marko_13 Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Јооој! Колико је важне незнање, острашћеност и неинформисаност... Владика је јавно најавио сва три молебана, као што се и сваки молебан тако најављује, да би верници знали. Прво то. Свака молитва у Цркви је ЈАВНА, као што је и Литургија јавна. Тако да причаш нонсенсе. Верници се не спрдају са молебаном. Сви они које се спрдају са светињом јесу антитеисти. Дакле, све у свему, ви који се борите против незнања и догми сте највећи извори незнања и глупости... Иронија. Grizzly Adams and Manolis је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Verovatno ne. Ja smatram da ako si vec clan neke religije pre svega treba da procitas svetu knjigu iste. To je stvar sa kojom se malo ko moze pohvaliti ne samo u Srbiji vec u celom svetu Није само то поента. Уствари јесте у неким деноминацијама, за које је пракса показала да због тога лутају и падају у екстремизам и секташење, јер свако има своју интерпретацију речи које, ако схватиш буквално и ван временског и друштвеног контекста, заиста остављају простор за тумачење сваке врсте. Поента је у заједници, у заједништву, мада је то ипак за неког теолога, не умем ја то на најбољи начин да ти објасним. Књига је полазна основа вере, али није све стајало окамењено две хиљаде година, како се мењао цео свет, и како се праксом потврђивало, мењају се и одређене ствари које нису догматика у самој Цркви. А због чега је ово битно? Не знам јеси ли пратио, али Аца Милојков је пар пута нагласио да се овакве молитве читају на свакој Литургији. А Литургија се увек одржава недељом и на веће црквене празнике. Ово је само још једна молитва после Литургије. А верници који су макар два до три пута били на Литургији то знају. А овде се ради о неразумевању. Прво неразумевању тога шта је молебан, а након тога и неразумевању због чега баш у недељу, и онда се из незнања појача параноја које већ има у огромним количинама када се ради о било чему што има везе са Црквом, и онда добијеш овакву масовну хистерију, а да човек није стигао ни да каже "хвала лепо". Није ни фрка што многи терају зезање, то је њихова ствар, али мени јесте фрка када читам све ове коментаре које сам читао ових дана, где се провлачи једна патолошка мржња и параноја према било чему што Црква уради. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 А што би се борили против религија? RYLAH and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Ocu da kazem, da nisu vama problem 20-ak ateista koji se sprdaju sa molebanom po netu nego hiljade vernika koji rade to isto... Није тачно. Није се ту спрдао никакав верни народ, већ неколицина медија која је иницирала интернет коментаре доконих атеиста. Ево, ја сам сад дошао из Ковина, причао сам кумом и пријатељима, нико ништа чуо није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Верници се не спрдају са молебаном. Сви они које се спрдају са светињом јесу антитеисти. Ozbiljno ti preporucujem da digmes glavu iz sopstvene ubedjenosti u nesto sto jednostavno nije isitina. Ja verujem a ti volis da verujes da samo antiteisti izvrcu moleban ruglu ali nazalost, ni to nije istina. Ako pogledas facebook, medije, forume videces ogroman broj ljudi koji negativno komentarsiu ovaj dogadjaj sa molitvom. E sad, hvala ti na tome sto mislis da atesiti cine celokupan broj tih ljudi... takvo velicanje broja ateista mi laska i primecujem da je nevidjeno do sada na Poukama... do sada smo samo konstatovali da je to sacica jadnika odnosno desetak zluradih bogomrzaca (dva kafanska stola sto kaze Milojkov) a ti sad taj broj dizes na prilicne visine... Postoji tri moguce varijante istine: 1. Zaista u Srbiji postoji tek nekolicina crkvomrzaca koji su organizovani na takav nacin da po citav dan idu po forumima i medijskim portalima i svaki sa po 50-ak naloga ostavljaju negativne komentare o crkvi. Takava posvecenost bi iziskivala nadljudske napore i 24 casova slobodnog vremena od kojih bi bar 18 morali da provode pred kompom. 2. U Srbiji postoji ogroman broj ateista koji svakodnevno izrazavaju negodovanje zbog crkvenih afera na internetu 3. U Srbiji postoji odredjeni broj ateista koji pljuju crkvu i ogroman broj umisljenih vernika (vikend vernici, tradicionalisti) koji se zgrazavaju nad onim sto oni misle da nije crkva... mada postoji jos jedna varjanta 4. Postoji ogroman broj ateista i ogroman broj deklarativnih pravoslavaca koji se redovno zgrazavaju nad delatnostima onih koji jedini predstavljaju "pravu crkvu" a koji mogu da stanu svi skupa u dva autoobusa i druze se ovde na Poukama... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Није тачно. Није се ту спрдао никакав верни народ. E zato vam tako i ide... jer niste kadri da se suociite sa realnoscu.. Ako ti mislis da dvadesetak ateista moze da ostavi hiljade komentara po internetu onda ja nemam nacin da ti rusim taj idealizovani nerealni svet koji si stvorio za sebe... A i ne razumem te ponekad... i sam si jasno potvrdio na vise tema da crkva ima ogroman problem se vernicima koji pojma nemaju sta je religija a sad se odjednom pravis da takvi vernici ne postoje? Saberi se Aleksandre, regrupis,i pa mi reci sta zapravo mislis, nezavisno od teme na kojoj postujes? A inace, da zelis makar malo da osmotris svoje "vernike" video bi da bar 80% postova koji kritikuju moleban pocinju recima "I ja sam vernik ali ovo..."... "Verujem u boga ali popove..." "Pravosalvac sam ali ovo sto se radi u crkvi..." Shvatices da nije sve on ako kako mi zamisljamo da bi voleli da bude... ja verujem da ti volis da verujes da je tako... al sta da radimo kad nije... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Težak offtopic, ali ovo mi je jedan od najsimpatičnijih pogleda na ateizam: Večiti problem 'ateista' Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 А какве везе имају "scientific method" и "math" са атеизмом? Или су мислили на "meth"...? RYLAH је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 А какве везе имају "scientific method" и "math" са атеизмом?Или су мислили на "meth"...? Pa to su ateistička božanstva. Ne pratiš Zvone . Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 30, 2012 A inace, da zelis makar malo da osmotris svoje "vernike" video bi da bar 80% postova koji kritikuju moleban pocinju recima "I ja sam vernik ali ovo..."... "Verujem u boga ali popove..." "Pravosalvac sam ali ovo sto se radi u crkvi..." Да, има и тога и заиста такав човек јесте верник на свој начин и рекао бих декларативни православац. Вероватно једном годишње и уђе у Цркву, вероватно и слави славу, фарба јаја за Васкрс, уноси бадњак у кућу, поштује традицију... Наравно да није то довољно, али зато има нас који схватамо тај проблем и који се трудимо да се што више људи освести и да веру схвати као начин постојања, свој живот, а свештенство и народ као нераскидиве и неодвојиве елементе литургијке заједнице- Цркве. Критиканти свештенства на начин "верујем у Бога али не у попове..." су свакако они који не схватају како Црква постоји. Али тога је било и биће. Опет исти тај народ како год да прича рећи ће и ово: "Триста- без попа ништа" Није све црно-бело. Вама атеистима који догађаје Цркве гледате са стране може све то да буде чудно, смешно, да се подругујете, исмејавате... али Црква је много дубља и много шира него што можете и да сањате. Фоловер је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Ako ti mislis da dvadesetak ateista moze da ostavi hiljade komentara po internetu onda ja nemam nacin da ti rusim taj idealizovani nerealni svet koji si stvorio za sebe... Ја нисам рекао да их је двадесет... Али, знам двојицу, тројицу који су могли да оставе на десетине, чак и стотине. Озбиљно, људи готово да појма немају о овоме. Чак ни код мене на Врачару, у храму Светог Саве, питах пре неки дан после Литургије, људи слежу раменима, ништа не знају. Данас у Ковину, исто. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 A i ne razumem te ponekad... i sam si jasno potvrdio na vise tema da crkva ima ogroman problem se vernicima koji pojma nemaju sta je religija a sad se odjednom pravis da takvi vernici ne postoje? Saberi se Aleksandre, regrupis,i pa mi reci sta zapravo mislis, nezavisno od teme na kojoj postujes? Постоје. Чак и долазе, неки, на Литургију. Али то нема везе са овом темом. Нису "слаби верници" (назови их како хоћеш) покренули ову хајку, већ извесни атеистички, а можда и политички кругови. Јер, вест није дошла од народа, са улице, већ из медија. Они су ти који су дигли галаму (Данас, Блиц, Б 92,...), а не неки "нелитургијски верници". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 A inace, da zelis makar malo da osmotris svoje "vernike" video bi da bar 80% postova koji kritikuju moleban pocinju recima "I ja sam vernik ali ovo..."... "Verujem u boga ali popove..." "Pravosalvac sam ali ovo sto se radi u crkvi..." Shvatices da nije sve on ako kako mi zamisljamo da bi voleli da bude... ja verujem da ti volis da verujes da je tako... al sta da radimo kad nije... Наравно. После онакве манипулације и конструисања од стране медија, ни мени одмах није било јасно о чему се ради. Професионално написано да обмањује наивне и неупућене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 31, 2012 Пријави Подели Написано Август 31, 2012 Većina ljudi koji su svojim komentarima učestvovali u ovome (uključujući i mene) su imali utisak da će vladika da kaže "eto vidite, mi smo se molili, pa je pala kiša", a da će prost narod da prihvati ovu post hoc tvrdnju. Mislim da je zato Udruženje i reagovalo. Требало би да се преиспитате зашто имате погрешан утисак. Предрасуде никада нису добре. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 31, 2012 Пријави Подели Написано Август 31, 2012 Većina ljudi koji su svojim komentarima učestvovali u ovome (uključujući i mene) su imali utisak da će vladika da kaže "eto vidite, mi smo se molili, pa je pala kiša", a da će prost narod da prihvati ovu post hoc tvrdnju. Mislim da je zato Udruženje i reagovalo. И хоће ли се сада Удружење извинути, када се показало да је то била само још једна у низу њихових глупости и борби са непријатељем који постоји само у њиховим главама? Био би најосновнији ред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука