Jump to content

Проблеми савременог доба- Владика Давид крушевачки (аудио & видео)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ipak mi to lici na nekakvo kontriranje, tipa ako vam je dugacko a ja cu jos duze sluzbe da drzim pa da vidimo ko ce ostati?

Nije vladika dete pa da se duri i kontrira ,već jedan veoma cenjeni duhovnik ,a cenjen je jer sve što kaže i uradi ima neki dubok smisao...

Подели на овим сајтовима

Ipak mi to lici na nekakvo kontriranje, tipa ako vam je dugacko a ja cu jos duze sluzbe da drzim pa da vidimo ko ce ostati?

Можда је он и тако мислио, не знам

Али ствари је пре тога другачије поставио, бар како сам га ја "прочитао".

Говорио је о непрестаној молитви (што је и јеванђељски идеал, а не алат за сукобе и контрирања, или макар не би требало да буде), и то за: Цркву, за епархију, за спасење, а није говорио о томе да ли је неком кратко или дуго.

Мислим да је алудирао на ревност, и то своју првенствено. Рекао је: "ко неће, не мора."

И никога неће кажњавати због тога и тиме.

Подели на овим сајтовима

Poenta je da će on služiti kako hoće i kako treba, a ko nije spreman da u tome (jednako) učestvuje nije toliko strašno. Nego je strašno što je nekima to njegovo moljenje sablazan, što neko pomišlja da to remeti, prekida, da negoduje, itd.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Verovatno je mislio da vrati u postojanje obitelji nespavajucih - manastire sa posebnim pravilom neprestane molitve u hramu, koju obavljaju monasi/monahinje na smenu, po unapred utvrdjenom redosledu.

Takvi su manastiri postojali i ranije u drevnoj Crkvi, zasto ne bi i sad...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

13:06

"Nemoj da se smeješ ti, druže...ovaj... mislim, brate."

Јел ово неки скојевац?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Pa sav je problem ljudi kako ne shvatate, a i sam je vladika to pomenuo... šta će mirjani u manastiru? šta?

šta će monasi u svetu?

Ovde je postao ideal monaštva nešto na šta se gleda kao na dobar dan. Pa otuda ljudi odlaze u manastire i ako nisu za njih, otuda monasi više su među mirjanima nego u manastiru.. i šta biva... Biva da se monahinje ljute na svoga vladiku, biva da rasuđuju po rečima nekih fanatičnih mirjana a ne po slovu Gospodnjem.

Biva i to da se monaško ustrojstvo predlaže mirjanima i da se od mlakih pravoslavaca stvaraju džihad pravoslavci.

A ne biva mera, ne biva strpljenje, ne biva radost.

Biva da se vera predstavlja kao neki okov, kao neka žrtva, kao neka tuga.

Biva da se sotona raduje.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Verovatno je mislio da vrati u postojanje obitelji nespavajucih - manastire sa posebnim pravilom neprestane molitve u hramu, koju obavljaju monasi/monahinje na smenu, po unapred utvrdjenom redosledu.

Takvi su manastiri postojali i ranije u drevnoj Crkvi, zasto ne bi i sad...

Ma nemoj, pa ko bi onda ostao u manastirima od ovog internet-monastva,

koje visi sa nama zgubidanima po fejsovima i ostalim forumima po ceo Bozji dan i noc? :D

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Ja sam to shvatila kao njegovu molitvenu zrtvu Gospodu i njima, svom verujucem narodu...

Kao poziv oca svojoj deci u zajednicu ljubavi, kao ocinsko korenje nestrpljive ili nepromisljene dece, kao poziv za prevladavanje strasti i gordosti, kao razbijanje sumnje svoje nedorasle dece u samo njegovo ocinstvo, kao poziv oca svojoj deci koja su dan provela u nekoj nedoumici ...na veceru ljubavi.

Kao rasirene ruke strogog oca u ocinski zagrljaj...

Jel' dovoljno...?

Подели на овим сајтовима

e ajde ne filozofirajte vise sa vasim pretpostavkam, samo kavrite ugodjaj. covek je lepo pozvao na dvig prema nasoj bogatoj pravoslavnoj tradiciji, sto ce reci: jel se kunete da ste "pravoslavci" e aj sad vamo...pa da vidimo, ako i ovo bude po njima neko "novacenje" onda ce ovi udbaski huskaci (a navodno prepodobni branitelji vere) ispasti potpuno smesni i "providni" pred istim tim narodom kojem puni glavu.

mnogo mi se svideo totalno otvoren govor Vladike, ovo je cini mi se (bar ono sto sam ja slusao) prvi put da vidim da neko narod ne tretira kao imbecile sa nizim iq kojima treba crtati, nego im je saso putpunu istinu onakava kakva je. mnogo puta sam slusao sve neke fine i uvijene govore....sve kao iz neke blagorazumnosti "eto da se brat ne povredi ili (nedaj Boze) nesto narod krivo da razume". moreee.... nas bre narod voli silu (u ovom slucaju izuzetnu duhovnu silu). nas je narod kao dete jednostavno tera ga nesto da pravi s.anje do zadnjih granica, a smiri se tek kad mu lupis samarcinu.... ima to u decijoj psihologiji vrlo razlozno objasnjeno, jednostavno volimo i potreban nam je autoritet (sto je ok), al da bi ga dobili nesto nas vuce da nesvesno idemo ka sve vecem i vecem haosu koji onda izrodi poredak (samar). i tako....tek onda svi srecni i zadovoljni...pa kasnije odma presaltaju pricu na ono "ma znao sam ja jos kad sam ga video" (a vamo 'teli prvo da ga obese)....cudna smo mi fela. (al da nismo takvi ne bi dali silne gorostase setite se da je i vladika Nikolaj imao preslikanu situaciju i onda su ga postavili na celo bogomoljackog pokreta koji je isto ovako poceo da narusava crkvu...i sta se desilo: na kraju je profitirala i crkva, i pokret, a i dobili smo srpskog zlatoustog)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Па, шта с тим да смо чудна фела?Па, чији смо ми верујући народ и је ли то нешто ново...?

Шалим се, Драгиша, ценим твоје мишљење.

Наравно да је тако.То је прави поредак ствари.

Неће ваљда, теолошки необразован, верујући народ да мисионари међу монасима и међу владикама...?

Слава Богу да сам дочекала овакву беседу епископа СПЦ.

Пропадох чекајући. :blink: 1736_action ne_shvata confused confused confused

Подели на овим сајтовима

У православном предању постоји 24-часовно богослужење, тј. непрестано, а текст можете пронаћи и на српском у издању Светигоре. Аутор је знаменити литургичар Ј. Фундулис.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

e ajde ne filozofirajte vise sa vasim pretpostavkam, samo kavrite ugodjaj. covek je lepo pozvao na dvig prema nasoj bogatoj pravoslavnoj tradiciji, sto ce reci: jel se kunete da ste "pravoslavci" e aj sad vamo...pa da vidimo, ako i ovo bude po njima neko "novacenje" onda ce ovi udbaski huskaci (a navodno prepodobni branitelji vere) ispasti potpuno smesni i "providni" pred istim tim narodom kojem puni glavu.

Још кад би им увео прави манастирски типик, пун круг богослужења, и остало што подразумева обичан (дакле, не ништа посебно) манастирски живот, мислим да би заувек завршили са позивањем на "православље", "оце" и слично. Брзо би затражили тајм-аут!

У Србији има 3 манастира где се поштује типик живљења и типик богослужбени, а у осталим је како коме падне на памет, од прилике до прилике, али они су први спремни да пљују друге и прозивају. Е, па неке пљују сад на Предање који им владика Давид даје.

Још ми је смешна она монахиња која на почетку каже да јој је "предуга Литургија".

Подели на овим сајтовима

У православном предању постоји 24-часовно богослужење, тј. непрестано, а текст можете пронаћи и на српском у издању Светигоре. Аутор је знаменити литургичар Ј. Фундулис.

Наравно и то је пун круг богослужења.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...