Олимп Написано Октобар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Не знам је ли паметно поставити то овде,а ли ћу ипак поставити. Дуго сам се питао шта представља аждаја коју свети Георгије пробада, и напокон скоро нађох објашњење. Шта представља "аждаја" а шта "жена" на икони Светог Ђорђа:Свети Ђорђе се на иконама представља на коњу, у војводском оделу, са којег копљем пробада страшну аждају. Нешто даље од њега стоји једна жена у господском оделу.Аждаја на икони представља многобожачку силу која је „прождирала“ бројне невине хришћане. Свети Ђорђе ју је победио и својом мученичком смрћу задао смртни ударац „незнабоштву“. Под победом коју је Свети Ђорђе однео над аждајом се мисли на прекид прогона хришћана десет година после његове смрти и проглашење хришћанства званичном религијом Римског царства од стране цара Константина.Жена на икони је царица Александра, жена цара Диоклецијана, и представља симболично младу хришћанску цркву. извор "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Prvo sam pomislila da je Sveti Djordje...dok nisam pročitala da je u pitanju Arhangel Mihailo....Zna li neko šta sve drži u rukama....i šta simbolizuju ti predmeti....? http://www.prosoponschool.org/icongalery.html Архистратиг Михаило-Војвода, не ретко се овако приказује у руској иконографији... У левој руци држи трубу којом најављује крај времена и копље са крстом при врху, којим пробада Сатану наднетог над царство земаљско које пропада. У десној руци пак, високо подигнуто и готово тријумфално држи Јеванђеље чиме симболизује победу Царства Божијег... Олимп је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Loznica-Srbija Написано Октобар 16, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2013 Ovo je ruska ikona Sabor Sv. Arh. Mihaila sta predstalja ovaj trougao sa okom iznad njegove glave? Da li je to mozda neki uticaj masona ili neka posebna simbolika? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 17, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2013 Ovo je ruska ikona Sabor Sv. Arh. Mihaila sta predstalja ovaj trougao sa okom iznad njegove glave? Da li je to mozda neki uticaj masona ili neka posebna simbolika? http://www.svetosavlje.org/pastir/index_sve.php?qa=2052 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука