Juan Valdez Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Меже ли Псел да парира? Говорим о (релативно) новијем периоду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Септембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Pa i sada je, ali kada jeretike izbacis iz crkve oni vise nisu ni crkva niti njen deo... Izvini, a ko su ti jeretici s kojima smo u zajednici? Nisam upucen. Nema rupa zato sto su oni bili jeretici i pre raskola, a kasnije su postajali sve veci i veci jeretici (cak i da zanemarimo filiokve poblem za koji jesu osudjeni od strane pape Jovana VIII). Pa sta ako smo bili u zajednici, i sada smo u zajednici sa jereticima, a velika kolicina klira je i sama neupoztana da crkvenim ucenjem, ali dok su u crkvi crkva su, kada bi ih izbacio vise nisu crkva, ili je po tebi i Artemije crkva? Ako su u Crkvi, ne mogu da budu jeretici. To sto neki ljudi u Crkvi slabo poznaju veru ih ne cini jereticima. Msm, ako cemo da idemo tom logikom, onda su milioni vernika i klirika u poslednjih nekoliko vekova jeretici. Sto se tice Artemija i drugih raskola (i jeresi), to je vrlo zanimljivo, pogotovo kad uzmemo u obzir da ne postoji neki utvrdjeni kriterijum na osnovu koga se utvrdjuje da li neke zajednice odvojene od Crkve imaju ili nemaju blagodat. Znas za primere kad je nekim jeretickim zajednicama priznavana blagodat svih tajni, pa nema potrebe da navodim. Vec sam ti rekao da je raskol morao da se desi (a i desio se dva veka ranije, samo ga je papa Jovan VIII zalecio i odlozio), i da me ne bi cudilo ni da se desio mnogo ranije, mani se tih bajki o ljudima, nije to do ljudi, jednostavno su to bile dve razlicite religije koje vise nisu mogle da koegzistiraju unutar jednog entiteta sto je i prirodno, i normalno. A tu tvoju argumentaciju o ljudima mozes da primenis na bilo koji drugi raskol, ali iz nekog licemernog razloga to ne cinis za npr. arijance. Stvar sa arijancima je bila mnogo drugacija. Jedno je kad imas veru u istog Boga, ali se ne slazete oko nekih stvari, a sasvim drugo kad druga strana ne priznaje jednu od licnosti Svete Trojice, smatrajuci je stvorenjem. Nego, kad se vec toliko prica o Latinima i njihovim jeresima, sta je sa nama? Ne znam za tebe, ali meni je odsustvo ljubavi kod Kerularija i drugih takodje jeres, mozda cak i veca nego filioque i primat zajedno. Podrediti celu Crkvu sebi i iskoristiti je radi svojih interesa je odlican pokazatelj eklisioloske svesti tih ljudi. Tako da moram da ispravim sam sebe. U pravu si kad kazes da je raskol izazvala jeres - odsustvo ljubavi... jeres iz koje izviru sve ostale... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 У недељу поподне сам био у једном римокатоличком храму да слушам неки концерт - не на служби, него поподне - концерт, инструментална, световна музика. Нема молитве итд. Да не помисле дежурни "зилоти" нешто за "не дај Боже". Тачно је да је мало другачија атмосфера, тачно је верованто доста тога што им се приговара... Али људи моји, браћо - не могу да вам опишем каква ме туга обузела. И волео би да ту тугу задржим у себи док сам жив. Јер то је једна огромна трагедија да смо се ми који славимо истог Господа Христа и исте апостоле, исте светитеље, 1000 година заједнице, будемо подељени и посвађани. Не кажем да треба сада занемарити све и безусловно ући у "заједницу", далеко од тога. Али сваки хришћанин би, пре него што било шта каже о овој теми, требало да осети ту тугу. Ако немаш ту тугу - немој онда ништа на ту тему да пишеш и говориш. Јер то је рана коју треба зацелити некако, а не у њу забијати клинце и посипати со. Ето то могу да посаветујем свима - одите некад, ван службе, у неки римокатолички храм и седите само десет минута. Ништа више. Sherlock H. and Juan Valdez је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Izvini, a ko su ti jeretici s kojima smo u zajednici? Nisam upucen. Ako su u Crkvi, ne mogu da budu jeretici. To sto neki ljudi u Crkvi slabo poznaju veru ih ne cini jereticima. Msm, ako cemo da idemo tom logikom, onda su milioni vernika i klirika u poslednjih nekoliko vekova jeretici. Sto se tice Artemija i drugih raskola (i jeresi), to je vrlo zanimljivo, pogotovo kad uzmemo u obzir da ne postoji neki utvrdjeni kriterijum na osnovu koga se utvrdjuje da li neke zajednice odvojene od Crkve imaju ili nemaju blagodat. Znas za primere kad je nekim jeretickim zajednicama priznavana blagodat svih tajni, pa nema potrebe da navodim. Ниси? Па ако си јеретик али не правиш пометњу и раскол, не одвајаш се од цркве онда можеш чак и за свеца да будеш проглашен. Па велики број раних хришћана су били модални монархисти, дакле уопште нису били тринитарци, већ савелијанци пре Савелија, па Јован Златоусти који никада Богородицу није назвао Богородицом (јер је био несторијанац), па архијеретик блажени Августин, има тих примера колико хоћеш...Nego, kad se vec toliko prica o Latinima i njihovim jeresima, sta je sa nama? Ne znam za tebe, ali meni je odsustvo ljubavi kod Kerularija i drugih takodje jeres, mozda cak i veca nego filioque i primat zajedno. Podrediti celu Crkvu sebi i iskoristiti je radi svojih interesa je odlican pokazatelj eklisioloske svesti tih ljudi.Tako da moram da ispravim sam sebe. U pravu si kad kazes da je raskol izazvala jeres - odsustvo ljubavi... jeres iz koje izviru sve ostale... Које ли си ти изворе читао, о мајчице моја мила? Језуитску апологетику?! О чему ти то причаш? Па легати на челу са Хумбертом су се од свог доласка у Константинопољ понашали као најгоре кабадахије и од свих живих великодостојника су тражили поклоњење. Иако им је Римски цар попуштао (као и обично што су попуштали јеретицима) из политичких разлога, не видим разлог зашто би се Константинопољски САС клањао неписменом варварину, прљавом и врло корумпираном визиготском содомисти, након што је као најгори бандит упао на сабор?! А касније је опет у истом маниру упао и у Агиа Софију, па по истом маниру и у олтар дотичне цркве након чега је екскомуницирао и анатемисао све православце? Не видим по чему је ту патријарх Михајло крив, анатема Константинопољског САС је била само одговор на Хумбертову анатему, при чему за разлику од Хумбертове није садржала лажи и клевете на рачун франака...Не бих се заклео да су нам они криви. Кад будем видео неког православног Џорџа Којна, можда ти и поверујем. А да не говорим о Бошковићу, Леметру итд...Хм. Тада су православци већ одавно пропатили под муслиманима (Русију немој да рачунаш, она је посебна прича, и ту православна црква није била нарочито православна, а ни црква - није имала патријарха већ је државни чиновник управљао сабором, попови су исповести верника пријављивали пандурима, и разне друге грозоте, па после тога када су се најзад отарасили цара дошао бољшевизам)... Када сам рекао да су упропастили пола света, нисам мислио на инквизицију и крсташке ратове (или што би Аквилио рекао апокалиптичне појаве), већ на њихов главни продукт: протестанте; фундаменталисти којих се толико грозиш су само екстремна верзија неких од њихових партикуларних теолошких праваца. Када већ узимаш примере, зашто гледаш само светле? Тамошња теолошка мисао је такође препуна ствари којих се не би сетили ни најлуђи српски и руски попови (прогуглај нпр. Allacci Leone - Discussion concerning the Prepuce of our Lord Jesus Christ), а управо ти попови своје идеје највише црпе из тридентинске литературе (дакле Ватиканске); такође је занимљивост и што су они иако највећи антиекуменисти и папофоби заправо по вери готово идентични том папи и страни православном Предању. Историјске околности су такве какве су, нажалост...У недељу поподне сам био у једном римокатоличком храму да слушам неки концерт - не на служби, него поподне - концерт, инструментална, световна музика. Нема молитве итд. Да не помисле дежурни "зилоти" нешто за "не дај Боже".Тачно је да је мало другачија атмосфера, тачно је верованто доста тога што им се приговара... Али људи моји, браћо - не могу да вам опишем каква ме туга обузела. И волео би да ту тугу задржим у себи док сам жив. Јер то је једна огромна трагедија да смо се ми који славимо истог Господа Христа и исте апостоле, исте светитеље, 1000 година заједнице, будемо подељени и посвађани. Не кажем да треба сада занемарити све и безусловно ући у "заједницу", далеко од тога. Али сваки хришћанин би, пре него што било шта каже о овој теми, требало да осети ту тугу. Ако немаш ту тугу - немој онда ништа на ту тему да пишеш и говориш. Јер то је рана коју треба зацелити некако, а не у њу забијати клинце и посипати со. Ето то могу да посаветујем свима - одите некад, ван службе, у неки римокатолички храм и седите само десет минута. Ништа више. Добро, само не знам какве то везе има са овим? Јесте тужни смо, али то је емоција, и јесте волим их и ја, али и то је емоција. Међутим овде су у питањи конкретне, да не кажем рационалне ствари, пре свега догматика и одлуке сабора, Предање, па затим канони итд. Зашто мислиш да никада нисмо били у неком франачком храму, на концерту, служби или тек онако? Поред тога што јако волим западно православље (хришћанство на западу пре него што су га франци корумпирали) највише им тренутно замерам управо због тога што су они способни да излече Велики Раскол, што би приде, уједно решило и највеће проблеме који потресају ПЦ данас (етнофилетизам и све остало), а то не желе да ураде већ само нуде унију (што је апсурд)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Mislim da se nalupetao i ostao citav, nekako... Franacka crkva je (relativno) mnogo pre raskola postala jereticka, a nakon raskola, dalji razvoj te korumpirane duhovnosti je bio sve gori i gori, tako da je besmisleno govoriti o prosto nekom raskolu bez jeresi (jer kao sto sam vec rekao franakca crkva je bila jereticka dosta pre raskola, pa se franacka jeres skupa sa feudalizmom sirila Zapadom kako je rasla franacka hegemonija (naravno tu su bila i osvajanja francima podredjenih germanskih plemena kao sto su npr. Normani i Lombardi) po Zapadnoj Evropi)! Danas nam je, naravno, Vatikan (mozda je bolje u svetlu istorije reci Ahen) mnogo, mnogo, dalje nego sto je to bio 1054. (mnogi ni ne znaju da je postojao jedan pravoslavni papa i nakon 1054., naime Benedikt Deseti 1058-1059, mada ga oni smatraju za anti-papu), i ekumenizam je ili ludacka ili licImUrska rabota... Sa akcentom na najvecu problematiku a to je da su se od njihovih budalastina, jeresi, paganstva mnogoe stvari prelile medju nominalno proavoslavne i tamo jos vise namnozile za poslednjih hiljadu godina. Dovoljno je samo pogledati cega sve nema u RPC pa mozda porazmisliti za novi enciklopedijski primer svesne ili nesvesne infiltracije. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 архијеретик блажени АвгустинОвде бих изнео фуснотицу да је Јован Скот Ериугена дао једно феноменално, скроз православно тумачење Августина (иако мислим да сам Августин није веровао тако), па чак и предестинације...Sa akcentom na najvecu problematiku a to je da su se od njihovih budalastina, jeresi, paganstva mnogoe stvari prelile medju nominalno proavoslavne i tamo jos vise namnozile za poslednjih hiljadu godina. Dovoljno je samo pogledati cega sve nema u RPC pa mozda porazmisliti za novi enciklopedijski primer svesne ili nesvesne infiltracije.Занимљиво је пратити историју свега тога! :smile: Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Богдановићу, много си бре горак нешто у последње време... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Богдановићу, много си бре горак нешто у последње време... Хахаха. Немо' сада ту да кукаш, када си ти један од криваца што сам скрен'о свесно у десно! gringrin Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Десно не значи и горко. :P Имаш добрих католика и лоших католика, и добрих тековина католичке цркве и лоших. Неке добре су директно заслужне за савремену цивилизацију, неке лоше су криве што иста није још напреднија. Али све је то историја и живот, ни црно ни бело. Нађи неку католикињу из Јужне Америке, здравије је него да се нервираш због догматских разлика, тридентских миса и осталих бакрача. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Десно не значи и горко. :P Имаш добрих католика и лоших католика, и добрих тековина католичке цркве и лоших. Неке добре су директно заслужне за савремену цивилизацију, неке лоше су криве што иста није још напреднија. Али све је то историја и живот, ни црно ни бело. Нађи неку католикињу из Јужне Америке, здравије је него да се нервираш због догматских разлика, тридентских миса и осталих бакрача. Visestruke blagodati misionarenja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 илизацију, неке лоше су криве што иста није још напреднија. Али све је то историја и живот, ни црно ни бело. Нађи неку католикињу из Јужне Америке, здравије је него да се нервираш због догматских разлика, тридентских миса и осталих бакрача. Ima i u Evropi lepih katolkinja, al ti indijjanac si bas veran Juznoj Americi The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Десно не значи и горко. :P Имаш добрих католика и лоших католика, и добрих тековина католичке цркве и лоших. Неке добре су директно заслужне за савремену цивилизацију, неке лоше су криве што иста није још напреднија. Али све је то историја и живот, ни црно ни бело. Нађи неку католикињу из Јужне Америке, здравије је него да се нервираш због догматских разлика, тридентских миса и осталих бакрача. Знам ја све то, и поваздан због тога испада да браним Ватикан на атеистичким темама, али овде није прича ни о цивилизацији, ни о људима, већ баш о догматици и односу какав би требало да има ПЦ према Ватикану (мада је ПЦ тренутно еванесцентан ентитет , не баш заиста постојећ).Visestruke blagodati misionarenja. Ех вас двојица, никад од вас поштен меланхолик неће бити, све окренете на зез :P Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Ima i u Evropi lepih katolkinja, al ti indijjanac si bas veran Juznoj Americi Има, има, само што ове јужноамеричке мање поштују поједине ”догме и типике” католичке цркве од ових европских. А ја знам да Богдановић не воле те догме, па да му учиним услугу. sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Ima i u Evropi lepih katolkinja, al ti indijjanac si bas veran Juznoj Americi Pazi, predlozio bih ja njemu da misionari tamo medju onim nordijkama protestankinjama (bolesnijima pre treba lekar ) al necu da cackam mecku. :D Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Ех вас двојица, никад од вас поштен меланхолик неће бити, све окренете на зез :P Pa nismo svi usli u Crvku iz mizantropicnih voda al smo (neki) mnogo citali Lovkrafta pa mozemo da nadjemo zajednicki jezik bez obzira na sve tenzije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука