Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 @@Balthasar, Опуштено... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Када је неко "лош" епископ, свештеник, ђакон, лаик - треба у братској љубави да дискутујемо о томе како би се љубав умножила. Оно што никако не треба да чинимо јесте да прекидамо заједницу. То никако. Зато сам толико инсистрирао на оном "идентитету". Тај идентитет се губи управо изласком, кидањем евхаристијских односа. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Дебата је завршена брате .smesko. Ја само хоћу још једном овде јавно да напоменем да ја имам само 20 година и да ми макар због тога праштате грешке и укључите у дијалог иако и по годинама а и по знању ту не припадам .smesko. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Ја само хоћу још једном овде јавно да напоменем да ја имам само 20 година и да ми макар због тога праштате грешке и укључите у дијалог иако и по годинама а и по знању ту не припадам Ја нисам рекао да ти имаш грешке. Дијалог не значи да сам ја у праву а ти у криву или обрнуто. Ја то схватам као допуњавање. Много пута, искусио сам то, човек одлично мисли али се недовољно јасно изражава. Но добро, то се стиче искуством и кроз дијалог. Зато смо ту. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 одлична дебата. Срђан Шијакињић and Balthasar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 26, 2012 @@Александар Милојков, Нисам ни рекао да мислиш то .smesko. Само напомињем да се зна уопштено и за убудуће да имате посла са дериштем :0104cheesy: Из тог разлога ми је сада било непријатно да ја ту као водим дебату са вама који ста стварно теолози а не приучењаци као ја .smesko. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Само напомињем да се зна уопштено и за убудуће да имате посла са дериштем Мени то не смета. Срео сам пуно паметних двадесетогодишњака. Такође, срео сам и пуно плитких четрдесетогодишњака. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
miki 018 Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Balthasare, ti sa samo dvadeset godina razmisljas o stvarima koje mnogima sa duplo godina ne padnu na pamet. Sjajna vam je tema, doduse, jeste malo "obeshrabrujuce" kada pogledamo u realnosti, i vidimo episkope koji ne postuju ni elementaran bezboznicki moral i etiku, ali koji su u Crkvi i to ume jako da zaboli. Episkop moze da se vadi do sutra kako je on ikona Hristova i kako blablabla on crpi identitet iz liturgije i blablabla i znas sta, kako god nas zabolelo on jeste u pravu. Dok god ga sama zajednica ne postavi na drugo mesto on jeste episkop i tu nema puno pomoci. Nego, kod nas su Grci uzeli maha, a na sjajnu stvarno sjajne stvari koje od njih dolaze, zaboravili smo na pastirsko bogoslovlje koje je u Rusa ipak neprevazidjeno. Nego ono sad i nije popularno... Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 odlična tema... nemam ništa pametno da dodam ali mi je zadovoljstvo da uspevam da pratim evo za sve papiste Balthasar, Милан Меденица :) and Ведран је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Хвала свима који су пратили ову тему јер без њих не би имала смисла, причали би сами себи а то би било најнезахвалније за нашу тему. Мој циљ и није био да доказујем неке теорије већ да проговорим о нечему, па ко има уши да чује, нека чује .smesko.. Срђан Шијакињић, Vaske and Ведран је реаговао/ла на ово 3 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Што се тиче теме идентитета епископа, овде у Србији, на срећу, има аутора који су успели и успевају да свеобухватно, неискључиво и неидеолошки прочитају Оце и светог Максима. Пре свега, мислим на епископа Атанасија Јевтића. За разлику од еп. Игнатија, он много дубље, свеобухватније и исправније (херменеутички, методолошки, итд.) чита и разуме ову тему. Епископ Игнатије, на жалост, није успео и не успева, за сада. У многим другим темама, свакако, даје прави пресек и мора му се одати велико признање. Овде бих рекао да има и још један аутор који неидеолошки чита ову тему, а то је еп. Максим Васиљевић. Ипак, еп. Атанасије остаје, као и у многим другим теологијама, непревазиђен, те њега треба узети за ауторитет. Ако смем тако да кажем, читање владике Атанасије је блиско Балтазаровом. Balthasar, Vaske, Ведран and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 неидеолошко читање је круцијалан пунктум теме, бар код мене..... то је допринос дебате и свакако апостроф кенозе од стране Балтазара, која мислим да недостаје код наших „надгледника“, који да не заборавимо, да на Евхаристији не иконизују само Христа Славе већ и Хрста из Гестиманије и Голготе.... Balthasar, Лазар Нешић and Vaske је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Хвала свима који су пратили ову тему јер без њих не би имала смисла, причали би сами себи а то би било најнезахвалније за нашу тему. Мој циљ и није био да доказујем неке теорије већ да проговорим о нечему, па ко има уши да чује, нека чује .smesko.. Хвала теби на теми! Испратио сам је у не знам шта бих додао, а ако ти имаш још нешто да кажеш само пиши, јер тема је сјајна! Ведран, Balthasar and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 @, Не знам колико ова тема има везе са било чијим читањем Светог Максима? И то је свакако добра тема, али не знам да ли је кључна за ово конретно питање. Морамо да се договоримо око значења термина, како бисмо неспоразуме свели на најмању могућу меру. Наиме, када кажемо идентитет епископа, онда говоримо о ономе што чини да неко ЈЕСТЕ или НИЈЕ епископ. Ово питање треба разграничити од питања: КАКАВ је неко епископ, добар или мање добар. Етика, пастирско богословље, је итекако важно, али тај приступ не смемо мешати са питањем ЈЕСТЕ или НИЈЕ, наиме са онтологијом. Мање добар (да не кажем лош) епископ ЈЕСТЕ епископ, једнако као што је то и добар, најбољи епископ - све док му тај идентитет потврђује Црква, Сабор, евхаристијско општење. Мислим да је ово један од добрих примера где етика покушава да заузме место онтологије, што је по мом мишљењу јако опасно. Ми можемо расправљати и треба да расправљамо о савесности, квалитету епископа, свештеника, верника. Али, не смемо у контексту тога да доведемо било чији црквени идентитет у питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Не знам колико ова тема има везе са било чијим читањем Светог Максима? И то је свакако добра тема, али не знам да ли је кључна за ово конретно питање.Морамо да се договоримо око значења термина, како бисмо неспоразуме свели на најмању могућу меру. Наиме, када кажемо идентитет епископа, онда говоримо о ономе што чини да неко ЈЕСТЕ или НИЈЕ епископ. Ово питање треба разграничити од питања: КАКАВ је неко епископ, добар или мање добар. Етика, пастирско богословље, је итекако важно, али тај приступ не смемо мешати са питањем ЈЕСТЕ или НИЈЕ, наиме са онтологијом. Мање добар (да не кажем лош) епископ ЈЕСТЕ епископ, једнако као што је то и добар, најбољи епископ - све док му тај идентитет потврђује Црква, Сабор, евхаристијско општење. Мислим да је ово један од добрих примера где етика покушава да заузме место онтологије, што је по мом мишљењу јако опасно. Ми можемо расправљати и треба да расправљамо о савесности, квалитету епископа, свештеника, верника. Али, не смемо у контексту тога да доведемо било чији црквени идентитет у питање. Ali u ranoj Crkvi je etika bila neodvojiva od ontologije - sada je zanemarivanje etike naustrb ontologije otislo predaleko. Dosli smo do toga da kanoni postoje eto, da bismo se raspravljali na internet forumima, a da je episkop zlatno tele koje moze da radi sta god hoce, i nece biti rascinjen sve dok ne proneveri neke silne milione deviza (mada slicno vazi i za nizi klir, pa i za laike iako se oni nista ne pitaju - Crkva je totalno rasformirana)... Лазар Нешић and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука