Danijela Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Reagovati kao i prema svakom drugom nasilniku. Usprotiviti se na odgovorajuće i prigodne načine. Ja sam to uradila i imalo je efekta. Boli me svileno uvo što nosi mantiju, to ga ne činim imunim da lupa gluposti, pravi gluposti i da povređuje ljude. kron, Јадранка-Дервента, Andre Williams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Када сам био мали клинац, добио сам за одличан успех у другом разреду основне школе књигу "Ко је ово?" - књига која је посвећена Душку Радовићу Ту је била једна песма "Дете је човек у оделу детета". Е, ту је приказан свештеник како вуче детету уво. То је на мене имало велики утисак. Зар вам нису говорили: "ево долази поп, сад ће да сече језик, уши..." То су дечије трауме, али има ту нечег много дубљег. Да, има сакаквих свештеника АЛИ никако то не можемо поистоветити са свима. Има и оних који врше насиље у породици (сећате се да је пре неког времена, а има и тема о томе, било жена попадија које су говориле о злостављању). Шта да радимо? Па такви свакако не могу да буду пастири ни себи а камоли стаду Христовом. Да, то је на саблазан многих. Ево, твојих троје милих људи је изашло из Цркве. То доживљавам и као свој пораз, а верујем да и други тако доживаљавају. Шта ми сада можемо да урадимо? Па хајде да покажемо оно што Црква заиста јесте. А шта је то Црква у својим спољним манифестацијама, које су очигледне и верницима и невероницима? О томе можемо да разговарамо. Јадранка-Дервента, Orthophill and kron је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Čovek je čovek, imao mantiju ili ne. Treba imati razumevanja za ljudske slabosti, ali granica se negde mora povući. Sećam se da se na mom faksu pričalo o nekom psihoterapeutu koji je radio bez licence, po nekoj svojoj, jel'te, metodi, koja je jednoj mojoj koleginici pričinila popriličnu štetu. Mi, studenti, smo se pobunili, pitali profesore kako to može, a oni su bukvalno prešli preko toga, kao, mi svi znamo da je on blesav, i to je to. Koleginica je izabrala da ga ne tuži, već je bila u fazonu "daleko mu lepa kuća". Takav čovek je sramota za profesiju, i može da učini štetu ko zna još kome, ali najgore od svega je to što njegove kolege sve to znaju i ne reaguju. Mnogo dilema sa kojima sam se susrela na fakultetu u vezi sa profesijom psihologa se javljaju i ovde na forumu, kao problemi u poimanju sveštenstva. Dođe mu i logično, koreni psihoterapije, u kojoj je asimetričan odnos moći najizraženiji, i jesu u pastirskoj službi. Iskreno, mislim da svako treba da počisti u svojoj kući, manje zbog sopstvenog ugleda, a više zbog toga što taj nesavesni drugi može da šteti nekom ko mu je tzv. korisnik usluga (ovo samo koristim kao okvirni i neprecizni opis odnosa vernik-duhovnik ). Možemo okrenuti drugi obraz, ali samo svoj, ne i tuđi. malina :), Јадранка-Дервента and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 3 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Када сам био мали клинац, добио сам за одличан успех у другом разреду основне школе књигу "Ко је ово?" - књига која је посвећена Душку Радовићу Ту је била једна песма "Дете је човек у оделу детета". Е, ту је приказан свештеник како вуче детету уво. То је на мене имало велики утисак. Зар вам нису говорили: "ево долази поп, сад ће да сече језик, уши..." То су дечије трауме, али има ту нечег много дубљег. Да, има сакаквих свештеника АЛИ никако то не можемо поистоветити са свима. Има и оних који врше насиље у породици (сећате се да је пре неког времена, а има и тема о томе, било жена попадија које су говориле о злостављању). Шта да радимо? Па такви свакако не могу да буду пастири ни себи а камоли стаду Христовом. Да, то је на саблазан многих. Ево, твојих троје милих људи је изашло из Цркве. То доживљавам и као свој пораз, а верујем да и други тако доживаљавају. Шта ми сада можемо да урадимо? Па хајде да покажемо оно што Црква заиста јесте. А шта је то Црква у својим спољним манифестацијама, које су очигледне и верницима и невероницима? О томе можемо да разговарамо. Има свега,и свашта се дешава,али никад не би изашла из Цркве због тамо неког свештеника (а има и таквих које лично познајем) који ме је попријеко погледао.Можда ме је неко и повриједио у неком случају,али да изађем из Цркве,никад. Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Мене више боли незаинтересованост неких свештеника за паству,мислим да је то велики проблем.На пример, Света Тајна Исповести је често:Да ли се кајеш? Кајем се.То је то.Наравно да је ту и велика одговорност лаика,али овде сада акцентујем приступ свештених лица. Ленка* је реаговао/ла на ово 1 Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Мене више боли незаинтересованост неких свештеника за паству,мислим да је то велики проблем.На пример, Света Тајна Исповести је често:Да ли се кајеш? Кајем се.То је то.Наравно да је ту и велика одговорност лаика,али овде сада акцентујем приступ свештених лица. Можда у већим градовима,гдје се људи не познају.А у малим срединама гдје се зна све (малте не ко је шта ручао)довољно је и ово "да ли се кајеш".Ту је,за мене, НАЈВЕЋА одговорност лаика. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Mene više zanima ono što sam i pitao.. Da li je donekle izvor tog nasilja kod nekih sveštenika, njihovo pogrešno shvatanje religioznosti, pa su sada oni umislili da su mali Mojsije koji vodi izabrani narod, ili se radi o ličnim padovima koji nemaju veze sa mantijom. To jest da li bi neki nasilnik, recimo pop Vuja, bio nasilnik i da ne nosi mantiju. Znate onu priču o mnogim nacističkim zlikovcima, koji su pre nego što im se pružila prilika da budu zveri, bili divni porodični ljudi, kolege za ugled u svojim strukama... Koliko bi mi sami zapravo ostali neutralni i ovakvi kakvi smo, kada bi nam se pružila prilika da budemo "neko"? Na žalost taj odgovor je moguće dobiti tek kad se takva situacija zaista i dogodi. Bojim se da bih ja bio gori od Mengelea da sam bio na njegovom mestu. A sve pod maskom da radim na opšte dobro. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 ZNAM da ne bih odolela čarima vlasti, čina. novca i sl. http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 ZNAM da ne bih odolela čarima vlasti, čina. novca i sl. http://en.wikipedia....ison_experiment Verovatno će ti se to i desiti. Postaćeš... "faca". I niko mi tada neće uskratiti zadovoljstvo da kažem: "E vidiš onu Danijelu kakva je. Pogospodila se. A znam je dok je prodavala kifle na ulici!" Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Koliko bi mi sami zapravo ostali neutralni i ovakvi kakvi smo, kada bi nam se pružila prilika da budemo "neko"? Ima ona lepa poslovica "Ako hoćeš da upoznaš nekog, podaj mu vlast u ruke." Dodu[e, i sama se nekad pitam kakva bih bila na nekoj poziciji... Čovek neviđeno lako zaboravi i na svoju i na tuđu ljudskost, pa još ako nađe neku sjajnu racionalizaciju... Postoje brojna istraživanja o tome kako se ljudi ponašaju kada dođu u situaciju da mogu da budu zli (Milgram, stenfordski zatvorski eksperiment i dr, Beron Koen je napisao knjigu koju je izdala kuća Klio, Psihologija zla.), ali opet ne mogu da poverujem da čovekova ličnost ne učestvuje u svemu tome. Pretpostavljam da za veliko zlo treba da se pogodi posebna osoba, surova i sadistički nastrojena, i okolnosti u kojima ima moć da vlada drugima. Nažalost, za manje ili više zlobne postupke smo svi sposobni, i često zavisi od spleta okolnosti kakvi ćemo biti. Ipak, postoje i mnogi koji su u lošim okolnostima zadržali ljudskost i ljubav prema drugome, i oni mi vraćaju veru u ljude. A imaš i prirodno žestoke ljude, koje saosećanje i sažaljenje prema drugome spreči da prave loše stvari... He, uvek se iznova oduševljavam kako je čovek zanimljiva živuljkica Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Verovatno će ti se to i desiti. Postaćeš... "faca". I niko mi tada neće uskratiti zadovoljstvo da kažem: "E vidiš onu Danijelu kakva je. Pogospodila se. A znam je dok je prodavala kifle na ulici!" Verovatno. Ako se desi da dođem u dodir sa gore navedenim. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Ima ona lepa poslovica "Ako hoćeš da upoznaš nekog, podaj mu vlast u ruke." Dodu[e, i sama se nekad pitam kakva bih bila na nekoj poziciji... Čovek neviđeno lako zaboravi i na svoju i na tuđu ljudskost, pa još ako nađe neku sjajnu racionalizaciju... Postoje brojna istraživanja o tome kako se ljudi ponašaju kada dođu u situaciju da mogu da budu zli (Milgram, stenfordski zatvorski eksperiment i dr, Beron Koen je napisao knjigu koju je izdala kuća Klio, Psihologija zla.), ali opet ne mogu da poverujem da čovekova ličnost ne učestvuje u svemu tome. Pretpostavljam da za veliko zlo treba da se pogodi posebna osoba, surova i sadistički nastrojena, i okolnosti u kojima ima moć da vlada drugima. Nažalost, za manje ili više zlobne postupke smo svi sposobni, i često zavisi od spleta okolnosti kakvi ćemo biti. Ipak, postoje i mnogi koji su u lošim okolnostima zadržali ljudskost i ljubav prema drugome, i oni mi vraćaju veru u ljude. A imaš i prirodno žestoke ljude, koje saosećanje i sažaljenje prema drugome spreči da prave loše stvari... He, uvek se iznova oduševljavam kako je čovek zanimljiva živuljkica Imala sam prilike da jedan period provedem u ekstremim uslovima idealnim za ispoljavanje najgorih i najprizemnijih poriva. Kad se osvrnem, čini mi se da nisam podlegla potpuno svemu tome. Sad već ne bih bila sigurna Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Има свега,и свашта се дешава,али никад не би изашла из Цркве због тамо неког свештеника (а има и таквих које лично познајем) који ме је попријеко погледао.Можда ме је неко и повриједио у неком случају,али да изађем из Цркве,никад. Није доспео до нас велики број некаквих мудријашких узлета са Западне стране Света,..да не кажем изрека.. али оно што је дошло, вреди заиста и запамтити и применити.. Једно од таквих је .. Никад не реци никад Tanja and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Evo ovako, moje mišljenje: Ne možemo da gledamo na Pravoslavlje kroz sveštena lica, jer su oni naravno ne savršeni ljudi, oni greše, i imaju svoje padove, ne razumem nikako zašto se onima koji nose mantiju baš toliko sudi, i svaka njihova reč se proverava i svako njihovo delo kažnjava. Svestan sam ja da oni trebaju da budu uzor u veri, ali.... brate moj... Ako je neko sveštenik to ne mora da znači da ima crni pojas u odbrani protiv padova i grehova, kada nas neko zlostavlja pa makar i sveštenik, pomoli se za njega da mu Gospod oprosti i ne gordi se na njega. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Прави наслов теме би био Насиље над мантијом, јер у Православљу , свештенство никада није имало неку власт као на Западу. Док с друге стране свако може да грди свештеника, да му свашта каже, налаже на њега и на његову породицу и да за то апсолутно не трпи никакве последице. Може човек да грди на сва уста Патријарха и сав Сабор и да му нико не ускрати нека права као члану Цркве. То се види и из примера проте Голијана, који је трпео прогон од људи који су били пре 1990 комунисти, па опет узели власт под маском Српства и кога на жалост нико у Цркви није заштитио, него су изабрали да га преместе, као да је његова кривица у питању. Јадранка-Дервента and Макрина је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука