Jump to content

Мој проблем са атеизмом.

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 16. 8. 2012. at 1:32, Savo Gajic рече

A to sto sam bio vjernik, pa prestao da vjerujem iz razloga koje sam stavio pod kriterijume? Sto sam bio nacionalista, a danas takodje zna da nacija ne postoji? Mjenja li to moju kolicinu sumnje... da ne pricam o tome sto sam "treniran" u prirodnim naukama, ne drustvenim!?

Pogresne su ti pretpostavke.

Цитат
Bog te blagoslovio - ne znam sta znaci, no hvala za ziv i zdrav, takodje. Cao.

clap :nene: znaaaaao 0122_tuk 0203_cool

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 16:08, Јане рече

О.К. И даље тролујеш, јер ти је досадно. Прво тражиш размену мишљења, а онда пљујеш по другом. Но добро, и то је део слободе.

Али да ти не би било досадно:

Данас велика већина мушкараца користи алкохол. Велика Већина брачних супружнника је неверна. Велика Већина просветних радника касни на свој час. Велика Већина радника не ради свој посао како треба. Критеријум ти је велика већина? Па добро, велика већина у земљи су православци. Изем ти ауторитет велике већине. Велика већина политичара поштено ради свој посао ;) . Шта оно беше значи политичар? :)

Цитатом из Библије сам кратко објаснио чему су ме подучавали, родитељи ми нису били црквени у смислу одласка на Литургије и читања Светог Писма, али јесу правим православним вредностима и васпитањем од својих родитеља које су преносили на нас.

То се види из авиона, пријатељу, да си Бога тражио ко Молдер ванземаљце, тамо негде у васиони. "А гле, Царство Божије је унутра, у вама". И не, нису то гласови, него "Знакови поред пута" што би Иво рек`о. Бог се јавља СВАКОМЕ. И у Писму наглашава "Ко има уши да чује, нека чује". Надам се да си толико разумео да није мислио на физички орган. А како да научиш да слушаш слухом а не ушима, како да видиш видом, а не очима-дођи на час код вероучитеља :)

Ето, па се забављај кад не будеш имао шта да радиш. Ја одох да се играм са клинцима.

Gdje pljujem? Cime sam te to sad uvrijedio, ako zaista jesam da se izvinem.

Dakle oni koji koriste psihologiju kao termin koji ne znaci religijsko proucavanje duse su kao alkoholicari, promiskuitetni, nemarni, lijeni, ... kriterijum mi je u ovom slucaju bila, ocigledno, normalna, svakodnevna upotreba rijeci psihologija. I strucna, usput.

OK, kod mene je bilo slicno, otac i sada po nekada ode u crkvu no oboje to vise drze kao tradiciju. Ovo je po meni veoma bitno, prenosenje i po meni psiholosko "preslikavanje". Kada ti i Mlade i maltene svi vjernici sa kojima sam ja razgovarao o ovome, ukljucujuci i mog oca, pricate dublje i duze o razlozima vjerovanj, uvijek se svede na "tradiciju", porodicu, ljubav, privrzenost, toplinu doma i slicno. Ono sto ja ostavim kao ideju, je pitanje da li je sve to spada u psiholoski ili je nekakvo religijsko otkrovenje i sta vec ne!?

Ja imam usi, da, shvatam, imam i sluh... sluha i vida nema bez ociju i usiju (ili pomocne aparature-materije i energije dakle). To je razlika izmedju onoga sto ja pokusavam da pricam -ja pricam o realnosti, empirijski, a ti, kao i vecina vjernika naravno(da ne bude da te napadam opet, nije licno), odvlacis pricu na ideolosko razmisljanje. Sto je potpuno ok, no nema referenci... slatkorjecivost i koristenje fraza ne moze da nadoknadi i zamjeni cinjenice. Dakle zasto ga nisam cuo iako sam bio veoma smjeran, pobozan, moralan takoreci... ako ista znaci, ovo je komentar moje majke onomad: negdje do 14.-15.god sam mislila da ces se na kraju zamonasiti :) -Naravno mozes da mi vjerujes ili ne. Ja pokusavam uspostaviti normalnu komunikaciju.

Svaka cast.

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 22:59, ZvonkoM рече

Нисам пратио дискусију, какве везе има нација са атеизмом? :)

Pa ateizmu nacija ne postoji... Darvin tako kaze na strani 252 Postanka vsta :D .

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 22:20, ђакон Владислав рече

Поверење, шта то беше, то постоји???

Gdje postoje? Hoces postaviti sliku bilo cega sto tvrdis da postoji? Ili napisi jesi li pricao sa поверењем, пријатељима i sl., sta ti je rekla? Da li se to mozda jede, kakvog je ukusa? Koja joj je temp.? Ista...?

Заљубљен??? Зар је то могуће, мислим тако нешто постоји???

Gdje postoje? Hoces postaviti sliku bilo cega sto tvrdis da postoji? Ili napisi jesi li pricao sa заљубљеношћу i sl., sta ti je rekla? Da li se to mozda jede, kakvog je ukusa? Koja joj je temp.? Ista...?

Још ћеш на крају устврдити да је то баш твоја девојка! Где то пише???

Све је то ипак само у твојој глави - дакле: НЕ (ПО)СТОЈЕ ТИ ТЕ СТВАРИ ШТО СИ РЕКАО!

Povjerenje, zaljubljen - ponasanje individue. Sta nije jasno, nisi upoznat sa znacenjem termina ili ti nije jasan kontekst u kojima ih koristim.

To nisu stvari, tu si u pravu. Postoje individue, one delaju ili ti vrse akcije, individua osjeti (jasni bio-mehanicki i hemijski procesi - opet u individui). Mozda komentar Mladenu pomogne dalje oko pojasnjenja stava.

(Ovo "tvoja" ne shvatih)

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:18, sqny рече

Pa ateizmu nacija ne postoji... Darvin tako kaze na strani 252 Postanka vsta :D .

On 16. 8. 2012. at 22:59, ZvonkoM рече

Нисам пратио дискусију, какве везе има нација са атеизмом? :)

Ne sprdaj se sa sv. Darvilom!

:) Zvonko, pokusavam da pojasnim stav "materijalista", "empirista", racionalista, objektivista... kako god hoces o tome sta postoji, a sta ne.

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:06, Јане рече

clap :nene: znaaaaao 0122_tuk 0203_cool

Tvrdis da si vidovit!?! :D :D

Posto ja kazem da boga nema, bilo bi otprilike kao da tebi kazem ljubi te deda mraz za laku noc?? Ovim njega pitam sta on licno misli ili meni zali, ne njegov imaginarni prijatelj. Ako je isto kao i ovo ziv i zdrav, sto pretpostavljam, onda kazem hvala i tebi sve najbolje, cijenim sentiment... jednostavno, nema sta.

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:23, Savo Gajic рече

:) Zvonko, pokusavam da pojasnim stav "materijalista", "empirista", racionalista, objektivista... kako god hoces o tome sta postoji, a sta ne.

Samo bih da dodam, materijalista, empirista, pozitivista, racionalista, objektivista sve su to razlicite stvari.

Racionalisticka filozofija je da sve moze da se spozna kroz razum.

Empiristicka kroz empiristicki dokaz

materijalista da je sve materija i ne postoji nista osim materije.

Etc..

sve su to razlicite stvari.

vise o tome wikipedia i internet enciklopedija filozofije.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:23, Savo Gajic рече

Ja sam isto materijalista, pa da mi objasnis kako to nacije ne postoje.

Evo zgodne radne definicije:

A nation may refer to a community of people who share a common language, culture, ethnicity, descent, or history. In this definition, a nation has no physical borders. However, it can also refer to people who share a common territory and government (for example the inhabitants of a sovereign state) irrespective of their ethnic make-up.

Iz ovoga je ocigledno da postoje, zar ne?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:39, Mladen Milosavljevic рече

Samo bih da dodam, materijalista, empirista, pozitivista, racionalista, objektivista sve su to razlicite stvari.

Racionalisticka filozofija je da sve moze da se spozna kroz razum.

Empiristicka kroz empiristicki dokaz

materijalista da je sve materija i ne postoji nista osim materije.

Etc..

sve su to razlicite stvari.

vise o tome wikipedia i internet enciklopedija filozofije.

Ja to vise o sebi, al bez da se svrstavam u grupe :) mozda bi bilo bolje da sam napisao racionaliste... u pozitivizam me vi trpate, ja se ne slazem :D Objektivizam je isto grana filozofije koju je stvorila Ayn Rand no Zvonko to zna... :)

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:41, sqny рече

Ja sam isto materijalista, pa da mi objasnis kako to nacije ne postoje.

Evo zgodne radne definicije:

A nation may refer to a community of people who share a common language, culture, ethnicity, descent, or history. In this definition, a nation has no physical borders. However, it can also refer to people who share a common territory and government (for example the inhabitants of a sovereign state) irrespective of their ethnic make-up.

Iz ovoga je ocigledno da postoje, zar ne?

Pa za vise objasnjenja molim te procitaj ovo sto sam pisao na poslednje dvije-tri stranice da sad ne ponavljam. Ukratko to su sve kolektivisticke ideje. Kolektiv ne postoji, realno u materijalnom svijetu koji nas okruzuje. Isto kao sto suma ne postoji. Ne mozes pokazati sumu da ne pokazes na drvo i ni na porodicu bez individua itd.

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:43, Savo Gajic рече

Ja to vise o sebi, al bez da se svrstavam u grupe :) mozda bi bilo bolje da sam napisao racionaliste... u pozitivizam me vi trpate, ja se ne slazem :D Objektivizam je isto grana filozofije koju je stvorila Ayn Rand no Zvonko to zna... :)

Pa u principu ti si mnogo blize pozitivisti nego racionalista, tj meni deluje da je tebi blizak empirijski pozitivizam.

http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_positivism

Svim ateistima je blizak taj logicki pozitivizam. Sa obzirom da vam je dosta Russel uticao generalno na ateizam i razvoj ateisticke misli.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:43, Savo Gajic рече

https://www.pouke.org...0-објективизам/

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2012. at 23:46, Savo Gajic рече

Pa za vise objasnjenja molim te procitaj ovo sto sam pisao na poslednje dvije-tri stranice da sad ne ponavljam. Ukratko to su sve kolektivisticke ideje. Kolektiv ne postoji, realno u materijalnom svijetu koji nas okruzuje. Isto kao sto suma ne postoji. Ne mozes pokazati sumu da ne pokazes na drvo i ni na porodicu bez individua itd.

OK, my bad, ali mrzi me da iscitavam.

Ja bi rekao da šuma postoji.

Ako ces mirioloski sve da razgradis, ne postoji nista do nekih elementarnih cestica ili struna.

Ako si dovoljno udaljen od šume drveće nećeš ni videti, kao sto nećeš videti ni ćelije ako su dovljono 'udaljen' od čoveka.

Kada pojedinačni elementi nekog sistema intereguju između sebe, stvaraju celinu koja ima osobine koje elementi sami po sebi nemaju. I mi onda takvim sistemima dajemo imena kako bi mogli da raspravljamo o njihovim osobinama. Otud i nacija.

Подели на овим сајтовима

Ајмо просто: кажеш да си заљубљен. То је лепо. Можеш ли да добијеш сигуран емпиријски доказ којим ћеш све људе убедити да те твоја девојка воли? Или мене моја жена? Ти си срећно заљубљен 2 године а ја срећно заљубљен 12 и ожењен 11 година.

Мислиш да можеш мерењем лучења жлезда или ЕЕГ-ом, магнетном резонанцом, њеном написаном песмом теби, поклоном, погледом или-чиме? доказати и себи и нама да те/ме она заиста воли? Ја ти верујем на реч, али немој доказивати, молим те, то се не доказује материјалним доказима. Да је тако, већ одавно не би било развода. Имали би научни алгоритам љубавне компатибилности. Не сумњам да ВЕРУЈЕШ да ће тако једног дана и бити, кад се све у човеку емпиријски истражи и спозна. ;)

Имагинарни пријатељ...више је твоја девојка/моја жена имагинарно твоја/моја него што је Бог имагинарно његов, али ко шта воли да верује нека верује. Јер он узиима његово Тело и Крв и сједињује се на молекуларном нивоу са Њим, а ја и ти, чак и кад телесно општимо са својом вољеном особом-између нас је простор због међумолекуларних одбојних сила, тако да се суштински никад и не сјединимо чак ни додиром-остајеммо ангстремски далеки...

Ето, и ти верујеш (упс, сигурно би рекао- знаш) да си био верујући, а делом показујеш да то са вером нема везе, чим ниси сусрео Бога. Знаш како, ти ми не верујеш да је то тако очигледно, већ верујеш (упс, сигурно би рекао- знаш) да знаш шта значи бити верујући човек. Само напред. Твоја сигурност фасцинира-али само тебе...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...