Jump to content

Мој проблем са атеизмом.

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 29. 7. 2012. at 23:52, Avocado рече

Kasno videh temu, svasta zanimljivo je u medjuvremenu napisano, pa i odgvori na tvoje pitanje, a posto si me bas pomenio, da ne ispadne da te kuliram:

Na pitanje koje postavljas niko ne zna odgovor. U pitanju jeste paradoks... kako da ni iz cega nastane nesto, kako da nesto samo sebe stvori...

kao sto je Sagan lepo primetio na onom klipu koji je postavio Auror, ubacivanjem jos jedne nepoznate se ne resava nista...

nije postojanje boga nista verovatnije ni bolje objasnjeno od npr. hipoteze da se univerzum spontano pojavio ni iz cega...

Слажем се. Није постојање Бога ништа боље у смислу тачности али није ни у смислу нетачности. У том парадоксу.. мени ово лично да је смисао. Као што рече дрвце лични афинитет. Једноставно интуитивно.

Но међутим неко моје лично мишљење.. афинитет... је да оно што прича Ивица пије воду. Јако...

p.s. ko te prozivao i gde? nisam ispratio...

Ма на групи небитно... :)

Неко је реко да сам психопата јер сам био теиста па атеиста па опет теиста... а пеђа је реко да сам мало скренут ништа битно у принципу...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 29. 7. 2012. at 23:03, drvce рече

jos jedno misljenje

Гледао сам тај одавно. Ово за атоме сам поставио - наравно да не мислим да је атом свестан само ми је занимљиво овако као питање. Како атом тачно зна да ли је посматран или није посматран - па да је различит резултат. Надам се да ће физичари наћи одоговор, који је у супротности са идејом да је свестан... јер би то било крајње забрињавајуће.....

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest о. Агапије

Kasno videh temu, svasta zanimljivo je u medjuvremenu napisano, pa i odgvori na tvoje pitanje, a posto si me bas pomenio, da ne ispadne da te kuliram:

Na pitanje koje postavljas niko ne zna odgovor. U pitanju jeste paradoks... kako da ni iz cega nastane nesto, kako da nesto samo sebe stvori...

kao sto je Sagan lepo primetio na onom klipu koji je postavio Auror, ubacivanjem jos jedne nepoznate se ne resava nista.

nije postojanje boga nista verovatnije ni bolje objasnjeno od npr. hipoteze da se univerzum spontano pojavio ni iz cega...

Авокадо, ову мисао сам нашао негде на интернету, можда баш и овде на форуму.

Да ли случајно знаш, да ли је Стивен Хоукинг ово стварно негде рекао или је фејк. Тенкс.

„Када се научници коначно буду успели уз брдо сазнања о настанку свега постојећег, на врху тог брда ће их дочекати оркестар теолога, који ту свира од памтивека.“

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 8:24, о. Агапије рече

Авокадо, ову мисао сам нашао негде на интернету, можда баш и овде на форуму.

Да ли случајно знаш, да ли је Стивен Хоукинг ово стварно негде рекао или је фејк. Тенкс.

„Када се научници коначно буду успели уз брдо сазнања о настанку свега постојећег, на врху тог брда ће их дочекати оркестар теолога, који ту свира од памтивека.“

Nije Hoking, vec:

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jastrow#Quotes

"For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountain of ignorance; he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries."

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. You couldn’t be here if stars hadn’t exploded, because the elements - the carbon, nitrogen, oxygen, iron, all the things that matter for evolution and for life - weren’t created at the beginning of time. They were created in the nuclear furnaces of stars, and the only way for them to get into your body is if those stars were kind enough to explode. So, forget Jesus. The stars died so that you could be here today.”

-Lawrence Krauss

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 9:31, Auror рече

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. You couldn’t be here if stars hadn’t exploded, because the elements - the carbon, nitrogen, oxygen, iron, all the things that matter for evolution and for life - weren’t created at the beginning of time. They were created in the nuclear furnaces of stars, and the only way for them to get into your body is if those stars were kind enough to explode. So, forget Jesus. The stars died so that you could be here today.”

-Lawrence Krauss

Све је ово екстра, само никако не видим како из свега следи закључак да треба да се заборави Исус. Штавише, та феноменална чињеница да смо сачињени од пепела звезда је савршено у складу са учењем појединих хришћанских теолога.

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 10:45, Ивица рече

Све је ово екстра, само никако не видим како из свега следи закључак да треба да се заборави Исус. Штавише, та феноменална чињеница да смо сачињени од пепела звезда је савршено у складу са учењем појединих хришћанских теолога.

Zar ne postoji jedno osnovno učenje, a ne da kao gurui svaka mudra glava ima svoje ?

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 10:46, Auror рече

Zar ne postoji jedno osnovno učenje, a ne da kao gurui svaka mudra glava ima svoje ?

Постоји. Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова. Али се оно елаборира и излаже на различите начине - примерене конкретном примаоцу јеванђелске поруке.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 10:45, Ивица рече

Sto vise tih pojedinih, to bolje!

Imam utisak da Kraus ono ne izgovara misleci na te pojedine teologe koji su u savrsenom skladu sa cinjenicama, nego u kontekstu mnogobrojnih bulsit teologa koji zanemaruju, negiraju ili prekrajaju cinjenice da bi se uklopile u njihove vizure sveta. Predstave Isusa koju nude opskurne sektaske crkvice se razlikuju od predstave Isusa koju daje katolicanstvo ili od predstave Isusa koju nudi pravoslavlje... Jos kad uzmemo da govori o fizici ("It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust."), onda zakljucak nije previse iznenadjujuci, s obzirom da u Jevandjeljima nema previse stihova koji poeticno saopstavaju mindboggling cinjenice o svetu.

• Волим 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Мислим да га нисте добро разумели. Ми хришћани имамо обичај да кажемо да је "Христос (Исус) умро за нас", а он овде то користи мало поетски да нагласи како су "звезде умрле за нас".

Мени није јасна на пример оваква изјава:

http://www.thedailybeast.com/newsweek/2012/07/08/how-the-higgs-boson-posits-a-new-story-of-our-creation.html

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 14:04, ZvonkoM рече
Мислим да га нисте добро разумели. Ми хришћани имамо обичај да кажемо да је "Христос (Исус) умро за нас", а он овде то користи мало поетски да нагласи како су "звезде умрле за нас".

Мени није јасна на пример оваква изјава:

http://www.thedailyb...r-creation.html

Разумео сам, али је малкице омашио. Те две смрти немају везе једне с другом, осим ако не жели да се религијски клања звездама.

А тог текста што се тиче

Цитат
If these bold, some would say arrogant, notions derive support from the remarkable results at the Large Hadron Collider, they may reinforce two potentially uncomfortable possibilities: first, that many features of our universe, including our existence, may be accidental consequences of conditions associated with the universe’s birth; and second, that creating “stuff” from “no stuff” seems to be no problem at all—everything we see could have emerged as a purposeless quantum burp in space or perhaps a quantum burp of space itself.

First, то што научници називају случајношћу (па чак и термин случајност у свакодневном животу) није исто као ”случајност” коју он жели да имплицира. Можда настанак свемира јесте последица случајних процеса из наше перспективе, али из тога никако не следи метафизичка случајност или још боље - бесмисао. Може бити, али и не мора. То је ствар вере; and second (ово је још горе него first, и ако се покаже да се такво стварање ”ни из чега” стварно једном десило, то опет нема никакве везе са стварањем ни из чига о коме учи Црква. То теоријско ”ништа” је са аспекта црквеног учења заправо нешто, јер је суштински различито од Творца. И даље је у питању творевина, иако радикално другачија од ове коју ми емпиријски познајемо. Да ли је то ”ништа-нешто” вечно у вулгарно-материјалистичком смислу или створено, опет остаје ствар вере. Не знам зашто се људи (са обе стране) једном не окану ћорава посла да на тај начин мешају науку и религију.

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 14:35, Ивица рече

Разумео сам, али је малкице омашио. Те две смрти немају везе једне с другом, осим ако не жели да се религијски клања звездама.

А од када си ти буквалиста?

Није ти први пут у последње време, а не сећам се да си био, зато питам. :)

On 30. 7. 2012. at 14:35, Ивица рече

Не знам зашто се људи (са обе стране) једном не окану ћорава посла да на тај начин мешају науку и религију.

!!

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 14:48, Auror рече

А од када си ти буквалиста?

Није ти први пут у последње време, а не сећам се да си био, зато питам. :)

Od kad je born again... ;) :P

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 30. 7. 2012. at 16:03, Auror рече

što reče moj mlađi brat kada loži ne bi li raspalio frku:

Jooooooj šta ti je reko za mamine patofne! :)

(ali ovo je bez zezanja Snizak udarac za premijerovog [mandatarovog?] imenjaka)

A stvarno nije zlonamerno, nego sala... nisam mogao da odolim... :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...