obi-wan Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Poznajem dosta ikonopisaca, jednom od njih je ucitelj grk. I potpuno tacno je ovo sto Dragisa veli - nije to prosto simbolika radi simbolike, nego bas nam ona objasnjava detaljno ko je na slici i cini je prepoznatljiovom, sto opet jeste uvod u licno-molitveni odnos sa tom licnoscu. Dakle, ako je mozda neko u nedoumici - nije uopste svejedno ni kako se slika neki sveti, ni gde (scena), ni u kom polozaju, ni sta ima ili nema u rukama ili kako je obucen/a... sve to su detalji koji jasno pokazuju o kom svetom je rec ili o kom svestenom dogadjaju... I, kao sto rece Valentina, danasnji covek zivi brzo i povrsno, pa mu je cesto strano udubljivanje u bilo sta, pa tako mozda i u ikone i njihovo znacenje... keka and Олимп је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Не мора све што нам је смешно на први поглед,бајка или нешто у шта се не разумемо довољно да одише толиким....цинизмом,Лазаре Да, познато је да ја немам појма у овим стварима ... питаћу неког агронома да ми објасни sideways9 Миљан Крстић and milan. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Агронома.... sHa_sarcasticlol Можда минералога,вексилографа dancedance keka је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Па да, с обзиром да данас управо агрономи постају свештеници и пастири и учитељи црквени, они су људи за то. Теологија ће убудуће на њиве. Живела земља! Шалим се, нећу више да спамујем, гледа народ и крсти се w.a.mozart, Миљан Крстић and Ведран је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Да, тачније је тако рећи, признајем Јесам, наравно, баш то! С тим што то не мора да буде неки ранохришћански прости стил. Више волим неке модерне иконе и иконописце. Такође, то ја лично за себе, пропитујем данашњи смисао иконе, који је скрајнут, а у корист "символике" и "уметности". Не кажем да ти то радиш, напротив. Али маса људи ради. Свакако, ако људи већ траже символичка објашњења, па ок, нека их. Али, треба се увек враћати главној ствари. О којим се модерним иконописцима и евентуално стиловима ради? Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Теологија на њиве,то ми се већ свиђа Мт.13;31-32 Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 О којим се модерним иконописцима и евентуално стиловима ради? Па, ценим о. Стаматиса Склириса, он ми је - што кажу - број један. Па онда, рецимо: Светлана Вукмировић, Ана Ганић Спасић, Јулија Станковна, Јасна Тополски и још понеки људи. Јефимија Крунић, Милан Меденица :), Anette and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Јасна Тополски dada Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 dada Даааа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Па, ценим о. Стаматиса Склириса, он ми је - што кажу - број један. Па онда, рецимо: Светлана Вукмировић, Ана Ганић Спасић, Јулија Станковна, Јасна Тополски и још понеки људи. болдовани су ми предобри, скоро с толико свежине и одушевљења нисам уживао :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PetarP Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 А ко су ови,односно овај који показује прстом на Пророка и зашто су другачије изображени,односно наглашени? Судећи по томе како су изображени- односно да су монохроматски осликани, без "оживке", у питању су демони (немају "оживке" јер нису причасници светлости). Благовесник and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 Па, ценим о. Стаматиса Склириса, он ми је - што кажу - број један. Па онда, рецимо: Светлана Вукмировић, Ана Ганић Спасић, Јулија Станковна, Јасна Тополски и још понеки људи. Ијаоооо Лазоооо.... ...ово ме је дубоко погодило...зар и ти? Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 24, 2012 Пријави Подели Написано Август 24, 2012 jao! meni je skliris truleks wc joj keka, PetarP, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Склирис је Склирис,не бих га нешто коментарисала сем да је пун симболике,Лазаре, да,да Он има два идентитета.Међусобно се прожимају и боре.Има визију.Не допада ми се много тога што он ради,међутим,доста тога сам научила читајући његове монографије и текстове.Мислим да је добар човек и свештеник. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 25, 2012 Пријави Подели Написано Август 25, 2012 Па, ценим о. Стаматиса Склириса, он ми је - што кажу - број један. Па онда, рецимо: Светлана Вукмировић, Ана Ганић Спасић, Јулија Станковна, Јасна Тополски и још понеки људи. Samo ne Skliris... PetarP је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука