nikolay Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 dobro a da li npr. radite 22.08? ako radite, zasto radite, kada je isto crno slovo kao i 30.07? Радимо. Јер се на тај дан не служи Литургија, за разлику од 30.07. Чувај ме као зјеницу ока: сјеном крила својих заклони ме. ( Пс.17,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Хммм... А шта каже типик о томе докле сме грожђе да се једе после Преображења, будући да га код мене у крају у бакалници има преко целе године? Докле се у том случају рачуна да је после, а када почиње да је пре? 0409_feel Значи до Преображење Господње не једе се грожђе које је цутило и узрео ову годину, а може се јести суво грожђе (а може и замзрнуто од прошле године ). Питам се шта је проблем у то да се не једе грожђе, зар је битније стомакоугоденије него ли послушности Цркви и типику. Ако Црква каже да не сме се јести грожђе од ову бербу, па ми и не мора да једемо, при толико воќа и поврќа који се могу да се нађу на пијаци ми купујемо грожѓе е онда не чинимо вољу Божију и црковну веќ вољу ономе другог. Код нас људи који једу грожѓе пре Преображение Господне добијају епитимију до 20. дана по Преображење ако су знали да се грожѓе не једе. И очито видим да није проблем неједење грожѓе, веќ гордост. Ко је тај типик да мени каже кад и шта ќу да једем? (Потсетио сам се на једног брата теолога који се хвалио на фејсбук да ќе да једе сарми у сирни понедељак, како он је јак и њему Сирну седмицу није му потребна.) pink panter је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Bitno je da se ne radi za praznik da se ne naljuti svetac ili Bog, ali se zato ne mora na Liturgiju, ne mora se postiti ni petak, ni molitve se ne moraju obavljati..... lakse je biti neaktivan nego aktivan. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 9, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Bitno je da se ne radi za praznik da se ne naljuti svetac ili Bog, ali se zato ne mora na Liturgiju, ne mora se postiti ni petak, ni molitve se ne moraju obavljati..... lakse je biti neaktivan nego aktivan. Управо. Магијски приступ вери. Није ни чудо зашто врачаре и гатаре и надрилекари веома плодно вршљају по народу. Ignjatije, Драгана Милошевић, РадиоКамчатка and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Превише има формалног приступа али се испоставља да није у питању приступ само према Цркви и празнику као таквом,него је то приступ према животу уопште,који се нажалост не могу назвати хришћанским.Зашто да не радим када су Светитељи били највећи радници на њиви Господњој?Ја свакако не могу да принесем плод као што су то радили Светитељи али могу да се радујем животу и да будем задовољан у малим стварима,како то рече свети Јован Шангајски прије неки дан у једној теми.Светитељи,ти Христоцентрици извиру из Литургије и у тој атмосфери се они једино и препознају и истински празнују јер је ту онај у коме је сва пунота Божанства тјелесно.И као да у међувремену заборављамо на онај свештени позив Светиње Светима.Најгоре је што мислимо да ћемо нашим нерадом на те празнике испунити неке само нама познате услове и бити ваљда неки праведници у очима свих оних који раде.Каква тужна осјећања и надања. Ignjatije and dragisa је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Значи до Преображење Господње не једе се грожђе које је цутило и узрео ову годину, а може се јести суво грожђе (а може и замзрнуто од прошле године ). Питам се шта је проблем у то да се не једе грожђе, зар је битније стомакоугоденије него ли послушности Цркви и типику. Ако Црква каже да не сме се јести грожђе од ову бербу, па ми и не мора да једемо, при толико воќа и поврќа који се могу да се нађу на пијаци ми купујемо грожѓе е онда не чинимо вољу Божију и црковну веќ вољу ономе другог. Код нас људи који једу грожѓе пре Преображение Господне добијају епитимију до 20. дана по Преображење ако су знали да се грожѓе не једе. И очито видим да није проблем неједење грожѓе, веќ гордост. Ко је тај типик да мени каже кад и шта ќу да једем? (Потсетио сам се на једног брата теолога који се хвалио на фејсбук да ќе да једе сарми у сирни понедељак, како он је јак и њему Сирну седмицу није му потребна.) Добро, а како да ја у својој гордости знам да ли је грожђе у мојој бакалници од ове или од прошле године? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Cesto se u kuci salimo na ovu temu: - Sutra je praznik! - Znaci ,sutra ne moramo ni da jedemo? -Aaa, to ne moze. Radimo slobodno jer lenjost moze da nas izbaci iz koloseka. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Радимо. Јер се на тај дан не служи Литургија, за разлику од 30.07. da li je tako i za svako drugo crno slovo, da ako je crno slovo i sluzi se litugija tog dana nema rada? inace sto se tice datuma malo je paradoksalno sluziti na Ognjenu Mariju a ne sluziti na Apostola, Jevandjelistu, licnog svedoka, i ucenika Hristovog, Mateja, zar ne? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Добро, а како да ја у својој гордости знам да ли је грожђе у мојој бакалници од ове или од прошле године? Епа фино лепо питај или не једи, неќеш умрјети ако не једеш грожѓе у мају или у јуну. Ето познајем људи који не једу, па ипак су живи. Последно грожѓе, односно зимско обично траје негде до јануар месец. Код нас и код Бугара не једу се ни трешње пре Духовдан, па ето живи смо... Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 nisam znao da je ovo za groždje iz tipika... ali kladim se da to nije sve... koji paganizam... i to najgori vid paganizma- nemaštovit paganizam nishizawa and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 nisam znao da je ovo za groždje iz tipika... ali kladim se da to nije sve... koji paganizam... i to najgori vid paganizma- nemaštovit paganizam А ја кладим се да и змија из књигу Битија користила је сличан вокабулар, кад је општила са Еву. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Епа фино лепо питај или не једи, неќеш умрјети ако не једеш грожѓе у мају или у јуну. Ето познајем људи који не једу, па ипак су живи. Последно грожѓе, односно зимско обично траје негде до јануар месец. Код нас и код Бугара не једу се ни трешње пре Духовдан, па ето живи смо... Ма да. Најбоље да, за сваки случај, више ни не једем грожђе. Боље и то него да се Бог наљути на мене што једем грожђе у мају па да ми кућу удари гром. А могао бих, као Флендерс, да почнем да једем само кошер - за сваки случај... ВИЛМА, Џуманџи, Mиљан Танић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Добро, а како да ја у својој гордости знам да ли је грожђе у мојој бакалници од ове или од прошле године? Просто немој да га једеш после нове године. Хихихихихи... Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 mogu samo da pricam u sopstveno ime sto se tice nerada na crveno slovo, i ne radim sa opasnim alatima na praznike, probo sam jednom i nije islo, meni dosta Лидија Миленковић and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Август 9, 2012 Пријави Подели Написано Август 9, 2012 Sad čekam da dođe neko da priča kako tipik brani da se jede crvena hrana i tako... Nego, ne priča li se uvek za tipike itsl. da su nastajali u konkretnim zajednicama, konkretnim situacijama i konkretnim okolnostima i da se ta pravila odnose na konkretne okolnosti u istoriji? I zašto bi neko dobio epitimiju zato što jede grožđe, a da ne dobije epitimiju što ne poštuje redosled pričasnih pesama u istom tom tipiku, ili zato što peva potpuno pogrešne stvari kao pričasne pesme? Što reče vl. Irinej jednom: o tempora, o mores! И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука