antics Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Све је то дивно, али не одговара на суштину. А суштина је да начин на који ми перципирамо реалност, не мора нужно да исцрпљује њену укупност. А бај да веј - нешто ми на памет падају речи : Блажени су сиромашни духом, јер је њихово царство небеско. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Dupli post, obrisati. Trebalo je ovo da obrišete, a da ostavite drugo. /facepalm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Све је то дивно, али не одговара на суштину. А суштина је да начин на који ми перципирамо реалност, не мора нужно да исцрпљује њену укупност. А бај да веј - нешто ми на памет падају речи : Блажени су сиромашни духом, јер је њихово царство небеско. Mi sigurno znamo da nas realnost zasipa sa svih strana informacijama koje ne mozemo da percepiramo samo culima. Zato imamo i CERN i Tevatron i orbitalne teleskope i kojesta pride. Zato sto smo svesni sirotinje duha i cula idemo postupno, te je stoga stav nauke: lozite se na Higsov bozon (ili sta god) koliko hocete, ali dok ga ne potvrdimo budite spremni da ga mozda i nema! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Aко кренемо да чачкамо одакле тај анимозитет према ТЕ у православној Цркви, видећемо да потиче из Русије, и то сасвим легитимно. Наиме, друг Јосиф Висарионовић Џугашвили Стаљин сматрао је да је дарвинизам (дакле не ТЕ, него баш комунистички догматски дарвинизам) једино оружје против Црквеног учења. Колико је ТЕ у СССР-у била објективно тумачена, у то не могу да улазим, јер нити имам историјске податке, нити сам на том пољу стручан, али је - из онога што је познато - употреба те теорије имала идеолошку обојеност, на страну њена објективност. Црни Антићу... Дарвинизам је био званично забрањен у СССР, а научници еволуционисти су умирали у Стаљиновим логорима заједно са православнима и свима осталима који нису били по вољи Стаљину. drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Има принципијелно само једна ствар у којој се вера и научници заиста не слажу: случај. Научници кажу: то се догодило тако-и-тако, случајно или ми не знамо зашто. Вера каже: то се догодило не знамо како (нити нас занима, то је ваш посао), али се није догодило случајно, и како даље откривате, видећете само лепоту Божије мудрости; ако је још увек не видите, нисте открили довољно да бисте разумели. Вера каже да ни киша не пада случајно, без Божијег допуштења, па опет ретко ком вернику смета метеорологија која барата стохастичким рачуном. Физика је исто пуна тога. Наука такође процесе настанка ембриона, па чак и део процеса развића истог (не одређује све генетика) описује случајним процесима, па се опет ретко ко буни. Сасвим је случајно да се родио баш тај и такав Антић, а не неки други, што опет Антићу не смета да усто време верује да се то десило по Божијем промислу, али зато му сметају еволутивни механизми. Пре бих рекао да је у питању лењост дасе заиста проучи о каквој то случајности говоре научници, али зато те лењости нигде нема кад треба писати критике онога што се уопшпте непознаје. Интересантан феномен... drvce је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Ја имам диоптрију, али ви изгледа нисте узели наочари Колико је ТЕ у СССР-у била објективно тумачена, у то не могу да улазим, јер нити имам историјске податке, нити сам на том пољу стручан, али је - из онога што је познато - употреба те теорије имала идеолошку обојеност, на страну њена објективност. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фоловер Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Браћо, опростите, ја сигурно довољно не познајем науку да бих умео све лепо да објасним, али не могу да нека предавања са Бибисија и учења неких филозофа ставим испред онога чему нас учи нпр. Свети Серафим Роуз. Мени је довољно што се светитељи противе еволуцији. Данас свашта може да се нађе и на телевизији и на интернету. Као што рекох, ђаво тера људе који ни сами не разумеју еволуцију да је промовишу. Још једном, опростите. Нисам хтео да створим свађе о томе шта су Лењин и Стаљин веровали. Уопште не гледам предавања Мирољуба Петровића, можда сам пола сата његових предавања одгледао за цео живот, чисто из радозналости. Он прилази Светом Писму са чисто научне стране, а начуо сам да је био и по неким сектама. Немојте да ме схватите погрешно, да ја неук желим да неком докажем нешто. Углавном се све овакве теме претворе у свађе (не расправе) и одмах нестане и само поштовање саговорника, а камоли љубав. Мислио сам само да верници треба да верују светитељима, а не неким научницима - какве год дипломе имали. Искрено, свако од нас, ако није научник и ако стварно не може да у потпуности разуме научне термине и да зна тачно о чему се ради вероваће текстовима са интернета и емисијима. Дакле, верујмо оном што зборе светитељи чија је учења Црква прихватила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Ја имам диоптрију, али ви изгледа нисте узели наочари Па није тачно. Стаљин никада није употребљавао ту теорију, него изопачену верзију ламаркизма. Није он погрешно тумачио Дарвина, него је због Дарвинове теорије слао људе у гулаг. А иронично, баш је Ламарк био велики верник... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Браћо, опростите, ја сигурно довољно не познајем науку да бих умео све лепо да објасним, али не могу да нека предавања са Бибисија и учења неких филозофа ставим испред онога чему нас учи нпр. Свети Серафим Роуз. Мени је довољно што се светитељи противе еволуцији. Данас свашта може да се нађе и на телевизији и на интернету. Као што рекох, ђаво тера људе који ни сами не разумеју еволуцију да је промовишу. Још једном, опростите. Нисам хтео да створим свађе о томе шта су Лењин и Стаљин веровали. Уопште не гледам предавања Мирољуба Петровића, можда сам пола сата његових предавања одгледао за цео живот, чисто из радозналости. Он прилази Светом Писму са чисто научне стране, а начуо сам да је био и по неким сектама. Немојте да ме схватите погрешно, да ја неук желим да неком докажем нешто. Углавном се све овакве теме претворе у свађе (не расправе) и одмах нестане и само поштовање саговорника, а камоли љубав. Мислио сам само да верници треба да верују светитељима, а не неким научницима - какве год дипломе имали. Искрено, свако од нас, ако није научник и ако стварно не може да у потпуности разуме научне термине и да зна тачно о чему се ради вероваће текстовима са интернета и емисијима. Дакле, верујмо оном што зборе светитељи чија је учења Црква прихватила. Dobri Rindvore, Sqny je rekao da ophodjenje u onom filmu nije balkan way, ali zato ni ovaj forum ne posecuju cesto Dokins i Viljiams! U svaku novu raspravu ulazimo sa mnogo nade u administratore da ce na vreme zakljucati temu dok su nam glave na ramenima. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 дoк је са друге стране Докинс признао да нема доказе за непостојање Бога и да је он више "агостик" него "атеиста" Nije "priznao"... nikad nije ni tvrdio da ima dokaze za nepostojanje boga/bogova... a pitanje "agnostik" ili "ateista" zavisi od definicija tih pojmova... ta dva pojma nisu suprotstavljena... ja sam ateista-agnostik... nemam veru da postoji bog/bogovi (ateista) a nemam ni znanje da li bog/bogovi postoje (agnostik)... Dokins ima svoju skalu: Strong Theist: I do not question the existence of God, I KNOW he exists. De-facto Theist: I cannot know for certain but I strongly believe in God and I live my life on the assumption that he is there. Weak Theist: I am very uncertain, but I am inclined to believe in God. Pure Agnostic: God’s existence and non-existence are exactly equiprobable. Weak Atheist: I do not know whether God exists but I’m inclined to be skeptical. De-facto Atheist: I cannot know for certain but I think God is very improbable and I live my life under the assumption that he is not there. Strong Atheist: I am 100% sure that there is no God. I za sebe kaze da je 6,9... A to je govorio i pre ove debate... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 A sta ti radis kada ti musliman pruzi dokaz izlecenja molitvom? Ili video snimak padanja u trans iz kojeg sledi izlecenje od dusevne bolesti a sve pod uticajem muslimanske molitve? Plodnost parova nakon povratka iz Meke? A sta ti radis kada ti jevrej izlozi dokaze (eno ih dokumentovani na internetu sa sve fotografijama i "izjavama svedoka") o cudotvornosti i izlecenjima posredstvom brojnih jevrejskih simbola? Dal' da uopste pominjem Isusa na tostu ili bogorodice u mahovini... (takodje zestoko argumentovana,, dokumentovana i verifikovana autenticna cuda) Кажем "Хвала Богу, излечио је људе, њихова их је вера излечила", али то још увек није целина и пуноћа вере, нити онога што православни верници стичу. Али то је опет необјашњиво некоме ко не верује, то је нешто што се или доживи или не. A inace,,, ne postoji ni jedno cudo. A ta "doktorski dokumentovana" cuda su proizvod neistine i prevelike potrebe da se verifiuje sopstvena vera u koju se ocigledno sumnja do te mere da se javlja neophodnost za cudima... Наравно, ни теби нико не брани да ВЕРУЈЕШ да је тако, упркос необоривим медицинским доказима Управо сам о томе и причао у овом свом посту који сам цитирао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Није баш. Постоје докази, и то многобројни, чак и материјални. Али, кад год се ти докази представе атеистима, они само покажу да имају предубеђење. Јер је њихов одговор увек био "Немам тренутно одговор, али сам сигуран да ће наука наћи одговор". Kojesta... niti takvi dokazi postoje, niti bilo koji ozbiljan covek ima takve odgovore... mani se strawmen-a... Да не останем недоречен, ради се о чудесним излечењима (која су сва документована, са сведоцима, као и са њиховом лекарском историјом болести), са паровима који су означени као стерилни, а добили су децу након, рецимо, узимања грожђа са лозе Светог Симеона са Хиландара, о лечењу ђавоиманих који су у медицини означени као шизофреници (чија шизофренија ради тако што их додир свете воде пече, чак и када им није речено да им се даје света вода), и тако даље. Колико само има муслимана који су излечени под Острогом или Албанаца који су нашли исцељење у Дечанима. И томе постоје тачно документовани записи. Е, сад, то што ће неко чврсто да затвори очи и да врти главом лево десно кад год му се такви докази пруже (са све медицинском документацијом, чак и у случајевима које су доктори отписали), то већ нема везе ни са Богом, ни са вером, ни са верницима, него искључиво са менталним склопом некога који своја предубеђења ставља изнад својих чула и свог разума. To nisu nikakvi dokazi da bog postoji... nisu cak ni propisna cuda. Cudo predstavlja suspenziju ili krsenje zakona prirode. Svi "sveti spisi" opisuju razna cuda... medjutim, posto se iz nekog razloga u danasnje vreme u koje su ljudi pismeni, imaju razne aparate za merenje i snimanje i slicno... takva, prava, natprirodna cuda ne desavaju... magarci ne govore... nebeska tela se ne zaustavljaju... mora se ne razdvajaju po necijoj naredbi... mrtvi ne ustaju iz grobova... ... .... ... sad ste poceli potpuno prirodne fenomene da nazivate cudima... Neocekivana isceljenja se sasvim prirodno i redovno dogadjaju i ne postoji nikakva korelacija izmedju vere i tih isceljenja... izlecuju se i ateisti i vernici... monoteisti i politeisti... hriscani, muslimani i pagani... postoji sustinska razlika izmedju "izuzetno malo verovatnog" i "nemoguceg" tj. cuda. Besmisleno je mesati ta dva. Pogotovo je vazno i da razlikujes malo verovatan dogadjaj za jedan pokusaj, od malo verovatnog za mnogo pokusaja. Mala je verovatnoca da ces bas TI da dobijes 7. na lotou, ali je velika verovatnoca da ce NEKO da dobije 7. Isto vazi i za izlecenja iz teskih zdravstvenih situacija. Samo tvoje predubedjenje te gura ka tome da u situaciji kada se neko izleci vrseci neki ritual a neko drugi se ne izleci vrseci isti ritual, iz tih okolnosti uopste mislis da mozes da izvuces nekakav zakljucak. Neki parovi pojedu "grozdje Svetog Simeona" pa dobiju decu, drugi parovi urade sve to isto pa ne dobiju... tako i ja kad pozelim da padne kiša - nekad kiša padne a nekad ne padne... ali to nema veze sa mojim zeljama... mada bih verovatno imao drugaciji stav kada bih tom pitanju prilazio sa drugacijim predubedjenjem... Postavljanje hipoteze tako da svaki rezultat potvrdjuje tvoju hipotezu je neozbiljno. Ako je tvoja hipoteza: - ko pojede "grozdje Svetog Simeona" pa dobije decu, dobio ih je Bozijom voljom a ko isto to uradi pa ne dobije decu, taj nije dobio decu jer je Bog tako hteo... takva hipoteza se ne moze cak ni proveriti a pogotovo ne moze predstavljati dokaz za nesto... Da bi hipoteza bila ozbiljna, provera hipoteze mora da ima bar 2 razlicita rezultata, jedan koji je obara i drugi koji je u skladu sa hipotezom... Ne zatvara druga strana oci, vec ti imas kaleidoskop umesto naocara... sto je sasvim u redu... niko ti ne brani da verujes u sta god zelis... da vidis kakve god boje zelis... samo je smesno kad drugu stranu optuzujes za ono sto ti radis... Млађони, cloudking and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Devil's advocate... bgcz and Млађони је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 Devil's advocate... Nikako da plati fakturu, otkazacu mu punomocje... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 ВЕлика грешка. Материјална. Та се чуда дешавају и данас, и то не у мањој мери. И гледали су та чуда и нису нашли објашњење, ако се не рачунају нека натезања која би била увреда за интелигенцију и обичног петогодишњака. Али као што сам одмах рекао, није фрка ако неко хоће да жмури јако Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука