Гости Guest - . . .- Написано Август 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Често у својој свештеничкој служби чујем од верног народа управо ове речи из налова теме. Ево, и данас на преподобномученицу Петку сам ово чуо и то од бар петоро људи. Наравно, поставља се и оно чувено питање: је л ваља данас да се ради? Јесте црно слово (загасно, болдовано), али кажу људи да данас не ваља да се ради. Такође, често чујемо да "не ваља" да се ради на светог Вартоломеја (јер ће да се вратови скрше) или на светог Прокопија (јер ће да се прободеш, "Прокопље"...), или на огњену Марију јер ће онда да свог брата светог Илију наговори да све стуче са громовима итд, итсл... Наравно, поред све симпатичности коју овако колоритан и богат фолклор носи, умотан у мистику, магично присуство огњева, громова, копаља...), види се и потпуно неразумевање смисла празника. Да ли када је празник "не треба да се ради"? Ако не треба, шта треба да се ради? Да ли када је празник треба да "дигнемо све четири у вис" или је потребно нешто друго? Да ли је и недеља празник или дан као и сваки други? Уосталом, какве све то везе има са Црквом као богочовечанским организмом? Очигледно да су нам празници постали фолклор, дани за вашаре, крканлук, испијање пива испред задруге а не дани за Литургију. Наравно, не причам о свим хришћанима него о огромној већини за коју је празник то. Такође, настаје и проблем јер је онда празника много, па испада да и не треба више од пола године радити. Ко ће испоштовати сва црвена и сва црна болдована слова? Онда чујемо оне друге који кажу: Ма ради, какве то везе има... нема ту ништа... Тако се ломимо између магично- фолклорно- традиционалистичко- сујеверног и овог нихилистичко- атеистичко- сујетног мишљења? А где је ту Црква као Литургија? Где су ту светитељи који су управо у Литургији потврђују и сведоче као живи и вечно постојећи у заједници са Богом? На крају се поставља питање: да ли икако можемо причати о празновању без одласка у Литургију? Да ли је празник једино да се добро наједемо и напијемо? Тања1, Sophrosyne, filozof and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 uvak se setim reči pokojne babe moje žene- na Gorešnjak (sabor svetog arhangela Gavrila) još i možeš nešto sitno da uradiš ali na ognjenu Mariju nikako-ona je sto posto otkačena inače, ja iz inata strogo radim samona praznike Драгана Милошевић, Лазар Нешић, DankaM and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 У Русији, ако је некада и постојало, такво схватање ствари је у потпуности ишчезло, и данас ће и најцрквенији и најискренији и литургијски најосвешћенији верник РПЦ, ако изјавите тако нешто, само да вас погледа бледо Баба, Jefimija88 and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 inače, ja iz inata strogo radim samona praznike јаој, Моzz, и никад ти се ништа није десило...? w.a.mozart and Данијел Радановић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Уби нас сујеверје. Данас ме сретне једна жена из Цркве, враћао сам се са пијаце. У рукама сам, између осталог, носио кесу са грожђем. А она ће мени: "Грожђе пре Преображења?!" А набила цигару у уста! Одговорих јој: "Не држим се ја тих обичаја." Шта рећи. Лидија Миленковић, Jefimija88, DYNABLASTER and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Требало би да будемо мало оштрији према том сујеверју. Sophrosyne and Jefimija88 је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Уби нас сујеверје. Данас ме сретне једна жена из Цркве, враћао сам се са пијаце. У рукама сам, између осталог, носио кесу са грожђем. А она ће мени: "Грожђе пре Преображења?!" А набила цигару у уста! Одговорих јој: "Не држим се ја тих обичаја." Шта рећи. Meni, svake godine ista priča Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Требало би да будемо мало оштрији према том сујеверју. Тешко. Ако покушаш, у старту се покреће сујета код тих којима говориш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 јаој, Моzz, и никад ти се ништа није десило...? A šta bi to trebalo ili moglo ili već ne znam šta, da se desi? Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Старешина храма постави ООООГРОМНО упозорење на улазу да нема исповести у току литургије и... не вреди. Трче ко сломљени, праве редове за исповест, баш их брига за литургију. Што је најгоре, има и свештеника који им у томе повлађују. Боже ме прости, вероватно многи од њих и не знају шта је заправо света литургија. Зато то и раде. Све се своди да пијетизам, морализаторско и патриотско беседништво, традиционализам и јалови формализам. Sophrosyne, Ignjatije, Драгана Милошевић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 A šta bi to trebalo ili moglo ili već ne znam šta, da se desi? неке много опасне ствари... 301 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 неке много опасне ствари... 301 Jeli? Pa daj neki primer, ne drži me u ne znanju Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Jeli? Pa daj neki primer, ne drži me u ne znanju Александрида, мислила сам да ћеш схватити да се само шалим... .smesko. bgpj је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 8, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 8, 2012 Старешина храма постави ООООГРОМНО упозорење на улазу да нема исповести у току литургије и... не вреди. Трче ко сломљени, праве редове за исповест, баш их брига за литургију. Што је најгоре, има и свештеника који им у томе повлађују. Боже ме прости, вероватно многи од њих и не знају шта је заправо света литургија. Зато то и раде. Све се своди да пијетизам, морализаторско и патриотско беседништво, традиционализам и јалови формализам. А вероватно да они после испадну много добри свештеници, али су зато ови што то не раде за време Литургије никакви. Но, хајде да се вратимо на тему. Одакле је то да се празник свео на крканлук, на све четири у вис и излежавање без икаквих помисли да треба тог дана бити у Цркви? Jefimija88 and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja.Dj Написано Август 8, 2012 Пријави Подели Написано Август 8, 2012 "Грожђе пре Преображења?!" Aahaha, fenomenalno! Nisam to čula do sada gringrin Биљана and Jefimija88 је реаговао/ла на ово 2 Don't believe everything you think! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука