Jump to content

Шта представља ова икона?

Препоручена порука

Poznajem dosta ikonopisaca, jednom od njih je ucitelj grk. I potpuno tacno je ovo sto Dragisa veli - nije to prosto simbolika radi simbolike, nego bas nam ona objasnjava detaljno ko je na slici i cini je prepoznatljiovom, sto opet jeste uvod u licno-molitveni odnos sa tom licnoscu. Dakle, ako je mozda neko u nedoumici - nije uopste svejedno ni kako se slika neki sveti, ni gde (scena), ni u kom polozaju, ni sta ima ili nema u rukama ili kako je obucen/a... sve to su detalji koji jasno pokazuju o kom svetom je rec ili o kom svestenom dogadjaju...

I, kao sto rece Valentina, danasnji covek zivi brzo i povrsno, pa mu je cesto strano udubljivanje u bilo sta, pa tako mozda i u ikone i njihovo znacenje...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Не мора све што нам је смешно на први поглед,бајка или нешто у шта се не разумемо довољно да одише толиким....цинизмом,Лазаре :)

Да, познато је да ја немам појма у овим стварима ... питаћу неког агронома да ми објасни sideways9

Подели на овим сајтовима

Па да, с обзиром да данас управо агрономи постају свештеници и пастири и учитељи црквени, они су људи за то.

Теологија ће убудуће на њиве. Живела земља!

Шалим се, нећу више да спамујем, гледа народ и крсти се :)

Подели на овим сајтовима

Да, тачније је тако рећи, признајем :D

Јесам, наравно, баш то! С тим што то не мора да буде неки ранохришћански прости стил. Више волим неке модерне иконе и иконописце.

Такође, то ја лично за себе, пропитујем данашњи смисао иконе, који је скрајнут, а у корист "символике" и "уметности". Не кажем да ти то радиш, напротив.

Али маса људи ради.

Свакако, ако људи већ траже символичка објашњења, па ок, нека их. Али, треба се увек враћати главној ствари.

О којим се модерним иконописцима и евентуално стиловима ради?

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

О којим се модерним иконописцима и евентуално стиловима ради?

Па, ценим о. Стаматиса Склириса, он ми је - што кажу - број један.

Па онда, рецимо: Светлана Вукмировић, Ана Ганић Спасић, Јулија Станковна, Јасна Тополски ;) и још понеки људи.

Подели на овим сајтовима

Јасна Тополски

dada

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Па онда, рецимо: Светлана Вукмировић, Ана Ганић Спасић, Јулија Станковна, Јасна Тополски ;) и још понеки људи.

болдовани су ми предобри, скоро с толико свежине и одушевљења нисам уживао :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2:

Подели на овим сајтовима

А ко су ови,односно овај који показује прстом на Пророка и зашто су другачије изображени,односно наглашени?

:)

Судећи по томе како су изображени- односно да су монохроматски осликани, без "оживке", у питању су демони (немају "оживке" јер нису причасници светлости).

Подели на овим сајтовима

Ијаоооо Лазоооо....

:(...ово ме је дубоко погодило...зар и ти?

repentance-SotirisPanailidis.jpg

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Склирис је Склирис,не бих га нешто коментарисала сем да је пун симболике,Лазаре, :) да,да :)

Он има два идентитета.Међусобно се прожимају и боре.Има визију.Не допада ми се много тога што он ради,међутим,доста тога сам научила читајући његове монографије и текстове.Мислим да је добар човек и свештеник.

Pricescivanje%20apostola%20(S.Skliris).JPG

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Samo ne Skliris...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...