B-Behaviour; upotrebiti ono što KBT i REBT propagiraju u stvarnom svetu... Tu najčešće puca stvar. Protiv odugovlačenja/prokrastinacije i netolerisanja frustracije je jako teško izboriti se. KBT i REBT su idealne kao terapije fobija i nekih vrsta anksioznosti, jer su efikasne u prilično kratkom vremenskom intervalu, i pomažu da osoba ne pati. E,sad, za REBT znam da ima čak i program za savladavanje prokrastinacije, ali mislim da kognitivne terapije nisu terapija izbora; previše razmišljanja osobu koja ionako odlaže i koristi samo svoje racionalno još samo više navodi na odlaganje. Iza naših misli mogu da se nalaze osećanja i raspoloženja koja ih izazivaju, a ne samo obrnuto. Mada, realno, nije ni psihoterapija čarobni lek za sve. Ima ljudi koji dugo idu na terapiju i ništa ne promene. Nekad moraš da se šutneš nogom u zadnjicu (metaforično rečeno ) i promeniš se. @ LjubavNada3 Koliko imaš godina? Da li si imala neki stresan događaj, pa si počela tako da reaguješ ili je tako oduvek bilo? Izvini što te ovako javno ispitujem, možeš i na PP da odgovoriš, pošto bi bilo bolje znati još neke informacije. Imam 27 god, nisam imala sresan dogadjaj. Imam sina 2 godine star, radim 30 sati sedmicno, imam supruga kojeg mnogo volim ali on mi je sto se tice obaveza kao jos jedno dete...studiram imam jos 1godinu, imam bolesnu majku itd. Mislim da sam pretrpana...pa sam onda odustala i onoga sto mogu...Evo dosla sam na posao, doruckovala, sada cu lepo da uzmem kalendar/planner i da se bolje organizujem, moram da imam raspored....Pokusacu da ne pravi ciljeve koji nisu realni...Ugasila sam FB, sada planiranje i molitva...pa polako da se pocnem odvikavati losih navika...Neka mi je Bog na pomoci...Hvala svima na lepim savetima...Mnogo mi znaci...Naucila sam dosta od vas... 4869 Драгана Милошевић, Милан Меденица :) and Andre Williams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Neka mi je Bog na pomoci.. Драгана Милошевић and LjubavNada3 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 @@LjubavNada3, ето, већ си стекла контролу над својим животом, сад само да ти пређе у навику LjubavNada3 and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Mislim da sam pretrpana...pa sam onda odustala i onoga sto mogu. Pazi, stresni događaji mogu biti i pozitivni; dobiješ na lotou, i to je stres No, enivejz, jesi pretrpana, objektivno. Dete, porodica, bolesna majka, posao, fakultet, i još usput sam doživljaj brige za sve ove stvari. E, tek to ume da ubije u pojam. Ovde mislim da je stvarno organizacija u pitanju. Pomocice i Mladenove KBT tehnike; pokušaj da ih primeniš baš kad kreneš da brineš i kad kreneš da misliš "kukulele, kako ću ovo sve da stignem..." Takođe bih zamolila supruga za pomoć, razložno mu objasnila situaciju, i tražila mali time-out. I naravno, molitva. Čovek se smiruje dok se moli. Zato su jako lepe Molitve na jezeru N.Velimirovića: duša postaje mirna površina, kao Ohridsko jezero i dobiješ fokus... Sve najbolje bighugbighug LjubavNada3 and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LjubavNada3 Написано Септембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 Pazi, stresni događaji mogu biti i pozitivni; dobiješ na lotou, i to je stres No, enivejz, jesi pretrpana, objektivno. Dete, porodica, bolesna majka, posao, fakultet, i još usput sam doživljaj brige za sve ove stvari. E, tek to ume da ubije u pojam. Ovde mislim da je stvarno organizacija u pitanju. Pomocice i Mladenove KBT tehnike; pokušaj da ih primeniš baš kad kreneš da brineš i kad kreneš da misliš "kukulele, kako ću ovo sve da stignem..." Takođe bih zamolila supruga za pomoć, razložno mu objasnila situaciju, i tražila mali time-out. I naravno, molitva. Čovek se smiruje dok se moli. Zato su jako lepe Molitve na jezeru N.Velimirovića: duša postaje mirna površina, kao Ohridsko jezero i dobiješ fokus... Sve najbolje bighugbighug Da u planu je da razgovaram sa svojim dragim...Hocu...Hvala vam od srca... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 vidi, očigledno je da se u tebi pojavio otpor prema tolikom broju obaveza, tako da je reakcija takva kakva jeste umjesto da praviš više poteza, lakše ti je da sagledaš šta je to što ti smeta na prvom mjestu eliminišući te stvari, tj ne pridajući im značaja, uradićeš više nego planiranje za još rada, koje će ti samo prenatrpati prenatrpani kalendar još jedna stvar, ukoliko ne završiš neku obavezu, svijet se neće srušiti. probaj ВИЛМА and Николa је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Септембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2012 E da, kontrola nad sobom je izmišljotina. Pošto ne možeš imati non stop kontrolu nad sobom (što će ti ), onda ti ne znači ni neki minimum kontrole, uslovno rečeno, jer je u suštini besmisleno Postoje samo prepreke koje odvlače pažnju i to se izražava kao gubitak kontrole Ведран, LjubavNada3 and DankaM је реаговао/ла на ово 3 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука