Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 2, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Преузмите Мистагогију светог Максима Исповедника на линку Ignjatije and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Често прочитам Мирко Ђорђевић па се брецнем. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Помозите ми око ових књига, добио сам препоруку за њих а не могу их наћи нигде, нити неку информацију на интернету. Занима ме где се могу купити и има ли негде неки коментар о њима? Прва књига је: Свет, човек, заједница по св. Максиму Исповеднику, издање: Беседа, Нови Сад Друга књига: Живот и избор дела, св. Максим Исповедник, приредио еп. Атанасије Јефтић Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 неки коментар о њима? Ево, моје лично мишљење, читао сам и једну и другу у целини: Обадве књиге прилазе богословљу светог Максима само са једне стране - ултрапозитивне, непроблематичне, високо идеализоване и тако даље у другим суперлативима. Наравно, то није по себи погрешно, али је недовољно и неозбиљно. Књигу вл. Атанасија треба свакако набавити због превода. За теологију све. Максима препоручујем искључиво стране ауторе. Ипак један тако колосални свети отац заслужује искреније третирање од третирања на које сам наишао у две горе поменуте књиге. За оне који не читају стране језике, добар и вишестран приказ теологије св. Максима дат је у књизи Василија Лурјеа (световно име епископа Григорија Петербуршког), "Византијска филосфија" (има превод на српском). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Где могу да наручим или да одем да купим те књиге које тражим? Налазим се у БГ-у. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 Где могу да наручим или да одем да купим те књиге које тражим? Има их у књижарама ПБФ-а, на факултету и прекопута Патријаршије. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 @Проклос о Диадохос Само сам чекао да дође нови Лазар Нешић. Sara" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 @Проклос о Диадохос Само сам чекао да дође нови Лазар Нешић. Па, прича се да све више имам истомишљеника по питању неозбиљности српске теологије - што јавних, што потајних - али они се не појављују још увек на форуму, тако да сам овде само ја, са новим именом на профилу. Sara" and Anette је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
свештеник Александар Написано Јул 4, 2013 Пријави Подели Написано Јул 4, 2013 @Proklos o Diadohos Да ли си стварно Лазар Нешић? Мислио сам да си женског пола.На почетку.И где нађе Симон Вејл за аватар,пре овог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Jedan je Nešić Lazar dada Raduje me što ima istomišljenike. Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 "Теологија је никад-до-краја-испричана прича о онима који се воле. Теологија је узнемиравање оног некрофилског, конвенционалног и номиналног„хришћанства“ самодовољног од својих „достигнућа“, својих „позиција“, „послова“,„успеха“, „интересантности“, итд. Теологија „нема где главу приклонити“, јер се она бави Оним који крши законе, мења обичаје, уводи хаос у хармонију, Који гази по смећу логике овог света.. Теологија је зато и трагична, јер убија свако наше себенце, јер не пружа фарисејску сладуњавост морала, сигурности и статистике (типа: колико сам постио, молио се, давао милостињу – толико ће ми се вратити у метафизичком свету где побеђује идеална непристрасна правда)." Л.Н. Шта рећи,осим свака част. Извините за оф топик Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Где је Марко Ђурђевић да се мало јави? Ово је тема број један у 21. веку. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 5, 2013 Пријави Подели Написано Јул 5, 2013 Шта рећи,осим свака част. Благодарим. Где је Марко Ђурђевић да се мало јави? Требао би, да, ипак се он тиме бави озбиљно. Ја бих учествовао на теми, али не познајем довољно богословље светог Максима да бих могао о њему да пишем. Спремам један рад о важном - а прећутаном - утицају на Максима као човека, монаха и теолога, од стране једног аскетског писца из 4. века, па ћу поставити кад буде готово. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јул 7, 2013 Пријави Подели Написано Јул 7, 2013 Шта рећи,осим свака част. Благодарим. Требао би, да, ипак се он тиме бави озбиљно. Ја бих учествовао на теми, али не познајем довољно богословље светог Максима да бих могао о њему да пишем. Спремам један рад о важном - а прећутаном - утицају на Максима као човека, монаха и теолога, од стране једног аскетског писца из 4. века, па ћу поставити кад буде готово. Евагрије? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 8, 2013 Пријави Подели Написано Јул 8, 2013 Евагрије? Да, тако је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука